אוסטיאופורוזיס הוא לא הדאגה היחידה של אנשים עם מחסור בסידן, למרות שהוא הבעיה והמחלה המוכרת ביותר בהקשר של מחסור בסידן. חשוב לדעת את הסימנים על מנת לבדוק ולאבחן אם אתם לוקים באחד מהסימפטומים של חוסר בסידן בגוף.
[wp_ad_camp_2]
סידן הוא המינרל הנפוץ ביותר בגוף האדם שבהתאם, ידוע בחשיבותו לבריאות הגוף ולתרומתו הברורה והישירה לבריאות העצמות, הגנה מפני היחלשות ושברון עצמות וכמובן הימנעות מאוסטיאופורוזיס.
בכך לא נגמרים תפקידיו של הסידן, המינרל אחראי לשמירה על הכוח של העצמות והשיניים, משחק תפקיד מרכזי בהעברת מסרים בעצבים בגוף ומהווה מרכיב הכרחי וחשוב כסוכן לתפקוד תאים בריא ומעבר של מסרים בעצבים.
לסידן יש גם חשיבות באיזון רמות ההורמונים בגוף, תפקוד קרישת הדם, פעולות ותנועות שרירים ואפילו יכולת של השרירים לנוח ולהחלים. העובדות האלו מאפשרות לנו להבין יותר לעומק עד כמה הסידן חשוב לנו לתפקוד הגוף וכמה מחסור בסידן יכול להשפיע על כל אחד מהגורמים והחלקים השונים בגופנו.
סיבות להיווצרות מחסור בסידן
לא נעים לגלות שרוב האוכלוסייה בעולם המערבי לא מגיעה לרמות סידן בריאות בגוף ולא ניזונים מתפריט המאפשר להם לקבל את מנת הסידן האידיאלית גם בנטילת תוספים. בנוסף, כל הגורמים שנציג לפניכם משפיעים על ספיגת הסידן, מפחיתים את רמת הסידן בגוף ופוגעים ביכולת הגוף לשמר את הסידן ובחלקם לוקים רבים מהאוכלוסייה ולכן רמות הסידן התקינות משופעות גם מכך. הסימפטומים הללו כוללים:
- מחסור בויטמין D
- מחסור במגנזיום
- צריכת נתרן גבוהה
- צריכת כמות פוספטים גבוהה – חומרים שנמצאים במשקאות מוגזים ומזונות מעובדים
- מחלת כליות כרונית
- פעילות אי-סדירה של בלוטות הלימפה
- ניתוח קיצור קיבה
- שימוש בתרופות שונות או תהליכים כמו כימותרפיה וטיפולים נגד התקפי עוויתות
תסמינים של מחסור בסידן
הסימפטומים הם רחבים ומגוונים – לעיתים כלל לא ניתן לראות מחסור כלפי חוץ ולפעמים הסימנים יכולים להיות מסכני חיים או חמורים. מחסור כרוני בסידן שנותר לא מטופל הוא מסוכן ומכיל בחובו השלכות חמורות כמו רככת בעצמות, אוסטיאופורוזיס או צפיפות עצם נמוכה. למרות שלא תמיד ניתן להצביע על מחסור בסידן כסיבה לבעיות מסוימות, אין ספק שמחסור בסידן פוגע גם במערכת העיכול.
רמות סידן נמוכות ומחסור בסידן עלולים ליצור כל אחד מהסימפטומים הבאים:
- עלפון
- אי ספיקת לב
- כאבי חזה
- תחושות של “הירדמות” וקהות תחושה באזור הפה, באצבעות כפות הרגליים והידיים.
- עוויתות וכיווצים בשרירים – בעיקר בגב וברגליים יכול להוביל לרעד בשרירים
- חרחורים
- בעיות לבלוע
- שינויים במיתרי הקול
- דכאון, שינוי התנהגות, בעיות בחשיבה והבנה, עצבנות ושינויים באישיות
- עייפות
- שיער עבה ולא נעים למגע
- ציפורניים שבירות או בעייתיות
- עור יבש
- גירוד כרוני
- הדרדרות במצב השיניים עד רקבון
- חולשה בשרירים
- הירדמות הגפיים
- קטרקט בעיניים
- כאבי גב, אובדן גובה, שינוי יציבה ועיצוב מחדש של עמוד השדרה וירכיים בשל חולשה בעצמות – כולם סימנים של אוסטיאופורוזיס.
מניעה וטיפול במצבים של מחסור בסידן
כמה באמת סידן אתם צריכים? איך לנטול סידן ומאיזה מקור? ואיך למנוע מחסור בסידן? מהי הכמות המתאימה על מנת לשמור על בריאות הגוף? כל השאלות הללו עדיין נמצאות בבדיקה ודיון מצד רופאים, חוקרים ותזונאים. המחלוקות רבות אך בארה”ב נטען שאדם מבוגר עד גיל 50 צריך לצרוך 1000 מ”ג ביום ממקור אוכל ותחליפים, מעל גיל 51 יש לצרוך 1,200 מ”ג ביום. כמו שציינו, רוב האוכלוסייה לא מגיעה למספרים הללו גם כאשר הם נוטלים תוספים.
איך להגביר את צריכת הסידן?
נסו להשיג כמה שיותר סידן מהתזונה שלכם – ולא רק ממוצרים שאתם חושבים וברורים מאליו כמו חלב. אמנם, למרות שחלב הוא למשל בחירה עשירה בסידן, יש מרכיבים אחרים בחלב עצמו שהם לא בהכרח אופטימליים לשמירה על בריאות העצמות שלכם.
במקום חלב ומוצרי חלב, נסו להתמקד במזונות אחרים עשירים בסידן כמו למשל סלמון וסרדינים עשירים בסידן, קייל, עלים ירוקים, ברוקולי, עלי חרדל, בוק צ’וי ושומשום. בנוסף, שאתם נוטלים תוספים תזונתיים או סידן בכדורים, נסו לקחת פעמיים ביום יחד עם ארוחות.
הימנעו מנטילת סידן רק מתוספים
זכרו שחשוב להימנע מסידן רק ממקור של תוספים או ויטמינים – זה מסוכן אם נוטלים יותר מדי! כאשר הסידן מגיע בתוספים בכמות גבוהה מדי הוא פוגע בבריאות כלי הדם ויוצר אבנים בכליה – אז אל תגזימו – כוונו להשיג 1000 עד 1200 מ”ג של סידן מאוכל ותוספים יחד.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!