כולנו מכירים את התחושה: אנחנו מסיימים ארוחה מלאה, ותוך זמן קצר מופיע שוב הדחף לנשנש עוד משהו. האם זו רק הרגל רע, או שאולי מסתתרים מאחורי הקלעים הורמונים רבי השפעה שמכתיבים לנו מתי לאכול ומתי להפסיק? במאמר זה נדבר בדיוק על זה.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
למעשה, הרעב והשובע הם תוצאה של מערכת מסועפת של אותות כימיים והורמונליים בגוף. הורמונים כמו גרלין, לפטין, אינסולין וקורטיזול מתפקדים כמו רגולטורים חכמים, המנסים לאזן בין צרכי האנרגיה של הגוף לבין המציאות התזונתית שלנו.
אם אתם מתקשים להילחם בנשנוש הבלתי פוסק, כדאי תחילה להבין כיצד ההורמונים האלו פועלים. ברגע שמבינים את התמונה, אפשר גם ללמוד כיצד להשתלט עליהם בעזרת צעדים תזונתיים, שינוי הרגלים ואף הפחתת לחץ.
לדוגמה, אם אתם סובלים מלחץ נפשי המשפיע על המשקל, כדאי לקרוא את המאמר 10 דברים שהגוף מאותת לנו בלחץ נפשי, אשר מציע כלים להתמודדות עם מתח. כך, ברגע שתפחיתו את הלחץ, יתכן שגם התיאבון והנשנוש ירדו.
גרלין: ההורמון שפותח לנו את התיאבון
גרלין מכונה לעיתים "הורמון הרעב" מפני שהוא ההורמון העיקרי המאותת למוח שהגיע הזמן לאכול. רמות הגרלין עולות לפני הארוחה ויורדות אחריה. כאשר אנו אוכלים מזונות איכותיים, עשירים בסיבים וחלבון, הגרלין פוחת במהירות ואנו מרגישים תחושת שובע לאורך זמן. אך אם אנו צורכים מזונות מעובדים עתירי סוכר ופחמימות ריקות, תחושת השובע לא תחזיק מעמד – ורמת הגרלין עלולה לטפס בחזרה.
צריכת פחמימות פשוטות ושומן רווי בכמות גדולה יכולה לעודד הפרשת גרלין גבוהה יותר. אם אתם מוצאים את עצמכם נמשכים כל הזמן למתוקים, אולי כדאי לקרוא את המאמר איך להפחית בקלות את צריכת הסוכר בחצי? 10 טיפים מעשיים כדי ללמוד כיצד להפחית את התשוקה למתוק ולסייע בהפחתת הורמון הגרלין.
לפטין: הורמון השובע
לפטין הוא ההורמון המאותת למוח שאנחנו שבעים. כאשר תאי השומן משחררים לפטין לזרם הדם, המוח קולט את האות ומורה לנו להפסיק לאכול. אך אצל אנשים בעלי עודף משקל, לעיתים מתפתחת תנגודת ללפטין, כלומר המוח לא מצליח לזהות כראוי את האות, ואנחנו ממשיכים לאכול למרות שיש לנו מספיק אנרגיה.
תנגודת ללפטין קשורה לצריכה מוגזמת של מזונות מעובדים, סוכר ושומן טראנס. שיפור הרגישות ללפטין דורש הגברת צריכת מזונות מלאים, פירות וירקות, סיבים תזונתיים וחלבונים איכותיים.
בנוסף, פעילות גופנית סדירה עשויה לשפר את רגישות המוח ללפטין. אם אתם מחפשים רעיונות לשיפור המטבוליזם והרגישות ההורמונלית, מומלץ לקרוא את המאמר 7 דרכים מוכחות מחקרית להגברת חילוף החומרים.
אינסולין: האיזון בין סוכר לדם
אינסולין הוא הורמון המווסת את רמות הסוכר בדם. לאחר הארוחה, רמת הסוכר בדם עולה, והלבלב משחרר אינסולין כדי להעביר את הסוכר לתאים לשם הפקה ואגירת אנרגיה. אם צורכים יותר מדי סוכר ופחמימות מעובדות, רמות האינסולין נותרות גבוהות, מה שעלול לעודד אגירת שומן ולגרום לקריסת אנרגיה בהמשך. תחושה זו מובילה לעיתים לצורך בנשנוש נוסף כדי להחזיר את האנרגיה.
כדי לשלוט על רמות האינסולין, מומלץ לשלב בתפריט מזונות בעלי מדד גליקמי נמוך, חלבונים איכותיים ושומנים בריאים. פרטים נוספים ניתן למצוא במאמר 17 מזונות בעלי מדד גליקמי נמוך, שיעזרו לשמור על רמת סוכר יציבה ומפחיתים את הצורך בנשנוש בלתי פוסק.
קורטיזול: הורמון הלחץ המשבש את הרעב
קורטיזול, "הורמון הלחץ", משתחרר בגוף בעת מתח נפשי או פיזי. רמות גבוהות של קורטיזול מעודדות את הגוף לצרוך יותר אנרגיה, ולכן אנו נוטים לחפש פחמימות וסוכרים. מצב זה עלול להוביל לאכילה אמוציונלית, כלומר אכילה כתגובה לרגש (לחץ, עצב, שעמום) ולא כתגובה לרעב אמיתי.
להפחתת הקורטיזול, מומלץ לתרגל טכניקות הרפיה כמו מדיטציה, יוגה או פעילות גופנית מתונה. אפשר לקרוא עוד על כך במאמר “הורמון הלחץ!” – 7 דרכים להפחתת רמות הקורטיזול. הפחתת לחץ תעזור לכם לשלוט בצריכת המזון ולצמצם את הנשנושים הלא נחוצים.
הורמוני בלוטת התריס
בלוטת התריס אחראית על חילוף החומרים בגוף. כאשר היא אינה מתפקדת כראוי (תת-פעילות או פעילות יתר), רמת הרעב עשויה להיות מושפעת. בתת-פעילות בלוטת התריס הגוף שורף פחות אנרגיה, אנו מרגישים עייפים ועלולים לאכול יותר כדי "להתעורר". במצב של פעילות יתר, דווקא עלול להיות רעב מוגבר בשל חילוף חומרים גבוה.
אם אתם חושדים בתת-פעילות של בלוטת התריס, חשוב לפנות לאבחון רפואי. בינתיים, ניתן לקרוא עוד על סימנים לתת פעילות בלוטת התריס במאמר דיאטת תת פעילות בלוטת התריס, ולהבין מה כדאי לאכול וממה להימנע כדי לשפר את המצב.
איך נשתלט על ההורמונים ונמנע נשנושים?
לאחר שהבנו את תפקיד ההורמונים, נוכל לנקוט מספר צעדים פרקטיים:
1. בחירה חכמה של מזונות
העדיפו מזונות מלאים, עשירים בסיבים תזונתיים, חלבונים רזים ושומנים בריאים. מזונות אלה מסייעים לשמור על יציבות רמות הסוכר בדם, להפחית את רמות הגרלין ולהגביר את רגישות הלפטין.
2. הגבלת סוכר ומלח
סוכר מעובד גורם לעליות וירידות חדות ברמת הסוכר בדם, וכך מגביר את התיאבון. מלח בכמויות גבוהות עלול לעודד אגירת נוזלים ולהשפיע על לחץ הדם. אם אתם מתמודדים עם לחץ דם גבוה, תוכלו לקרוא במאמר לוקחים תרופות לחץ דם? 5 מזונות שכדאי לשים לב אליהם! ולהבין כיצד לשפר את התזונה גם בהקשר זה.
3. אכילה מסודרת וקשובה
נסו לאכול ארוחות מסודרות לאורך היום, ולא לדלג על ארוחות. כאשר מדלגים על ארוחה, רמת הגרלין עולה ואתם עשויים להגיע לארוחה הבאה עם רעב מוגזם. מעבר לכך, למדו להקשיב לגוף שלכם: אכלו לאט, התרכזו בטעמים ובמרקמים, והפסיקו לאכול כאשר אתם מרגישים שובע.
למידע נוסף על הרגלים המועילים לשליטה בצריכת המזון, אפשר לעיין במאמר 7 דברים שבאמת עוזרים לשמור על מראה צעיר – אף שהמאמר עוסק במראה צעיר, תופתעו לגלות שיש קשר בין הרגלי אכילה בריאים לנראות שלנו.
4. פעילות גופנית
פעילות גופנית מתונה וסדירה מסייעת לשיפור הרגישות להורמונים כמו אינסולין ולפטין, מסייעת בהפחתת לחץ ומשחררת אנדורפינים המשפרים את מצב הרוח.
מומלץ לשלב אימוני כוח, אירוביים או אפילו הליכה יומיומית. אם אתם מחפשים דרכים נוספות להמרצת חילוף החומרים באמצעות פעילות גופנית ותזונה, תוכלו למצוא המלצות נוספות במאמר 7 דרכים מוכחות מחקרית להגברת חילוף החומרים.
5. שיפור איכות השינה
חוסר שינה משפיע על האיזון ההורמונלי, במיוחד על גרלין ולפטין. כאשר אנו לא ישנים מספיק, הגרלין עולה, הלפטין יורד ואנחנו מרגישים רעבים יותר. על מנת לשפר את איכות השינה, חשוב להקפיד על שעות שינה סדירות. רוצים לדעת עוד על הקשר בין תזונה ושינה? עיינו במאמר הקשר המפתיע בין זמן ארוחת ערב לאיכות השינה (מהו הזמן האידיאלי) כדי להבין כיצד תזמון הארוחות משפיע על הרעב והשינה.
6. הפחתת מתח נפשי
מתח נפשי הוא אחד הגורמים העיקריים לשיבוש האותות ההורמונליים. טכניקות הרפיה, נשימות עמוקות, יוגה או מדיטציה, ואפילו טיול בחיק הטבע יכולים לסייע. אם אתם מתקשים למצוא דרכים להרגעת הלחץ, המאמר 8 סימנים נסתרים של לחץ כרוני שאתם עלולים להתעלם מהם יכול לתת לכם כלים לזהות ולהפחית את המתח.
לסיכום: איזון הורמונלי – המפתח לשליטה ברעב
הורמונים כמו גרלין, לפטין, אינסולין וקורטיזול משפיעים באופן משמעותי על הרעב שלנו. כדי להשתלט על הנשנושים הבלתי פוסקים, יש לפעול באסטרטגיה רב-ממדית: לבחור מזונות בריאים, להפחית סוכר ומלח, לשמור על סדר בארוחות, לשלב פעילות גופנית, לדאוג לשינה איכותית ולהפחית מתח.
באמצעות הבנת המנגנון ההורמונלי, נוכל לתכנן את חיינו כך שנמנע תחושת רעב קיצונית ונזכה באיכות חיים גבוהה יותר. זהו המפתח להפחתת המשקל ולשמירה על בריאות תקינה לאורך זמן.
הצמד המושלם לאכילה בריאה וירידה במשקל!
הספרים הדיגיטליים של אגוגו
חדש באגוגו! צ'אט עם בינה!
בינה יכולה לענות על כל שאלה בנושא בריאות. להכין תפריטים, מתכונים, לנתח מסמכים רפואיים, לאבחן בעיות, ועוד.
לחצו כאןהצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל