צריכים עוד סיבה להילחץ? הלחץ עצמו יכול להלחיץ אתכם עוד יותר! לחץ לא רק גורם לנו להרגיש זוועה מבחינה רגשית, לחץ גם משפיע לרעה על כל מצב בריאותי ורפואי שיש לנו. במאמר הבא נמנה בעיות בריאותיות שונות, אשר עלולות להיגרם כתוצאה מלחץ נפשי ומה ניתן לעשות.
מחקרים מוכיחים שבעיות רפואיות רבות קשורות ישירות ללחץ. לחץ הופך כל מצב בריאותי לגרוע יותר וגורם להחמרה. במיוחד במצבים כמו השמנת יתר, מחלת לב, אלצהיימר, סוכרת, דיכאון, בעיות מעיים ואסתמה. לפני שתילחצו לגבי זה שאתם לחוצים, יש גם חדשות טובות. אם תעקבו אחר מספר כללים מסוימים תוכלו לשפר את המצב – להפחית לחץ, לשפר מצבים בריאותיים ולצמצם את הסיכון לבעיות בריאות ומחלות.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
מה הן הבעיות המרכזיות שמתעוררות שקשורות ללחץ? חשוב שתשימו לב ותהיו מודעים לנושא:
1.מחלת לב
חוקרים חושדים כבר שנים שיש קשר בין אנשים לחוצים עם אישיות אלפא, אישיות חזקה ואגרסיבית לבין מחלות לב שמתעוררות אצלן וגם סיכון גבוה ללחץ דם גבוה ולבעיות לב שונות.
אנחנו לא יכולים לקבוע בוודאות למה זה קורה אבל ללא ספק יש קשר. לחץ משפיע על זרימת הדם, על קצב הלב ומייצר שחרור של טריגליצרידים לתוך מחזור הדם. הלחץ גם קשור לבעיות אחרות כמו סיכון גבוה להשמנת יתר או עישון – שני גורמים שמשפיעים על הלב ישירות.
רופאים יודעים היום שלחץ רגשי הוא טריגר לבעיות לב קשות כולל התקפי לב. אנשים עם בעיות לב כרוניות חייבים לברוח מלחץ כמו מאש וללמוד איך לנהל את הלחצים בחייהם בצורה בריאה ורגועה.
2.אסתמה
מחקרים רבים מראים שלחץ עובד ישירות על אסתמה ומחמיר את המצב של אסתמה. ישנן הוכחות שלחץ כרוני של הורה יכול להגדיל את הסיכוי של אסתמה בקרב ילדיהם. מחקר הוכיח שלחץ מההורים משפיע על ילדים קטנים שנחשפים לזיהום אוויר בניגוד לילדים שרק נחשפו לזיהום אוויר או שאמא שלהם עישנה בהריון. הילדים עם ההורים הלחוצים היו בעלי הסיכוי הגבוה ביותר לחלות באסתמה.
3.השמנה
שומן יתר בבטן גורם לבעיות בריאותיות קשות – יותר משומן ברגליים או בירכיים, אבל לצערנו, אנשים עם רמת לחץ גבוהה יאגרו שומן בדיוק בבטן. לחץ גורם לרמה גבוה של ההורמון קורטיזול וזה מגביר את רמת השומן בגוף במיוחד תורם להתפתחות שומן בטני.
4.סוכרת
לחץ יכול להפוך סוכרת לחמורה יותר – נקודה. זה פועל משתי בחינות: הסיכוי להתנהגות שלילית לסוכרת כמו אכילה לא בריאה ואקסטרה משקאות חריפים שנוספים לתפריט. מעבר לכך, לחץ מגביר את רמות הגלוקוז של אנשים עם סוכרת מסוג 2.
5.כאבי ראש
לחץ הוא אחד מהטריגרים הנפוצים ביותר לכאבי ראש – לא רק כאב ראש מתחי (Tension headache), אלא ממש יכול לגרום למיגרנות.
6.דיכאון וחרדה
זו לא הפתעה לגלות שלחץ כרוני מתקשר עם דיכאון וחרדה באופן קבוע. אנשים עם לחץ של עבודה -עבודה דורשת ללא שכר בצידה הם בסיכוי של שמונים אחוז יותר לפיתוח דיכאון כרוני ביחס לאנשים ללא רמת לחץ בעבודה.
7.בעיות עיכול
לחץ בטח לא יעזור לכם לשפר את האולקוס שלכם – זה רק יחמיר את המצב. לחץ הוא גם גורם משמעותי בצרבת כרונית, ברפלוקס קיבתי-ושטי, הפרעה שבה נוזל חומצי מהקיבה עולה במעלה הוושט וגורם לתחושה של צרבת בחזה ובגרון ולדלקת ותסמונת המעי הרגיז.
8.אלצהיימר
מחקרים מוכיחים שלחץ גורם לאלצהיימר להחמיר בשל פעילות של תאי המוח, ישנן השערות שהפחתת לחץ תורמת לשיפור המחלה. קראו על התסמינים למחלת האלצהיימר
9.הזדקנות מוקדמת
יש הוכחות שלחץ יכול להשפיע על הצורה בה אנו מזדקנים. מחקר השווה בין ה-DNA של אמהות שהיו תחת לחץ גבוה ודאגו לילד במחלה קשה וכרונית לבין אמהות שגידלו ילד רגיל. החוקרים הוכיחו שסוג כרומוזומים מסוים הראה בוודאות סממן הזדקנות מלחיץ – חלק ממצבי הלחץ גרמו להזדקנות של 9-17 שנים.
10.מוות מוקדם
מחקר שהראה את ההשפעות של לחץ של אנשים שמטפלים בבן זוגם החולה, אנשים בצורה טבעית סובלים מלחץ גבוה. הסיכויים למות מוקדם של אותם אנשים הוא גבוה ב63% מאשר האנשים שלא טיפלו בבן זוגם החולה.
עדיין – אתם בטח תוהים – למה שלחץ יעשה אותנו חולים? למה שרגש ישנה את הגוף שלנו בצורה כזו ויגרום לנו לכל כך הרבה בעיות בריאות שעלולות להוביל למותנו המוקדם או “להעניק” לנו מחלות קשות?
חשוב להבין שלחץ הוא אינו רגש כלל – הוא לא קיים אך ורק בראש שלנו. זו לוחמה פסיכולוגית של הגוף שלנו והמוח שלנו – התקפה ותגובה כנגד איום. שאתה לחוץ. הגוף שלך מגיב לכך. הנימים והוורידים שלכם נחסמים, הנשימה הופכת להיות כבדה ושטוחה יותר, הדופק עולה ולחץ הדם איתו. מחזור הדם מוצף בהורמונים כמו קורטיזול ואדרנלין שמשפיעות עליכם לרעה – הגוף מגיב לאיום אותו הוא חש וכאשר הוא מרגיש את הלחץ כל הזמן, באופן כרוני, מחקרים מגבים את הנושא ששינויים פסיכולוגיים של לחץ לאורך זמן מובילים למחלות ובעיות בריאות.
לנהל לחץ זה פתרון אפשרי ואפקטיבי
מספר בעיות הבריאות הקשורות ללחץ הוא גבוה ומלחיץ אך אין לכם מה לפחד. מחקרים מוכיחים שניהול לחץ דרך טכניקות מיוחדות לא רק יעזור לכם להרגיש יותר טוב, אלא גם יהווה דרך ליצירת יתרונות בריאותיים משמעותיים.
למשל, מחקר של אנשים ששרדו התקף לב גילה שניהול לחץ דרך שיעורים מיוחדים ומיקוד על הנושא, חתך את הסיכון לחלות באירוע לב שני! ולא סתם הפחית את הסיכון, הפחית במספר עצום של 74 אחוזים.
מחקרים מוכיחים שניהול לחץ מוביל לחסינות מאירועי לב – הלחץ משפיע ישירות על הלב שלנו ועל הסיכוי ללקות בהתקף לב שני.
עם זאת – המון אנשים לא משתכנעים ולא מאמינים ביכולות של ניהול לחץ לשנות סדרי עולם. אחרי הכל, החיים שלנו הם לחוצים גם ככה. יש לנו עבודות לחוצות ודורשות שלוקחות מאיתנו שעות, ימים ומאמץ בלתי פוסק. יש לנו משפחות לגדל ולתמוך בהם. רובנו מתמודדים גם עם בעיות כלכליות או לפחות עם לחץ כלכלי מסוים ולרובנו אין יותר מדי זמן פנוי! לכן ניהול לחץ נשמע לרבים כמו רעיון נהדר אבל לא באמת רעיון ישים אותו אפשר לבצע בפועל והוא אפילו נחשב בלתי אפשרי בעיני אנשים.
נכון, אנחנו לא יכולים להסיר כל לחץ וגורם לחץ מחיינו. אם נוכל לשנות את הצורה בה אנו מגיבים להם – אז זכינו ביתרון משמעותי והבנו את המשמעות האמיתית של ניהול לחץ. אי אפשר להעלים לחצים אבל אפשר ללמוד להתמודד איתם אחרת. זה מה שניהול לחץ אומר בעצם. מעבר לכך – המאמץ שנדרש ללימוד תרגילים להקלה בלחץ הוא פעוט. התרגילים פשוטים וניתן ללמוד אותם בקלות.
ארבעה דרכים להילחם בלחץ ולשפר את הבריאות שלכם
בפעם הבאה שאתם מרגישים לחוצים, לפניכם ארבעה טיפים לשיפור המצב והפחתת הלחץ:
1.תנשמו עמוק
רק כמה דקות של נשימה עמוקה – תאמינו או לא, רק כמה דקות בלבד מספיקות ליצירת תגובה פסיכולוגית של רוגע. נכון – למצוא זמן להירגע במשך היום זה רעיון נהדר, במיוחד לקבוע לכך זמן מיוחד. יתרון אחד לנשימה עמוקה הוא שאתה יכול לעשות את זה בכל זמן ובכל מקום ללא בעיה – בשולחן שלכם אם עצבנו אתכם, בדרך לפארק אם חרדה הופיעה או ברכב שלכם אם אתם מתחילים להרגיש לחץ משתלט.
מומלץ להתמקד בקבוצת שרירים מסוימת. למשל, להרפות את הלסת ולנשום נשימה עמוקה או להרגיע את הכתפיים במיוחד ואז לנשום עמוק. עברו מעמוד השדרה עד למעלה, שחררו את הגוף בליווי נשימה עמוקה וארוכה ותרגישו את הרוגע משתלט ואת הלחץ פוחת ופוחת.
2.התמקדו ברגע, חיו את הרגע
כשאתה לחוץ, אתה חי בעתיד או בעבר, לא בנקודה שקיימת עד עכשיו בחיים ובזמן – אתה לחוץ לגבי מה יקרה או מתחרט על משהו שעשית בעבר, כדאי להירגע ולא להכות את עצמכם על טעויות העבר ולחצי העתיד ולנסות להתרכז בהווה. אתה יכול להרגיע את עצמך דרך הבאה עצמית לנקודה הנוכחית.
אם אתה הולך ונלחץ נסה להתרכז בצעדים, אם אתה שותה קפה, התרכז בטעם המשקה ואם אתה אוכל, נסה לחשוב על הארוחה עצמה – הרגשות והתחושות שיצופו יעזרו לכם להפחית לחץ.
3.הכניסו את הבעיה והלחץ לתוך מסגרת
בואו נדמיין שאתם כבר מאחרים לפגישה חשובה ואז אתם נתקלים בפקק תנועה ענק. להתעצבן זו תגובה טבעית אבל זה בטח לא יעזור לכם – לא אישית ולא בריאותית. במקום לצרוח, לחבוט בהגה ולקלל – נסו לעשות סוויץ’! למשל: חשבו על זה ככה, נכון אתם מאחרים אבל יש לכם עוד רבע שעה לעצמכם להירגע ותוכלו להתקשר ולהתנצל על האיחור בזמן שאתם לחוצים ומשתגעים ללא סיבה.
4.שמרו על הכל בפרופורציה ופרספקטיבה
אולי זה נשמע בלתי אפשרי ואפילו צדקני אבל נסו לחשוב על הדברים שבגללם אתם אסירי תודה ולהתמקד בדברים הטובים בחייכם. אנחנו נלחצים שאנחנו מתמקדים בבעיה הספציפית שאנחנו מבולבלים ולא קורים את התמונה המלאה ומה שבאמת קורה בחיינו מעבר לדבר שעיצבן אותנו עכשיו.
צריך להזכיר לעצמכם את הדברים שעושים אתכם מאושרים מהרמה הקטנה ביותר לכך שאתם בריאים והולכים ונושמים ועד להודייה על חברות טובה, תפנית מעניינת בקריירה, שיש לך משפחה מסביבך וכל דבר שגורם לך להרגיש בר-מזל. תתפלאו – אבל זה עוזר!
למרות שהטכניקות הללו לניהול לחץ מסייעות באותו רגע להתמודד – צריך לחשוב על שינויים מרחיקי לכת לפעמים עד ליצירת שינוי אמיתי, במיוחד אם אתם כבר סובלים ממחלת לב או תופעה אחרת של לחץ כרוני. איך למשל?
להתאמן באופן קבוע היא דרך מעולה להפגת לחצים לאורך זמן, אנשים שמתעמלים נוטים להיות אנשים עם מצב רוח טוב יותר ואנרגיה גבוהה יותר – נקודה! מעבר, אימון גופני קבוע כמובן מסייע במקביל לשיפור מצב הבריאות כך שיש פה עבודה מקבילה, כפולה וחיובית – על הבריאות שלכם ורמות הלחץ בגוף.
כדאי ומומלץ ללמוד שיטות הירגעות כמו מדיטציה ויוגה, צמד שיטות ותורות שמסייעות להפחתת לחץ. אמנם, שיפור ואימון ביוגה ומדיטציה לוקח זמן – צריך להבין את היסודות ולתרגל, אך זה לא קשה ולא בעייתי ויותר מכל – היתרונות לאורך זמן שווים כל רגע.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל