תסמונת המעי הרגיז: תסמינים, גורמים ודרכי טיפול

תסמונת המעי הרגיז: תסמינים, גורמים ודרכי טיפול

תסמונת המעי הרגיז (IBS) היא הפרעה נפוצה המשפיעה על המעי גס. תסמונת המעי הרגיז בדרך כלל גורמת להתכווצויות, כאבי בטן, נפיחות, גזים, שלשול ועצירות. תסמונת המעי הרגיז היא מצב כרוני שיש לנהלו לטווח הרחוק.

אגוגו-מגזין בריאות | Agogo | פורסם 19/4/16

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.
מודעה

תסמונת מעי רגיז
תסמונת המעי הרגיז. מהם דרכי הטיפול?

למרות שהסימנים והתסמינים גורמים לאי נוחות, IBS – בניגוד לקוליטיס כיבית ומחלת קרוהן, שהן צורות של מחלות מעי דלקתיות – אינה גורמת לשינויים ברקמת המעי או מגבירה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס. רק למספר קטן של אנשים עם תסמונת מעי רגיז יש סימנים ותסמינים חמורים. יש אנשים שיכולים לשלוט בסימפטומים שלהם על ידי ניהול של תזונה, אורח חיים ומתח. אחרים יצטרכו תרופות וייעוץ.

תסמינים

הסימנים והתסמינים של תסמונת המעי הרגיז יכולים להשתנות משמעותית מאדם לאדם ולעתים קרובות דומים לאלו של מחלות אחרות. בין הנפוצים ביותר הם:

  • כאב בטן או התכווצויות
  • הרגשת נפיחות
  • גזים
  • שלשול או עצירות – לפעמים יופיעו לסירוגין התקפי עצירות ושלשולים.
  • ריר בצואה

עבור רוב האנשים, תסמונת המעי הרגיז היא מצב כרוני, אם כי יהיו פעמים שהסימנים והתסמינים יחמירו, ויהיו פעמים שהם ישתפרו או אפילו יעלמו לחלוטין.

עוד בבריאות: שלשולים: גורמים ודרכי טיפול

מתי יש לראות רופא

למרות של- 1 מתוך 5 מבוגרים יש סימנים ותסמינים של תסמונת המעי הרגיז, פחות מ1 מכל 5 שיש להם סימפטומים מבקשים לקבל עזרה רפואית. עם זאת, חשוב להתייעץ עם רופא אם חל שינוי מתמשך בהרגלי היציאות או אם ישנם סימנים או תסמינים אחרים של IBS בגלל שאלה עשויים להצביע על מצב רציני יותר, כגון סרטן המעי גס.

תסמינים שעלולים להצביע על מצב רציני יותר כוללים:

  • דימום רקטלי
  • כאב בטן המחמיר או מתרחש בלילה
  • ירידה במשקל

הרופא שלכם, עשוי להיות מסוגל לעזור במציאת דרכים להקל על הסימפטומים, כמו גם לשלול בעיות במעי הגס, כגון מחלת מעי דלקתית וסרטן המעי הגס. הרופא יכול גם לעזור במניעת סיבוכים אפשריים מבעיות כגון שלשול כרוני.

גורמים

לא ידוע בדיוק מה גורם לתסמונת מעי רגיז, אבל מגוון של גורמים משחקים תפקיד. דפנות המעיים מכוסות בשכבות של שרירים שמתכווצים ונרפים בקצב מתואם, כאשר הם מעבירים מזון מהקיבה דרך מערכת העיכול ועד לפי הטבעת. אם אתם סובלים מתסמונת המעי הרגיז, ההתכווצויות יכולות להיות חזקות וארוכות יותר מבאופן נורמלי, וגורמות לגזים, נפיחות ושלשול. או שההפך עלול לקרות, עם התכווצויות מעיים חלשות, המאטות את מעבר המזון, ומובילות בכך לצואה קשה ויבשה.

ליקויים בעצבי מערכת העיכול גם עשויים לשחק תפקיד, וגורמים להרגשה של יותר מאשר אי נוחות נורמלית כאשר הבטן נמתחת כתוצאה מגזים או צואה. אותות לא מתואמים היטב בין המוח לבין המעיים יכולים לגרום לגוף להגיב באופן מוגזם לשינויים המתרחשים באופן נורמלי בתהליך העיכול. תגובת יתר זו יכולה לגרום לכאב, שלשול או עצירות.

טריגרים המשתנים מאדם לאדם

גירויים שאינם מטרידים אנשים מסויימים, יכולים לעורר סימפטומים אצל אנשים עם תסמונת מעי רגיז – אבל לא כל האנשים עם הבעיה מגיבים לאותו הגירוי. גורמים שכיחים כוללים:

  • מזונות. התפקיד של אי סבילות או אלרגיה למזון בתסמונת מעי רגיז אינו ברור לחלוטין עדיין, אבל להרבה אנשים יש יותר תסמינים חמורים כשהם אוכלים דברים מסוימים. קיים מגוון רחב של מזונות שמשפיעים – שוקולד, תבלינים, שומנים, פירות, קטניות, כרוב, כרובית, ברוקולי, חלב, משקאות מוגזים ואלכוהול מהווים חלק מהרשימה.
  • לחץ. רוב האנשים שסובלים מתסמונת המעי הרגיז, מוצאים שהסימנים והתסמינים שלהם גרועים או תכופים יותר בתקופות של מתח מוגבר, כגון בשבוע האחרון או השבועות הראשונים בעבודה חדשה. אבל בעוד הלחץ עלול להחמיר סימפטומים, הוא אינו גורם להם.
  • הורמונים. כיוון שנשים הן בסיכוי גבוה פי שניים לחלות ב- IBS, החוקרים מאמינים כי שינויים הורמונליים משחקים תפקיד בבעיה הזאת. נשים רבות מגלות כי הסימנים והתסמינים מחמירים במהלך או סביב המחזור שלהן.
  • מחלות אחרות. לפעמים מחלות אחרת, כגון אפיזודה אקוטית של שלשול זיהומי (גסטרואנטריטיס) או חיידקים רבים מדי במעיים (צמיחת יתר של חיידקים במעי הדק), יכולות לעורר IBS.

גורמי סיכון

לאנשים רבים יש סימנים ותסמינים מזדמנים של תסמונת מעי רגיז, אבל ישנה סבירות גבוהה יותר שמדובר ב- IBS אם את\ה:

  • צעיר\ה. IBS נוטה להופיע אצל אנשים מתחת לגיל 45.
  • נקבה. בסך הכל, פי שניים יותר נשים מאשר גברים סובלים מבעיה זו.
  • בעל היסטוריה משפחתית של תסמונת מעי רגיז. מחקרים מראים כי אנשים שיש להם בן משפחה עם IBS עלולים להיות בסיכון מוגבר לסבול מהבעיה.
  • סובל\ת מבעיה בתחום בריאות הנפש. חרדה, דיכאון, הפרעת אישיות והיסטוריה של התעללות מינית בילדות הינם גורמי סיכון. עבור נשים, אלימות במשפחה עלולה להיות גורם סיכון גם כן.
מודעה

השפעת ההיסטוריה המשפחתית על הסיכון ל- IBS עשויה להיות קשורה לגנים, גורמים משותפים בסביבה של המשפחה או שניהם.

סיבוכים

שלשול ועצירות, אשר הם הסימנים של תסמונת מעי רגיז, יכולים להחמיר טחורים. בנוסף, אם אתם נמנעים ממזונות מסוימים, ייתכן ולא תקבלו מספיק מחומרי ההזנה שאתם זקוקים להם, מה שמוביל לתת-תזונה. אבל, השפעת הבעיה על איכות החיים הכללית שלכם עשויה להיות הסיבוך המשמעותי ביותר. תופעות אלה של IBS עלולות לגרום לכם להרגיש שאתם לא חיים את החיים במלואם, מה שמוביל לדכדוך או דיכאון.

טיפולים ותרופות

כיוון שלא ברור מה גורם לתסמונת המעי הרגיז, הטיפול מתמקד בהקלה על סימפטומים, כך שניתן יהיה לחיות בצורה נורמלית ככל האפשר. ברוב המקרים, ניתן לשלוט בהצלחה בסימנים וסימפטומים מתונים של תסמונת המעי הרגיז, על ידי למידה כיצד לנהל את הלחץ ובאמצעות ביצוע שינויים בתזונה ובאורח החיים. נסו להימנע ממזונות שמעוררים את הסימפטומים. כמו כן נסו לעשות מספיק פעילות גופנית, לשתות הרבה נוזלים ולישון מספיק. אם הבעיה בינונית עד חמורה, ייתכן שיהיה עליכם לעשות יותר מאשר שינויים באורח החיים. הרופא יכול להמליץ על תרופות.

שינויים תזונתיים:

  • להוריד מזונות עתירי גזים. אם יש לכם נפיחות מטרידה, או כמויות גדולות של גזים, הרופא עשוי להמליץ להוריד מהתפריט פריטים כגון משקאות מוגזים, ירקות – במיוחד כרוב, ברוקולי וכרובית – ופירות חיים.
  • הורדת הגלוטן. מחקרים מראים כי אנשים מסוימים עם IBS מראים שיפור בתסמין השלשול אם הם מפסיקים לאכול גלוטן (חיטה, שעורה ושיפון). המלצה זו נותרה שנויה במחלוקת, והראיות אינן ברורות.
  • הורדת FODMAPs. יש אנשים הרגישים לסוגים של פחמימות כגון פרוקטוז, פרוקטנז, לקטוז ואחרים, שנקראים FODMAPs – (אוליגו סוכרים, דו סוכר, חד סוכר ופוליול). FODMAPS נמצאים בדגנים מסוימים, ירקות, פירות ומוצרי חלב. עם זאת, לעתים קרובות אנשים לא מוטרדים לגבי כל מזון המכיל FODMAP. ייתכן שתוכלו להשיג הקלה בסימפטומי IBS באמצעות דיאטה קפדנית ונמוכה ב- FODMAP , ואז להסתגל מחדש לאט לאט אל המזונות, אחד בכל פעם.

תרופות:

  • תוספי סיבים. נטילת תוספי סיבים, כגון פסיליום (מטמוציל) או מתיל צלולוז (citrucel) עם נוזלים עשויים לעזור בשליטה על עצירות. סיבים המתקבלים ממזון עלולים לגרום הרבה יותר נפיחות לעומת תוספת סיבים. אם הסיבים לא עוזרים לסימפטומים, הרופא יכול לרשום משלשל אוסמוטי כמו חלב או מגנזיה או פוליאתילן גליקול.
  • תרופות נגד שלשולים. תרופות ללא מרשם, כגון לופרמיד (אימודיום) עשויות לעזור בשליטה על השלשול. יש אנשים שיפיקו תועלת  מתרופות בשם סופחי חומצות מרה, כגון כולסטיראמין (Prevalite) כולסטיפול (כולסטיד) קולסבלם (Welchol), אך אלה עלולות להוביל לנפיחות.
  • תרופות אנטיכולינרגיות ונוגדות עוויתות. תרופות אלו, כגון היוסקיימין (Levsin) ודיציקלומין (Bentyl) יכולות לעזור להקל על התכווצויות מעי כואבות. הן משמשות לעתים עבור אנשים שיש להם התקפי שלשול, אבל הן עלולות להחמיר עצירות ועשויות לגרום לתסמינים אחרים, כגון קשיים במתן שתן. כמו כן הן צריכות להינתן בזהירות בקרב אנשים עם גלאוקומה.
  • תרופות נוגדות דיכאון. אם הסימפטומים שלכם כוללים כאב או דיכאון, הרופא עשוי להמליץ על תרופות נוגדות דכאון טריציקליות או מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI). תרופות אלו עוזרות להקל על דיכאון, כמו גם מעכבות את הפעילות של נוירונים השולטים במעיים.
  • אם יש  שלשולים וכאבים ללא דיכאון, הרופא עשוי להמליץ על מינון נמוך מהרגיל של תרופות נוגדות דיכאון טריציקליות, כגון אימיפראמין (טופרניל) או נורטריפטילין (פמלור). תופעות לוואי של תרופות אלה כוללות ישנוניות ועצירות. SSRI, כגון פלואוקסטין (פרוזאק, סראפם) או פרוקסטין (פקסיל), עשויות להיות מועילות אם אתם מדוכאים וסובלים מכאב ועצירות.
  • אנטיביוטיקה. יש אנשים שתסמיניהם נובעים עקב צמיחת יתר של חיידקים במעיים ועשויים להפיק תועלת מטיפול אנטיביוטי. חלק מהאנשים עם תסמינים של שלשול הפיקו תועלת מהשימוש בריפקסימין (קסיפקסן), אך יש צורך במחקר נוסף.
  • ייעוץ.  אתם עשויים להפיק תועלת מייעוץ אם אתם סובלים מדיכאון או אם מתח נוטה להחמיר את הסימפטומים.

תרופות מתאימות עבור IBS

שתי תרופות מאושרות כעת למקרים ספציפיים של IBS:

אלוסטרון (לוטרונקס) – (Alosetron (Lotronex. אלוסטרון מיועדת להרגיע את המעי הגס ולהאט את התנועה של יציאת פסולת דרך המעי התחתון. מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הסיר אותה מהשוק למשך זמן, אבל אישרו למכור את התרופה מחדש.עם זאת, אלוסטרון יכולה להרשם רק על ידי רופאים אשר עברו הכשרה מיוחדת והיא מיועדת לשימוש במקרים קשים של התחזקות של שלשול במקרי IBS בנשים שלא הגיבו לטיפולים אחרים. אלוסטרון אינו מאושר לשימוש על ידי גברים.התרופה נקשרה בתופעות לוואי נדירות אך חשובות, אז יש לשקול שימוש בה רק כאשר טיפולים אחרים לא צלחו.

לוביפרוסטון (אמיטיזה).  התרופה פועלת על ידי הגדלת הפרשת הנוזלים במעי הדק בכדי לעזור במעבר צואה. הויא מאושרת לנשים בגיל 18 ומעלה שיש להן IBS עם עצירות. האפקטיביות שלה בקרב בגברים לא הוכחה, וגם לא הבטיחות שלה לטווח הארוך. תופעות לוואי נפוצות כוללות בחילות, שלשולים וכאבי בטן. התרופה נרשמת בדרך כלל רק עבור נשים עם IBS ועצירות חמורה, שטיפולים אחרים לא עזרו להן.

תרופות ביתיות ואורח חיים

מודעה

במקרים רבים, שינויים פשוטים בתזונה ובאורח החיים יכולים לספק הקלה מתסמונת המעי הרגיז. למרות שייתכן שהגוף לא יגיב מיידית לשינויים אלה, המטרה שלכם היא למצוא פתרונות לטווח ארוך, ולא כאלה זמניים:

סיבים. כאשר אתם סובלים מתסמונת המעי הרגיז, סיבים יכול להיות ברכה מעורבת. אם כי הם עוזרים להפחית עצירות, הם גם יכולים להחמיר את הגזים וההתכווצויות. הגישה הטובה ביותר היא להגדיל את כמות הסיבים בתזונה לאט על פני תקופה של שבועות. דוגמאות של מזונות המכילים סיבים הם דגנים מלאים, פירות, ירקות וקטניות. אם הסימנים והסימפטומים נשארים אותו הדבר או מחמירים, יש לומר זאת לרופא. ייתכן גם שתרצו לדבר עם דיאטנית על כך.

יש אנשים שעושה להם טוב יותר להגביל את כמות הסיבים התזונתיים ובמקום זאת לקחת תוסף סיבים שגורם לפחות גז ונפיחות. אם אתם לוקחים תוסף סיבים, כגון מטמוציל, הקפידו להתחיל בכך לאט ולשתות הרבה מים כל יום בכדי להפחית גזים, נפיחות ועצירות. אם אתם מוצאים כי נטילת סיבים מסייעת ל- IBS, השתמשו בהם על בסיס קבוע לקבלת התוצאות הטובות ביותר.

הימנעות ממזונות בעייתיים. אם מזונות מסוימים גורמים להחמרת הסימנים והתסמינים, הימנעו מלאכול אותם. אלה עשויים לכלול אלכוהול, שוקולד, משקאות המכילים קפאין כמו קפה ומשקאות מוגזים, תרופות המכילות קפאין, מוצרי חלב, ממתיקים ללא סוכר כגון סורביטול או מניטול.

אם הגזים מהווים בעיה עבורכם, מזונות שעלולים לגרום להחמרת תסמינים כוללים שעועית, כרוב, כרובית וברוקולי. מזונות שומניים גם עלולים להוות בעיה עבור אנשים מסוימים. לעיסת מסטיק או שתייה דרך קשית יכולים להוביל לבליעת אוויר, ולגרום ליותר גזים.

לאכול בזמנים קבועים. אל תוותרו על ארוחות, ונסו לאכול בערך באותו זמן בכל יום כדי לעזור לווסת פעולת המעיים. אם אתם סובלים משלשול, אתם עשויים לגלות כי אכילת מנות קטנות בהפרשי זמן סבירים תורמים להרגשה טובה יותר. אבל אם אתם סובלים מעצירות, אכילת כמויות גדולות יותר של מזונות עשירים בסיבים יכולה גם לעזור למזון לעבור דרך המעיים.

הזהרו עם מוצרי חלב. אם אתם רגישים ללקטוז, נסו להחליף חלב ביוגורט. או השתמשו במוצר אנזימים כדי לעזור לשבור את הלקטוז. צריכת כמויות קטנות של מוצרי חלב או שילובם עם מזונות אחרים גם כן עשוי לעזור. במקרים מסוימים, ייתכן שתיאלצו להפסיק לאכול מאכלי חלב לחלוטין. אם כן, יהיה עליכם להקפיד לצרוך מספיק חלבון, סידן וויטמינים מקבוצת B ממקורות אחרים.

לשתות הרבה נוזלים. נסו לשתות הרבה נוזלים מדי יום. מים זה המשקה הטוב ביותר. אלכוהול ומשקאות המכילים קפאין מעוררים את המעיים ויכולים לגרום להחמרת שלשולים, ומשקאות מוגזים יכולים לייצר גזים.

מודעה

התעמלות על בסיס קבוע. פעילות גופנית מסייעת להקל על דיכאון ומתח, מגרה להתכווצויות רגילות של המעיים, ויכולה לעזור להרגיש טוב יותר לגבי עצמכם. אם הייתם לא פעילים לאחרונה, יש להתחיל לאט ובהדרגה ולהגדיל את כמות הזמן שאתם מתעמלים בהדרגתיות. אם יש בעיות רפואיות אחרות, יש לבדוק עם הרופא לפני שמתחילים בתוכנית אימונים.

שימוש זהיר בתרופות נוגדות שלשול ומשלשלים – אם תנסו תרופות נגד שלשולים כגון אימודיום או קאופקטייט, יש להשתמש במינון הנמוך ביותר שעוזר. אימודיום עשוי להיות מועיל אם נלקח 20 עד 30 דקות לפני האכילה, במיוחד אם אתה יודע כי האוכל המתוכנן לארוחה עשוי לגרום לשלשולים. בטווח הארוך, תרופות אלה עלולות לגרום לבעיות אם לא משתמשים בהן בצורה נכונה. אותו הדבר נכון במשלשלים. אם יש לכם שאלות לגביהן, בדקו עם הרופא או הרוקח.

רפואה אלטרנטיבית

הטיפולים המסורתיים הבאים עשויים לעזור להקל על סימפטומים של IBS:

אקופונקטורה. חוקרים מצאו כי דיקור סיני יכול לעזור לשפר את הסימפטומים לאנשים הסובלים מתסמונת המעי הרגיז.

צמחי מרפא. מנטה היא נוגדת – עוויתות טבעית שמרגיעה שרירים חלקים במעיים. מנטה עשויה לספק הקלה לטווח קצר מסימפטומי IBS, אך תוצאות המחקר לא היו עקביות. אם תרצו לנסות מנטה, הקפידו להשתמש בכמוסות עם ציפוי אנטרי. מנטה עלולה להחמיר צרבת. לפני שימוש בכל צמח מרפא, יש לבדוק עם הרופא בכדי להיות בטוחים שהם לא יתקשרו או יתערבו עם תרופות אחרות.

תערובת של צמח מרפא  שנקראת (STW 5 (Iberogast הוכחה כמסייעת לחלק מהאנשים.

היפנוזה. היפנוזה יכולה להפחית כאבים ונפיחות בבטן. איש מקצוע מיומן מלמד איך להיכנס למצב רגוע ולאחר מכן מנחה כיצד להרגיע את שרירי הבטן.

פרוביוטיקה. פרוביוטיקה הם החיידקים  "הטובים", שחיים במעיים ונמצאים במזונות מסוימים, כגון יוגורט, ובתוספי תזונה. הוצע, שאם אתם סובלים מתסמונת מעי רגיז, ייתכן שאין לכם מספיק חיידקים טובים וכי תוספת פרוביוטיקה לתזונה, עשויה לעזור להקל על הסימפטומים. מחקרים אחרונים מראים כי פרוביוטיקה מסויימת עשויה להקל על סימפטומים של IBS, כגון כאבי בטן, נפיחות, שלשולים ואיכות החיים, אם כי יש צורך בעוד מחקר. (ראו גם: 11 מזונות פרוביוטיים שהם סופר בריאים)

פעילות גופנית סדירה, יוגה, עיסוי או מדיטציה. כל אלה יכולים להיות דרכים שימושיות בכדי להקל על לחץ. תוכלו לקחת שיעורים ביוגה ומדיטציה, או לבצע תרגול בבית באמצעות ספרים או קטעי וידאו.

מניעה

כל אחד יכול לחוות עיכול לקוי כתוצאה מדאגה או חרדה. אבל אם יש לך תסמונת מעי רגיז, בעיות הקשורות ללחץ כגון כאבי בטן ושלשולים נוטות להתרחש בתדירות גבוהה יותר ולהיות חמורות יותר. מציאת דרכים להתמודדות עם לחץ עשויות לעזור במניעה או הקלה על סימפטומים:

  • ייעוץ. במקרים מסוימים, פסיכולוג או פסיכיאטר יוכלו לעזור ללמוד כיצד להפחית את הלחץ ע"י הסתכלות כיצד אתם מגיבים לאירועים ולאחר מכן לעבוד איתכם על למתן או לשנות את התגובה הזאת.
  • ביופידבק. טכניקה זו להורדת לחץ, עוזרת להפחית מתח שרירים ולהאט את קצב הלב, בעזרת הפידבק של המכונה. לאחר מכן תלמדו איך לייצר שינויים אלה בעצמכם. המטרה היא לעזור לכם להיכנס למצב רגוע, כך שתוכלו להתמודד ביתר קלות עם הלחץ.
  • תרגילי הרפיה מתקדמים. אלה יעזרו להרגיע את השרירים בגוף, אחד אחרי השני. תחילה על ידי הידוק שרירי הרגליים, ואז התרכזו בלאפשר לכל המתח להשתחרר. בשלב הבא, הדקו והרגיעו את השוקיים. המשיכו כך, עד אשר השרירים בגוף, כולל אלה בעיניך ובקרקפת, רגועים.
  • נשימה עמוקה. רוב המבוגרים נושמים דרך החזה. אבל , אנו הופכים לרגועים יותר כאשר נושמים מהסרעפת, השריר המפריד בין החזה לבטן. כאשר אתם שואפים, אפשרו לבטן להתרחב. כשאתם נושפים, הבטן תתכווץ באופן טבעי. נשימות עמוקות גם יכולות לעזור להרפות את שרירי הבטן, דבר שעלול להוביל לפעילות מעיים-נורמלית יותר.
  • אימון מיינדפולנס. טכניקה זו המיועדת להורדת לחץ , עוזרת להתמקד להיות בתוך הרגע ולשחרר דאגות והסחות דעת.
  • טכניקות אחרות. שימו בצד לפחות 20 דקות ביום לפעילות שאתם מוצאים כמרגיעה- האזנה למוסיקה, קריאה, משחקי מחשב או סתם טבילה באמבט חם.

אהבתם את המאמר? פרגנו בלייק!