13 יתרונות מפתיעים של שעועית שחורה
מודעה

13 יתרונות מפתיעים של שעועית שחורה

יש מגוון גדול של סוגי שעועית ונראה כביכול, שאין הבדל ביניהם, בין הסוגים השונים. בכל זאת, ההבדל טמון בתכונות התזונתיות של כל סוג שעועית. הפופולאריות של השעועית השחורה גדלה בימינו –  ולא רק מכיוון שהיא טעימה.

שעועית שחורה מחוזקת במספר רב של ויטמינים, מינרלים ומקרונוטריינטים (חומרים תזונתיים אשר הגוף צורך) אשר יכולים לתרום לבריאותכם הכוללת. בפעם הבאה שאתם הולכים לקניות בסופר ואין לכם שום מושג איזה סוג שעועית לבחור, בחרו בשעועית שחורה והנה מדוע:

1.שומרת על בריאות הלב שלכם

מחלות לב הן אחד מגורמי המוות העיקריים ועם עליית רמות המתח והלחץ כולנו בסכנה לבעיות לב ובעיות אי ספיקה לבבית. לכן זה חשוב ביותר לשמור על בריאות הלב בדרך שהיא כולה טבעית.

שעועית שחורה עשירה במינראליים, כמו ברזל, מגנזיום ואשלגן (פוטסיום), אשר טובים לבריאות הלב שלכם. אשלגן משחק תפקיד משמעותי בהורדת רמות הנתרן (סודיום-מלח) בזרימת הדם המשפיעה על רמת הכולסטרול בגוף. ברזל ומגנזיום גורמים לעבודת הלב להיות קלה יותר על ידי גירוי של יצירת תאי דם אדומים.

המשיכו לקרוא למטה

סיבים מסיסים הנמצאים בשעועית שחורה מסייעים לקשירת חומרים הכרחיים במעי הגס, ולשטוף אותם הלאה יחד עם הפסולת. זה תורם לרמות כולסטרול נמוכות ובכך מפחית את הסיכון לאי ספיקה לבבית ושבץ.

יתר על כן, התוכן המתון של חומצות אומגה 3 בשעועית שחורה מסייע לשמור על ההשפעה השלילית של חומצות אומגה 6, שהן כולסטרול רע אשר לעיתים הן הגורם למחלות קרדיווסקולריות. (של הלב וכלי הדם).

2.שומרת מאנמיה

הודות לתוכן המינראלי הגבוה, שעועית שחורה טובה במניעת אנמיה. כוס של שעועית שחורה מספקת לגוף כ-88% של צריכת הברזל המומלצת ליום, ומפחיתה את הסיכון בחוסר בברזל. כאשר מינרל זה חסר בגופכם, אתם נהיים עייפים במהרה, ומתחילים לסבול מתשישות כרונית, אשר בסופו של דבר תוביל לאנמיה. צריכה קבועה של שעועית שחורה תסייע להישמר/להדוף/להגן מעייפות ואנמיה בכלל.

3.בין המקורות הטובים ביותר של חלבון צמחי

לעיתים קרובות צמחונים וטבעונים סובלים מחוסר בחלבון. למרות שחלבון נמצא לרוב במוצרים מהחי, יש גם הרבה מקורות חלבון מהצומח אשר טובים כמו חלבונים אשר נמצאים במוצרי בשר.

שעועית שחורה מכילה כמות חלבון מאוד גבוהה – יש כ-39 גרם חלבון בכוס. אם תאכלו חצי כוס של שעועית שחורה, אתם תספקו לגופכם כמעט כ-40% מצריכת החלבונים היומית המומלצת.

קראו על  כף חומץ תפוחים: 9 יתרונות בריאותיים

4.מפחיתה את הסיכון לסרטן

שעועית שחורה הינה מקור מצוין לפלבונואידים (ויטמין P) אשר הוכחו כמפחיתים את הסיכון לסוגי סרטן מסוימים. ישנם שמונה סוגי פלבונואידים שונים הנמצאים בכיסוי הזרע של השעועית השחורה, ואנתוציאנין (פיגמנט אשר מקנה לחלקים בצמח צבע אדום) הינו אחד מהם.

הפלבונואיד מסייע להילחם ברדיקלים חופשיים (מולקולות לא יציבות בגוף) ולהגן ממחלות. אנתוציאנינים הם פיגמנטים מיוחדים בעלי השפעה בעלת עוצמה על הגוף כולו, כולל כל דבר מדיכוי גידולים סרטנים עד גדילת כלי דם. הם עוזרים להאט גדילה של תאים מזיקים ולהאיץ את מהירות המוות התאי (אפופטוזיס) בתאים סרטנים.

המשיכו לקרוא למטה

כאשר משולב האנתוציאנין עם פיטונוטריינטים (חומרי מזון) הנמצאים בשעועית השחורה, הוא מפחית באופן משמעותי את הסיכון לסרטן אם אתם אוכלים זאת באופן קבוע.

5.מגבירה את רמת האנרגיה שלכם

שעועית שחורה מכילה פחמימות בריאות אשר פועלות כמגבירות אנרגיה מידית. החדשות הטובות הן שהפחמימות האלו בטוחות לחלוטין עבורכם והן לא משפיעות על תכנית הורדת המשקל שלכם.

אם אתם בדיאטת דלת פחמימות, אתם יכולים להוסיף יותר שעועית שחורה לתוכנית הארוחות השבועית שלכם כדי להימנע מחוסר בפחמימות וירידה באנרגיה. הפחמימות הנמצאות בשעועית ילחמו בעייפות ויספקו לכם מספיק אנרגיה לשרוד את היום.

6.שומרת על מערכת עצבים בריאה

בשעועית השחורה ישנה פולאט (חומצה פולית בצורה היונית שלה) בשפע, אשר הופך לחומצה פולית (ויטמין B9) כאשר הוא נכנס לגוף.

חומצת האמינו הנמצאת בשעועית השחורה, אומנם כבר מעורבבת עם מוליבדן (יסוד כימי מתכתי, כאשר מגיע בצורתו כמינרל מהווה רכיב חשוב בשלושה אנזימי מפתח לתהליכים בגוף), אך לא תתפקד כראוי ללא חומצה פולית.

חומצת אמינו היא החומר החיוני שמערכת העצבים משתוקקת לה לתפקוד אופטימאלי. ללא חומצת אמינו, מערכת העצבים שלכם תיחלש, ובכך יגבר הסיכון שלכם למחלת פרקינסון ואלצהיימר.

7.נלחמת בבעיות עיכול

הרמה הגבוהה של סיבים וחלבונים בשעועית השחורה מסייעת ברגולציה (וויסות) של רוב בעיות העיכול הנפוצות, כמו עצירות, שלשול, נפיחות, אי נוחות בטנית (קלקול קיבה) וכאב הקשור לתפקוד לקוי של תנועת המעיים.

סיבים וחלבונים מסייעים למזון לנוע לאורך דרכי העיכול בקלות יתרה, ומאפשרים לו להסיר את הוויטמינים, מינרלים ומיקרונוטריינטים  ולהבטיח סילוק של פסולת באופן בריא יותר.

המשיכו לקרוא למטה

כיוון ששעועית שחורה מתעכלת לאט יותר מאשר כל מוצר בשר שהוא, היא מסייעת למנוע אכילת יתר ומשאירה אותך שבע ליותר זמן. כוס של שעועית שחורה מספקת לכם 116% מכמות הסיבים המומלצת ביום, אשר מקטינה באופן משמעותי את הסיכון לעצירות.

קראו על  במיה - ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים

8.מגבירה את הפוריות

שעועית שחורה מכילה מוליבדן, שהוא מינרל נדיר אשר הוצג כמסייע במניעת תפקוד זקפה לקוי ובעיות אימפוטנציה. מוליבדן גם מעלה את החשק המיני שלכם, ובכך מעלה את הסיכויים להיכנס להריון וללדת תינוק בריא.

שעועית שחורה חיונית לנשים בהריון, בשל תוכן החומצה הפולית שלה. חומצה פולית נחוצה להתפתחות תקינה של מוחו של העובר.

9.שעועית שחורה טובה לאנשים עם סוכרת מסוג 1 וסוג 2

סיבים אשר נמצאים בשעועית שחורה עוזרים להפחית את רמת הסוכר בדם אצל אנשים עם סוכרת מסוג 1 ומסייעים להגברת האינסולין ושיפור סבילותו אצל אנשים עם סוכרת מסוג 2.

מכיוון ששעועית שחורה עוזרת לטפל בבעיות עיכול רציניות, היא יכולה להפחית את הסיכוי לעליית סוכר ניכרת ומהירה. מערכת עיכול הלא בריאה מובילה לרמות סוכר בלתי יציבות בדם.

מצד שני, מערכת העיכול הבריאה משפרת את תפקודי הכבד. כאשר הכבד מתפקד בצורה אופטימלית, למערכת שלכם קל יותר להסיר סוכר עודף מהדם. בנוסף, שעועית שחורה מכילה פחמימות שהן בטוחות לאנשים עם סוכרת.

10.מפחיתה לחץ דם

שעועית שחורה נמוכה בערכי נתרן (סודיום) (17 מ"ג בכוס אחת)  ועשירה בערכי אשלגן (פוטסיום) (2,760 מ"ג בכוס אחת), מה שהופך אותה לבחירה בריאה כמזון אצל אנשים הסובלים מיתר לחץ דם. רמות הנתרן הגבוהות יכולות לגרום לעלייה ברמת לחץ הדם. כאשר הגוף שלכם מקבל מספיק אשלגן אם כך, יש לו את היכולת להפחית את רמות הנתרן ובכך למנוע לחץ דם גבוה.

שעועית שחורה טובה גם כן לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם כרוני, אך היא אינה מחליפה את הטיפול התרופתי. אולם, אנשים עם יתר לחץ דם צריכים להימנע משעועית שחורה משומרת או לשטוף אותה היטב בכדי להסיר את הנתרן.

11.שומרת על העצמות שלכם חזקות ובריאות

הגבירו את בריאות העצמות שלכם על ידי שילוב של לפחות 100-200 גרם של שעועית שחורה לתוך הדיאטה השבועית שלכם. שעועית שחורה מלאה במינרלים כמו סידן (קלציום), מגנזיום, אבץ (זינק), ברזל, זרחן (פוספורוס), נחושת (קופר), ומנגן לצד מספר ויטמינים ונוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים). הם כולם תורמים לשמירת ובניית מבנה עצמות חזקות ובריאות.

כוס שעועית שחורה ביום מספקת לגוף כ-29% מצריכת הסידן היומית המומלצת וכ-24% מצריכת הזרחן היומית המומלצת אשר שניהם ממלאים תפקיד בולט בבניית עצמות בריאות. היא גם מכילה כ-88% מצריכת הברזל היומית המומלצת וכ-13% של אבץ אשר מסייע לשפר את חוזק העצמות.

קראו על  11 יתרונות בריאותיים לאכילת ביצים

12.עשירה בנוגדי חמצון חזקים

נוגדי חמצון בשעועית שחורה מסייעים להרוג רדיקלים חופשיים, כימיקליים קיצונים פעילים אשר לעיתים תכופות קשורים להזדקנות מוקדמת, סרטן, שבץ ומחלות לב. שעועית שחורה מכילה נוגדי חמצון השווים לפירות כמו חמוציות, תפוחים וענבים. אכילת שעועית שחורה באופן קבוע תמנע מחלות ותילחם בדלקות בכל הגוף.

13.נלחמת בלחץ ומשפרת שינה

שעועית שחורה מכילה כ- 73% מהצריכה היומית של מגנזיום, מינרל אשר מסייע בהפחתת מתח ויכול לסייע לטפל בהפרעות שינה כמו אינסומניה. למרות זאת לא מומלץ לצרוך שעועית בערב. כללו שעועית שחורה מבושלת באורחת הצהריים שלכם כדי לנצח את העייפות, להגביר את האנרגיה ולהבטיח שתישנו כמו תינוק בלילה.

האם צריך להשרות את העדשים?

רכיבם כימיקלים הנקראים טאנינים ופיטאטים (חומצה פיטית) נמצאים בשעועית ובקטניות, ה"חוסמים" ספיגה של רכיבים תזונתיים מסוימים.

לכן, ישנה חשיבות להשרות את השעועית כדי להפחית את רמת החומצה הפיטית וכך להגביר את ספיגת המינרלים, ובנוסף לגרום לשעועית להיות יותר קלה לעיכול ולהפחית התפתחות של גזים.

האם קיים חשש מאכילת שעועית שחורה?

השעועית השחורה מכילה כימיקל הנקרא פורין, הנמצא בכל מיני מזונות מהצומח והחי. פורין הופך לחומצת שתן (Uric Acid) בגוף כאשר צורכים את הרכיב בכמות גדולה, דבר אשר עלול להיות בעייתי בקרב אנשים שלא מעכלים טוב את החומצה.

גאוט ואבנים בכליות הם שני מצבים בריאותיים הנגרמים על ידי הצטברות עודפת של חומצת שתן בגוף, לכן אנשים הסובלים מבעיות אלו צריכים להימנע ממזונות המכילים פורין. למרות שמחקרים מראים כי שעועית שחורה לא מהווה סיכון להעלאת רמת חומצת השתן, יש עדיין צורך בעוד מחקרים בנושא.

אנשים מסוימים עלולים לחוות חוסר נוחות במערכת העיכול לאחר אכילת שעועית, עקב תכולת הסיבים הגבוהה והעמילן. במידה וזה קורה, הקפידו להשרות את השעועית למשך הלילה, הדבר יכול לצמצם משמעותית את הגורמים לנפיחות וגזים.

שני הספרים שלנו מסייעים לאכילה בריאה וירידה במשקל!📗

  • "לאכול בריא" – הוא ספר המכיל ידע מקצועי רב וטיפים על תזונה בריאה וירידה במשקל.
  • "לבשל בריא" – מכיל עשרות מתכונים בריאים שניתן לשלב בתפריט הדיאטתי היום-יומי.
לחצו לפרטים מלאים>>>
מודעה