10 סימנים למחסור בברזל

10 סימנים למחסור בברזל

Avatar of אגוגו
אגוגו

ברזל הוא מינרל תזונתי חשוב אשר מעורב בתפקודי גוף רבים וחשובים. חוסר ברזל בגופנו עלול להוביל לתסמינים בריאותיים שונים, אלו הם עשרת הסימנים הנפוצים ביותר לרמת ברזל נמוכה בדם.

הברזל ידוע בסיוע לייצור של המוגלובין, חלבון המסייע לכדוריות הדם האדומות לספק חמצן לכל הגוף. הברזל גם פועל כאמצעי העברה לאלקטרונים כך שינועו בתוך התאים, ואנזימים רבים דורשים אותו על מנת לתפקד בצורה תקינה.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

שמירה על רמה תקינה של ברזל בגוף היא חשובה, אך מחסור בברזל הוא החסר התזונתי הנפוץ ביותר בעולם. אם הבעיה לא נפתרת בזמן, זה יכול להוביל לאנמיה כתוצאה מחוסר ברזל. (ראו: 8 מאכלים לטיפול יעיל באנמיה)

חלק מן הסיבות השכיחות למחסור בברזל בקרב מבוגרים, היא צריכה לקויה של ברזל בתזונה, איבוד דם כרוני, צורך מוגבר בברזל על ידי הגוף (כמו במהלך הריון), וחוסר יכולת לספוג ברזל בצורה תקינה.

נשים בשנות הפוריות נמצאות בסיכון גבוה יותר, בעיקר בשל אובדן דם במהלך הווסת. על פי המוסד הלאומי ללב, ריאות ודם, לכ-20 אחוז מהנשים בגיל הפוריות יש אנמיה כתוצאה מחוסר ברזל.

על פי המכון הלאומי לבריאות בארה”ב, כמות הצריכה היומית המומלצת של ברזל עבור נשים בגילאי 19- 50 הוא 18 מיליגרם (מ”ג). במהלך הריון, נשים צריכות לצרוך 27 מ”ג ברזל ליום.

מהצד השני, הצריכה התזונתית היומית המומלצת של ברזל לגברים היא כ-8 מ”ג. צריכת ברזל לא מספקת, יכולה להשפיע על הגוף בדרכים רבות. חשוב להיות ערניים לסימנים ותסמינים למחסור בו, כך שתוספים מתאימים ילקחו בהתאם.

להלן 10 הסימנים והתסמינים החשובים למחסור בברזל:

1.עייפות ותשישות

עייפות ותשישות הן תופעות נפוצות בקרב אנשים הסובלים מחוסר ברזל. הברזל חשוב על מנת לשמור על רמות אופטימליות של המוגלובין, שהוא חומר כימי המעביר חמצן בדם. חוסר חמצן בגוף גורם לעייפות ותשישות תמידית.

ממחקר משנת-2000, עולה כי מחסור בברזל קשור לירידה בבריאות הכללית וברווחה הנפשית, ועייפות מוגברת.  ממחקר אחר שפורסם בכתב העת של המכללה האמריקאית לתזונה, בשנת 2001, דווח כי טיפול תזונתי וטיפול באמצעות תוספים במחסור בברזל, שיפר את הבריאות הכללית והעייפות בקרב נשים אוסטרליות בגיל הפוריות.

בנוסף, מחקר משנת 2012 שפורסם בכתב העת של ההסתדרות הרפואית הקנדית, מדווח כי תוספת ברזל בנשים לא אנמיות בגיל הפוריות, עם פריטין נמוך, מסייעת להפחית עייפות. פריטין הוא כימיקל המסייע לאחסון של ברזל בדם.

אם אתם עייפים לעתים קרובות ומרגישים תשושים, עשו בדיקת דם כדי לברר אם קיים מחסור בברזל. אבחון נכון וטיפול בזמן יעזרו להפחית את הסימפטומים במהירות.

2.קוצר נשימה

כאשר רמת הברזל נמוכה, פחות חמצן מגיע לחלקים שונים של הגוף. כאשר רמת החמצן של הגוף נמוכה, זה יגרום לקוצר נשימה, לא משנה כמה עמוק נושמים. קוצר נשימה זה מתרחש גם כאשר עושים דברים שבדרך כלל הייתם מסתדרים איתם, כגון עלייה במדרגות, יציאה לטיול קצר או אפילו הרמת חפצים קטנים.

קוצר הנשימה יכול להיות קל, בינוני או חמור, והנשימה לעתים קרובות חוזרת לקדמותה לאחר מנוחה קצרה. אם אתם צריכים לקחת נשימות עמוקות לעתים קרובות יותר, בדקו את רמת הברזל כדי לשלול את האפשרות של חוסר תזונתי זה. קוצר נשימה יכול לקרות גם עקב זיהום בדרכי הנשימה, ברונכיטיס כרונית, מחלות לב ואלרגיות, שכולן עשויות לדרוש טיפול רפואי.

3.עור חיוור

סימן נוסף נפוץ הקשור למחסור בברזל הוא עור חיוור או מראה דהוי. בשל רמת ברזל נמוכה, הגוף אינו מסוגל לייצר המוגלובין ברמה מספקת. זהו ההמוגלובין שנותן לדם צבע אדום ולעור את הגוון הוורדרד שלו. ככל  שהמחסור בברזל יחמיר, העור מתחיל לאבד את צבעו הרגיל והופך חיוור. סימן זה בולט יותר בקרב אנשים שיש להם גוון עור בהיר.

ללא קשר לגוון העור, רמת ברזל נמוכה גורמת לחלק הפנימי של השפתיים והחניכיים, והחלק הפנימי של העפעפיים התחתונים להיות פחות אדומים מהרגיל. אם העור שלכם מתחיל להראות חיוור מהרגיל ואתם לא חולים, התייעצו עם רופא כדי לברר את הסיבה.

4.ציפורניים שבירות

אם הציפורניים נראות חיוורות ושבירות, זה יכול להיות סימן אפשרי למחסור בברזל. יחד עם ציפורניים שבירות, שקיעה של הציפורן לצורה קעורה או לצורת כפית יכולה להצביע על רמת ברזל נמוכה.

כפי שנאמר, רמת ברזל נמוכה מעכבת את היכולת של הגוף לייצר מספיק המוגלובין, אשר עוזר להעביר חמצן בכל המערכות, וזה כולל הציפורניים. חוסר חמצן זה מעכב צמיחה תקינה של הציפורניים.

מחקר משנת 2010 שפורסם ב “מרפאות דרמטולוגיה”,  מדווח כי כמעט כל מחסור תזונתי יכול להשפיע על הצמיחה של הציפורניים באופן מסוים, וברזל הוא אחד מהם. מלבד חסרים תזונתיים- הזדקנות, שימוש ארוך טווח של לק לציפורניים, וחשיפה תכופה למים עלולים לגרום לציפורניים שבירות.

ראו: מראה הציפורניים והקשר לבריאות שלנו

5.נשירת שיער

ישנן סיבות אפשריות רבות לנשירת שיער ומחסור בברזל הוא אחד מהם. רמת ברזל נמוכה מביאה את הגוף למצב הישרדותי, במהלכו ערוצי החמצן צריכים לתמוך בפונקציות חיוניות יותר, בניגוד לתפקודים חשובים פחות, כמו צמיחת שיער.

מחקר שנעשה בשנת 2006 ופורסם בכתב העת של האקדמיה האמריקנית לדרמטולוגיה, מראה כי למחסור בברזל יש קשר הרבה יותר חזק לנשירת שיער מאשר רוב הרופאים מבינים כיום. צריכת ברזל הולמת עשויה להיות המפתח כדי להחזיר את צמיחת השיער. למעשה, נשים עם מחסור בברזל נמצאות בסיכון לאובדן שיער טלוגן, כך עולה ממחקר משנת 2009 שפורסם ב- Acta Dermatovenerologica Croatica.

באותו נושא: 10 סיבות רפואיות ובריאותיות הגורמות לנשירת שיער

מחקר שנערך לאחרונה, בשנת 2013 ופורסם בכתב העת מדע הרפואה הקוריאני, תומך במחקרים ודוחות קודמים שמצאו כי מחסור בברזל יכול להיות גורם בפיתוח או החמרה של דפוס התקרחות נשי, במיוחד אצל נשים לפני גיל המעבר. כדי לברר אם מחסור בברזל הוא הגורם לנשירת השיער שלכם, חשוב למדוד את כמות הפריטין בדם.

enhanced-buzz-23596-1301498737-5
תסמונת פיקה. כן, ארוחת גיר זה דבר אופייני לגמרי

6.חשקים לחומרים שאינם מזון

פיקה, הוא מצב שבו לאדם יש תשוקה יוצאת דופן לחומרים שאינם תזונתיים, שיכול לגרום לסיכונים בריאותיים משמעותיים. מצב זה יכול להיות סימן לרמה נמוכה של ברזל או חומרים מזינים אחרים בגוף.

במחקר משנת 2010 שפורסם בכתב העת לדיווחים על מקרים רפואיים, מומחים מחשיבים את הפיקה כסימן חשוב למחסור בברזל, שאין להתעלם ממנו אף פעם. מחקר שנערך לאחרונה בשנת 2014 ופורסם בכתב העת לתזונה, מצא כי לנערות בהריון עם רמות ברזל נמוכות משמעותית, היה חשק לקרח, קורנפלור, אבק, טלק, סבון ופריטים אחרים שאינם מזון. אם מתחשק לכם לאכול דברים שאינם מזון, הביאו את זה לידיעת הרופא על מנת לבדוק את הסיבה המדויקת לכך.

7.רגישות מוגברת לקור

אם אתם מוצאים את עצמכם מחפשים סוודר או שמיכה גם כאשר מזג האוויר נעים, ייתכן ורמת הברזל שלכם נמוכה. הברזל מסייע לכדוריות הדם האדומות לשאת חמצן בכל הגוף, אשר בתורו מספק חום וחומרים מזינים אחרים לכל תא במערכת. ללא כמות מספקת של ברזל, כדוריות הדם האדומות לא יכולות לבצע את עבודתן כראוי. זה מוביל לרגישות מוגברת לקור ולרעידות בתכיפות גבוהה יותר.

בנוסף, מינרל זה הוא קריטי לתפקוד תקין של בלוטת התריס, אשר מסייע לווסת את טמפרטורת הגוף. כאשר בלוטת התריס אינה מתפקדת כראוי כתוצאה מברזל נמוך, זה גורם לאי סבילות לקור. זה גורם לכם להרגיש קור אפילו בסביבה חמה. רגישות מוגברת לקור היא איתות שמשהו לא בסדר עם הגוף, ויש להתייעץ עם רופא בהקדם.

8.כאבי ראש תכופים

כאבי ראש תכופים יכולים להיגרם על ידי מחסור בברזל. גוף אשר חסר ברזל מונע מהחמצן להגיע בצורה תקינה למוח. הדבר גורם לנפיחות בעורקים של המוח, דבר אשר עלול לגרום לכאבי ראש. סוג זה של כאב ראש יכול להפריע לריכוז ולרוגע.

מחקר משנת 2000 שפורסם ב-“קליניקת אקטה, קרואטיה”, מדווח כי אנמיה כתוצאה מחוסר ברזל נפוצה יותר אצל נשים עם מיגרנות שקשורות למחזור (PMM ו- MRM), דבר אשר עשוי להיות מנגנון בסיסי המסביר התקפי מיגרנה.

מחקר אחר שפורסם באקדמיה האמריקנית לרפואת כאב בשנת 2015 גם מאשר כי אנמיה כתוצאה מחוסר ברזל, קשורה באופן מובהק למיגרנות מסוג PMM/MRM. עם זאת, עדיין נדרש מחקר נוסף כדי לקבוע את היחסים המורכבים בין אסטרוגן, מטבוליזם ברזל וחוסר תפקוד של דופמין והשפעתם על מיגרנות. בכל מצב, אסור לזלזל בכאבי ראש תכופים וחובה להתייעץ עם הרופא.

9.דיכאון

שמירה על רמה נאותה של ברזל בגוף חשובה לבריאות הנפשית והרגשית. רמת ברזל בריאה חיונית עבור התפתחות ותפקוד קוגניטיבי, סנסורי-מוטורי וחברתי-רגשי, כיוון שהוא מסייע להעביר חמצן בדם. השפעה אפשרית אחת לרמת ברזל נמוכה היא חוסר חמצן במוח, מה שעלול להוביל להתפתחות של בעיות פסיכולוגיות, כולל דיכאון.

מחקר משנת 2013 שפורסם ב “פסיכיאטריה BMC”, מדווח כי אנמיה כתוצאה מחוסר ברזל קשורה בסיכונים מוגברים להפרעת דיכאון חד קוטבי, הפרעה דו קוטבית, הפרעת חרדה, הפרעת קשב וריכוז/היפראקטיביות (ADHD), עיכוב התפתחותי ופיגור שכלי בקרב ילדים ובני נוער . עם זאת, מחקר נוסף נדרש כדי להבהיר את מנגנון הקשר בין אנמיה מחוסר ברזל והפרעות פסיכיאטריות.

בעוד מחסור בברזל הוא אינו הסיבה היחידה העומדת מאחורי דיכאון, הוא יכול לגרום לסימפטומים דומים לאלה של דיכאון, כגון חוסר תיאבון, עצבנות, עייפות ושינויי מצב רוח. לפיכך, תמיד הכי טוב להתייעץ עם רופא.

באותו נושא: 10 חוסרים תזונתיים שעלולים לגרום לדיכאון

10.תסמונת הרגליים חסרות המנוחה

אם אתם לא יכולים להפסיק לנוע בעצבנות בעת שאתם מנסים לישון וזה מקשה על איכות השינה שלכם, אז אתם כנראה סובלים מתסמונת רגליים חסרות מנוחה. אנשים שיש להם מחסור ברזל בתאים, נוטים יותר לסבול מתסמונת רגליים חסרות מנוחה.

מחקר משנת- 2003 שנערך על ידי המכון הלאומי להפרעות נוירולוגיות ושבץ, מקשר בין סינדרום רגליים חסרות מנוחה לעיבוד לא יעיל של ברזל בתאי מוח מסוימים. הקולטנים המסייעים לתאים לספוג ברזל, מווסתים באופן חריג בתאים המייצרים את הכימיקל, המאותת העצבי, דופמין. זה מחמיר את הסימפטומים של תסמונת רגליים חסרות מנוחה. אנשים הסובלים מתסמונת רגליים חסרות מנוחה יכולים לראות שיפור בתסמינים לאחר קבלת תוספת ברזל.

טיפים כדי למנוע מחסור בברזל

  • יש לאכול מזונות עשירים בברזל, כמו בשר בקר, כבד, צדפות, שעועית, דגנים מועשרים, מיץ רימונים, סלק וירקות בעלי עלים ירוקים כהים, כמו תרד.
  • בחרו דגני בוקר ולחמים מועשרים בברזל.
  • הקפידו לאכול מספיק מזונות עשירים בוויטמין C, כגון פלפלים, פירות יער, ברוקולי, כדי להגביר את ספיגת הברזל.
  • הימנעו מיותר מדי שתייה של תה וקפה, בעיקר סביב הארוחות, כיוון שהטאנינים שבהם מפריעים לספיגת ברזל.
  • ייתכן שתצטרכו לקחת תוספי ברזל, אבל תמיד התייעצו עם רופא לפני כן. יש לזכור כי תוספי ברזל עלולים לגרום לתופעות לוואי כגון בחילות, אי נוחות במערכת העיכול וצואה כהה.
  • הימנעו מצריכת ברזל בכמויות גבוהות. זה יכול לגרום לנזק לאיברים פנימיים ועלול להגביר את הסיכון לסוכרת, הפרעות בקצב הלב וסרטן הכבד, במיוחד אצל אנשים מבוגרים.

בנוסף קראו את המאמר: 10 המזונות שהכי עשירים בברזל

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל