סובלים מדלקת מפרקים? אתם ודאי יודעים עד כמה מתסכל המצב עלול להיות. דלקות פרקים נמנות על קבוצת מחלות הגורמות כאב, נפיחות ונוקשות במפרקים. הן משפיעות על אנשים בכל הגילאים המינים והמוצא האתני.
ישנם סוגים שונים של דלקות פרקים; דלקת מפרקים ניוונית (Osteoarthritis) הוא סוג אחד של דלקת, המתפתחת בעת פעילות יתרה במפרקים. סוג נוסף הנו דלקת מפרקים שגרונית, מחלה אוטואימונית שבה המערכת החיסונית תוקפת את המפרקים.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
למרבה המזל, ישנם מזונות רבים שעשויים להקל על דלקות ולסייע בשיפור כאבי מפרקים הקשורים לדלקות פרקים.
למעשה, סקר שנערך בקרב חולים מצא כי 24% מאלה הסובלים מדלקת מפרקים שגרונית דיווחו, כי תזונה נכונה השפיעה לטובה על חומרת הסימפטומים במחלה.
במאמר זה תוכלו למצוא 10 מאכלים מומלצים העשויים לסייע לדלקות פרקים;
1.דגים שמנים
זנים שונים של דגים שמנים כגון סלמון, מקרל, סרדינים ופורל העשירים בחומצות שומן ואומגה -3, הוכחו כבעלי השפעה אנטי דלקתית חזקה.
במחקר קטן שנערך בקרב כ-33 משתתפים אשר חולקו לקבוצות, ניתנו לאכילה דגים שמנים, דגים רזים או בשר רזה במשך ארבע פעמים בשבוע. כעבור שמונה שבועות, נמצאה ירידה ברמות תרכובות ספציפיות בגוף הקשורות לדלקות פרקים בקרב הקבוצה שאכלה דגים שמנים.
ניתוח של 17 מחקרים מצא כי נטילת תוספי חומצות שומן של אומגה 3, הפחיתה את עוצמת הכאב במפרקים, נוקשותם בבוקר, את כמות המפרקים הכואבים ואת השימוש במשככי כאבים בקרב חולי דלקת מפרקים שגרונית.
באופן דומה, מחקר ניסיוני במבחנות הצביע על כך שחומצות שומן מסוג אומגה 3 הפחיתו מספר סימנים דלקתיים הקשורים באוסטאוארתריטיס.
דגים הם גם מקור מצויין של ויטמין D, אשר יכול לסייע במניעת חוסר. מחקרים רבים מצאו כי דלקת מפרקים שגרונית עשויה להיות קשורה עם רמות נמוכות של ויטמין D, העלולות להגביר את הסימפטומים במחלה.
איגוד הלב האמריקני ממליץ לכלול לפחות שתי מנות של דגים שמנים בתפריט התזונה מדי שבוע, על מנת לנצל את היתרונות של הסגולות האנטי דלקתיות במרכיביהם.
ראו: 11 יתרונות בריאותיים מרשימים לסלמון
2.שום
השום ידוע כמעטפת שן של סגולות בריאות. במחקרים שנערכו במעבדות, השום ורכיביו הוכחו כבעלי סגולות לחימה בסרטן. הם מכילים גם תרכובות העשויות להפחית את הסיכון למחלות לב ודמנציה.
בנוסף, השום הוכח כבעל השפעה אנטי דלקתית העשויה לסייע בהפחתת הסימפטומים של דלקות פרקים.
למעשה, מספר מחקרים הראו כי השום עשוי לשפר את התפקוד של תאים חיסוניים מסויימים ובכך לסייע לחיזוק המערכת החיסונית.
במחקר מסויים, ניתחו החוקרים את ממצאי הדיאטות של 1,082 זוגות תאומים. נמצא כי אלו שאכלו יותר שום היו בסיכון מופחת לאוסטאוארתריטיס בירך, ככל הנראה בזכות המאפיינים האנטי-דלקתיים החזקים שלו.
מחקר נוסף של מבחנה הראה, כי רכיב מסוים בשן השום, עשוי להוריד חלק מהסימנים הדלקתיים הקשורים לדלקת פרקים.
הוספת השום לתזונה עשויה להועיל הן לתסמיני דלקת פרקים והן לבריאותכם הכללית.
ראו: היתרונות הבריאותיים של השום
3.ג’ינג’ר
מלבד היותו מעשיר טעם לתה, מרקים וממתקים, צמח הזנגביל (הג’ינג’ר), עשוי גם לעזור להקלה על הסימפטומים של דלקת פרקים.
מחקר שנערך בשנת 2001, העריך את ההשפעות של תמצית הזנגביל ב -261 מטופלים עם אוסטאוארתריטיס בברך. לאחר כשישה שבועות, 63% מהמשתתפים חוו שיפור בכאבי הברך.
מחקר מעבדה אחר הראה, כי הג’ינג’ר ומרכיביו חסמו את ייצורם של חומרים המקדמים דלקות בגוף.
במחקר נוסף ניתן טיפול לחולדות עם תמצית זנגביל, אשר גרם להורדת הרמות של סממנים דלקתיים ספציפיים המאפיינים דלקות פרקים.
לפיכך, צריכת ג’ינג’ר טרי, כתוש או מיובש עשויה להפחית דלקות פרקים ולסייע בהורדת הסימפטומים שלהן.
ראו: ג’ינג’ר – 10 יתרונות בריאותיים
4.ברוקולי
זה לא סוד שהברוקולי נחשב לאחד המאכלים הבריאים המצויים בכל בית. אם זה לא מספיק, הוא גם נמצא כמסייע בהפחתת דלקות.
מחקר אשר בדק את הדיאטות של 1,005 נשים, מצא כי צריכת ירקות מצליבים כמו ברוקולי, קשורה עם רמות נמוכות של סממנים דלקתיים.
הברוקולי מכיל רכיבים חשובים שעשויים לעזור להפחית את הסימפטומים של דלקת פרקים. לדוגמה, סולפוראפן (sulforaphane) הנה תרכובת הנמצאת בברוקולי. בדיקות מבחנה הראו כי היא חוסמת את היווצרותו של סוג תא המעורב בפיתוח דלקת מפרקים שגרונית.
מחקר בבעלי חיים מצא גם הוא, כי תרכובת הסולפוראפן עשויה להפחית את היווצרותם של סממנים דלקתיים מסוימים הגורמים להתלקחות דלקת מפרקים שגרונית.
בעוד שמחקרים נוספים בבני אדם נחוצים, תוצאות בדיקות המבחנה וממצאיהן בבעלי חיים, מראות שהתרכובות בברוקולי עשויות לסייע בהפחתת הסימפטומים של דלקות הפרקים.
ראו: היתרונות הבריאותיים של הברוקולי
5.אגוזי מלך
אגוזי מלך מכילים רכיבים מזינים צפופים וטעונים בעלי תרכובות העשויות לסייע להפחתת דלקות הקשורות במחלות פרקים.
אנליזה שנערכה ב-13 מחקרים, מצאה כי אכילת אגוזי מלך קשורה בהפחתת סממנים דלקתיים. אגוזי מלך עשירים במיוחד בחומצות השומן אומגה 3, אשר הוכחו כמפחיתות סימפטומים של דלקות פרקים.
באחד המחקרים שנערכו, 90 חולים עם דלקת מפרקים שגרונית נטלו תוספים של חומצות שומן מסוג אומגה – או לחליפין שמן זית. בהשוואה לקבוצת שמן הזית, אלו שקיבלו חומצות שומן מסוג אומגה 3, חוו רמות נמוכות יותר של כאב וניתן היה להפחית עבורם את השימוש בתרופות למפרקים.
עם זאת, רוב המחקרים הקיימים מתמקדים בהשפעות של חומצות שומן אומגה 3 באופן כללי על דלקות פרקים. מחקרים נוספים נחוצים על מנת ללמוד על ההשפעות הספיציפיות של אגוזי המלך.
ראו: 14 סיבות בריאותיות לשילוב אגוזי מלך בתזונה שלכם
6.פירות יער
שלל נוגדי החמצון, הויטמינים והמינרלים הנדחסים לתוך כל מנה של פירות יער, עשויים לתת מענה ליכולתם הסגולית הייחודית, להפחתת דלקות.
באחד המחקרים שנערכו בקרב 38,176 נשים, אלה שאכלו לפחות שתי מנות של תותים בשבוע נמצאו בסיכון נמוך ב -14% להתהוות רמה מוגברת של סממנים דלקתיים בדם. בנוסף, פירות יער עשירים בקוורצטין ורוטין, שתי תרכובות צמחיות העניפות בסגולות בריאותיות.
באחד ממחקרי המבחנות, נמצא כי קוורצטין חוסם חלק מהתהליכים הדלקתיים הקשורים להיווצרות דלקות פרקים. במסגרת מחקר נוסף, ניתנו לחולדות קוורצטין ותוספי רוטין, שנמצאו גם יחד גורמים לירידה ברמות הדלקת המזוהה עם דלקת פרקים.
למרבה המזל, כדי להנות מהיתרונות הבריאותיים המרשימים של פירות היער אין צורך להצטמצם, המגוון הוא רחב. תותים, אוכמניות ופטל הם רק כמה מהאפשרויות שיכולות לספק את החשק שלכם למשהו מתוק ובריא, האוגר בתוכו שלל של רכיבים מזינים הנלחמים בדלקות פרקים.
7.תרד
ירקות ירוקים כמו תרד עשירים בחומרים מזינים, וכמה מרכיביהם עשויים בהחלט לסייע בהפחתת דלקות הנגרמות על ידי דלקת פרקים.
מספר מחקרים מצאו כי צריכה גבוהה יותר של פירות וירקות קשורה לרמות נמוכות יותר של דלקת פרקים. התרד, בפרט, מכיל שפע של חומרים נוגדי חמצון, כמו גם תרכובות צמחיות שעשויות להקל על דלקות ולסייע להילחם במחלת הפרקים.
תרד הנו עשיר במיוחד בקמפפרול (kaempferol), נוגד חמצון אשר הוכח כמפחית את השפעתן של סוכני דלקת הקשורים לדלקת מפרקים שגרונית.
במחקר מבחנות שנערך בשנת 2017, טופלו תאי הסחוס הארתריטי ע”י קמפפרול, אשר נמצא כמפחית את הדלקת ומונע התפתחות של אוסטיאואריטיס.
עם זאת, נדרשים מחקרים נוספים על מנת לחקור את ההשפעות של התרד ורכיביו על בני אדם הסובלים מדלקת פרקים.
8.ענבים
הענבים הם מזון עשיר, אשר שופע בנוגדי חמצון בעלי תכונות אנטי דלקתיות.
באחד המחקרים, 24 גברים קיבלו אבקת ענבים מרוכזת שהייתה שווה ל -1.5 כוסות (252 גרם) של ענבים טריים, או פלסבו (אבקת דמי), מדי יום במשך שלושה שבועות. ניכר מן הממצאים כי אבקת הענבים הורידה באופן יעיל את רמות הסממנים הדלקתיים בדם.
בנוסף, ענבים מכילים מספר תרכובות שהוכחו כמועילות בטיפול בדלקת פרקים. לדוגמה, רזברטרול הוא נוגד חמצון המצוי בקרום הענבים.
במחקר שנערך במבחנה, הראה הרזברטרול פוטנציאל לסיוע במניעת התעבות המפרקים הנגועים בדלקת הפרקים, על ידי חסימת היווצרותה של דלקת מפרקים שגרונית.
ענבים מכילים גם תרכובת צמחית בשם פרואנתוציאנידין (proanthocyanidin), אשר ידועה כבעלת השפעה סגולית על דלקת פרקים. אם ניקח מחקר מבחנה שנערך בנושא, נמצא בו כי זרעי ענבים עם תמצית פרואנתוציאנידין הפחיתו דלקות הקשורות למחלת פרקים.
יש לזכור כי בבדיקות מבחנה ניתנים מינונים מרוכזים של נוגדי חמצון הגבוהים בהרבה מהכמות הממוצעת הנצרכת על ידינו ביום יום.
מחקרים נוספים נדרשים על מנת לקבוע כיצד תוצאות אלה עשויות להשפיע על בני אדם.
9.שמן זית
שמן הזית מפורסם בשל תכונותיו האנטי דלקתיות והוא עשוי להוות בעל השפעה חיובית על הסימפטומים שלהן.
באחד המחקרים, עכברים הוזנו בשמן זית כתית במשך כשישה שבועות. הדבר סייע לעצור את התפתחות דלקת הפרקים, להפחית נפיחות, לעכב את הרס הסחוס ולהפחית את הדלקת הקיימת.
במחקר אחר, 49 משתתפים עם דלקת מפרקים שגרונית צרכו שמן דגים או כמוסת שמן זית בכל יום במשך 24 שבועות.
בסיום המחקר, הרמות של סממן דלקתי מסוים דעכו בשתי הקבוצות. בקבוצת שמן הזית ב38.5% ובקבוצת שמן הדגים ב 40-55%.
מחקר אחר, ניתח את הדיאטות של 333 משתתפים עם וללא דלקת מפרקים שגרונית, ומצא כי צריכת שמן הזית קשורה בסיכון נמוך יותר להיווצרות המחלה.
למרות שיש צורך במחקרים נוספים על ההשפעות של שמן זית על דלקת פרקים, כלילת שמן זית ושומנים בריאים אחרים בתפריט התזונה שלכם, יכולה בהחלט להועיל לבריאותכם ועשויה להפחית את הסימפטומים של דלקת פרקים.
10.טארט דובדבן
מיץ דובדבנים טארט הופך יותר ויותר פופולרי, כאשר מקורו בפרי של עץ הפרונוס קראסוס. המיץ העוצמתי כולל בתוכו מגוון רחב של חומרים מזינים בעלי יתרונות בריאותיים חיוניים ואף עשוי לעזור להפחית את הסימפטומים של דלקת פרקים.
במחקר שנערך, 58 משתתפים קיבלו שני בקבוקי מיץ דובדבנים של 8 אונקיות (237 מ”ל), או פלסבו בכל יום במשך שישה שבועות. בהשוואה לפלסבו, מיץ דובדבנים טארט הפחית משמעותית את הסימפטומים של דלקת מפרקים ניוונית ודלקת מופחתת.
במחקר אחר, שתיית מיץ דובדבנים טארט במשך כשלושה שבועות, הפחיתה את רמות הסממנים הדלקתיים בקרב כ20 נשים עם אוסטאוארתריטיס.
הקפידו לחפש סוגים לא ממותקים של מיץ דובדבנים טארט, כדי לוודא שאתם לא צורכים תוספי סוכר עודפים.
בשילוב עם תזונה בריאה ומזונות אחרים נגד דלקת מפרקים, מנה של מיץ דובדבנים לא ממותקים ביום עשויה בהחלט להפחית חלק מהסממנים של דלקות פרקים.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל