פטרוזיליה היא עשב תיבול שמשתמשים בו לעתים קרובות כתוספת או קישוט במגוון של ארוחות, אך לא רבים יודעים שלפטרוזיליה יש שפע של יתרונות בריאותיים עוצמתיים אותם נסביר במאמר.
צריכה קבועה של פטרוזיליה מסייעת להפחית את הסיכון לחלות בסרטן העור, למנוע באשת הנשימה וסוכרת, להגביר את חסינות ובריאות העצם, חיזוק המערכת החיסונית, ועוד יתרונות רבים נוספים.
פטרוזיליה משמשת כאנטיביוטיקה טבעית חזקה, אשר מסייעת לטהר את הגוף ממזיקים ולשמור על בריאות הלב.
100 גרם של פטרוזיליה מספקים לגופנו:
- 53% מהכמות היומית המומלצת (RDI) של ויטמין A
- 160% מהכמות היומית המומלצת של ויטמין C
- 1562% מהכמות היומית המומלצת של ויטמין K
- 11% מהכמות היומית המומלצת של אבץ
- 12% מהכמות היומית המומלצת של אשלגן
- 48% הכמות היומית המומלצת של ברזל
- 14% מהכמות היומית המומלצת של מגנזיום וסידן
- 8% מהכמות היומית המומלצת של זרחן, מנגן וויטמין B2.
פטרוזיליה עשירה בחומרים מזינים רבים שונים שטובים לגוף שלנו. המשיכו לקרוא כדי לגלות את היתרונות הטובים ביותר בצריכה יומית של פטרוזיליה:
1.מפחיתה את הסיכון לפתח סוגים שונים של סרטן
מחלת הסרטן היא אחת מהמחלות הנפוצות ביותר הגורמת לבעיות בריאותיות רבות ואף לפעמים בלתי אפשרי לטפל בה, לכן מניעה היא התרופה הטובה ביותר.
פטרוזיליה היא מקור מצוין לאלמנטים ייחודיים הנמצאים בשמן שלה שהוא בעצם מורכב משמנים נדיפים מתרכובות כימיות שונות (Limonene, Myristicin, Alpah-Thujene ו-Eugenol).
על פי דו”ח מדעי שהופק על ידי המכון לחקר הסרטן על שם ברברה אן קארמאנוס, רכיבי השמן העוצמתיים האלה עוזרים לשפר את המערכת החיסונית ולמנוע היווצרות של גידולי סרטן.
פטרוזיליה מסייעת למנוע מחומרים מסרטנים לפגוע בגוף שלנו, מאטה התפתחות של גידולים ומפיגה את הסטרס החמצוני.
בנוסף לייחוסו כצמח בעל תועלות אנטי-סרטניות, הפטרוזיליה מסייעת בהגנה על ה-DNA מפני נזקים.
חוקרים טוענים כי אכילת צרור פטרוזיליה טרייה ביום יכולה לעצור מוטציה של התא ולעזור לעורר את תהליך אפופטוזה – מוות מכוון של תאים מזיקים.
אפיגנין הוא אחד המרכיבים הכי מועילים שיש בפטרוזיליה והוכח על ידי האגודה האמריקנית לסרטן שהוא מסייע למנוע סינתזה תלוית פרוגסטין של תאי סרטן השד, מדכא באופן דרסטי את ריבוי ופיתוח של גידולים בבלוטת החלב ומצמצם את שכיחותם.
2.מונעת נזק שנוצר מרדיקלים חופשיים ודלקות
בפטרוזיליה יש כמות גדולה של נוגדי חמצון מגנים מסוג פלבנואידים, אשר הופכים אותה לעשב בריא מאוד שיעיל במניעת התפתחות של מחלות ודלקות קשות.
נוגדי החמצון הפלבנואידים כמו אפיגנין, לוטאולין, ליקופן, אלפא-קרוטן, בטא-קרוטן הוכחו כמעכבים נזקים של רדיקלים חופשיים ומחזקים את הגוף.
נוגדי חמצון אלה מסייעים להאט את תהליך ההזדקנות על ידי מאבק בסטרס חמצוני או נזק של רדיקלים החופשיים, יחד עם דלקות כרוניות בגוף.
הם קריטיים במיוחד מכיוון שהיווצרות של רדיקלים חופשיים קשורה כמעט לכל מחלה שקשורה לגיל, כגון מחלת לב, סרטן, הפרעות בעיניים ומחלות ניווניות.
מחקר שנערך על ידי המכון לבטיחות מזון וטוקסיקולוגיה, אשר כלל מבוגרים שאכלו כמויות גדולות של פטרוזיליה טרייה, הראה כי מבוגרים אלו חוו שיפור גדול בהפחתת רמות הסטרס החמצוני, בניגוד לאנשים שלא אכלו פטרוזיליה בכלל.
לפני תחילת המחקר התבקשו המשתתפים לאכול תזונה ללא מקורות טבעיים של נוגדי חמצון. במהלך הניסוי, המדענים גילו כי כאשר המשתתפים אכלו דיאטה נמוכה בנוגדי חמצון, עלו רמות הסטרס החמצני שלהם.
במהלך המחצית השנייה של המחקר לאחר שהחלו לצרוך פטרוזיליה, רמות הסטרס החמצני ירדו.
3.מניעת דלקות בכיס המרה ובדרכי השתן והיווצרות של אבנים בכליות
פטרוזיליה מסייעת להילחם בדלקת בשלפוחית השתן והכליות, אצירת שתן והיווצרות אבנים. מחקר הראה כי כאשר אנשים סובלים ממחלות מין וצהבת, העלים והשורשים של הפטרוזיליה טובים לתפקוד הטחול והכבד.
קראו על הסיבות העיקריות לדלקות בדרכי השתן +11 טיפולים טבעיים
צריכת פטרוזיליה יכולה גם לסייע בהקלת בצקת, כאשר תרופות אחרות לא תמיד מצליחות לעזור בבעיה. מיץ פטרוזיליה טרי עוזר להרגיע ולטפל בכלי הדם, במיוחד את העורקיקים ונימים.
פטרוזיליה ידועה גם ביכולתה לאגור חומר רירי ולגרש רעלים מימיים, להקל על בלוטות מוגדלות ונפוחות.
חוקרים ממליצים לשתות כוס או שתי כוסות של תה פטרוזיליה ביום כדי לעזור לגוף בטיהור מלא, למנוע בצקת ובעיות בשלפוחית השתן, ואפילו כדי להילחם באבנים בכליות.
אם אתם סובלים מזיהום, לחלוט כוסות תה חזקות של פטרוזיליה ולשתות אותם לאט לאורך היום. במידה ויש אבנים בכליות מומלץ לשתות חצי כוס של תה כל שעה.
באותו נושא: אבנים בכליות: סימנים, גורמים ודרכי טיפול
4.פטרוזיליה מסייעת לשמור על בריאות מערכת העיכול
כיום, המזונות שאנו אוכלים במהלך היום יכולים להשפיע באופן משמעותי על בריאות מערכת העיכול שלנו. גם פירות וירקות שמוכרים בסופרמרקט יכולים לעורר בעיות בעיכול.
מחקרים רבים הוכיחו כי פטרוזיליה אורגנית יכולה לשפר את בריאות העיכול. על פי מחקר שנערך על ידי האוניברסיטה האמריקאית של ביירות, פטרוזיליה אורגנית פועלת כמו משתן טבעי ובכך מסייעת להקל על כאב של אצירת מים ולהקל או למנוע נפיחות.
צריכת פטרוזיליה מסייעת לווסת את הפעלת ייצור השתן על ידי הכליות ולמנוע הצטברות של מים בבטן.
בנוסף פטרוזיליה יכולה להקל על האי נוחות ולמנוע קלקול קיבה. אבל חשוב לצרוך באופן מתון, כמות גבוהה של פטרוזיליה עלולה להוביל לשלשול או בחילה.
שמן אתרי של פטרוזיליה משמש גם לטיפול במגוון רחב של הפרעות במערכת העיכול ובעיות אחרות, כולל עצירות, גזים, נפיחות, בחילה וקשיי עיכול.
על פי השיטות הידועות בעולם של האיורוודה, אכילת פטרוזיליה משפרת באופן קבוע את העיכול מאחר ושמן פטרוזיליה נוטה לעזור לקדם את ייצור המרה יחד עם מיצי קיבה מועילים, שחיוניים לתפקודי אנזימים בריאים.
פונקציות אנזימים אלה מעורבות בקליטה טובה של חומרים מזינים. ניתן להוסיף כמה טיפות של שמן אתרי פטרוזיליה לאמבטיה, כמו גם לדלל ולשפשף אותו על אזור הבטן להקלה מהירה.
5.מניעת זיהומים וחיידקים
פטרוזיליה טובה לבריאות השיניים ובריאות העור בשל תכונותיה האנטי-פטרייתיות והאנטי-בקטריאליות החזקות.
שמן אתרי של פטרוזיליה מוכר כטיפול יעיל נגד פטריות. יתר על כן, הוא מנקה פגמי עור שנגרמים על ידי חיידקים. התכונות המיקרוביאליות של פטרוזיליה הופכים אותה לאחד מהמרכיבים העיקריים בחומרי ניקיון, סבונים, בשמים ומוצרי היגיינה רבים אחרים.
לשמן אתרי של פטרוזיליה יש יכולת חזקה להילחם בריחות וחיידקים, כולל חיידקים וריחות מהפה.
פטרוזיליה משמשת כמרענן נשימה טבעי במשך מאות שנים מכיוון שהיא מסייעת להילחם בחיידקים. שמן אתרי של פטרוזיליה הוא חזק אם כי הוא יכול לגרום לשריפה מקומית או תגובה לא טובה בעור, אם לא משתמשים בו נכון.
הימנעו מלשים אותו ישירות על העור, מבלי לערבב אותו עם שמן שקדים, זית או קוקוס, כדי למנוע תגובות מזיקות.
6.מחזקת את המערכת החיסונית
כפי שהוזכר לעיל, פטרוזיליה מכילה 160% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין C. הודות לרמות העשירות של נוגדי החמצון החיסוניים, כולל ויטמין A וויטמין C, אכילת פטרוזיליה מסייעת להפחית את הסיכון של הצטננות ושפעת.
ויטמין C מסייע בתמיכה של סביבת מעיים בריאה, הסביבה בה המערכת החיסונית נמצאת. הרמות הגבוהות של ויטמין C המצויה בפטרוזיליה טרייה מורידה את רמות הדלקת הכרונית ומונעת התפתחות של מחלות כגון טרשת עורקים, סרטן המעי הגס, דלקת פרקים, אסטמה וסוכרת.
7.משפרת את בריאות העצם
מחסור של ויטמין K או צריכה נמוכה של ויטמין זה הוכח כמגדיל את גורם הסיכון לשברים בעצמות. אכילת כמות יומית מומלצת של ויטמין זה מסייע להגביר את בריאות העצם על ידי שיפור ספיגת הסידן והורדת הפרשת הסידן בשתן.
מחקר שנערך לאחרונה הראה כי לאנשים שצרכו מזונות עשירים בוויטמין K היו 22% פחות שברים מאשר אנשים שהיה להם מחסור בוויטמין K.
עשרה גבעולים של פטרוזיליה טרייה (על עליה) יכולים לספק את הצריכה היומית המומלצת של ויטמין K.
ויטמין K הוא לא היחיד שיכול לתמוך בבריאות העצם, אם צורכים מספיק מזונות שעשירים בזרחן, סידן, מגנזיום וויטמין D. ויטמין K עובד יחד עם אלה ביצירת חומרי הזנה לעצם.
8.תומכת בבריאות הלב
פטרוזיליה היא מקור נפלא של חומצה פולית, זהו ויטמין B חיוני שלוקח חלק פעיל בהגנה על הלב. מחסור של חומצה פולית יכול להוביל לבעיות לב וכלי דם רבים, כולל התקף לב. לכן, החומצה הפולית בפטרוזיליה עוזרת לתמוך בבריאות הלב.
הגוף שלנו זקוק לחומצה פולית כדי לסייע בהמרת הומוציסטאין, סוג של חומצת אמינו בדם. זוהי מולקולה שעלולה לגרום נזק לכלי הדם. אם לא מטפלים בה, היא יכולה לגרום לשבץ או התקף לב.
9.שומרת על תפקוד תקין של ההורמונים
צריכת פטרוזיליה מומלצת לעתים קרובות לנשים מכיוון שהיא עוזרת לשמור על הורמונים מאוזנים ולשפר את הבריאות הכללית של האישה.
פטרוזיליה עוזרת להדוף פגמים בצינור העצבי המתרחשים עקב מחסור בחומצה פולית או צריכה נמוכה שלה, פטרוזיליה חיונית להריון בריא.
מדענים טוענים כי הודות ליכולת של פטרוזיליה לאזן את ההורמונים, היא יכולה לעזור להקל על הסימפטומים של הווסת ולשפר את הפוריות.
10.שומרת על בריאות העיניים
בפטרוזיליה יש כמות גדולה של ויטמין A המורכב משני נוגדי חמצון רבי עוצמה – בטא קרוטן ופרוטאמין A קרוטנואיד. נוגדי חמצון אלה מסייעים לגוף לתמוך בבריאות העין.
נוגדי החמצון שנמצאים בפטרוזיליה הוכחו מדעית כמגנים על הקרנית ועל הרשתית מפני נזק שקשור להזדקנות, ומסייעים להימנע מבעיות עיניים והפרעות כגון קטרקט וניוון מקולרי.
בנוסף, ויטמין A מקטין את הסיכון להזדקנות מוקדמת, כמו כן הוא נלחם בסימני הזדקנות, מגן על העור והעיניים מפני נזקי אור של UV.
תופעות לוואי ובטיחות בצריכה
הפטרוזיליה בטוחה לצריכה בכמויות רגילות. אך עם זאת, ישנם אנשים אשר יכולים לפתח תגובה אלרגית בעור.
כמו כן, צריכה של כמויות גדולות של פטרוזיליה עלולה לגרום לתופעות לוואי כמו אנמיה, בעיות כליות וכבד.
אזהרות נוספות:
- נשים בהריון או מניקות: כמויות מתונות של פטרוזיליה במזון לא תעורר תופעות לוואי, אך כמויות גדולות עלולות להיות לא בטוחות במהלך ההריון.
- חולי סוכרת: פטרוזיליה עלולה להפחית את רמת הסוכר. לכן, שימו לב לתסמינים של סוכר נמוך בדם (היפו-גליקמיה) ונטרו את רמתו.
- לחץ דם גבוה: ישנו חשש שפטרוזיליה עלולה לגרום לאצירת סודיום (מלח), וכך לגרום להגברת לחץ הדם.
- מחלות כליות: אין לצרוך פטרוזיליה במקרה של מחלת כליות. בפטרוזיליה רכיבים מסוימים, אשר יכולים להחמיר מחלות כליות.
שילוב פטרוזיליה עם תרופות
- אינטראקציה של פטרוזיליה עם התרופה קומדין (וורפרין) – תרופה זו נלקחת לדילול הדם והפחתת קרישתו. כמות גדולה של פטרוזיליה עלולה להגדיל את קרישת הדם. צריכה של פטרוזיליה עלולה להפחית את יעילותה.
- תרופות משתנות – הפטרוזיליה עובדת כמו תרופה משתנת, לכן צריכתה יחד עם תרופות משתנות עלולה לגרום לגוף לאבד יותר נוזלים.
לסיכום
פטרוזיליה לא מספיק מוערכת בימים אלה. למרות היותה צמח פשוט, היא מכילה מגוון של חומרים מזינים ששומרים על בריאות הגוף שלנו ומונעת שפע של מחלות, דלקות ובעיות בריאותיות שונות.
מומלץ להתחיל לצרוך צרור של פטרוזיליה ביום על מנת לחוות את כל היתרונות הבריאותיים שיש לה להציע.
[mks_toggle title=”מקורות למאמר” state=”close “]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19325799
https://www.bibliotecapleyades.net/archivos_pdf/apigenin-prevents-cancer-parsley.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10615220
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11849841
[/mks_toggle]