8 מאכלים "בריאים" שלמעשה מעלים את רמת הסוכר בדם

8 מאכלים "בריאים" שלמעשה מעלים את רמת הסוכר בדם

Avatar of אגוגו

רבים מאיתנו מנסים לאמץ אורח חיים בריא יותר ובוחרים במזונות המשווקים כ"בריאים". אולם האם ידעתם שחלק מהמאכלים הללו עלולים להעלות את רמת הסוכר בדם באופן משמעותי? במאמר זה נחשוף את האמת המפתיעה מאחורי מספר מזונות פופולריים ונסביר מדוע הם עלולים להיות פחות בריאים ממה שחשבתם, במיוחד עבור אנשים הסובלים מסוכרת או טרום-סוכרת.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

מהו האינדקס הגליקמי ומדוע הוא חשוב?

האינדקס הגליקמי (GI) הוא מדד המעריך כמה מהר מזון מסוים מעלה את רמת הסוכר בדם. מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה (70 ומעלה) גורמים לעלייה מהירה וחדה ברמת הסוכר, בעוד מזונות עם אינדקס נמוך (55 ומטה) גורמים לעלייה הדרגתית ומתונה יותר.

על פי מחקר שפורסם ב-2021, הבנת האינדקס הגליקמי של מזונות שונים חיונית לניהול רמות הסוכר בדם ומניעת סוכרת. עליות חדות וחוזרות ברמת הסוכר עלולות להוביל לתנגודת לאינסולין ולהתפתחות סוכרת סוג 2.

1. לחם מקמח מלא – לא תמיד הבחירה הטובה ביותר

לחם מקמח מלא נחשב לאופציה הבריאה יותר בהשוואה ללחם לבן, אך האינדקס הגליקמי שלו עדיין גבוה יחסית – בין 51 ל-71, תלוי בסוג הקמח ושיטת ההכנה. מחקר משנת 2018 מצא שלחם מקמח חיטה מלא טחון לא הפחית באופן משמעותי את התגובה הגליקמית בהשוואה ללחם לבן.

הסיבה לכך היא שתהליך הטחינה הופך את העמילן לנגיש יותר לעיכול, מה שמאפשר ספיגה מהירה יותר של הגלוקוז לזרם הדם. אמנם לחם מקמח מלא מכיל יותר סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים, אך עדיין יש לצרוך אותו במתינות.

2. גרנולה – פצצת סוכר מוסווית

גרנולה נתפסת כארוחת בוקר בריאה, אך רבות מהגרנולות המסחריות מכילות כמויות גבוהות של סוכר מוסף ודבש. האינדקס הגליקמי של גרנולה נע בין 40 ל-60, אך הבעיה העיקרית היא בכמות הקלוריות והפחמימות הגבוהה.

מחקר שבדק את השפעת הגרנולה על רמות הסוכר בדם מצא שגרנולה מסחרית עלולה להכיל עד 20 גרם סוכר למנה של 50 גרם בלבד. בנוסף, תהליך האפייה עם שמן ודבש הופך את השיבולת לפריכה אך גם מעלה את הערך הקלורי ואת קצב ספיגת הסוכרים.

3. מיצי פירות – הסוכר ללא הסיבים

מיצי פירות, גם אלה הטבעיים ב-100%, עלולים לגרום לעלייה חדה ברמת הסוכר בדם. האינדקס הגליקמי של מיץ תפוזים נע בין 66 ל-76. כאשר אנו סוחטים פרי, אנו מסירים את הסיבים התזונתיים המאטים את ספיגת הסוכר.

מחקר הראה ששתיית שלוש מנות מיץ פירות בשבוע קשורה לעלייה של 8% בסיכון לפתח סוכרת סוג 2, בעוד אכילת פירות שלמים דווקא מפחיתה את הסיכון. כוס מיץ תפוזים (250 מ"ל) מכילה כ-100 קלוריות וכ-24 גרם סוכר – יותר מכמות הסוכר היומית המומלצת על ידי ארגון הבריאות העולמי.

4. פירות יבשים – סוכר מרוכז

פירות יבשים כמו צימוקים, תמרים ומשמשים מיובשים מכילים ריכוז גבוה של סוכרים טבעיים. תהליך הייבוש מסיר את המים ומותיר את הסוכרים בצורה מרוכזת. מחקר מצא שלמרות תכולת הסיבים, פירות יבשים עדיין גורמים לעלייה משמעותית ברמת הסוכר בדם.

לדוגמה, חופן קטן של צימוקים (40 גרם) מכיל כ-30 גרם פחמימות, כמעט כמו פרוסת לחם. בנוסף, קל מאוד לאכול כמות גדולה של פירות יבשים בלי לשים לב, מה שמוביל לצריכת סוכר מופרזת.

5. פריכיות – החטיף ה"דיאטטי" שאינו כזה

פריכיות אורז נחשבות לחטיף דיאטטי ובריא, אך האינדקס הגליקמי שלהן גבוה במיוחד – בין 75 ל-93. מחקר מצא שפריכיות אורז גורמות לעלייה מהירה יותר ברמת הסוכר בדם בהשוואה ללחם לבן.

הסיבה לכך היא שתהליך הייצור של פריכיות אורז כולל חימום בלחץ גבוה, מה שהופך את העמילן לזמין מאוד לעיכול. למרות שהן דלות בקלוריות, הן גורמות לתחושת רעב מהירה ועלולות להוביל לאכילת יתר.

6. סמוזי ושייקים "בריאים"

סמוזי פירות עלולים להכיל כמויות גבוהות של סוכר, במיוחד כאשר הם מכילים מיצי פירות, דבש או פירות מתוקים מאוד כמו בננות ומנגו. מחקר מעניין מצא שבניגוד לציפיות, סמוזי מפירות טחונים גרם לעלייה נמוכה יותר ברמת הסוכר בדם בהשוואה לפירות שלמים, אך עדיין יש להיזהר מהכמות הכוללת של הפירות והתוספות.

סמוזי ירוק עם ירקות, חלבון ושומנים בריאים עדיף על סמוזי המבוסס רק על פירות. חשוב להוסיף מקורות חלבון כמו יוגורט יווני או אבקת חלבון, וכן שומנים בריאים כמו אבוקדו או חמאת שקדים.

7. יוגורט עם פירות – לא תמיד הבחירה החכמה

יוגורטים מסחריים עם תוספת פירות מכילים לרוב כמויות גבוהות של סוכר מוסף. מחקר מצא שלמרות שיוגורט טבעי הוא מזון עם אינדקס גליקמי נמוך, תוספת של סירופ פירות או ריבה מעלה משמעותית את התגובה הגליקמית.

יוגורט אחד עם פירות יכול להכיל עד 25 גרם סוכר – כמו בחטיף שוקולד. עדיף לבחור ביוגורט טבעי ללא סוכר ולהוסיף פירות טריים בעצמכם.

8. דגני בוקר "בריאים"

דגני בוקר, גם אלה המשווקים כ"מלאים" או "עשירים בסיבים", עלולים להכיל כמויות גבוהות של סוכר ולגרום לעלייה חדה ברמת הגלוקוז. מחקר מצא שדגני שיבולת שועל מעובדים במהירות (instant oatmeal) יש אינדקס גליקמי של 75, גבוה משמעותית משיבולת שועל גסה (GI של 55).

גודל החלקיקים ורמת העיבוד משפיעים משמעותית על קצב ספיגת הפחמימות. דגנים מעובדים יותר נספגים מהר יותר וגורמים לעלייה חדה יותר ברמת הסוכר.

המלצות לשמירה על רמת סוכר יציבה

1. בחרו במזונות עם אינדקס גליקמי נמוך: עדיפו קטניות, ירקות לא עמילניים, ודגנים מלאים בצורתם השלמה.

2. שלבו חלבון ושומן בארוחה: תוספת של חלבון או שומן בריא מאטה את ספיגת הפחמימות. מחקר הראה ששילוב של עוף, שמן או ירקות עם אורז לבן מפחית משמעותית את התגובה הגליקמית.

3. העדיפו פירות שלמים על מיצים: הסיבים בפירות השלמים מאטים את ספיגת הסוכר.

4. קראו תוויות: בדקו את כמות הסוכר המוסף במוצרים ובחרו באפשרויות עם פחות סוכר.

5. שימו לב לגודל המנות: גם מזון בריא יכול להעלות את רמת הסוכר אם נאכל בכמות גדולה.

6. העדיפו עיבוד מינימלי: ככל שהמזון מעובד פחות, כך הוא משפיע פחות על רמת הסוכר בדם.

סיכום

רבים מהמזונות המשווקים כ"בריאים" עלולים להעלות את רמת הסוכר בדם באופן משמעותי. חשוב להבין שלא כל מה שנראה או נשמע בריא באמת מתאים לכולם, במיוחד לאנשים עם סוכרת או טרום-סוכרת. מחקר מקיף מצא שדיאטה עם אינדקס גליקמי נמוך יעילה לשיפור השליטה ברמת הסוכר בדם ויכולה להפחית משקל אצל אנשים עם סוכרת.

הבחירה הנכונה במזונות, הבנת האינדקס הגליקמי, ושילוב נכון של מאקרו-נוטריינטים בארוחה יכולים לעזור לשמור על רמת סוכר יציבה לאורך היום. זכרו – לא צריך לוותר לגמרי על המזונות הללו, אלא לצרוך אותם במודעות ובמתינות, תוך שילוב עם מזונות אחרים שיאזנו את התגובה הגליקמית.

אם אתם סובלים מסוכרת או טרום-סוכרת, מומלץ להתייעץ עם דיאטנית או רופא לגבי התפריט המתאים עבורכם. ניטור רמות הסוכר בדם לאחר ארוחות יכול לעזור לכם להבין כיצד מזונות שונים משפיעים עליכם באופן אישי.

 

רוצה לאזן את רמות הסוכר בדם?

בינה תעזור לך להבין את ערכי הסוכר ולבנות תפריט מאוזן!

שלטו בסוכר עם בינה!
להורדה מיידית בחינם!
מדריך תזונה בריאה

הזנת מייל מאשרת הצטרפות לדיוור של אגוגו. ניתן להסיר בכל עת.

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.