דלקת בדרכי השתן (באנגלית: Urinary Tract Infections או UTI) היא זיהום בקטריאלי בחלקים השונים של מערכת השתן, הכוללת את הכליות, שלפוחית, השופכנים (איברים צינוריים המעבירים את השתן מהכליות לשלפוחית השתן) והשופכה (הצינורית דרכה יוצא השתן).
הסוגים השונים של דלקות בדרכי השתן
ישנם שלושה סוגים של דלקות בדרכי השתן:
- פיאלונפריטיס (Pyelonephritis) – זיהום בכליה
- אורתריטיס – זיהום בשופכה
- ציסטיסיס (Cystitis) – זיהום בשלפוחית השתן
שלושת סוגי זיהום אלו נפוצים מאוד בקרב נשים, בגלל המבנה האנטומי שלהן, אם כי גם בגברים וקשישים. ילדים בעלי מערכת חיסון חלשה יכולים לפתח גם דלקות בדרכי השתן.
בעוד שדלקת קלה ניתן לרפא תוך מספר ימים, מצבים כרוניים דורשים תהליך ריפוי ארוך יותר.
הגורמים העיקריים לדלקות בדרכי השתן
למרות שכולנו בסיכון ללקות בדלקת בדרכי השתן, במיוחד נשים, ישנם גורמים המעלים את הסיכון לזיהומים. הנה הגורמים העיקריים:
- צריכה תכופה של אנטיביוטיקה המשפיעה בצורה שלילית על הפלורה הטבעית בדרכי השתן והמעיים.
- שימוש בטמפונים (במיוחד בגדלים לא נכונים, וקוטלי זרע.
- מערכת חיסונית חלשה
- אורח חיים יושבני (חוסר פעילות גופנית)
- ניתוחים אשר כללו את מערכת השתן
- גיל המעבר
- הריון
- תכשירים שונים למניעת הריון וצעצועי מין
- אבנים בכליות
- התאפקות במתן שתן
- אי-שליטה ביציאות
- קטטר שתן
- קשיים בריקון מלא של השלפוחית
- היגיינה אישית נמוכה
- סוכרת
- קיום יחסי מין תכופים
דלקת בדרכי השתן מתרחשת כאשר בקטריה נכנסת דרך השופכה ועוברת לשלפוחית, שם הבקטריה מתחילה לשגשג. כאשר מתעלמים מהתסמינים, הבקטריה יכולה לעלות לכליות, ולגרום לזיהום כלייתי הנקרא פיאלונפריטיס.
אי-טיפול בדלקת בדרכי השתן בשלפוחית ובכליות עלולה להוביל לנזק קבוע לכליות. מחלות המועברות באמצעות מין, כולל כלמידיה והרפס עלולים לגרום גם לדלקת בדרכי השתן.
התסמינים העיקריים לדלקת בדרכי השתן
הסימפטומים יכולים להשתנות מאדם לאדם בהתאם למינו, גיל, נוכחות קטטר, ועוד זיהומים אחרים בגוף. בנוסף, כאשר סובלים מכל סוג של חולי, נוטים לפספס את תסמיני הדלקת בדרכי השתן, במיוחד בקרב קשישים.
התסמינים הנפוצים ביותר:
- כאב באזור הבטן התחתונה (כאב בפי-הטבעת אצל גברים, וכאבי אגן אצל נשים)
- כאב בגב התחתון
- דם המופיע בשתן
- עכירות בצבע השתן
- תחושת צריבה וכאב פתאומי במהלך מתן שתן
- תכיפות ברצון למתן שתן – גם כאשר השלפוחית ריקה.
הוסיפו את התסמינים הבאים, במקרים של זיהום קל או כרוני בכליות:
- בחילות והקאות
- אדמומיות בעור
- כאב חזק בגב, בצידי הגוף ובאזור המפשעה.
- חום
- הזעות לילה
- צמרמורות תכופות
איך מטפלים בדלקת בדרכי השתן?
מאחר וזה קשה ומסוכן לאבחן בבית את סוג הדלקת בבית, תמיד כדאי להתייעץ עם רופא. לאחר האבחנה, ייתכן ותקבלו תרופות מרשם, תלוי במורכבות הזיהום. הטיפול הרפואי כרוך בצריכת אנטיביוטיקה, אשר יכולה להחמיר את התסמינים של דלקת בדרכי השתן, במידה ולא לוקחים את אותה בזהירות.
הסוגים הפחות מסובכים של דלקת בדרכי השתן ניתנים לטיפול בדרך כלל תוך 2-3 ימים, בעוד שדלקת יותר מורכבת, יכולה לקחת 7-14 ימים עד לריפוי.
שינויים במבנה האנטומי של מערכת השתן בקרב אנשים אשר עברו ניתוח בדרכי השתן או סובלים מאבנים בכליות, פציעה בעמוד השדרה, הפרעות נפשיות, סוכרת, או סרטן, צריכים טיפול מיוחד. נשים הרות צריכות לקחת את התרופות הנכונות בשבילן עליהן ממליץ הרופא.
הטיפולים הטבעיים לדלקות בדרכי השתן
בין אם אתם מעוניינים למנוע או לרפא דלקת קלה בדרכי השתן מבלי לפנות לאנטיביוטיקה, כדאי לשקול את הדרכים הטבעיות הבאות. התייעצו עם רופא לפני השימוש באחד מהטיפולים.
1.לעודד את הגוף למתן שתן
כשאנו אומרים “לעודד” אין הכוונה בצריכה של משתנים או תרופות אחרות המובילות אותנו בתכיפות לשירותים. ניתן לגרות ולעודד את הגוף למתן שתן באמצעות שתייה מרובה של מים או פירות וירקות עשירים בנוזלים.
הרציונל הוא, שככל שמתן השתן תכוף, כך ניפטר במהירות רבה יותר מהבקטריה בשלפוחית. התאפקות ודילוג על ביקור בשירותים כאשר יש צורך לכך, עלולים להחמיר את התפתחות הבקטריות, ולגרום לתסמינים הקלים של דלקת בדרכי השתן להחמיר ואף להפוך לכרוניים.
בנוסף, ישנה חשיבות למתן שתן לאחר יחסי מין, הדוחפים את הבקטריה פנימה לשופכה. מתן שתן יכול לסייע להיפטר מהבקטריה מדרכי השתן, ומסייע למנוע התפשטות חיידקים הגורמים לדלקת בדרכי השתן.
2.דאגו לרוויון גופכם
כפי שהוזכר בסעיף הראשון, שתיית מים יכולה לסייע לגופנו להיפטר מהבקטריה בשלפוחית השתן. אך ישנם עוד יתרונות לשתייה נאותה של מים. מים מסייעים בדילול השתן ומקלים על הכאב במהלך מתן השתן, אשר בדרך כלל מתרחש כאשר סובלים מכל סוג של דלקת בדרכי השתן.
במידה וצבע השתן שלכם כהה ומרוכז ובנוסף אתם חשים כאב דוקר במהלך ההשתנה, זהו סימן שאתם צריכים לשתות יותר מים – לפחות 8-9 כוסות במהלך היום.
3.צריכת אנטיביוטיקה טבעית
האנטיביוטיקה יכולה לרפא את הזיהום או להחמיר את התסמינים. בלי לציין את הנזק הנגרם לבריאות המעי והמערכת החיסונית.
מאחר והטיפול הרגיל בדלקות בדרכי השתן מצריך שימוש באנטיביוטיקה, ייתכן ותרצו להחליף אותו במשהו טבעי יותר – באישור רופאכם.
שום, בצל, דבש מאנוקה, שמן אורגנו, ואכינצאה הם חלק מהדוגמאות לאנטיביוטיקה טבעית, אשר יכולים לסייע במלחמה נגד הזיהום, מבלי לפגוע בגופנו. חשוב לשמור על מינונים נכונים.
מלבד תכונות אנטי-בקטריאליות ואנטי-מיקרוביאליות חזקות, האנטיביוטיקה הטבעית בעלת תכונות אנטי-פטרייתיות ואנטי-ויראליות, אשר מחסלות את הקנדידה אלביקנים, הגורם לקנדידה.
קראו בהרחבה על 8 תחליפים טבעיים לאנטיביוטיקה
4.תרגלו יוגה
היוגה לא תחסל את הבקטריה בשלפוחית, אך היא תסייע בחיזוק שרירי רצפת האגן, תמנע אבנים בכליות, ותפחית את הכאבים הנלווים לדלקת בדרכי השתן.
עם זאת, חשוב לא לבצע מתיחות יתר על המידה, אם אתם חדשים ליוגה, כדאי להתייעץ עם מורה ליוגה כדי למנוע פציעות וסיבוכים שונים.
5.שמרו על השופכה (Urethra) יבשה
לאחר מתן השתן, וודאו שאתם מנקים מקדימה לאחורה ולא הפוך, כדי למנוע מבקטריות להגיע לפתח השופכה. כמו כן, הקפידו על תחתונים, מכנסיים או ג’ינס לא הדוקים, כדי למנוע מצב של חוסר איוורור, ושמירת השופכה יבשה. הימנעו מלבישת בגדי ניילון וג’ינסים צמודים, מאחר והם סוגרים את הלחות, וגורמים לשגשוג הבקטריות.
6.הורידו מהתפריט מזונות הגורמים לגירוי השלפוחית
המזונות שהכי גורמים לגירוי השלפוחית הם ממתיקים מלאכותיים, משקאות מוגזים, מזונות מתובלים, אלכוהול, קפאין (קפה ותה), ומזון מטוגן ומעובד.
הוסיפו לתפריט מזונות עשירים בסיבים כמו שעועית, עדשים, כרוב ניצנים, ארטישוק, ודלעת. מזונות אלו משפרים את תפקוד מערכת העיכול ומחזקים את המערכת החיסונית, וכך מקלים על גופנו להתמודד מול בקטריות.
למאמר המלא על מזונות עשירים בסיבים
7.השתמשו בכריות חימום
דלקתיות וגירוי הנגרמת על ידי דלקת בדרכי השתן גורמת ללחץ, צריבה, ואף לעתים לכאבים עזים בעצם החיק (Pubic bone). אם אתם לא מעוניינים לקחת משככי כאבים, שקלו להשתמש בכרית חימום.
הניחו כרית חימום בחום נמוך, באזור הגב או הבטן למשך 10 עד 15 דקות כדי להקל על הכאב. אין להניח כרית חימום ישירות על העור, לבשו חולצה כדי למנוע כוויות. אם אין לכם כרית חימום, השתמשו ברטיות חמות באותה הצורה, אין להשתמש במים רותחים, הם עלולים להחמיר את הכאב.
8.הגבירו את צריכת הפרוביוטיקה
בריאות המעיים ופלורת המעיים חשובה וחיונית למניעת התפתחות של בקטריות ואורגניזמים המובילים לדלקת בדרכי השתן.
לכן, חשוב תמיד לכלול מזונות עשירים בפרוביוטיקה בתפריט התזונה שלכם. אכלו יוגורט מתוצרת ביתית, יוגורט יווני דל-שומן, משקאות חלב מותסס כמו קפיר, כרוב כבוש, טמפה ומזונות מותססים אחרים.
לקריאה בהרחבה על מזונות עשירים בפרוביוטיקה
9.שתו כוס של מיץ חמוציות
מחקרים רבים הראו כי מיץ חמוציות יכול לסייע בשיפור התסמינים של דלקות בדרכי השתן, במיוחד בקרב נשים עם דלקות חוזרות או כרוניות.
למרות שהשימוש בחמוציות, מיץ חמוציות, ותוספי חמוציות הוא בדרך כלל לצורך מניעת זיהומים, מחקרים רבים תומכים בדעה כי מיץ טרי של חמוציות יכול לסייע לנו להיפטר מזיהומים בשלפוחית השתן.
מאחר ולמיץ חמוציות ותוספים יש תופעות לוואי, וודאו שאתם מתייעצים עם רופא לפני השימוש. אך, כוס אחת של מיץ חמוציות בבוקר, במקום מיץ תפוזים, אף פעם לא יזיק.
10.האם אתם צורכים מספיק ויטמין C?
מחסור בויטמין C עלול להוביל לדלקות בדרכי השתן ולהאט את תהליך ההחלמה וההתאוששות. ויטמין זה מעכב את ההתפתחות של הבקטריה הנפוצה ביותר הגורמת לדלקות בדרכי השתן והיא אי.קולי (E.Coli) וכמו כן ויטמין C מחזק את המערכת החיסונית, וכך מסייע לגופנו להתמודד בצורה יעילה מול בקטריות.
כדאי לקבל את הויטמין C דרך מקורות טבעיים, כמו תפוזים, אשכוליות, פלפלים, גויאבה, עלים ירוקים כהים, קיווי, כרוב ניצנים, ברוקולי, עגבניות ועוד. ניתן גם לצרוך תוספי ויטמין C.
מחקר שבוצע על ידי אוניברסיטת קולימה, מקסיקו, הראה כי צריכה של 100 מ”ג ויטמין C בכל יום סייעה בטיפול בדלקות בדרכי השתן במהלך הריון. שוב, לפני כל צריכה של תוסף צריך להתייעץ עם רופא.
11.השתמשו בשמנים אתריים
שמנים אתריים כמו שמן אורגנו, שמן מור, ושמן ציפורן, יכולים להיות יעילים בטיפול בדלקת בדרכי השתן.
שמן האורגנו מסייע במניעת התפתחות של תנגודת לאנטיביוטיקה, מזרז את תהליך הריפוי, ומעכב את התפתחות חיידק האי.קולי. שמן מור בעלי תכונה חזקה אנטי-פרזיטית, אנטי-פטרייתית, ואנטי-בקטריאלית, המסייעות במניעת בקטריות. שמן הציפורן בעל תכונות אנטי-ויראליות, אנטי-נגיפיות, ואנטי-מיקרוביאליות המסייעות נגד בקטריות, מקדמות ריפוי, ומפחיתות כאבים.
כל שימוש בשמן אתרי צריך להיות תחת פיקוח של איש מקצוע, אין להשתמש בו בצורה פנימית, אלא אם כן רופא המליץ לכם.
לסיכום
למרות שכל הטיפולים הטבעיים שציינו הוכחו מחקרית בטיפול נגד בקטריות, חשוב וחיוני להשתמש בהם לאחר התייעצות עם רופא.
במידה ואתם סובלים לעתים תכופות מדלקות בדרכי השתן, שקלו לעשות שינויים באורח החיים שלכם. וודאו שהמזונות שאתם אוכלים אכן בעלי ערך תזונתי ואתם מקבלים מספיק שעות שינה. עישון ושתיית אלכוהול הם הרגלים רעים שעלולים לתרום לדלקות.
דלקות בדרכי השתן נפוצות בדרך כלל בעונות הקרות של השנה, לכן, הקפדה על כיסוי כפות הרגליים ואזור האגן יכולים להפחית את הסיכון לזיהומים.
לבסוף, הקפידו על מוצרים היגיינים טבעיים ללא כימיקלים ועשו מקלחת חמה בכל יום.