הצנון, אותו מרכיב נפוץ ואהוב מהסלט שלכם, הוא ירק שורש עסיסי, חריף או מתוק בטעמו. צנונים יכולים להיות לבנים, אדומים, סגולים או שחורים, וגם צורתם יכולה להיות ארוכה וגלילית או עגולה. הם נאכלים בצורתם החיה, וגם לאחר בישול או כבישה. אלו הם היתרונות הבריאותיים של הצנון.
השמן המתקבל מהזרעים של הצנון משמש גם למספר מוצרים בריאותיים טובים. החלקים של הצנון שנעשה בהם שימוש באופן נפוץ, הם העלים, הפרחים, התרמילים והזרעים. השם המדעי של הצנון הוא: Raphanus sativus אשר שייך למשפחת המצליבים. הצנון ידוע גם בשם “דייקון” בחלקים מסוימים של העולם, בעיקר בשווקים של אסיה.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
יתרונותיו הבריאותיים של הצנון
היתרונות של הצנון לטיפול או מניעה של מחלות מסוימות ולחלקי גוף מסוימים מפורטים להלן:
1.צהבת
הצנון טוב מאוד עבור הכבד והקיבה, והוא גם פועל בתור מנקה רעלים חזק. זה אומר שהוא מטהר את הדם מרעלים ומסייע להוצאת פסולת מהגוף. הוא מאוד יעיל בטיפול בצהבת כי הוא מוריד את רמת הבילירובין וגם שומר על הייצור שלו ברמה תקינה.
הצנון גם מקטין את ההרס של כדוריות הדם האדומות, מה שקורה לאנשים הסובלים מצהבת, על ידי הגדלת אספקה של חמצן טרי לדם. צנון שחור עדיף יותר בטיפול צהבת, ועלי צנון הם גם מאוד יעילים בטיפול.
2.טחורים
הצנון נחשב למאכל מלא בסיבים, מה שאומר שהוא מורכב מפחמימות לא מסיסות. זה מקל על העיכול, על אצירת נוזלים ומונע עצירות, שהיא בין הגורמים לטחורים. כמנקה רעלים כל כך טוב, הצנון עוזר לרפא את הסימפטומים של הטחורים מהר מאוד. המיץ שלו גם מרגיע את מערכת העיכול ואת היציאה של הפסולת ממנה, דבר נוסף שמקל על הסימפטומים של טחורים. (טחורים: תסמינים, גורמים ודרכי טיפול)
3.בעיות במערכת השתן
הצנון הוא ירק משתן מטבעו, כלומר מעלה את ייצור השתן. מיץ הצנון גם מרפא דלקות ותחושת צריבה בעת מתן שתן. הוא גם מנקה את הכליות ומעכב זיהומים בכליות ובמערכת השתן, ובכך מסייע לטיפול במחלות שונות בדרכי השתן המחריפות בשל עודף רעלים במערכת.
4.הרזיה
הצנון מעניק תחושת שובע, מה שאומר שהוא מספק את הרעב מבלי להגדיל את צריכת הקלוריות. הוא גם דל בפחמימות מסיסות, גבוה בסיבים ומכיל הרבה מים, מה שהופך את הצנון לאופציה תזונתית מצויינת למי שמעוניין לרדת במשקל. יתר על כן, הם עשירים בסיבים ונמוכים באינדקס הגליקמי, כלומר הם מגבירים את תנועתיות המעיים התקינה- דבר אשר מסייע בהרזיה, ומגביר את היעילות של חילוף החומרים עבור כל התהליכים הגופניים.
5.בעיות לב וכלי דם
הצנון הוא מקור מצויין לאנתוציאנינים, שהם סוג של פלבנואידים, אשר לא רק נותנים צבע לצנון, אלא גם מספקים לו יתרונות בריאותיים רבים. האנתוציאנינים כבר היו הנושא במחקרים רפואיים רבים, וגם קושרו באופן חיובי לצמצום מקרים של מחלות לב וכלי דם, וגם הראו תכונות נוגדות סרטן ונוגדות דלקתיות.
6.סרטן
מכיוון שהצנון הוא מנקה רעלים ועשיר בויטמין C, חומצה פולית ואנתוציאנינים, הוא קושר לטיפול בסוגים רבים של סרטן, במיוחד בסרטן המעי הגס, הכליות, המעיים, הקיבה והפה.
הצנון הוא חלק ממשפחת המצליבים, וכמו שאר חבריו מהסיווג הטקסונומי הזה, הוא מלא בחומרים נוגדי חמצון. יתר על כן, האיזותיוציאנטים שנמצאים בצנון הם בעלי השפעה גדולה על המסלולים הגנטיים של תאים סרטניים. הם משנים את המסלולים כל כך, שלמעשה הם יכולים לגרום לאפופטוזה, מוות של תאים, ובכך למנוע תאים סרטניים להתרבות.
7.ויטיליגו
התכונות המטהרות רעלים ונוגדות הסרטן של הצנון, הופכות אותו לשימושי לטיפול בויטיליגו (בהרת). זרעי הצנון משמשים בשיטת טיפול זו. הם צריכים להיכתש לכדי אבקה ואז להיטבל בחומץ, מיץ ג’ינג’ר, או שתן של פרות (cows) ולאחר מכן להימרח על הכתמים הלבנים. ניתן גם לאכול את הצנון כפי שהוא כדי לעזור לויטיליגו.
8.עצירות
הצנון עשיר מאוד בסיבים, מה שאומר שהוא מוסיף נפח ניכר לתנועות המעיים, מסייע לדפוסי יציאות קבועים ומקל על תסמינים של עצירות. הצנון יכול גם לעזור כדי להקל על שלשול וצואה רכה ולהקשות אותה. יתר על כן, הצנון ידוע בסיוע לייצור מיצי מרה. מיצי מרה הם מהחלקים החשובים ביותר למערכת עיכול טובה, וגם עוזרים להגן על הכבד ועל כיס המרה. (ראו גם: 11 דרכים קלות ביותר למניעת עצירות)
9.הפרעות נשימה, ברונכיטיס ואסטמה
הצנון הוא נוגד-גודש, כלומר הוא מפחית גודש במערכת הנשימה – כולל גירוי של האף, הגרון, קנה הנשימה והריאות, אשר יכול לקרות בעקבות הצטננויות, דלקות, אלרגיות וגורמים אחרים. הצנון מחטא היטב ועשיר בויטמינים, דבר אשר עוד יותר מגן על מערכת הנשימה מפני זיהומים.
10.לחץ דם
הצנון הוא מקור טוב מאוד לאשלגן, אשר תורם לרשימה גדולה של יתרונות בריאותיים. אשלגן קושר בצורה חיובית להורדת לחץ דם, מכיוון שכאשר הוא יוצר אינטראקציה עם אספקת העורקים של ערוצי כלי הדם, הוא יכול להרגיע את כלי הדם, ולכן להגביר את זרימת דם. זה מפחית את לחץ הדם על ידי הרחבת זרימת הדם, במקום לאלץ אותו לעבור דרך כלי דם צרים ומכווצים. (ראו: 8 סימנים שיש לכם מחסור באשלגן)
11.סוכרת
ידוע כבר מזמן שלצנון יש אינדקס גליקמי נמוך, כלומר אכילתו אינה משפיעה על רמות הסוכר בדם. זה גם עוזר לווסת את ספיגת הסוכרים לתוך זרם הדם, כלומר שהסוכרתיים לא צריכים לדאוג כל כך הרבה בנוגע לקפיצות או ירידות פתאומיות בסוכר, כאשר הם אוכלים או לא אוכלים במשך יותר מדי זמן. (ראו: 5 מזונות על לסוכרת)
12.מחלות עור
ויטמין C, זרחן, אבץ וחלק מהויטמינים בקומפלקס ויטמיני B שנמצאים בצנון, טובים לעור. מי הצנון גם עוזרים לשמור על רמות לחות בריאות בעור. צנון חי וכתוש, הוא דרך ניקוי טובה לפנים. בשל תכונות החיטוי שבו, הצנון גם עוזר לבעיות עור כמו עור יבש, פריחות, וסדקים. (ראו: עור יבש: גורמים ודרכי טיפול)
13.חום
הצנון מוריד טמפרטורת גוף ומקל על דלקת כתוצאה מהחום. שיטה טובה לצריכה, היא שתיית מיץ צנון מעורבב עם מלח שחור. ומכיוון שהוא פועל כחומר חיטוי טוב, הצנון גם נלחם בזיהומים שיכולים לגרום לחום. (ראו: 10 דרכים טבעיות לטיפול בחום)
14.מחלות כליות
כחומר משתן, מנקה ומחטא, הצנון עוזר בטיפול למחלות כליות רבות. התכונות המשתנות שלו, עוזרות לשטוף את הרעלים שהצטברו בכליות ולהפחית את ההצטברות של רעלים בדם, ובכך להקטין את ריכוזם הכליות. תכונות החיטוי שלו גם מגנות על הכליות מזיהומים. (ראו: 7 דרכים לשמירה על בריאות הכליות)
15.עקיצות חרקים
לצנון יש תכונות נוגדות גירוד, והוא יכול לשמש כטיפול יעיל עבור עקיצות חרקים ועקיצות דבורים. מיץ צנון גם מפחית כאב ונפיחות ומרגיע את האזור הפגוע. (ראו: איך לטפל בעקיצת דבורה או צרעה).
16.התייבשות
הצנון מורכב בעיקר ממים, והוא דרך מצוינת לשמור על הגוף רווי בנוזלים – דבר אשר מועיל לאספקטים שונים של בריאותנו. אחד החלקים החשובים ביותר של לשמור על איזון נוזלים, הוא ההשפעה של מים על מערכת העיכול. שימור על מאזן נוזלים תקין, מקל על עצירות, משפר את היעילות של מערכת העיכול, ומבטיח ספיגה נאותה של חומרים מזינים מהמזון שאנו אוכלים.
17.מחלות בדרכי הנשימה וכאבי גרון
בצנון יש חריפות חזקה וטבעית, הדבר טוב מאוד למניעת מחלות, וגם למניעת ליחה בגרון. יתר על כן, כבר ידוע שהצנון מרגיע כאבי גרון ומקל על גודש על ידי ניקוי הסינוסים.
18.ויטמין C ובריאות המערכת החיסונית
יש אין ספור סיבות מדוע הצנון הוא תוספת טובה לתזונה, אבל שיפור המערכת החיסונית, היא אחת החשובות ביותר. חצי כוס של צנון ביום בסלט או סתם כחטיף, תספק כמעט 15% מהצריכה היומית של ויטמין C. מיצוי המנה היומית של צריכת הוויטמין C באופן עקבי, יכול להחיות את המערכת החיסונית על ידי תחלופה רבה של נוגדי חמצון ותאי דם לבנים אשר כל כך אינטגרליים כדי להדוף כל מחלה החל מההצטננות ועד לסרטן!
ויטמין C לא רק מחזק את מערכת החיסון, אלא גם נחשב כסופר-ויטמין בגלל כל האפקטים המרשימים האחרים שיש לו על הגוף. הוא עוזר לווסת את חילוף החומרים, מה שמשנה שומן לאנרגיה שמישה, והוא תורם עיקרי ביצירת קולגן, שהוא חלבון חיוני אשר מחזק דפנות כלי דם ומפחית את הסיכוי לטרשת עורקים ומחלות לב שונות אחרות.
19.כבד וכיס המרה
הצנון מועיל במיוחד עבור פונקציות של הכבד וכיס מרה. הם מסדירים ייצור וזרימת מרה ובילירובין, חומצות ואנזימים. יתר על כן, הצנון גם מסיר בילירובין עודף מהדם, והוא מכיל אנזימים כמו מירוזינאז, דיאסטס, עמילאז ו-אסטראז. צריכה קבועה של צנון מגנה על הכבד וכיס המרה מפני זיהומים וכיבים. (ראו: איך לטפל באבנים בכיס המרה)
יתרונות נוספים
מלבד היתרונות שצוינו לעיל, הצנון הוא גם מתאבן טוב, מטהר פה ונשימה, מקל על יציאות ומסדיר מטבוליזם. אנשים שהתזונה השבועית שלהם מכילה כמויות רגילות של צנון, רואים שיפור בזרימת הדם. בנוסף הצנון הוא טיפול טוב לכאבי ראש, חומציות, עצירות, בחילה, השמנת יתר, כאבי גרון, שיעול, בעיות קיבה, אבנים בכיס מרה והפרעות בעיכול.
מתקשים לעכל את כל מה שקראתם? ובכן, אנו מציעים שתחתכו כמה פרוסות של צנון כדי לעזור לבטן שלכם לפעול בצורה תקינה, ואולי אפילו להפוך אתכם רעבים לעוד כמה מאכלים מלאים בחומרים מזינים.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל