גם אם נאכל בריא ונשתה את המים הטהורים ביותר, לא נוכל להימנע לגמרי מחשיפה לרעלנים. זיהום האוויר, זיהום המים וזיהום הקרקע עדיין גורמים לרמת רעילות גבוהה בגוף. במאמר זה נדבר על 10 מאכלים אשר יכולים לסייע לנו בניקוי הגוף מאותם רעלים.
כמות גדולה של רעלנים בגוף עשויה לגרום לעייפות כרונית, חולשה קיצונית, דלקות, בעיות בריאות הקשורות לסינוסים, הפרעות עיכול כגון גזים ונפיחות, כמו גם בעיות עור כגון אקנה, פריחה, אקזמה, פסוריאזיס ויובש יתר בעור.
באופן טבעי, הגוף מסלק רעלים בכדי למנוע בעיות בריאות ותהליך הניקוי מרעלים מסייע לכבד ולכיס המרה למלא תפקיד זה.
תהליך הניקוי מרעלים כרוך במנוחה, ניקוי הגוף והזנתו מהפנים החוצה. תהליך זה מגן על הגוף מפני מחלות ומקדם את בריאותו המיטבית.
ניקוי מרעלים אינו תהליך מסובך. ניתן לבצעו תוך הוספת מזונות-על לתפריט האישי. ישנם מאכלים רבים אשר אשר יכולים לסייע לכבד לסלק את הרעלים המזיקים ולשמור על גוף נקי מבפנים, ובריא.
להלן עשרה מזונות-על מובילים לניקוי מרעלים:
1. סלק אדום
אחד המזונות העוצמתיים ביותר בניקוי הגוף מרעלים. הוא מכיל בטאין ופקטין, המסייעים להגנה על הכבד ועל מערכת העיכול. בכוחם של החומרים הללו לנקות את הגוף מבפנים, ובכך להפחית את כמות הרעלנים שהגוף עשוי לשאת. הסלק האדום מסייע גם בייצוב מאזן ה-pH בדם, וכתוצאה מכך תומך בניקוי בריא מרעלים.
ירק זה הינו גם מקור בעל ערך לברזל, מגנזיום, אבץ וסידן, כולם נחוצים לניקוי וסילוק פסולת מיטביים. יתרה מכך, כמות הסיבים הגדולה בסלק האדום משפרת את העיכול ומסייעת לגוף בסילוק הפסולת.
מומלץ לאכול סלק אדום חי כסלט או כמיץ סלק סחוט טרי, על מנת להשיג את התוצאות הטובות ביותר. יש לחזור על הפעולה יום יום במשך מספר ימים או שבועות.
הערה: על בעלי נטיה לאבנים בכליות להימנע מלצרוך סלק אדום, מכיוון שהוא עשיר באוקסלטים.
2. לימון
מאחר שהוא מלא ב-ויטמינים ובנוגדי חמצון, הלימון נחשב למרכיב בעל עוצמה בניקוי הגוף מרעלים. כמות ה-ויטמין C הגבוהה בלימון נדרשת על ידי הגוף לצורך יצירת תרכובת הנקראת גלוטתיון, אשר מסייעת לכבד בתהליך הניקוי. זאת ועוד, אף כי הלימון חומצתי מטבעו, הוא בעל השפעה אלקלית (בסיסית) על הגוף, אשר מצידה מסייעת לגוף לשמר את רמות ה-pH.
כמו כן, הלימון מהווה “זריקת אנרגיה” טבעית, אשר מסייעת בהתמודדות עם תסמינים המעידים על הצטברות רעלים. הוא אף מסייע למערכת העיכול בפעולת סילוק הפסולת.
כל מה שעליכם לעשות הוא לסחוט חצי לימון אל תוך כוס מים חמים ולשתות את המשקה מדי יום בבוקר, על קיבה ריקה.
3. תה ירוק
תה ירוק מהווה תוספת נהדרת לכל תכנית ניקוי מרעלים, וזאת בזכות ערכו הגבוה מבחינת נוגדי חמצון. מכל התרכובות נוגדות החמצון היעילות שמכיל התה הירוק, החזקות מכולן הן הקטכינים (catehcins) הנקראים כ-epigallocatecing-3-gallate (EGCG). הקטכינים מסיעיים לגוף להפטר מהרדיקלים החופשיים. יתרה מכך, הם משפרים את תפקוד הכבד, שהוא חיוני לכל תהליך ניקוי מרעלים.
שתיית תה ירוק שומרת על בריאות איברי הגוף, מונעת התייבשות ומאפשרת לסלק רעלנים מהגוף.
יש לשתות 2-3 כוסות תה ירוק כשתיה חמה או כתה קר על בסיס יומיומי במשך שבוע. בפרק הזמן הזה, יש להמנע משתיית קפה, סודה, או משקאות אלכוהוליים.
4. אבוקדו
בהיותו מלא ועשיר בנוגדי חמצון, האבוקדו מסייע בסילוק רעלנים מזיקים מהגוף. החומר המזין גולטתיון, המצוי באבוקדו, יכול לחסום לפחות 30 חומרים מסרטנים שונים, וגם מסייע לכבד להתנקות מחומרים סינתטיים.
נוסף על כך, חוקרים באוניבסיטת מישיגן גילו כי אנשים שאצלם רמת הגולטתיון גבוהה, הם אנשים בריאים יותר ונמצאים בסבירות נמוכה יותר לסבול מדלקת פרקים.
זאת ועוד, אבוקדו עשיר מאוד ב-ויטמין K, המסייע בהגנה על הכבד מפני נזקי הרדיקלים החופשיים. והסיבים התזונתיים שבאבוקדו מסייעים גם כן בניקוי מרעלים.
יש לבחור באבוקדו אורגני ולאכול אותם ללא כל תוספת או תיבול, על מנת להפיק את מלוא התועלת מניקוי הרעלים. ניתן לנסות ולשתות משקה אבוקדו עשיר כשמנת. יש לאכול מנה שוות ערך לחצי כוס אבוקדו על בסיס קבוע, לפחות מספר ימים או שבועות בכדי לסייע לגוף לסלק את הרעלנים.
5. כרוב
כרוב הינו מזון-על לניקוי מרעלים, אשר גם הוא שווה לכל כיס וזמין. הגלוקוזינולאטים, התרכובות המכילות גופרית המצויות בכרוב, כהופכות אותו למזון מנקה רעלים רב עוצמה. הגלוקוזינולאטים מסייעים בפירוק כימיקלים מזיקים בגוף, החל מקוטלי חרקים וכלה בתרופות מרשם.
נוסף על ניקוי הכבד בזכות כמות ה-ויטמין C הגדולה שהוא מכיל, הכרוב מספק דם סיבים המסייעים בויסות פעולת המעיים, ובכך מסייעים לגוף להפטר מרעלנים מזיקים.
יש לנסות לצרוך כרוב טרי כמיץ, כשייק, או בתוך סלט. ניתן גם לאכול מנות או מרקים המכילים כרוב מבושל קלות.
6. שום
השום משמש כמזון רב עוצמה לניקוי רעלים משחר ההיסטוריה. התרכובות המכילות גופרית שישנן בשום מסייעים להתמודד עם חיידקים מזיקים ובפטריות במעיים. הוא גם מסייע לניקוי מרעלים תוך הגברת ייצור הגלוטתיון, המסייע בסינון הרעלנים ממערכת העיכול.
זאת ועוד, הכרוב מכיל כמות גדולה של ויטמין C, המסייע בחיזוק המערכת החיסונית ותומך בתפקוד הכבד.
בכדי להנות מיתרונותיו של השום בניקוי רעלים, יש לרסקו או לחתכו בכדי לשחרר את תרכובות הגופרית המועילות שבו. ניתן לצרוך 2-4 שיני שום טריות על בסיס יומיומי בכדי לנקות את הגוף מרעלים. מי שלא אוהב את טעמו של השום יכול לבחור בכמוסות שום. יש להיוועץ ברופא המטפל לגבי המינון המתאים.
7. כרובית
הכרובית עשירה בפיטוכימיקלים הנקראים גלוקוזינולאטים ולכן מסייעת בתהליך הניקוי מרעלים. הגלוקוזינולאטים מתפרקים במעיים לתרכובות הנקראות איזוטיוציאנאטים ו-I3C Indole-3-Carbinol. התרכובות הללו מווסתות את אנזימי ניקוי הרעלים שישנם בגוף.
ניתן להנות מכרובית מטוגנת קלות, מאודה, או מבושלת. ניתן גם להוסיף פרחי כרובית חיה לסלט.
8. ג’ינג’ר
ג’ינג’ר נחשב אף הוא לאחד מהצמחים הטובים ביותר לניקוי מרעלים. התרכובות הנקראות ג’ינג’רול ושוגאול (gingerols and shogaols) מקדמים את תהליך ניקוי הרעלים תוך זירוז תנועת המזון במעיים. כתוצאה מכך, פסולת מזיקה יכולה לצאת מהמעי, מהכבד ומאיברים אחרים.
הג’ינג’ר מועיל גם לכבד, בפרט למי שסובל מכבד שומני, הנגרם מצריכה מופרזת של אלכוהול.
אחת הדרכים הטובות ביותר להנות מיתרונות ניקוי הרעלים הטמונים בג’ינג’ר הינו שתיית תה ג’ינג’ר. ניתן להכין את התה תוך טבילת שתי כפיות ג’ינג’ר מגורר טרי לכוס מים חמים, ולחלוט אותה במשך 5-10 דקות. ניתן גם להוסיף ג’ינג’ר מגורר טרי לרטבי סלט, או לסחוט מיץ שורש ג’ינג’ר טרי לצד ירקות ירוקים אחרים.
9. זרעי פשתן
זרעי פשתן מכילים הן סיבים בלתי מסיסים ומסיסים, המסייעים לניקוי רעלים מהגוף. הסיבים מוסיפים נפח לתכולת המעיים ובכך מקדמים את סדירות פועלת המעיים. הדבר מסייע לגוף לסלק רעלנים מזיקים, כולסטרול ושאר תוצרי פסולת המעובדים על ידי הכבד.
זאת ועוד, זרעי פשתן מלאים בחומצות שומן חיוניות, בפרט אומגה-3, החיוניות לתפקודי ניקוי וטיהור חיוניים ולשמירה על מערכת חיסון בריאה.
ניתן לערבב כף זרעי פשתן טחונים בכוס מים חמים ולשתות על קיבה ריקה. ניתן גם לפזר פשתן טחון על דגני הבוקר, על הסלט, היוגורט ומנות אחרות. זרעי פשתן שלמים מתערבבים היטב גם בשייקים.
10. תפוחים
תפוחים מכילים סיבים מסיסים ובלתי מסיסים. הסיב המסיס, פקטין, שישנו בתפוחים, מסייע במניעת היווצרות פלאק בכלי הדם. הסיב הבלתי מסיס, צלולוז, מוסיף נפח לתוצרי הפסולת ומסייע למערכת העיכול לסלק את הפסולת במהירות דרך צינור העיכול.
לצורך ניקוי מרעלים, יש לנסות אכילת תפוחים בלבד למשך יומיים, במהלכם יש לאכול תפוחים ולשתות מים ותה צמחים בלבד. אין לאכול שום דבר אחר בפרק הזמן הזה.
ייתכנו עייפות, כאבי שרירים, כאבי ראש, נפיחות בבטן, גזים, עצירות ושלשול במהלך היומיים הללו, אך כל התופעות הללו ייעלמו מהר. כעבור יומיים, ניתן לחזור לתפריט הרגיל.
לפני תחילת צום התפוחים, או כל תכנית ניקוי רעלים אחרת, יש להיוועץ ברופא המטפל, בפרט אם רמת הסוכר בדם גבוהה.
לצד מזונות-העל לניקוי מרעלים המפורטים לעיל, יש לנהל אורח חיים בריא. יש לעסוק בפעילות גופנית על בסיס קבוע, להמנע ממתחים, לדאוג לשינה רגועה ומספקת, לדאוג לספק לגוף די נוזלים ולהנות משהות באויר צח לבריאות ולרווחה כוללות.
במהלך הניקוי מרעלים, יש להימנע ממזונות כגון:
- מזונות מעובדים
- כל סוגי המשקאות התוססים.
- משקאות אלכוהוליים
- סוכר וכל ממתיק מלאכותי אחר.
- מוצרי חלב
- דגנים
- סויה ומוצריה
- חלבון מן החי כגון בשר בקר, בשר כבש ועוף.
- רטבים מוכנים (לסלט וכו’).