כאבים, נפיחות בבטן, גזים, התכווצויות, שלשולים ועצירות שכיחות בקרב מספר רב של אנשים בעולם המערבי. שילוב של תסמינים אלה מוגדרים כתסמונת המעי הרגיז. קראו על אפשרויות הטיפול בתסמונת.
IBS מאובחן בדרך כלל רק לאחר שרופא שולל מצבים בריאותיים חמורים אחרים, כגון קוליטיס, קרוהן, כיב כיבה ,או סרטן המעי גס. בדרך כלל תשובתם לתסמונת היא “תלמדו לחיות עם זה”.
עבור אנשים רבים, הסימפטומים של תסמונת המעי הרגיז (IBS) חמורים עד כדי כך שהם צריכים לתכנן את פעילויות היום שלהם סביב מיקומי שירותים בעבודה בבית או באירועים מסוימים.
מה הגורם לתסמונת IBS?
למרות השכיחות של תופעה זו, לפי הרפואה הקונבנציונלית הסיבה היא מתח כרוני, ולכן אנשים הסובלים מתסמינים אלה לפעמים גם מטופלים בתרופות נוגדות דיכאון וחרדה ללא הצלחה מרובה ועם תופעות לוואי רבות. אין ספק שמתח הוא סימפטום נפוץ במצבים אלה, אך הוא רק הסימפטום ולא שורש הבעיה.
עוד בבריאות: תסמונת המעי הרגיז: תסמינים, גורמים ודרכי טיפול
תזונה עושה את כל ההבדל
למרבה המזל, ישנם טיפולים טבעיים ל-IBS. את רוב קשיי העיכול ניתן לנהל עם שינויים תזונתיים.
לאכול יותר סיבים מירקות, עדשים, אפונה ופירות. סיבים חשובים לא רק עבור היווצרות צואה, אלא גם לבריאות הכללית של מערכת העיכול לאכול לפחות 30 גרם סיבים ביום. ניתן להוסיף גם סיבים כמו פסיליום המגדילים את נפח הצואה וסופחים רעלים מהמעי.
עוד בתזונה: 20 המאכלים הכי עשירים בסיבים
הגבילו את צריכת הקפאין שלכם. קפאין הוא חומר מגרה הממריץ את דרכי העיכול, דבר אשר עלול להיות בעייתי במיוחד עבור הסובלים מתסמונת המעי הרגיז.
צמצמו את הסוכרים ועמילנים עודפים. הם המאכל האהוב של חיידקים הנמצאים במעיים, וזו הסיבה שהם גורמים לגזים ונפיחות. היזהרו גם מממתיקים מלאכותיים כגון אספרטיים, סורביטול, מלטיטול, אשר יכול לגרום לשלשולים.
ישנם גם מזונות קלאסיים הגורמים לתסמונת המעי רגיז, הנפוצים ביותר הם:
- מוצרי חלב
- חיטה
- ביצים
- פרי הדר
- תִירָס
- בוטנים
הדרך הטובה ביותר לזהות טריגרים היא לנסות דיאטת אלימינציה. הרעיון של דיאטת זו הוא לאכול ולהבדיל את גורם הבעיה, לפחות שבוע, כדי לנקות את מערכת העיכול, ולאחר מכן להוסיף מזונות חדשים מדי כמה ימים, ולבחון את התגובה של גופכם.
יש לזכור! שהמלצות אלה כלליות בלבד, במקרה כרוני המלווה בתסמינים קשים יש להתייעץ עם איש מקצוע מוסמך ולהתאים טיפול ספציפי המתאים לגופו של המטופל הכולל תזונה מיוחדת ותוספים מיוחדים.
תוספי מזון אשר הוכחו כיעילים כאשר מדובר בטיפול ב-IBS
פרוביוטיקה
מתח, תרופות קונבנציונליות ותזונה לקויה יכולים להפחית את כמות החיידקים “ידידותיים” במעיים, ולגרום להחמרה בסימפטומים של תסמונת המעי רגיז. מחקרים קליניים מראים כי תוספי פרוביוטיקה מסוימים יכולים לעזור באיזון מאזן החיידקים”הטובים” של מערכת העיכול, להקל בנפיחות, עצירות, שלשולים והפרעות במערכת עיכול אחרות IBS.
תמצית עלי ארטישוק
בחמש השנים האחרונות ישנם יותר הוכחות שצמח זה יעיל בטיפול בIBS. לאחר מחקר בן שישה שבועות, החוקרים בבריטניה באוניברסיטה של ברימינגהם דיווחו כי חולי IBS אשר נטלו מיצוי מהצמח לפחות פעמיים ביום חוו הפחתה משמעותית בסימפטומים של עצירות ושלשולים. תסמיני קבוצת הביקורת ראו שיפור בלפחות 40 אחוזים מאשר קבוצת הפלסבו.
מנטה (Piperita Mentha)
מועיל במיוחד עבור גזים ונפיחות כי צמח זה עוזר להרפות את השרירים החלקים במעי. הצורה המועדפת של מנטה היא כמוסות מצופות שמתפרקות במעיים. לפחות 2-3 כמוסות ביום.
הכותב הוא אוריה קוסטינר, נטורופת ואירידיולוג מוסמך. רוצים לשאול את אוריה שאלה? שלחו לו הודעה בדף הפייסבוק שלו.