ארסן באורז – האם הוא באמת סיבה לדאגה?

ארסן באורז – האם הוא באמת סיבה לדאגה?

Avatar of אגוגו
אגוגו

לאחרונה, חוקרים מצאו כי רוב זני האורז מכילים את אחד היסודות הכימיים הרעילים ביותר שנמצאו אי פעם במזון שאנו אוכלים. יסוד זה נקרא ארסן ורובנו צורכים אותו, מבלי לדעת.

הדבר הגרוע ביותר הוא שניתן למצוא ארסן גם בסוגים בריאים של אורז, כמו למשל אורז חום או אורז בר. לכן, חשוב מאוד לקרוא את התוויות בקפידה. המשיכו לקרוא כדי ללמוד עוד על הארסן והאם נכון יהיה לוותר על אכילת אורז.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

מדוע ארסן רעיל כל כך?

ארסן ניתן למצוא באופן טבעי בסביבות רבות כולל – צמחים, מים, אדמה ואפילו בעלי חיים. מבלי להבין, אנשים מספקים לקרקע יותר ארסן, באמצעות דשנים וחומרי הדברה.

ישנן שתי צורות ארסן – אורגני ואי-אורגני. לארסן האורגני אין שום קשר לחקלאות והוא מעורבב עם פחמן. צורה זו של ארסן ניתן למצוא ברקמות של בעלי חיים וצמחים.

כאשר ארסן מעורבב עם אלמנטים אחרים, אבל לא עם פחמן, הוא נקרא אי-אורגני. ארסן מסוג זה ניתן למצוא במים, אדמה, או סלעים. שני סוגי הארסן הם רעילים, אבל מאמינים שהארסן ה-אי-אורגני מסוכן יותר.

בארסן אי-אורגני משתמשים בדרך כלל בדשנים וחומרי הדברה. הרבה מזונות כמו עוף, מכילים ארסן אי-אורגני וצריכה קבועה שלהם יכולה לגרום למחלות ובעיות שונות.

מצד שני, אורז נוטה לצבור יותר ארסן אי-אורגני יותר מגידולי מזון אחרים.

רוב המוצרים המבוססים על אורז, כולל סירופ אורז חום, פריכיות אורז, דגני אורז, דגני בוקר, סובין אורז וחלב אורז – מכילים צורה רעילה של ארסן.

מדוע אורז מכיל יותר ארסן ממזונות אחרים?

דשן פוספטי, חומרים משמרי עץ, חלק מקוטלי העשבים, חומרי הדברה ופסולת תעשייתית הם המקורות העיקריים של זיהום ארסן.

יסוד רעיל זה מתנקז לתוך מי התהום ונכנס לתוך אספקת מים כמו בארות. מקורות אספקת מים מסוימים משמשים לבישול ולהשקיית יבולים.

כפי שהוזכר לעיל, אורז נוטה לספוג כמות גבוהה יותר של ארסן מהאדמה והמים מאשר גידולי מזון אחרים. כאשר אתם משתמשים במים מזוהמים בארסן לבישול, האורז יספוג כמעט את כל הארסן מהם במהלך הבישול.

יתר על כן, אורז גדל בשדות אורז או שדות מוצפים, אשר דורשים המון מים להשקיה. מים אלה מזוהמים לעיתים קרובות בארסן רעיל, אשר מצטבר באדמה של שדות שבהם גדל האורז.

דוחות הצרכנים הראו כי 223 דגימות של מוצרי אורז, כולל חום, לבן, יסמין, בסמטי, ריזוטו ואדום הכילו כמות מוגברת של ארסן.

אפילו אורז אורגני מכיל ארסן, אם כי הוא מכיל פחות חומרי הדברה. הנקודה העיקרית היא, שאורז סופג את היסוד הרעיל מהקרקע. אלא אם כן האדמה מעולם לא נחשפה ארסן – וזה כמעט בלתי אפשרי – אורז יכול להיות בריא לחלוטין.

זנים של אורז שחור וחום יחד עם אורז בר נחשבים לסוגים בריאים של אורז בהשוואה אורז לבן. עם זאת, חלקם מכילים יותר ארסן מהזנים הלבנים.

לדוגמה, אורז שחור מכיל רמת מוגברת של היסוד הרעיל, אם כי הוא גם ידוע בתכולת נוגדי החמצון הגבוהה ביותר שבו. אם כך, תלוי איפה האורז הפראי גדל, והוא יכול להכיל פחות ארסן מאשר סוגים אחרים של אורז.

איך ארסן יכול להשפיע על הבריאות?

קשה לזהות ארסן במזון, כולל באורז, שכן אין טעם או ריח ייחודיים. ארסן אורגני בדרך כלל נמצא בגוף בכמויות נמוכות ויוצא לאחר כמה ימים.

הארסן האי-אורגני יכול גם שלא לגרום שום נזק לגוף, אבל אם צורכים ממנו בכמויות גדולות, הוא יכול לגרום למגוון של בעיות בריאותיות.

כמויות קטנות של ארסן אי-אורגני בגוף יכולות לגרום לשלשולים, כאבי בטן, נמנום, כאבי ראש ולחץ דם גבוה.

יתר על כן, צריכה תכופה של כמויות גדולות של ארסן אורגני עלולה להגביר את הסיכון לפתח מחלות ובעיות כרוניות כולל – סוכרת מסוג 2, מחלות לב, יתר לחץ דם, מחלת כלי דם (חסימה או היצרות של כלי הדם), דמנציה, בעיות עור וסוגים מסוימים של סרטן, כולל כליות, כבד, שלפוחית ​​השתן, ריאות וסרטן העור.

הארסן האי- אורגני גם משפיע לרעה על תפקודי המוח – הוא מזיק במיוחד לתאי העצבים. לילדים ובני נוער יש סיכון מוגבר לחוות את השפעות החשיפה לארסן. הם עשויים לחוות יכולת חברתית מנטלית ואינטליגנציה מופחתת, כמו גם זיכרון וריכוז לקויים.

קבוצת חוקרים ממרכז המחקר לבריאות ומניעת מחלות בילדים בדארטמות מצא כי, נשים בהריון שצרכו כמויות מוגברות של ארסן נוטות להיתקל בבעיות במהלך ההיריון. יסוד רעיל זה משפיע לרעה על העובר ויכול לגרום למומים והפרעות בהתפתחות.

האם ניתן להוציא לחלוטין את הארסן מהאורז?

למרבה הצער, קשה מאוד להוציא לחלוטין את הארסן מהאורז, במיוחד אם האורז גדל בשדות מזוהמים. אבל, אפשר להפחית את הכמויות שלו על ידי עמידה בכמה כללים פשוטים.

קודם כל, הקפידו להשתמש במים מסוננים בעת הבישול, כיוון שמי ברז יכולים להיות מזוהמים בארסן אורגני או אי-אורגני.

כשמדובר בבישול אורז, יש להשרות אותו למשך לילה או אפילו יותר טוב למשך 48 שעות לפני הבישול, והחליפו מים כל 12 שעות.

אם אין לכם זמן, פשוט שטפו את האורז ביסודיות עם מים מסוננים. בשלו את האורז בהרבה מים ובסיום, שפכו את שאריות המים. זה יעזור להפחית את כמות הארסן.

אם התמזל מזלכם לקנות אורז שגדל באזור ההימלאיה כמו נפאל, צפון פקיסטן, צפון הודו- הקפידו להשתמש בו, כיוון שהוא מכיל מעט ארסן ולעיתים אפילו כלל לא.

השורה התחתונה

אין צורך להתרחק לחלוטין מאורז, אבל וודאו שאתם מבשלים אותו כראוי. והכי חשוב, לא לאכול אותו כל יום, גוונו את תוכנית הארוחות השבועית שלכם במגוון של מזונות בריאים כדי לספק לגוף חומרים מזינים חיוניים נוגדי חמצון ולהפחית את החשיפה ליסודות רעילים.

כאשר אתם צורכים אורז במתינות – ללא קשר לסוג – אתם בעלי פחות סיכוי לחוות כל תופעות לוואי שעלולות לקרות.

אך אם אתם אוכלים אורז על בסיס יומי, יש לכם גורם סיכון מוגבר לבעיות בריאותיות הקשורות בארסן, במיוחד בקרב ילדים.

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל