8 סוגים שונים של כאבי ראש: תסמינים, גורמים ודרכי טיפול

8 סוגים שונים של כאבי ראש: תסמינים, גורמים ודרכי טיפול

רוב האנשים לא מבינים כמה מורכב עשוי להיות כאב הראש. סוגים שונים עשויים לגרור סדרות שונות של תסמינים, להתרחש בשל סיבות ייחודיות, ולדרוש סוגי טיפול שונים. קראו על הסוגים השונים של כאבי הראש.


הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

לאחר שתדעו מאיזה סוג של כאב ראש אתם סובלים, תוכלו, יחד עם הרופא שלכם, למצוא את הטיפול שיסייע לכם במידה הרבה ביותר, ואפילו לנסות למנוע את כאבי הראש.

מהם הסוגים השונים של כאבי הראש?

קיימים 150 סוגים שונים של כאבי ראש. הנפוצים ביותר הם:

כאב ראש מתחי: המכונה גם כאב ראש יומי כרוני, או כאב ראש כרוני לא פרוגרסיבי, והוא הסוג הנפוץ ביותר בקרב מבוגרים ובני נוער. כאבי ראש אלו גורמים לכאב קל עד מתון, ועשויים להפסיק ולחזור לאורך זמן.

מיגרנות: כאבי הראש אלו בדרך כלל מתוארים ככאב פועם. הם עשויים להמשך בין 4 שעות ל-3 ימים, ובדרך כלל מופיעים בין פעם אחת לארבע פעמים בחודש. יחד עם הכאב, אנשים חווים תסמינים נוספים, כגון רגישות לאור, לרעש או לריחות; בחילה או הקאות; אובדן תיאבון; וקלקול קיבה או כאב בטן. כאשר ילד סובל ממיגרנה, הוא בדרך כלל נראה חיוור, חש סחרחר וחווה ראייה מטושטשת, חום וקלקול קיבה.

אחוז קטן מבין המיגרנות של הילדים כוללות תסמיני עיכול, כגון הקאה, המתרחשת כפעם אחת בחודש. לעתים, אלו מכונות מיגרנות בטניות.

תסמונת כאב הראש המעורב: מצב זה הוא שילוב של מיגרנה וכאב ראש מתחי. הוא עשוי להופיע אצל ילדים ומבוגרים.

כאב ראש מקבצי: סוג זה הוא עוצמתי, ומרגיש כמו כאב שורף או חודר מאחורי העיניים, פועם או מתמשך. הוא הסוג הכי פחות נפוץ, אך החמור ביותר, של כאבי הראש. הכאב עשוי להיות כה חריף עד כי רוב האנשים הסובלים מכאב ראש מקבצי לא מסוגלים לשבת במנוחה ולעתים קרובות פוסעים ממקום למקום במהלך ההתקף.

הם מכונים "כאבי ראש מקבציים" כיוון שהם נוטים להופיע בקבוצות. אתם עשויים לחוות אותם פעם אחת עד שלוש פעמים ביום במהלך תקופה מקבצית, העשויה להמשך שבועיים עד שלושה חודשים. כאבי הראש עשויים להיעלם לחלוטין (להיכנס "להפוגה") למשך חודשים או שנים, ולאחר מכן להופיע שנית.

כאב ראש של סינוסיטיס: אלו יגרמו לכם לחוש כאב מתמשך ועמוק בעצמות הלחיים, במצח או בגשר האף שלכם. הם מתרחשים כאשר חללים בראשכם, המכונים סינוסים, מזדהמים. הכאב בדרך כלל מלווה בתסמיני סינוסיטיס אחרים, כגון נזלת, הרגשה של גודש באוזניים, חום ונפיחות של הפנים.

מודעה

כאב ראש אקוטי: ילדים סובלים מכאבי הראש האלו, והם מתחילים בפתאומיות ונעלמים לאחר זמן קצר. אם לא מופיעים תסמינים המרמזים על בעיות עצביות אחרות, הגורם הנפוץ ביותר הוא דלקת בסינוסים או דלקת בדרכי הנשימה.

כאב ראש הורמונלי: נשים עשויות לחוות כאבי ראש בשל רמות ההורמונים המשתנות במהלך המחזור, ההריון או גיל הבלות. שינויים הורמונליים המהווים תוצאה של נטילת גלולות למניעת הריון גורמים גם הם לכאבי ראש, בקרב נשים מסוימות.

כאב ראש פרוגרסיבי כרוני: המכונה גם כאב ראש דלקתי. כאבי הראש האלו מחמירים ומופיעים יותר ויותר לאורך הזמן. הם מהווים 5% מכלל כאבי הראש בקרב מבוגרים, ו-2% מכלל כאבי הראש בקרב ילדים. הם עשויים להוות תוצאה של מחלה או תסמונת של המוח או הגולגולת.

מה גורם לכאבי ראש?

הכאב שאתם חשים במהלך כאב ראש נובע משילוב של אותות בין המוח, כלי הדם, והעצבים הקרובים אליהם. עצבים מסוימים של כלי הדם ושרירי הראש נדלקים, ושולחים אותות כאב למוח שלכם. עם זאת, לא ברור מדוע האותות האלו נדלקים מלכתחילה.

לעתים קרובות, אנשים סובלים מכאבי ראש בשל:

מחלה: כגון זיהום, צינון או חום. לעתים קרובות, הם גם מלווים תסמונות כגון סינוסיטיס (דלקת הסינוסים), דלקת גרון או דלקת אוזניים. במקרים מסוימים, כאבי הראש עשויים להוות תוצאה של מכה בראש, או לעתים נדירות, סימן לבעיה רפואית רצינית יותר.

מודעה

מתח: גורמים נפוצים לכאבי ראש מתחיים כוללים מתח רגשי ודיכאון, כמו גם שימוש באלכוהול, ויתור על ארוחות, שינויים בדפוסי השינה, ונטילת תרופות רבות מדי. גורמים אחרים כוללים אימוץ יתר של העיניים ומתח בצוואר או בגב בשל יציבה לקויה.

הסביבה שלכם, לרבות עישון טבק פסיבי, ריחות חזקים העולים מכימיקלים או בשמים ברחבי הבית, אלרגנים, ומזונות מסוימים. מתח, זיהום, רעש, תאורה, ושינויים במזג האוויר גם הם גורמים אפשריים.

כאבי ראש, ובמיוחד מיגרנות, נוטים לעבור בירושה. רוב הילדים והמתבגרים (90%) הסובלים ממיגרנות קשורים לחברי משפחה הסובלים מהן. כאשר לשני ההורים יש היסטוריה של מיגרנות, קיים סיכוי של 70% כי גם הילד שלהם יסבול מהן. אם רק להורה אחד יש היסטוריה של מיגרנות, הסיכון צונח ל-25-50%.

רופאים אינם יודעים בדיוק מה הגורם למיגרנות. תאוריה פופולרית היא כי הגורמים המפעילים ("הטריגרים") מעוררים פעילות מוחית חריגה, הגורמת בתורה לשינויים בכלי הדם במוח. צורות מסוימות של מיגרנה קשורות לבעיות גנטיות בחלקים מסוימים של המוח.

פעילות גופנית רבה מדי עשויה גם היא להפעיל את המיגרנה בקרב מבוגרים וילדים.

אבחנה

לאחר שרופאה תאבחן כראוי את כאבי הראש שלכם, תוכלו להתחיל בתכנית הטיפול המתאימה לתסמינים שלכם.

הצעד הראשון הוא לדבר עם הרופאה על כאבי הראש שאתם חווים. היא תערוך בדיקה גופנית ותשאל אתכם בנוגע לתסמינים שאתם חווים, ולתדירות שבה הם מופיעים. חשוב שהתיאור שלכם יהיה מקיף ככל הניתן. מנו בפני הרופאה שלכם רשימה של דברים הגורמים לכאבי הראש, מחמירים אותם, או מקלים על הרגשתכם. תוכלו לעקוב אחר פרטי כאבי הראש שלכם באמצעות יומן, על מנת לסייע לרופאה לאבחן את הבעיה.

רוב האנשים אינם זקוקים לבדיקות אבחון מיוחדות. אך לעתים, הרופאים מציעים סריקת CT או MRI על מנת לזהות בעיות בתוך המוח, העשויות לגרום לכאבי הראש. צילום רנטגן של הגולגולת לא יוכל להועיל. גם סריקת EEG אינה מועילה, אלא אם כן התעלפתם כאשר חוויתם את כאב הראש.

מודעה

אם תסמיני כאבי הראש שלכם מחמירים או מופיעים יותר מפעם אחת למרות הטיפול, בקשו מהרופאה להפנות אתכם למומחה לכאבי ראש. אם אתם זקוקים למידע נוסף, צרו קשר עם אחד מהארגונים ברשימת המקורות על מנת לקבל רשימה של רופאים החברים בארגון במדינה שלכם.

כיצד ניתן לטפל בכאבי הראש?

הרופאה שלכם עשויה להמליץ לכם לנסות סוגים שונים של טיפול. היא גם עשויה להמליץ על בדיקות נוספות או להפנות אתכם למומחה לכאבי ראש.

הטיפול לו תזדקקו תלוי במאפיינים רבים, לרבות סוג כאב הראש ממנו אתם סובלים, התדירות שבה הוא מופיע, והגורם לו. אנשים מסוימים אינם זקוקים לסיוע רפואי כלל. אך אלו שזקוקים לו, עשויים להיעזר בתרופות, ייעוץ, ניהול מתחים ומשוב ביולוגי (ביופידבק). הרופאה שלכם תעצב תכנית טיפול שתתאים לצרכים המסוימים שלכם.

קראו גם על הטיפולים הטבעיים לכאבי ראש

מה יקרה לאחר שתתחילו את הטיפול?

לאחר שתתחילו את תכנית הטיפול, תעקבו אחר הצלחתה. יומן כאבי ראש עשוי לסייע לכם לציין דפוסים או שינויים בהרגשתכם. דעו כי מציאת תכנית הטיפול הטובה ביותר עשויה לקחת זמן, ולכן, נסו להיות סבלניים. היו כנים עם הרופאה שלכם לגבי יעילותו של הטיפול.

אף כי אתם מקבלים טיפול, עליכם להמשיך ולהימנע מהדברים שאתם יודעים כי עשויים לעורר את הבעיה שלכם, כגון מזונות או ריחות (מיגרנות: מזונות שלא מומלץ לאכול). חשוב לשמור על הרגלים בריאים שיסייעו לכם להרגיש טוב, כגון התעמלות קבועה, שינה מספיקה, ותזונה בריאה. כמו כן, השתתפו בפגישות מעקב קבועות, כך שהרופאה תוכל לראות מה מצבכם ולערוך שינויים בתכנית הטיפול במידת הצורך.


הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.