אתם בטח כבר יודעים שחסה היא אחד המאכלים הפופולריים ביותר בקרב כל אחד שעושה דיאטה, אבל אולי אתם לא יודעים שחסה מלאה בחומרים מזינים ונוגדי חמצון שמסייעים לשמור על הבריאות שלנו במצב טוב יותר.
חסה היא ירק פריך, טעים ובריא, והיא לא מזון שמיועד לסלטים בלבד. ניתן להשתמש בה במגוון של ארוחות ולנצל את כל היתרונות הבריאותיים שיש לה להציע.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
המשיכו לקרוא כדי לגלות איזה סוגי חסה קיימים, מידע תזונתי ואת היתרונות הבריאותיים המדהימים שלה.
מהם הסוגים העיקריים של חסה?
ישנם ארבעה סוגים עיקריים של חסה שאנשים צורכים ביום יום:
- חסה אייסברג, בעלת טעם עדין, מרקם חד והיא לבנה מבפנים.
- חסה ערבית, היא פריכה ומתוקה ולעיתים קרובות מערבבים אותה עם גרגר הנחלים או ארוגולה.
- חסה עם עלים ירוקים ואדומים בעלת טעם עדין ומזין.
- חסה תרבותית וחסה ראש בעלות עלים ירוקים רכים, גדולים ומתוקים.
מהן הערכים התזונתיים של חסה?
בחסה יש ויטמיני A, C, E, ו-K יחד עם מינרלים כגון מגנזיום, אשלגן, ברזל, אבץ וסידן. בנוסף, חסה עשירה בנוגדי חמצון רבי עוצמה. באופן כללי כוס חסה מספקת לגוף שלך:
- 5 קלוריות
- 10 גרם של נתרן
- אפס שומן
- אפס כולסטרול
- 78% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין K
- 11% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין C
- 53 מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין A
- 5 גרם של סיבים
- 7 מיקרוגרם של חומצה פולית
- 3 מ”ג ברזל
15 היתרונות הבריאותיים הטובים ביותר באכילת חסה
צריכה קבועה של כל סוג של חסה תעזור:
1.לחזק את המערכת החיסונית
התוכן הגבוה של ויטמין A וויטמין C יחד עם חומרים נוגדי חמצון רבי עוצמה הופכים את החסה למזון יעיל לחיזוק המערכת החיסונית של הגוף.
בנוסף, לרוב סוגי החסה יש תכונות אנטי-מיקרוביאליות, ולכן, היא מסייעת במניעת מחלות רבות.
2.לשפר את תפקוד העצם
חסה מלאה בויטמיני C, A, ו-K, שהם חיוניים עבור היווצרות העצם וייצור קולגן.
ויטמין K מסייע בבניית רקמות החיבור סחוס בעוד שוויטמין C מסייע למנוע הידלדלות של העצם שתופעה זו מוכרת כסימן להזדקנות מוקדמת.
ויטמין A אחראי על פיתוח תאי עצם חדשים. מחסור של כל הוויטמינים האלה יכול להוביל למצב בו יש סיכון גבוה לשבירת עצמות ואוסטאופורוזיס.
ויטמין K ידוע בתור מושיע העצמות, מסייע לשפר את עמידות העצם באופן כללי. מחסור בוויטמין K עלול להוביל להקטנת מסת העצם, לאוסטאופניה ולסיכון גבוה לשברים.
למרות שרופאים ממליצים לקחת תוסף של ויטמין K כדי לתמוך בבריאות העצם, אפשר לקבל אותו ממזונות טבעיים כמו חסה.
איגוד האוסטאופורוזיס הבינלאומי טוען כי ויטמין K קריטי עבור מינרליזציה טובה לעצם.
3.להתמודד עם הפרעות שינה
חסה היא מקור מצוין לחומר הנקרא לקטוקריום, אשר מסייע להרגיע את מערכת העצבים ולשפר את השינה.
חסה גם עשירה בלקטוסין (lactucin), חומר שמקדם הרפיה ושינה. בימי הביניים השתמשו בחסה לטיפול בהפרעות שינה, כולל נדודי שינה.
בפעם הבאה שאתם מתקשים להירדם, תכינו לעצמם סלט עם הרבה חסה לארוחת לילה מאוחרת.
4.לשפר את תפקוד מערכת העיכול
חסה מכילה סיבים שמשפרים את בריאות מערכת העיכול ומונעת בעיות במערכת העיכול כמו נפיחות ועצירות.
מחקרים בנושא מציגים שצריכה תכופה של חסה מסייעת להקל על כאבי הבטן ועוזרת לעבד סוגים שונים של מזון מהר יותר.
כמה מחקרים ראשוניים בנושא טוענים שחסה מסייעת לקידום בריאות המעי.
5.לשמור על בריאות העיניים
האומגה-3 שנמצא בחסה הוכח כגורם מסייע לשמירה על בריאות העין ומונע בעיות שקשורות ללקויים פוטנציאליים בראייה.
נוגד החמצון רב העוצמה בשם זאקסנטין בחסה ערבית מסייע בשיפור בריאות העין בדיוק כמו גזר. יתר על כן, אכילת חסה ערבית באופן קבוע מסייעת להפחית את גורם הסיכון לפתח ניוון מקולרי.
על פי דו”ח של האגודה האמריקנית לאופתלמולוגיה, כל הירקות הירוקים הכהים, כולל חסה, גבוהים הן בזאקסנטין והן בלוטאין – אחד מהשילובים הכי חזקים של נוגדי החמצון שמונעים מחלות עיניים רציניות.
מחקר בנושא הראה כי נשים אשר עקבו אחר תזונה עשירה בלוטאין היו בסיכון מופחת של 23% לפתח קטרקט.
תזונאים רבים מאמינים כי חסה ערבית היא תחליף אידיאלי לעוד מזון ידידותי לעין – תרד שהוא גם עשיר בזאקסנטין ולוטאין.
6.להקטין את הסיכון לפתח סוכרת
מחקרים רבים הוכיחו כי ירקות, כגון חסה, יכולים להפחית את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2. בעיקר בגלל המדד הגליקמי הנמוך של חסה. משמעות הדבר היא שאכילת חסה אינה גורמת לעליית הסוכר בדם.
יתר על כן, יש רק 2 גרם של פחמימות ו-5 קלוריות בכוס חסה, מה שהופך אותה לתוספת מצוינת בדיאטה של חולי סוכרת.
חוקרים ממליצים לאכול חסה ערבית מכיוון שהיא מכילה פי 2 ממגוון החומרים המועילים שיש בה, יותר מכל סוג אחר. בנוסף, חסה עשירה בקרוטנואיד נוגד סוכרת בשם לקטוסקסנטין (lactucaxanthin) המסייע בהפחתת רמות הסוכר בדם ועשוי להיות תרופה יעילה לסוכרת.
7.להפחית את הסיכון לפתח מחלת סרטן
על פי מחקר יפני, צריכה של חסה רגילה הוכחה מדעית כמונעת התפתחות של סרטן בקיבה. הדו”ח שנערך על ידי הקרן העולמית לחקר הסרטן הצהיר כי ירקות שאינם עמילניים, כולל חסה, מונעים כמה סוגי סרטן כמו סרטן בגרון, בפה, בבטן וסרטן הוושט.
מחקר נוסף שנעשה על ידי מדענים יפנים שכלל מעשנים עם סרטן ריאות עולה כי צריכה קבועה של חסה מספקת השפעות מגנות מפני סרטן.
8.לשמור על בריאות הלב
החומצה הפולית בחסה ערבית היא ויטמין B אשר ממלא תפקיד מפתח בהמרת הומוציסטאין. כאשר הוא לא מומר, הומוציסטאין משפיע לרעה על כלי הדם, הוא גורם להצטברות לוחיות והורס את בריאות הלב.
כמו כן, חסה מכילה ויטמין A וויטמין C, אשר מסייעים לתמוך בעורקים ולחמצן כולסטרול. בנוסף שני הוויטמינים עוזרים לשפר את זרימת הדם ולהפחית את הסבירות להתקפי לב.
חסה היא מקור נפלא של אשלגן. אשלגן מקל על לחץ הדם ועל מחלות לב וכלי דם. צריכה קבועה של חסה יכולה להגביר את כמות הכולסטרול הטוב (HDL) ולהוריד את כמות הכולסטרול הרע (LDL). קראו על 12 המזונות העשירים ביותר באשלגן
בנוסף, צריכת חסה קשורה לחילוף כולסטרול טוב יותר ומגביר את כמויות נוגדי החמצון בגוף, להגנה על הלב מפני לחץ יומיומי ובעיות בריאותיות שונות.
האומגה-3 שנמצא בחסה יכול לסייע לשמור על בריאות הלב וכלי הדם. 2 עד 3 מנות של חסה ביום ישמרו על בריאות הלב וישפרו את הבריאות הכללית.
קראו על 20 המזונות הטובים ביותר ללב שלך
9.לשפר את תפקוד המוח
כל פגיעה בתפקוד המוח עלולה לגרום למוות של תאים עצביים, מצב שמעלה את גורמי הסיכון לפתח מחלות מוח חמורות, כולל מחלת האלצהיימר.
מספר מחקרים הציעו כי תמציות חסה מסייעות להשתלט על המוות של תאי העצב בכך שיש בה מחסור בגלוקוז/סרום.
החנקה הדיאטטית שיש בחסה מומרת לתחמוצת חנקן שהיא בעצם מולקולה איתות לתא, אשר משפרת את תפקוד האנדותל. כאשר פונקציה זו מצטמצמת, ישנה ירידה בתפקוד הקוגניטיבי ויכולות להתפתח בעיות נוירולוגיות מסוכנות אחרות הקשורות להזדקנות.
אכילת חסה על בסיס יומי מסייעת למנוע את התהליך הזה.
בונוס נוסף: תכולת האומגה-3 שיש בחסה מסייעת להקל על תסמיני חרדה ודיכאון.
10.לקדם ירידה במשקל
בזכות הערך הקלורי הנמוך שלה, חסה היא אחד מהמאכלים הטובים ביותר לירידה במשקל.
אולי תתקשו לדמיין את עצמכם ממלאים את הבטן שלכם עם מזון בריא, שיש בו רק 5 קלוריות למנה? אבל רק שתדעו שזה אפשרי. בנוסף, חסה אחראית על גישור על הפערים המיקרונונטריינטים, פער שקשה לצמצם בדיאטה עם ערכים קלוריים נמוכים.
מלבד תוכן קלורי נמוך, לחסה יש צפיפות אנרגיה מופחתת. לדוגמה, כוס אחת של חסה ערבית מספקת 1 גרם של סיבים ויש בה כ-95% מים. סיבים מסייעים להרגשת תחושת השובע.
כל סוג של חסה מכילה אפס שומן ואלו חדשות טובות עבור מי שמנסה לרדת במשקל.
11.מניעת דלקת כרונית
חסה מכילה חלבונים מסוימים, כגון קרגינן ו-ליפוקסיגנאז, שתורמים למניעת דלקת כרונית. המחקר גילה כי חסה עוזרת במאבק בכאבים ודלקות בעצמות.
איגוד דלקת הפרקים טוען כי ירקות עשירים בוויטמין K כמו חסה יכולים להפחית באופן דרסטי את התהליך הדלקתי.
מומלץ לצרוך לפחות 2 כוסות של עלים ירוקים טריים ביום כדי למנוע דלקת כרונית. תערבבו חסה עם ירקות אחרים שיש בהם ויטמין K כמו ברוקולי, כרוב, קייל, תרד ותקבלו סלט עוצמתי ואנטי דלקתי.
נמצא שנוגדי חמצון הנמצאים בזנים הכהים של חסה, כמו אומגה-3 בהם מסייעים גם הם ביכולות האנטי דלקתיות שלהם. כלומר, חסה יכולה לעזור במניעת דלקת פרקים.
קראו על 10 סימנים שיש לכם דלקת כרונית
12.לחימה באנמיה
חסה מלאה בחומצה פולית ובכך היא יכולה לסייע להפחית את הסיכוי לפתח אנמיה.
חומצה פולית, היא חומר הזנה חזק שמסייע במניעת אנמיה מגלובלסטית, סוג של אנמיה שמכילה תאי דם לא מפותחים וגדולים.
בנוסף, חסה יכולה לעזור להילחם באנמיה בעקבות מחסור בוויטמין B12.
באותו נושא: 10 מזונות עשירים בברזל שישמרו עליכם בריאים וחזקים
13.לשפר את בריאות השיער והעור
בחסה יש כמות גדולה של ויטמין A, ויטמין זה מגביר את מחזור התא, שגורם להתחדשות העור. בחסה יש אשלגן בשפע שאחראי להגביר את זרימת הדם, לספק חומרי הזנה וחמצן לעור.
תכולת ויטמין C הגבוהה שיש בחסה עוזרת להגן על העור מפני קרינת UV מזיקה ובכך להפחית את הסיכון לפתח סרטן העור.
הוכח כי צריכת חסה על בסיס יומי מעכבת את תהליך ההזדקנות ונלחמת בקמטים. תכולת הסיבים העשירה של חסה מטהרת את המערכת, מה שהופך את העור לזוהר יותר.
מלבד אכילת חסה, אפשר להכין מיץ חסה או פילינג של חסה בשביל לשטוף את הפנים בבוקר כדי לקדם את בריאות העור.
בנוסף, יש הטוענים כי צריכת חסה מקדמת את בריאות השיער. טענה זו נובעת בעיקר בגלל התוכן העשיר של ויטמין K שנמצא בחסה. ויטמין זה מחזק את השערה ועוזר למנוע נשירת שיער.
האשלגן בחסה מגן מפני התאפרות מוקדמת של השיער. מומלץ להוסיף חסה לסלט היומי או לשטוף את השיער במיץ חסה טרי כמה דקות לפני שחופפים עם שמפו או קונדישנר כדי לשמור על בריאות השיער.
14.להאיץ את קצב חילוף החומרים ולהגביר את כוח השריר
למרות שנדרש מחקר נוסף כדי להוכיח מדעית את הטענה הזו, חסה מסייעת להאיץ את קצב חילוף החומרים ופועלת כמקור אנרגיה רב עוצמה.
תכולת האשלגן הגבוהה של חסה מקדמת את צמיחת השרירים בעוד מחסור במינרל זה מוביל לחולשת שרירים כללית.
מחקר שוודי הראה כי צריכת ירקות, כמו חסה, מסייע להגדיל את כוח השריר.
15.להבטיח הריון בריא
חסה טובה לנשים בהריון בשל התוכן העשיר של חומצה פולית שיש בה. חומצה פולית מסייעת להקטין את הסיכון של התפתחות מומים מולדים.
הוויטמין K שיש בחסה יכול להקטין את הסבירות לדימומים במהלך הלידה. בנוסף, תוכן הסיבים של חסה מטפלת בעצירות תופעה מוכרת בקרב נשים בהריון.
יש כמעט 64 מיקרוגרם של חומצה פולית בחצי כוס חסה, אז לא צריך לאכול הרבה חסה כדי להגדיל את צריכת החומצה.
לסיכום
למרות שיש לה שם של מזון לארנבות, חסה למעשה מועילה לנו מאוד והצגנו בפניכם את היתרונות הבריאותיים שמוכיחים זאת.
מומלץ לשלב לפחות 2 כוסות מכל סוג או סוגים מעורבים של חסה על מנת לשמור על הבריאות והאנרגיה האולטימטיבית.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל