20 מזונות המזיקים לבריאותכם (הימנעו מהם!)

20 מזונות המזיקים לבריאותכם (הימנעו מהם!)

Avatar of אגוגו
אגוגו

ישנו בלבול רב בקרב הציבור לגבי מה נחשב מזון בריא ומה לא.  הנה רשימה של 20 מזונות שבדרך כלל מאוד לא בריאים. אם אתם רוצים לרדת במשקל ולמנוע מחלות כרוניות, אז לא כדאי לכם לאכול הרבה מהם.

במקרים רבים, הבחירה הטובה ביותר היא להימנע מהם לחלוטין. במאמר זה, חלופות בריאות מוזכרות בכל הזדמנות אפשרית.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

1.משקאות ממותקים

סוכר מוסף הוא המרכיב הגרוע ביותר בתזונה המודרנית. עם זאת, מספר מקורות של סוכר הם גרועים יותר מאחרים, ומשקאות ממותקים הם הגרועים ביותר באופן מוחלט. כשאנשים שותים את הקלוריות שלהם כסוכר, המוח אינו “רושם” אותן כמזון. מסיבה זו, אנשים לא מפצים באופן אוטומטי על ידי אכילה של פחות מזונות אחרים במקום זאת, ובסופו של דבר מגדילים את צריכת הקלוריות הכללית שלהם באופן דרסטי.

סוכר, כאשר נצרך בכמויות גדולות, יכול להביא לתנגודת אינסולין בגוף, והוא מקושר חזק למחלת כבד שומני לא אלכוהולית. הסוכר גם מזוהה עם מחלות קשות שונות, כולל סוכרת מסוג 2 ומחלות לב. משקאות ממותקים הם גם ההיבט המשמין ביותר של התזונה המודרנית, ושתייתם בכמויות גדולות עלולה להביא לעלייה במשקל והשמנת יתר.

חלופות: שתו מים, סודה, קפה או תה במקום. תוספת של פרוסת לימון למים או סודה יכולה להוסיף קצת טעם אם אתם לא אוהבים את הטעם הרגיל של המים.

2.רוב הפיצות

פיצה היא אחד מסוגי הג’אנק-פוד הפופולריים ביותר בעולם. הדבר אינו מפתיע, בהתחשב בעובדה שיש לה טעם מדהים, ונוח מאוד לאכול ממנה. הבעיה היא שרוב הפיצות המסחריות המוכנות מיוצרות ממרכיבים מאוד לא בריאים. הבצק עשוי מקמח חיטה מאוד מעובד, ואם אתם לוקחים תוספת בשרית עליה, היא גם כן תהיה מעובדת בדרך-כלל. הפיצה גם עשירה מאוד בקלוריות.

חלופות: פיצריות מסויימות משתמשות במרכיבים בריאים יותר. פיצות תוצרת בית גם כן יכולות להיות מאוד בריאות, כל עוד תבחרו במרכיבים בריאים.

3.לחם לבן

לחם עשוי בדרך כלל מחיטה, המכילה את החלבון גלוטן.  מסיבה זו, כל הלחמים המבוססים על חיטה מהווים רעיון גרוע עבור אנשים שיש להם מחלת צליאק או רגישות לגלוטן. עם זאת, רוב הלחמים המסחריים אינם בריאים, אפילו עבור אנשים שאין להם רגישות לגלוטן.  הסיבה לכך היא שרובם הגדול עשוי מחיטה מעובדת, אשר נמוכה ברמת החומרים המזינים החיוניים (קלוריות ריקות) ומובילה לקפיצת סוכר בדם.

חלופות: עבור אנשים שיכולים לסבול גלוטן, לחם יחזקאל מהווה בחירה מצוינת. לחם מחיטה מלאה, גם כן, בהחלט טוב יותר (או “פחות רע”) מאשר לחם לבן.

ראו: 21 מזונות נטולי-גלוטן בעלי יתרונות מדהימים

4.רוב מיצי הפירות

רוב הזמן, ישנה הנחה שגויה שמיץ פירות הוא בריא, אך זוהי טעות. מיצי פירות רבים הם למעשה כמעט לגמרי, מיצי סוכר בתוספת טעם פירות.  זה נכון שהמיץ מכיל קצת ויטמין C נוגד חמצון, אבל זה חייב להישקל אל מול הכמות הגדולה של הסוכר הנוזלי. למעשה, מיץ פירות, מכיל לא פחות סוכר ממשקה ממותק אחר כמו קולה או פפסי, ולפעמים אפילו יותר.

חלופות: ישנם כמה מיצי פירות אשר הוכחו כבעלי יתרונות בריאותיים למרות תכולת הסוכר, כגון מיץ רימון ומיץ אוכמניות. עם זאת, יש לשקול אותם כתוספת, ולא כמשהו שתשתו מדי יום כדי להרוות את הצמא. שתו מים במקום זאת.

5.שמנים צמחיים תעשייתיים

ב-100 השנים האחרונות לערך, האוכלוסיה הגדילה את צריכת השומנים המוספים. עם זאת, נקודה זו מוסברת לחלוטין על ידי עלייה דרסטית בצריכת שמנים צמחיים מזוקקים, כגון שמן סויה, שמן תירס, שמן זרעי כותנה ושמן קנולה. שמנים אלה, עשירים מאוד בחומצות שומן אומגה 6, אשר בני האדם מעולם לא צרכו בכמויות כה גדולות קודם לכן.

ישנם חששות רציניים רבים לגבי שמנים אלה. הם רגישים מאוד לחמצון וגורמים לסטרס חמצוני מוגבר בגוף. הם גם קושרו לסיכון מוגבר לחלות בסרטן.

חלופות: השתמשו בשומנים בריאים יותר כמו שמן קוקוס, חמאה, שמן זית כתית או שמן אבוקדו במקום זאת.

6.מרגרינה

מרגרינה נחשבה בעבר כאלטרנטיבה בריאה לחמאה. למרבה המזל, רוב האנשים יודעים כעת וכבר הבינו, כי הדבר רחוק מלהיות נכון. מרגרינה היא חומר דמוי-מזון ומעובד מאוד, אשר מהונדס במראו ובטעמו כדי לחקות חמאה.

המרגרינה מלאה במרכיבים מלאכותיים, ובדרך כלל מכינים אותה עם שמנים צמחיים תעשייתיים מוקשים בכדי להפוך אותה ליותר מוצקה. זה מגדיל את תכולת שומני הטראנס שבה באופן משמעותי. זכרו, כי יצרנים רשאים לתייג את המוצרים שלהם בתווית- “ללא שומן טראנס” כל עוד הוא מכיל פחות מ -0.5 גרם למנה, וזוהי עדיין כמות משמעותית.

חלופות: השתמשו במקום זאת בחמאה אמיתית, רצוי אורגנית.

7.מאפים, עוגיות ועוגות

רוב המאפים, העוגיות והעוגות אינם בריאים בעליל. מכינים אותם בדרך כלל מסוכר מזוקק, קמח חיטה מעובד ותוספת שומנים. ולעיתים קרובות מדובר בשומנים לא בריאים באופן מטריד ביותר, כגון שומן אפיה (עשיר בשומן טראנס).

פינוקים טעימים אלה, הם מהדברים הכי גרועים שאתם יכולים להכניס לגופכם. כמעט ללא חומרים מזינים חיוניים, אבל המוני קלוריות ומרכיבים לא בריאים.

8.צ’יפס ופוטטוס

תפוחי אדמה לבנים וטריים, הם מאוד בריאים. עם זאת, לא ניתן לומר את אותו הדבר לגבי המוצרים שמכינים מהם, כגון צ’יפס ופוטטוס.  מזונות אלו עשירים מאוד בקלוריות, וזה קל לאכול מהם כמויות עודפות.

מספר מחקרים מקשרים בין צריכה של צ’יפס ופוטטוס עם עלייה במשקל. מזונות אלו עשויים להכיל גם כמויות גדולות של אקרילאמידים, חומרים מסרטנים הנוצרים כאשר תפוחי אדמה מטוגנים, אפויים או צלויים.

חלופות: תפוחי אדמה הכי טובים לאכילה כאשר הם מבושלים, לא מטוגנים. אם אתם צריכים משהו פריך שיחליף את הצ’יפס, נסו גזר גמדי או אגוזים.

9.ג’אנק פוד נטול גלוטן

ללא גלוטן הוא הטרנד החם בימים אלה. כשליש מהאנשים בעולם המערבי מנסים להימנע מגלוטן באופן פעיל, כך עולה מסקר משנת 2013. הבעיה עם דיאטות רבות ללא גלוטן, היא שאנשים מחליפים את המזונות המכילים גלוטן, עם ג’אנק פוד מעובד שאינו מכיל גלוטן.

מוצרים תחליפיים אלה, ללא גלוטן הם בדרך כלל עשירים בסוכר, שומנים לא בריאים ודגנים מעובדים כמו עמילן תירס או עמילן טפיוקה. עמילנים מעובדים אלה מובילים לעליות חדות ומהירות של סוכר בדם, ונמוכים באופן קיצוני בחומרים מזינים חיוניים.

חלופות: בחרו מזונות טבעיים ללא גלוטן, כמו צמחים לא- מעובדים ומזונות מן החי. ג’אנק פוד ללא גלוטן, הוא עדיין ג’אנק פוד.

10.נקטר אגבה

נקטר אגבה, הוא ממתיק שמשווק בדרך כלל כבריא. עם זאת, אגבה אינו בריא כמו שחלק מהאנשים חושבים. זהו ממתיק מאוד מזוקק וגבוה מאוד בפרוקטוז.  כמויות גבוהות של פרוקטוז מ-ממתיקים מוספים (לא כ-פרי חי) עלולות להיות הרסניות לבריאות.

האמת היא, שהאגבה אפילו גבוה יותר בפרוקטוז מאשר סוכרים אחרים. בעוד סוכר שולחני, מכיל 50% פרוקטוז, וסירופ תירס עתיר פרוקטוז בסביבות 55%, אגבה הוא למעשה 85% פרוקטוז.

חלופות: סטיביה ו-אריתריתול, הם בריאים, טבעיים ונטולי קלוריות.

11.יוגורט דל שומן

יוגורט יכול להיות בריא מאוד. למרבה הצער, רוב היוגורטים הנמצאים במכולת הם מאוד רעים עבורנו. לעיתים קרובות, הם נמוכים בשומן, אך עמוסים בסוכר בכדי לפצות על חוסר הטעם שהשומן תורם. במילות פשוטות, הסירו מהיוגורט את השומן הבריא והטבעי שבו, רק כדי להחליפו במשהו הרבה, הרבה יותר גרוע.

בנוסף, יוגורטים רבים, לא מכילים בעצם חיידקים פרוביוטיים, כמו שנוהגים לחשוב. לעתים קרובות הוא כבר מפוסטר לאחר התסיסה, תהליך אשר הורג את כל החיידקים.

חלופות: בחר ביוגורט רגיל עם שומן, המכיל תרביות חיות או פעילות (פרוביוטיקה). אם הדבר בר-השגה עבורכם, בחרו ביוגורט אורגני.

12.ג’אנק-פוד דל פחמימות

דיאטות דלות-פחמימות הן מאוד פופולריות בימים אלה, וכך היו במשך מספר עשורים. יש המון מזונות אמיתיים שאתם יכולים לאכול בדיאטה דלת פחמימות, שרובם הם מאוד בריאים. יחד עם זאת, הדבר אינו נכון לגבי החלפתם במוצרים מעובדים דלי פחמימות- כגון חטיפים דלי פחמימות ותחליפי ארוחות.

אלה הם בדרך כלל מזונות מאוד מעובדים המכילים בפועל מעט מאוד חומרי הזנה. פשוט סתם חבורה של מרכיבים מלאכותיים המעורבבים יחד ולאחר מכן נמכרים כמזון.

חלופות: אם אתם עושים דיאטה דלת פחמימות, אכלו מזונות הנמוכים באופן טבעי בפחמימות. ג’אנק פוד דל פחמימות, הוא עדיין ג’אנק פוד.

13.גלידה

גלידה היא אחד המאכלים הכי טעימים שקיימים. למרבה הצער, היא גם אחת מבין הכי לא בריאים. רוב הגלידות המסחריות מלאות בסוכר. הגלידה גם עשירה בקלוריות, וזה מאוד קל לאכול כמויות עודפות ממנה. אכילתה כקינוח, זה אפילו גרוע יותר, כי אז אתם מוסיפים את הכל על גבי צריכת הקלוריות הכללית.

חלופות: אפשרי להכין גלידה משלכם, באמצעות שימוש במרכיבים בריאים ובפחות סוכר באופן משמעותי (או לא).

14.ממתקים

ממתקים הם מאוד לא בריאים. הם עשירים בסוכר, קמח חיטה מעובד ושומנים מעובדים. הם גם מאוד נמוכים בחומרים מזינים חיוניים. מזונות מעובדים, כמו ממתקים, מתוכננים בדרך כלל להיות סופר טעימים (כך אתם למעשה אוכלים יותר), ועוצבו כך שזה יהיה מאוד קל לאכול אותם במהירות.

ממתק עשוי להיות בעל טעם טוב ולגרום לשובע למשך זמן קצר, אבל תהיו רעבים שוב מהר מאוד בגלל אכילתו,  בשל הדרך שבה פינוקים גבוהים בסוכר אלה עוברים מטבוליזם.

חלופות: לאכול חתיכת פרי במקום, או חתיכת שוקולד מריר גבוה קקאו אמיתי.

15.בשרים מעובדים

למרות שבשר לא-מעובד יכול להיות בריא ומזין, אין הדבר נכון גם לגבי בשר מעובד. מחקרים מראים כי לאנשים שאוכלים בשר מעובד, יש סיכון גבוה יותר לחלות במחלות קשות רבות, כולל סרטן המעי הגס, סוכרת מסוג 2 ומחלות לב.

רוב המחקרים האלה הם תצפיתיים, ולכן הם לא יכולים להוכיח שהבשר המעובד גורם למחלות. עם זאת, הקשר הסטטיסטי חזק ועקבי בין מחקרים, אז מאמינים שיש להם בסיס.

חלופות: אם אתם רוצים לאכול נקניקיות, פפרוני ובשרים מעובדים אחרים, אז בחרו בתבונה ונסו לקנות אותם במקומות שאינם מוסיפים להם הרבה רכיבים לא בריאים. האיכות קובעת.

16.גבינה מעובדת

גבינה רגילה היא בריאה. היא מלאה בחומרים מזינים, פרוסה אחת של גבינה מכילה את כל אותם חומרים מזינים שנמצאים בכוס מלאה בחלב. יחד עם זאת, מוצרי גבינה מותכת אינם דומים כלל לגבינה רגילה. הם בעיקר עשויים ממרכיבי מילוי, אשר משולבים ומתוכננים כדי להראות ולהיות דומים במרקם לגבינה.

הגבינה היא בריאה, אבל גבינה מותכת לא. קראו תוויות, ווודאו כי הגבינה שאתם אוכלים היא למעשה גבינה.

חלופות: לאכול גבינה אמיתית במקום.

17.רוב ארוחות המזון המהיר

באופן כללי, רשתות “מזון מהיר” מגישות רק ג’אנק פוד. רוב האוכל שהן מציעות הוא בייצור המוני, ג’אנק פוד מהונדס מאוד עם ערך תזונתי נמוך מאוד. מקומות אלה הם בדרך כלל מאוד זולים, אך יש לזכור כי ג’אנק פוד עולה לכם כפליים.  עבור כל אגורה שאתם חוסכים שם, רוב הסיכויים שזה יעלה לכם פי כמה בעתיד. בריאות גרועה היא יקרה.

חלופות: למרבה המזל, כל מיני מקומות של מזון מהיר בריא החלו להופיע. חפשו אותם.

18.משקאות “קפה” עתירי קלוריות

קפה עבר דמוניזציה לא הוגנת. הקפה הוא בעצם מאוד בריא, ומלא בחומרים נוגדי חמצון. מחקרים גם מראים כי בקרב אנשים ששותים קפה יש סיכון נמוך יותר לחלות במחלות קשות, כמו סוכרת מסוג 2 ופרקינסון.

למרבה הצער, לפעמים מוסיפים דברים לקפה, שהופכים את המשקה הנפלא הזה לכדי ג’אנק מזיק. אם ב-“קפה” שלכם יש המון שמנת וסוכר מלאכותיים, אז זה לא טוב עבורכם. זה מלא בקלוריות נוזליות, ריקות, ויהיה לא בריא בדיוק כמו כל משקה ממותק אחר.

חלופות: שתו קפה רגיל במקום. האספרסו או הקפה השחור הם הטובים ביותר, אבל כמויות קטנות של שמנת מתוקה או חלב מלא שומן הן בסדר גם כן.

19.כל דבר שגבוה בסוכר, דגנים מעובדים ושמנים צמחיים

אחד הדברים החשובים ביותר שאתם יכולים לעשות כדי לאכול בריא יותר, הוא לקרוא תוויות. חשוב להימנע (או לפחות למזער) מזונות המכילים:

  • תוספת סוכר (וסירופ תירס עתיר פרוקטוז).
  • דגנים מעובדים כמו קמח לבן.
  • שמנים צמחיים תעשייתי.
  • שומני טרנס מלאכותיים.

אלה הם כמה מהחומרים הכי לא בריאים (והנפוצים ביותר) בתזונה המודרנית. אי אפשר להפחית בחשיבותה של קריאת תוויות- וזה חל על כל המזונות, אפילו על מה שנקרא מזון בריאות.

20.רוב המזונות המעובדים מאוד

ללא ספק, הדרך הפשוטה ביותר לאכול בריא ולרדת במשקל, היא להימנע ממזונות מעובדים ככל האפשר. במילים פשוטות, אם זה נראה כאילו זה נעשה בבית חרושת, אז כנראה שזה רע עבורכם. כלל אצבע שטוב לזכור, הוא שאוכל אמיתי לא צריך רשימת מרכיבים, כי אוכל אמיתי הוא המרכיב.

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל