למה אני מזיע בלילה?

למה אני מזיע בלילה?

Avatar of אגוגו
אגוגו

הזעה במהלך השינה יכולה להיראות כמו עניין לא משמעותי במיוחד, אך גם עלולה להיות סימן לבעיה רפואית רצינית.

נשים וגברים כאחד מועדים להזעת לילה, אם כי נשים נוטות לסבול מהזעה מוגזמת כתוצאה מגיל המעבר.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

אם טמפרטורת החדר גבוהה מדי, הדבר יכול להוביל להזעת לילה. שינה בפיג’מה חמה מאוד יכולה גם לגרום להזעה מוגזמת במהלך השינה.

אם שתי הסיבות הללו אינן קשורות אליכם, יתכן  שאתם סובלים מבעיה רפואית הדורשת טיפול ספציפי. המשיכו לקרוא כדי ללמוד עוד על הסיבות להזעה לילית:

1.לחץ כרוני והפרעות נפשיות

בעיות נפשיות, כמו חרדה ולחץ כרוני יכולות לגרום להזעה מוגזמת במהלך השינה.

מלבד הזעות לילה, אתם עלולים לחוות חולשה לא מוסברת, תנודות במצב הרוח, עצבנות, מתח שרירים, כאבים בלתי מוסברים, בעיות עיכול, בעיות שינה, סיוטים, התקפי חרדה וחשיבה בלתי פוסקת.

סיוטים לעיתים קרובות מעוררים הזעה מוגזמת. אם יש לכם סיוטים כרוניים, התקפי פאניקה, או כל הפרעה נפשית אחרת – חשוב למצוא את הדרכים היעילות ביותר להירגע בסוף היום.

במקרים חמורים יותר, יש לפנות לעזרה רפואית.

2.רפלוקס קיבתי ושטי

מחלת רפלוקס קיבתי ושטי, יכולה להתרחש במהלך היום והלילה, ויכולה לעורר הזעות לילה.

תסמינים אחרים של הפרעת עיכול זו כוללים בעיות נשימה כמו סיבוך שיעול ואסטמה, הפרעות שינה, אי ספיקה מיטרלית, בעיות בליעה, עוויתות בוושט או כאבים בחזה, צרבת ועוד.

אם אתם חווים תסמינים אלו על בסיס שבועי, עליכם לקבוע תור לרופא.

3.דום נשימה בשינה

אנשים הסובלים מדום נשימה בשינה סובלים מהזעת יתר במהלך השינה. דום נשימה בשינה הוא בעיה רצינית, בו הנשימה נעצרת וחוזרת פעמים רבות במהלך הלילה.

אם אתם נוחרים, אתם בסבירות גבוהה יותר לדום נשימה בשינה. אם משהו חוסם את דרכי הנשימה – למשל, רקמת גרון, דום נשימה חסימתי עלול לקרות. (1)

כאשר בעיות בריאותיות אחרות משפיעות על תפקוד מערכת העצבים המרכזית, דום נשימה מרכזי בשינה עלול לקרות. על פי מחקר, משתתפים שחוו דום נשימה חסימתי בשינה ולא טופלו חוו פי שלוש יותר הזעות ליליות, מאשר אלה שכן טופלו. (2)

תסמינים נוספים של דום נשימה בשינה מלבד הזעת לילה – ירידה בריכוז, עייפות כרונית, חולשה, שינה חסרת מנוחה, התעוררות באמצע הלילה בהתנשמות, כאב גרון בהתעוררות, כאבי ראש, התקפי חרדה ודיכאון.

חשוב מאוד לטפל בדום נשימה בשינה מכיוון שהסיבוכים חמורים ואף יכולים לכלול ניתוח. מחלות לב ואסטמה הם הסיבוכים השכיחים ביותר של דום נשימה בשינה שאינו מטופל כיאות.

4.תרופות

אם אתם נוטלים תרופות מסוימות וחווים הזעה מוגזמת במהלך השינה, התייעצו עם הרופא שלכם.

לתרופות מסוימות יכולות להיות תופעות לוואי, כולל הזעות לילה. חלקם, כמו- פנוטיאזין, תרופות אנטי פסיכוטיות, תרופות הורמונליות, תרופות המסייעות בבקרת סוכר בדם, תרופות להקלה על כאבים כמו אצטמינופן ואספירין, תרופות נוגדות דיכאון טריציקליות, מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין (3) וסטרואידים כמו קורטיזון ופרדניזון.

הימנעו מנטילת תרופות אלה ללא מרשם רופא.

5.בעיות הורמונליות

בעיות והפרעות הורמונליות רבות עלולות לגרום להזעות לילה תכופות.

יתר פעילות של בלוטת התריס, תסמונת קרצינואיד, טסטוסטרון נמוך וגיל המעבר הן רק כמה מהבעיות ההורמונאליות הנפוצות ביותר שעשויות להיות הטריגר להזעת יתר במהלך הלילה.

מלבד הזעת לילה, סימנים אחרים של מצבים הורמונליים כוללים שינויים בווסת, אי תפקוד מיני, כאבי ראש, עייפות בלתי מוסברת ושינויי משקל. למרבה המזל, בעיות הורמונליות אינן קשות לטיפול כאשר מקבלים את הטיפול המתאים.

6.הפרעות נוירולוגיות

סירינגומיאליה, נוירופתיה אוטונומית, דיספלקסיה אוטונומית ושבץ מוחי הם הפרעות נוירולוגיות המגיעות עם מגוון של תסמינים- כולל הזעות לילה קבועות.

תסמינים אחרים עשויים להיות חולשת שרירים, רעד, סחרחורת, אובדן הכרה זמני, בעיות בשתן, תיאבון לקוי, הפרעות במערכת העיכול, עקצוצים וחוסר תחושה בידיים וברגליים.

7.זיהומים

האם אתם חווים הזעות לילה תכופות יחד עם תיאבון ירוד, ירידה במשקל, עייפות בלתי מוסברת, כאבי גוף כרוניים, בעיות מפרקים, שרירים כואבים, חום או צמרמורות? יתכן שיש לכם זיהום רציני,

כולל-HIV, ברוצלוזיס, אוסטאומיאליטיס, אנדוקרדיטיס, שחפת, או מחלות מסוימות המועברות דרך קרציות כמו מחלת ליים.

קל להתעלם מהתסמינים הללו, מתוך מחשבה שגויה שאתם פשוט עייפים וצריכים לישון יותר, אך בפועל עליכם לפנות לעזרה רפואית מיידית למניעת סיבוכים שהזיהומים עלולים לגרום.

8.סרטן

במקרים מסוימים, אנשים המאובחנים כחולים בסוג מסוים של סרטן חווים הזעות לילה. (4)

עם זאת כמובן, יש לזכור כי הזעת לילה מוגזמת אינה בהכרח מעידה על כך שיש סרטן. יש הרבה תסמינים נפוצים אחרים של סרטן, כמו כאבי עצמות, כאבי בטן, כאבים בחזה, בלוטות לימפה נפוחות, ירידה לא מכוונת במשקל, צמרמורות, חום, חולשת גוף ועייפות כרונית.

תסמינים אלה יכולים להעיד על לוקמיה, לימפומה שאינה הודג’קין, לימפומה של הודג’קין וסוגים אחרים של סרטן.

כיצד לטפל ולמנוע הזעות לילה

הזעה לילית עשויה להפחית משמעותית את איכות השינה. ניתן למנוע זאת על ידי שמירה על טמפרטורת חדר השינה בין 15-19 מעלות ואוורור החדר לפני השינה.

הימנעו מעישון או שתיית אלכוהול בערב. שימו לב לארוחת הערב שלכם ואל תוסיפו יותר מדי תבלינים.

אם אתם לחוצים, שלבו טכניקות הרפיה לשעות היום ובעיקר בשגרת השינה.

ניתן לטפל בחרדות גם על ידי ביצוע תרגילי הקלה והרפיה לחרדה. סיוטים הם לרוב תוצאה של לחץ או דאגה. גם חשיבת יתר עלולה להוביל לסיוטים קבועים. נקו את הראש ואת המחשבות לפני שאתם הולכים לישון.

הטיפול תלוי בשורש הבעיה להזעת הלילה. ייתכן שיהיה צורך בטיפול הורמונלי בכדי לסייע לנשים לפני או במהלך גיל המעבר בהזעת יתר לילית. אם ישנו זיהום מסוים, הרופא יכול לרשום תרופות אנטי-ויראליות או אנטיביוטיקה.

אם אתם מזיעים בלילה בגלל דום נשימה בשינה, יתכן שתצטרכו לבקר במרפאת שינה ולעבור מגוון טיפולים. במקרים חריגים מאוד, יש צורך בניתוח לתיקון דום נשימה בשינה. בכל מקרה, עליכם להיבדק מוקדם כדי למנוע סיבוכים.

מתי עליכם לפנות לרופא?

אם הזעת לילה משבשת את השינה ואתם לא חווים סימפטומים אחרים, ניתן להתמודד עם הבעיה בעצמכם. פשוט עקבו אחר טיפים למניעתה שהוזכרו לעיל.

אם אתם חווים הזעה מוגזמת בזמן שינה יחד עם כל סימפטום אחר, כגון שיעול או חום גבוה, זה יכול להיות סימן אזהרה לבעיה רפואית קשה. אל תתעלמו מתופעות אלה וגשו להיבדק.

אם אובחנתם עם HIV או לימפומה, הזעה מוגזמת עשויה להזהיר כי המחלה מתקדמת ודורשת טיפול רפואי נוסף. כאשר מתקבלת אבחנה של סרטן, על הרופא להיות מעודכן בכל שינוי, כולל הזעות לילה.

השורה התחתונה

כמו תמיד, עדיף לפנות לרופא בכדי לברר את הגורם האמיתי לבעיות בריאותיות.

אם הזעות הלילה נגרמות על ידי טמפרטורת חדר גבוהה, לחץ, צריכת אלכוהול מופרזת, גיל המעבר או הצטננות או שפעת – אסור לנסות לטפל בהם באמצעות תרופות ותוספי תזונה.

במקרה שנוטלים ויטמינים או תוספי מזון ללא מרשם ומזיעים בלילה, יש להפסיק לקחת אותם לכמה ימים ולראות מה קורה.

יש תוספים מסוימים עם השפעות מזיקות – במיוחד אם לוקחים תוספים לצורך ירידה במשקל, שינה, פיתוח גוף, משלשלים והעלאת אנרגיה. (5)

[mks_toggle title=”מקורות למאמר” state=”close “]

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459252/

2.https://bmjopen.bmj.com/content/3/5/e002795

3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4883206/

4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23136329

5. https://www.health.harvard.edu/blog/harmful-effects-of-supplements-can-send-you-to-the-emergency-department-201510158434

[/mks_toggle]

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל