מיגרנות: מזונות שלא מומלץ לאכול אף פעם

מיגרנות: מזונות שלא מומלץ לאכול אף פעם

כאב הראש הגרוע ביותר שאפשר לדמיין! הוא התיאור הנכון ביותר של מיגרנה. אלפי ישראלים סובלים מכאבי ראש חמורים או כרוניים, תת קבוצה מאלפים אלו, שהם לערך 10 אחוזים מהאוכלוסייה, סובלת ממיגרנות. אם אתם אישית לא סובלים ממיגרנות, רוב הסיכויים שאתם מכירים מישהו שכן סובל ממנה.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

מזונות הגורמים למיגרנות
מיגרנות: מזונות שונים יכולים לשמש כטריגר

אז האם – מה, ואיך שאתם אוכלים ושותים יכול לשפר את מצב המיגרנה? למרבה המזל, כן!

בעוד הלחץ הנפשי נחשב הטריגר מספר 1 למיגרנות, מזון ומשקאות עשויים להיות אחראים עד לכ-30% מהמיגרנות, על פי כמה הערכות. אם לוקחים בחשבון שכמה מהגורמים האחרים למיגרנה יכולים להיות בעלי קשר לתזונה (דברים כגון שינויים הורמונליים, מתח, הרגלי שינה, דיכאון), אפשרי שהאחוז הוא אף גבוה יותר.

התזונה שלכם יכולה להשפיע על הסיכון לכאבי ראש בשתי דרכים

  • מזונות מסוימים נחשבים כמעוררי כאבי ראש.
  • הרגלי תזונה, כמו דילוג על ארוחות ואי שתייה מספקת של נוזלים, גם כן משחקים תפקיד.

מה קורה כאשר אנשים הסובלים ממיגרנות לומדים יותר על מזונות המהווים טריגרים למיגרנה ומשנים את התזונה שלהם בהתאם? במחקר שנערך לאחרונה, לחולים הסובלים מכאבי הראש ניתנו שעה אחת או יותר של ייעוץ תזונה על ידי דיאטנית מוסמכת, שבהם הם דנו בדברים כגון גורמים תזונתיים לכאבי ראש וכיצד לקרוא תוויות. מאוחר יותר, החולים דיווחו על ירידה משמעותית במספר המיגרנות בשבוע. במקביל, הם דיווחו כי צרכו פחות מזונות המהווים טריגר להופעת המיגרנה.

מערכת יחסים מורכבת

ככל שלומדים יותר על מיגרנות ותזונה, כך מבינים יותר כמה מורכב הוא הקשר. דבר ראשון, מזון הנחשד כטריגר, לא יכול להיות כזה 100% מהזמן, הנה כמה מהגורמים המסבכים:

  • לעתים קרובות, מזונות מהווים טריגר רק כשהם משולבים עם גורמים אחרים. לדוגמה, הם עשויים להתנהג כטריגר רק כאשר מתח או שינויים הורמונליים גם כן מתרחשים.
  • אם אתם חוטפים מיגרנה ממזון או משקה, זה עשוי להיות תלוי בכמה אתם צורכים ממנו. ייתכן שאין בעיה עם כמות קטנה של גבינה או יין, למשל. אבל זה יכול להיות סיפור אחר כאשר תיקחו מנה גדולה יותר.
  • אפשר שלא תחטפו כאב ראש למשך מספר שעות עד מספר ימים לאחר אכילת המזון המעורר. זה הופך את זה לקשה יותר למצוא את הקשר בין מיגרנות לבין מזונות מסוימים או משקאות.

רשימת המזונות שהכי גורמים לעירור מיגרנה

למה חלק מהמזונות מעוררים מיגרנה? חומרים מסוימים במזון עלולים לגרום לשינויים באיזון כלי הדם, ומביאים בכך למיגרנות אצל אנשים רגישים יותר. ישנם מומחים המאמינים כי מעין תגובה אלרגית עלולה להתרחש; אחרים אומרים כי הדבר אינו סביר.

כך או כך, זה רעיון טוב לדעת על הגורמים האפשריים כך שתוכלו להוריד אותם מהתזונה ולבדוק אם זה יעזור. זה רעיון טוב להתחיל ברישום של הצריכה של המוצרים האלו וכל כאב ראש שמופיע לאחריהם.

להלן רשימת חמשת הטריגרים הסבירים ביותר:

1.שוקולד

חלק מהסובלים ממיגרנות מציינים את השוקולד כגורם אפשרי למיגרנות. כמה נוירולוגים טוענים כי מדובר בטריגר למיגרנה מכיוון שהוא מכיל את חומצת האמינו טירמין (ראו סעיף 4). אבל הקשר יכול להיות שנשים נוטות להשתוקק לשוקולד בזמן שינויי מתח הורמונליים, אשר שניהם למעשה יכולים לגרום לכאבי ראש. כמות השוקולד יכולה להוות בעיה גם כן. ערכו ניסוי בעצמכם כדי לראות אם אתם יכולים לאכול כמות קטנה, אך מספקת של שוקולד בלי לעורר כאבי ראש.

מחקר מצא כי אנשים הסובלים ממיגרנות וניזונים מדיאטה גבוהה בשומן, נטו יותר לכאבי ראש תכופים.

2.קפאין

גם כמות גדולה וגם כמות קטנה של קפאין, הוכחו בעקביות כמעוררי מיגרנות. להוריד משקאות המכילים קפאין עשוי לעזור לכאבי הראש. החדשות הטובות הן כי ישנן אפשרויות נטולות קפאין בשפע.

3.אלכוהול/יין אדום

מודעה

חוקרים נטו לחשוד ש-יין מהווה טריגר לכאב ראש מכיוון שהוא מכיל את חומצת האמינו טירמין (ראו בסעיף 4). אבל מחקרים חדשים מראים כי פיטוכימיקלים בשם פנולים, אשר נמצאים ביין אדום, עשויים להיות הטריגרים האמיתיים. עבור אנשים מסוימים, שתיית כל סוג אלכוהול יכולה להביא למיגרנה. תרכובות אחרות שנמצאות בבירה, ויסקי ויין אשר מורידות את רמות הסרוטונין במוח ("הורמון האושר") יכולות להיות גם כן טריגר למיגרנה.

4.טירמין

טירמין היא חומצת אמינו אשר נחשבה כמעוררת כאבי ראש, על ידי הפחתת רמות הסרוטונין במוח, והשפעה על התרחבות כלי הדם. מומחים מסויימים מטילים כיום ספק שמזונות המכילים טירמין הם טריגרים חשובים, מכיוון שהקשר ביניהם לבין מיגרנה נמצא במחקרים ישנים יותר. אבל, בכל במקרה, צירפנו מזונות המכילים טירמין לרשימה שלנו:

  • גבינות מיושנות
  • יין אדום
  • משקאות אלכוהוליים, כמו בירה
  • חלק מהבשרים המעובדים
  • אבוקדו
  • בננות בשלות מדי
  • שוקולד
  • אגוזים
  • זרעים
  • בשר חזיר
  • בשר צבי
  • מזונות המבוססים על סויה

5.תוספות למזון כגון ניטריטים/חנקות ומונוסודיום גלוטמט

יש הרואים בתוספי מזון מסוימים, כולל ניטריטים/חנקות ומונוסודיום גלוטמט,  מעוררי כאבי ראש נפוצים. תוספות אלה עשויות להגביר את זרימת הדם למוח, ולגרום לכאבי ראש אצל אנשים מסוימים.

סיבה נוספת להימנע מתזונה עתירת שומן

תאמינו או לא, שינויים ברמת שומנים מסוימים במחזור הדם עולים בקנה אחד עם טריגרים של מיגרנה. השורה התחתונה היא שאם רוצים להוריד את רמות השומנים בדם ואת חומצות השומן החופשיות בדם – ותוכלו לעשות זאת על ידי אכילת דיאטה דלה בשומן.

מחקר הראה כי אנשים הסובלים ממיגרנות, עם הדיאטות הגבוהות ביותר בשומן, נטו לסבול מכאבי ראש תכופים יותר מאשר אלו אשר צרכו דיאטות נמוכות בשומן. הורדה בצריכת השומן הובילה לירידה משמעותית ברמה, בתדירות ובעוצמה של כאבי הראש, כמו גם את כמות התרופות שחולים אלה נאלצו ליטול.

מה לשתות ולאכול בעת מיגרנה

ישנה תוכנית מומלצת בת ארבעה שלבים- אם כבר יש בחילה חזקה מאוד או אפילו הקאתם, בצעו את הפעולות הבאות:

  • שלב 1: שתו משקאות מוגזים רגילים: 7 אפ, ספרייט, או ג'ינג'ר אייל – (זה לא זמן לשתיית משקאות דיאט) אשר הגזים ירדו מהם מעט (השאירו בתוך כוס פתוחה במשך חצי שעה). לשתות לא יותר מלגימה קטנה בשלב זה. חזרו על כך כל חמש דקות במשך השעה הראשונה.
  • שלב 2: אם הצלחתם לעבור את השלב  הראשון, התחילו לשתות לגימה של סודה ללא גזים כל חמש דקות במשך השעה הקרובה.
  • שלב 3: אם זה עובד, תוכלו לצרוך נוזלים צלולים ככל שתצליחו.
  • שלב 4: לאחר ארבע שעות, ניתן להוסיף מזון רך, דל שומן  (משהו כמו בננות או רסק תפוחים). לאכול לא יותר מ 4 מנות קטנות ב 15 דקות. וב- 24 השעות הראשונות, אכלו מזונות מוצקים לא בתדירות גבוהה יותר מאשר כל ארבע שעות. אל תצרכו מוצרי חלב או שומנים במשך 24 עד 48 שעות. אם ההקאה חוזרת, יש לנוח למשך שעה אחת, ולאחר מכן לחזור לשלב 1.
מודעה

עוד בבריאות: מיגרנה: 10 טיפולים טבעיים יעילים במיוחד

אהבתם את המאמר? פרגנו בלייק!

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.