הריאות הן איבר נשימתי חשוב מאוד, הממוקם בבית החזה. תפקידם העיקרי הוא להוביל חמצן מהאטמוספרה לדם בגופנו ולשחרר פחמן דו-חמצני מהדם לאטמוספרה. תאי הגוף צריכים חמצן לתפקוד תקין ולהתפתחותם. כך תשמרו עליהם חזקות ובריאות.
הריאות אף פעם לא נחות, ביום ממוצע, אדם בריא נושם 25,000 פעמים.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
לגוף יש מערכת הגנה טבעית המעוצבת להגן על הריאות ועושה זאת ביעילות בכל הנוגע בהתמודדות מול אבק ולכלוך, וחיידקים מסוימים. אך ישנם, מספר רב של רכיבים שיכולים לפגום באוויר שאנו נושמים ויכולים לפגוע בתפקוד התקין של הריאות שלנו, דבר שעלול להוביל למחלות ריאה שונות.
מחלות ריאה נפוצות הן אסתמה, מחלת ריאות חסימתית (COPD), ברונכיטיס, דלקת ריאות, נפחת (אמפיזמה), סיסטיק פיברוזיס, שחפת, סרטן ריאות, ותסמונת מצוקת הנשימה החדה (ARDS). אנשים הסובלים ממחלת ריאות חווים קשיי נשימה וחלק מהמחלות עלולות להוביל אף לכשל נשימתי.
ישנם הרבה דברים שאפשר לעשות כדי לשמור על הריאות במצב תקין. הקפדה על אורח חיים, שינויים תזונתיים, והרגלים בריאותיים יכולים להיות מועילים לריאות. הנה מספר דרכים לשמירה על ריאות חזקות ובריאות:
1.הפסקת עישון
במידה ואתם מעשנים, הפסקת העישון תשפר משמעותית את מצב הריאות שלכם. עשן הסיגריות מכיל אלפי כימיקלים מזיקים, הגורמים לבעיות בריאותיות חמורות. למעשה, הוא הגורם העיקרי למחלות לב כמו סרטן ריאות ו-COPD.
עשן הסיגריות מצר את מעברי האוויר ומקשה על הנשימה. הוא גורם לדלקתיות כרונית ונפיחות של הריאות. עם הזמן, עשן הסיגריות הורס רקמות ריאה, דבר המגביר את הסיכון לסרטן הריאות.
במידה ואתם סובלים מכל סוג של מחלת ריאות, הפסקת העישון יכולה לשפר את מצבכם ואיכות חייכם.
היו נחושים! ובמידה ואתם צריכים, קחו עזרה מקצועית. אנחנו גם ממליצים לכם על ספר מעולה לעזרה עצמית: “הדרך הקלה להפסיק לעשן” מאת אלן קאר המסביר בצורה מפורטת ומשכנעת למה כדאי להפסיק לעשן.
2.הימנעו מעישון פסיבי
אנשים שאינם מעשנים חייבים להימנע מחשיפה לעישון פסיבי כדי לשמור על הריאות. עישון פסיבי רעיל מאוד ועלול לגרום לפגיעה בריאות ובבריאות הכללית שלנו. הנה מספר דברים שאתם יכולים לעשות כדי להימנע מעישון פסיבי:
- אל תתנו למעשנים לעשן בבית, ברכב או במקום העבודה שלכם.
- בחרו בחנויות או עסקים נטולי-עישון
- הימנעו ממקומות בהם העישון מותר
3.הגבילו את החשיפה לזיהום האוויר
בנוסף לעישון סיגריות, ישנם מספר רב של מזהמים באוויר המזיקים לריאות ולבריאות הכללית שלנו. אפילו הניחוחות הסינטטים שנעשה בהם שימוש בחומרי ניקוי לכביסה או מטהרי אוויר פולטים כימיקלים מזיקים.
- הימנעו ממקומות אשר זיהום האוויר גבוה ומאזורים מתועשים
- הפחיתו בעצמכם את הזיהום הסביבתי, לדוגמה, לכו ברגל, או רכבו באופניים במקום ברכב.
4.שפרו את האוויר בביתכם
בסוף שנות ה-80 מחקר של נאס”א מצא כי מספר צמחי בית פועלים כמטהרי אוויר טבעיים, מאחר והם יכולים להתמודד מול תרכובות אורגניות נדיפות (VOC) מזיקות כמו פורמלדהיד, בנזין וטריכלוריתילן.
- הכניסו לביתכם את 5 הצמחים המטהרים את אוויר הבית
- אל תשקו את הצמחים יותר מדי, כדי למנוע מצב של עובש.
- שמרו על הבית נקי מאבק
- צמצמו את השימוש בחומרי ניקוי אגרסיבים המפיצים ריחות חזקים
- הקפידו על אוורור של הבית
5.בצעו תרגילי נשימה בכל יום
הנשימה מזינה בחמצן כל תא בגופנו. ללא נשימה יעילה, אנו עלולים לחוות בעיות ריאה ואפילו מחלות לב.
תרגול נשימה עמוקה, יכולה לחזק את הריאות. היא גם יכולה לסייע לנו להיפטר מרעלים המצטברים בריאות, דבר המסייע בשיפור תפקוד הראיות וניקוי מעברי הנשימה.
- שבו במקום שקט ורגוע
- עצמו את העיניים, ונשמו עמוק דרך האף.
- ספרו עד חמש, שאפו באיטיות את האוויר.
- החזיקו את הנשימה למספר שניות, ושחררו באיטיות.
- חזרו על הנשימה 6 עד 8 פעמים
- בצעו את תרגיל הנשימה על בסיס יומי
6.נגנו בכלי נשיפה
נגינה בכלי נשיפה כמו חליל, אבוב, טובא, סקסופון, מפוחית או קלרינט יכולה לשפר את בריאות הריאות. הסיבה לכך היא פשוטה, אנו צריכים להשתמש במלוא ריאותנו כדי לנגן באותם כלים. ממש חדר כושר לנשימה המסייע להגביר את קיבולת הריאות.
אם נגינה או שירה זה לא “כוס התה שלכם” אתם יכולים לנשוף בבלון כמה נשימות כדי להגביר את קיבולת הריאות. עשו זאת בכל יום כדי לחזק את ריאותכם.
7.אכלו את המזונות הנכונים
כמו בכל דבר שקשור לבריאות שלנו, לתזונה יש תפקיד מאוד גדול בשמירה גם על בריאות הריאות והתמודדות מול רעלים.
- הקפידו על מזונות עשירים בנוגדי חמצון כמו שום, בצל, פלפל חריף, ג’ינג’ר, אורגנו, כורכום ועוד.
- הקפידו על צריכה של מזונות עשירים בחלבון
- צרכו מזונות עשירים בחומצה פולית
- בחרו פחמימות מורכבות, פירות טריים וירקות. והגבילו פחמימות ריקות, כמו סוכר, ממתקים, עוגות ומשקאות ממותקים.
- הגבילו מזונות המכילים שומנים לא בריאים כמו שומני-טראנס, במקום זאת השתמשו בשמן זית או שמן קוקוס.
8.בצעו פעילות גופנית
פעילות גופנית היא דרך מעולה לשפר את בריאות הריאות שלנו. ביצוע אימון גופני באופן קבוע, מרגיל את הריאות שלנו למאמץ גופני ומספק לשרירים וללב חמצן. כך נוכל ליהנות מבריאות טובה יותר של הלב וגם מצב רוח טוב יותר.
- בצעו פעילות גופנית בעלת מאמץ סביר מעל 20 דקות, 5 פעמים בשבוע.
- נסו פעילות אירובית כמו הליכה, ריצה, ריקוד, אופניים מספר פעמים בשבוע.
- שחייה גם יכולה להיות אפשרות מעולה
במידה ואתם רק מתחילים להתאמן, התייעצו עם רופא לפני תחילת הפעילות. וזכרו שבמהלך האימון אנו נושמים עמוק ובתדירות גבוהה יותר, לכן הימנעו מאימונים מחוץ לבית בשעות תנועה עמוסות בהן זיהום האוויר גדול יותר.
9.שמרו על היגיינה
אנשים שרגישים יותר ללקות בזיהומים ריאתיים וקשיי נשימה, צריכים להקפיד יותר על היגיינה. מכיוון שהיא יכולה לסייע לנו למנוע זיהומים ומחלות כמו צינון ושפעות.
- שטפו את הידיים היטב בסבון ומים
- הימנעו ממקומות הומי אדם בתקופות של צינון ושפעת
- במידה וחליתם, הישארו בבית עד שתרגישו טוב יותר.
- נקו את הבית מאבק, במיוחד שטיחים.
10.בצעו בדיקות בריאות שגרתיות
זכרו, כאשר מדובר בבריאות, מניעה היא תמיד טובה יותר מהריפוי. לא שמים לב לרוב מחלות הריאה עד שהמצב ממש חמור. לכן, במהלך בדיקה שגרתית, הרופא יכול לבדוק בקלות את מצב הריאות שלכם ולזהות את הבעיות בזמן.
תמיד התייעצו עם רופא אם אתם חווים תסמינים של בעיה בריאות, כמו קוצר נשימה, או קושי לבצע פעילות גופנית מסוימת, כאב במהלך הנשימה, סחרחורות, ושיעול כרוני.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל