תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS)

תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS)

Avatar of אגוגו
אגוגו

מהי תסמונת השחלות הפוליציסטיות? מהם הגורמים והתסמינים של התסמונת? איך מאבחנים? ומהם דרכי הטיפול?

מהי תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS)?

תסמונת השחלות הפוליציסטיות, או שחלות פוליציסטיות, זהו מצב שבו רמות הורמוני המין של האישה, אסטרוגן ופרוגסטרון יצאו מאיזון. זה מוביל לצמיחה של ציסטות בשחלות (גושים שפירים על השחלות). PCOS יכולה לגרום לבעיות עם המחזור החודשי של נשים, פוריות, תפקוד הלב, והמראה החיצוני. על פי מחלקת הבריאות ושירותי האנוש של ארה”ב, בין 5% ל-10% מהנשים בגיל הפוריות סובלות מ- PCOS.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

מה גורם ל- PCOS?

בעוד הגורם המדויק  ל- PCOS אינו ידוע, הרופאים מאמינים כי חוסר איזון הורמונלי וגנטיקה משחקים תפקיד. נשים נוטות יותר לפתח PCOS אם גם אמא או אחות סובלות מן הבעיה.

ייצור יתר של הורמון האנדרוגן עלול להיות גורם אחר התורם לכך. אנדרוגן הוא הורמון מין גברי שמיוצר גם בגופן של נשים. נשים עם שחלות פוליציסטיות לעתים קרובות מייצרות רמות גבוהות מהרגיל של אנדרוגן. זה יכול להשפיע על ההתפתחות ושחרור הביציות בזמן הביוץ. עודף אינסולין (הורמון המסייע להמיר סוכרים ועמילנים לאנרגיה) עלול לגרום לרמות אנדרוגן גבוהות.

תסמינים של PCOS

תסמינים של שחלות פוליציסטיות מתחילים בדרך זמן קצר לאחר הופעת הווסת הראשונה. הסוג וחומרת הסימפטומים משתנים מאישה לאישה. המאפיין הנפוץ ביותר של שחלות פוליציסטיות הוא ווסתות לא סדירות. בגלל ששחלות פוליסצסטיות מאופיינות על ידי ירידה בהורמוני מין נשיים, מצב זה עלול לגרום לנשים לפתח תכונות זכריות מסוימות, כגון:

  • שיער עודף על הפנים, החזה, הבטן, אצבעות הרגליים או הידיים.
  • ירידה בגודל השד
  • קול עמוק יותר
  • שיער דק

תסמינים אחרים כוללים:

בעוד אלו אינם סימפטומים של המחלה, לנשים רבות עם PCOS יש בעיות בריאותיות אחרות במקביל כמו סוכרת, יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה. אלה קשורות לעליית משקל האופיינית בחולות PCOS.

כיצד PCOS מאובחן?

אין בדיקה מוחלטת עבור PCOS. כדי לבצע אבחון, הרופא יבדוק את ההיסטוריה הרפואית ואת התסמינים ויבצע בדיקות על מנת לשלול בעיות אפשריות אחרות. הרופא יבצע בדיקה גופנית ושל האגן כדי לחפש סימנים של שחלות פוליציסטיות, כגון שחלות נפוחות או דגדגן נפוח.

בדיקות דם למדידת רמות הורמון מתבצעות בדרך כלל, כמו גם:

  • בדיקות תפקוד בלוטת התריס, כדי לקבוע כמה מהורמון בלוטת התריס הגוף מייצר.
  • בדיקות גלוקוז בצום כדי למדוד את רמות הסוכר בדם.
  • בדיקות שומנים כדי להעריך את כמות הכולסטרול בדם.

אולטרסאונד וגינלי מאפשר לגינקולוג, ליצור תמונות בזמן אמת של איברי הרבייה. לפרוסקופיה של האגן, היא הליך ניתוחי שבו הרופא מבצע חתך קטן בבטן ומחדיר מצלמה זעירה כדי לבדוק אם ישנם גידולים על השחלות. אם קיימים גידולים, הרופא עשוי לקחת דגימת רקמה קטנה (ביופסיה) לבדיקה נוספת.

טיפולים ותרופות

כיצד  PCOS מטופלת?

טיפול בתסמונת השחלות הפוליציסטיות מתמקד בדרך כלל בניהול הדאגות העיקריות האישיות של המטופלות, כגון פוריות, שעירות, אקנה או השמנת יתר.

תרופות

הרופא יכול לרשום תרופה כדי:

להסדיר את המחזור החודשי

כדי להסדיר את מחזור הווסת, הרופא עשוי להמליץ ​​על גלולות משולבות למניעת הריון – גלולות המכילות גם אסטרוגן וגם פרוגסטין. גלולות למניעת הריון אלה מקטינות את ייצור האנדרוגן ומעניקות לגוף הפסקה מהשפעות של הפרשת אסטרוגן רציפה, ומפחיתות את הסיכון לסרטן רירית הרחם ומפחיתות דימום חריג. כחלופה לגלולות למניעת הריון, תוכלו להשתמש במדבקה עורית או טבעת נרתיקית המכילה שילוב של אסטרוגן ופרוגסטין. בזמן שתיטלו תרופות אלה להקלה על הסימפטומים, לא ניתן להכנס להריון.

אם אתן לא מתאימות לשימוש בגלולות המשולבות למניעת הריון, גישה חלופית היא לקחת פרוגסטרון במשך 10 עד 14 יום בכל חודש עד חודשיים. סוג זה של טיפול פרוגסטרון מסדיר את הווסתות ומציע הגנה מפני סרטן רירית רחם, אך יחד עם זאת אינו משפר את רמות האנדרוגן ולא ימנע הריון. גלולות המיני-פרוגסטין בלבד,  או התקן תוך רחמי המכיל פרוגסטין, הם בחירות טובות יותר אם רוצים בנוסף למנוע הריון.

הרופא גם עשוי לרשום מטפורמין (גלוקופאג’, פורטאמט ואחרות) תרופה אוראלית לטיפול בסוכרת מסוג 2, המשפרת תנגודת לאינסולין ומורידה את רמות האינסולין. תרופה זו עשויה גם לסייע עם הביוץ ולהוביל למחזורי וסת רגילים. מטפורמין גם מאטה את ההתקדמות לסוכרת מסוג 2 אם כבר יש לך טרום סוכרת, ומקדמת ירידה במשקל אם מקפידים על דיאטה ופעילות גופנית.

עזרו לביוץ שלכן

אם את מנסה להיכנס להריון, ייתכן שתצטרכי תרופה שתסייע לך לבייץ. כלומיפן (כלומיד, סרופן) הינה תרופה אנטי-אסטרוגנית הניתנת דרך הפה אשר יש ליטול  בחלק הראשון של המחזור החודשי. אם כלומיפן לבדה אינה יעילה, הרופא עשוי להוסיף מטפורמין על מנות לעזור להשראת ביוץ.

אם אינך מצליחה להרות באמצעות כלומיפן ומטפורמין, הרופא עשוי להמליץ ​​על שימוש בגונדוטרופינים – הורמון מגרה זקיק (FSH) והורמון הצהבה (LH), תרופות הניתנות בהזרקה. תרופה נוספת שיכול להיות שהרופא ירשום היא לטרוזול (פמרה). רופאים אינם יודעים בדיוק כיצד לטרוזול פועלת כדי לעורר את השחלות, אבל זה עשוי לעזור לביוץ כאשר תרופות אחרות נכשלו. כאשר אתן נוטלות כל סוג של תרופה המסייעת לביוץ, חשוב שתעבדו עם מומחה פוריות ולעבור אולטרסאונד שגרתי, על מנת לשלוט בתהליך ולהמנע מבעיות.

צמצום צמיחת שיער מוגברת

הרופא עשוי להמליץ על גלולות למניעת הריון כדי להקטין את ייצור האנדרוגן, או תרופה אחרת בשם ספירונולקטון (אלדקטון) שחוסמת את ההשפעות של אנדרוגנים על העור. בגלל שספירונולקטון יכולה לגרום למומים מולדים, מניעה יעילה דרושה בעת שימוש בתרופה, והיא איננה מומלצת אם את בהריון או מתכננת להיכנס להריון. אלפורניטין (וניקה) היא אפשרות תרופתית אחרת; הקרם מאט צמיחה של שערות הפנים בנשים.

סגנון חיים ותרופות ביתיות

כצעד ראשון, הרופא עשוי להמליץ ​​על ירידה במשקל באמצעות דיאטה דלת קלוריות בשילוב עם פעילות גופנית מתונה. אפילו ירידה מתונה במשקל- למשל, להוריד 5 אחוזים ממשקל הגוף – עשויה לשפר את מצבך.

כדי לסייע לצמצם את ההשפעות של PCOS:

הקפידי לשמור על המשקל

ההשמנה מחמירה את התנגודת לאינסולין. ירידה במשקל יכולה לצמצם הן את רמות האינסולין והן את רמות האנדרוגן ועשויה לשמר את הביוץ. אין גישה תזונתית ספציפית יחידה ומומלצת כטובה ביותר, אבל ירידה במשקל על ידי הפחתה כמות הקלוריות שצורכים מדי יום עשויה לעזור במקרה של תסמונת שחלות הפוליציסטיות, במיוחד אם אתן סובלות מעודף משקל או מהשמנת יתר. יש להשתמש בצלחות קטנות יותר, להפחית את גודל המנות ולהתנגד לדחף למנה שנייה, על מנת לסייע לירידה במשקל. בקשו המלצה מהרופא תוכנית לבקרה על המשקל, והיפגשו באופן קבוע עם דיאטנית כדי להגיע ליעדי הירידה במשקל.

שקלו לבצע שינויים תזונתיים

תזונה המורכבת מרמות שומן נמוכות ורמת פחמימות גבוהה, עלולה להעלות את רמות האינסולין, לכן אולי כדאי לשקול דיאטה דלת פחמימות אם סובלים משחלות פוליציסטיות – ואם הרופא ממליץ על כך. אין להגביל פחמימות יתר על המידה; במקום זאת, יש לבחור פחמימות מורכבות, אשר עשירות בסיבים. ככל שישנים יותר סיבים במזון, המזון מתעכל לאט יותר, וככל שהוא מתעכל לאט יותר, כך רמות הסוכר בדם עולות לאט. פחמימות עשירות בסיבים כוללות- לחם מחיטה מלאה ודגנים, פסטה מחיטה מלאה, בורגול, שעורה, אורז חום, וקטניות. הגבילו פחמימות פחות בריאות ופשוטות, כמו משקאות מוגזים, יותר מדי מיץ פרות, עוגות, פאי, ממתקים, גלידות, עוגיות וסופגניות.

היו פעילות

פעילות גופנית מסייעת לשמור על רמות סוכר נמוכות יותר בדם. אם יש לך שחלות פוליציסטיות, הגדלת הפעילות היומית והשתתפות בתוכנית פעילות גופנית סדירה עשויה לטפל או אפילו למנוע תנגודת לאינסולין ולסייע לך לשמור על המשקל תחת שליטה.

מהם הסיבוכים הפוטנציאליים של PCOS?

נשים עם שחלות פוליציסטיות נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח:

  • יתר לחץ דם (לחץ דם גבוה)
  • כולסטרול גבוה
  • חרדה ודיכאון
  • דום נשימה בשינה (כאשר אדם מפסיק לנשום מעת לעת במהלך השינה)
  • סרטן רירית הרחם (סרטן הנגרם על ידי עיבוי של רירית הרחם)
  • התקף לב
  • סוכרת
  • סרטן השד

אם נכנסת להריון, הרופא עשוי להפנות אותך לרופא שמתמחה בהריונות בסיכון גבוה. בקרב נשים עם PCOS נמצא שיעור גבוה יותר של הפלות, סוכרת הריונית, ולידות מוקדמת. הן עשויות להזדקק לבקרה נוספת במהלך הריון. ככל שמגלים ומטפלים מוקדם יותר ב- PCOS, כך יורד הסיכון לפתח סיבוכים אלה. הימנעות ממוצרי טבק ועיסוק סדיר בפעילות גופנית, יכול גם  כן להפחית את הסיכון לחלק ממחלות רקע אלה. שוחחו עם הרופא לגבי משמעות ה- PCOS בנוגע לבריאות הכללית שלך, ואיך תוכלי להימנע מסיבוכים רציניים.

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל