10 דרכים להנמיך את רמות הכולסטרול

10 דרכים להנמיך את רמות הכולסטרול

יותר ממיליון ישראלים סובלים מכולסטרול גבוה, רק כחצי מהם מטופלים תרופתית. עודף כולסטרול עשוי לחסום את העורקים ולגרום להתקפי לב והתקפי שבץ. בכתבה זו נמנה את כל הדרכים להנמכת הכולסטרול.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.
מודעה

החדשות הטובות הן כי קיימות מגוון אסטרטגיות מוכחות שבהן תוכלו להשתמש כדי להפחית את רמות הכולסטרול ואת הסיכון לבעיות לב. חלק טובות יותר מאחרות, חלק קלות יותר, וחלק זולות יותר. בכל דרך שנציג נמנה את ההיתרונות והחסרונות בגישות הפחתת הכולסטרול השונות:

סטטינים

יתרונות: סטטינים כוללים תרופות כגון ליפיטור, זוקור וקרסטור, ואלו עשויות להפחית את רמות ה-LDL, או הכולסטרול "הרע", ביותר מ-50%. הסטטינים מוכרים ונפוצים בכל רחבי העולם.

חסרונות: תופעות הלוואי עשויות להיות חמורות, לרבות דלקת שרירים ועלייה של מספר האנזימים בכבד. העלות גם היא בעיה, אף כי מספר תרופות מסוג סטטינים קיימות גם בגרסה גנרית.

ניאצין

יתרונות: ניאצין הוא ויטמין B שמפחית גם את כולסטרול ה-LDL וגם את רמות הטריגליצרידים, שומנים שעשויים להיות מזיקים כאשר הם מצויים בגוף בכמויות גדולות. הוא גם מעלה את רמות ה-HDL, הכולסטרול "הטוב". הוא מגיע בטבליות שניתן לנטול פעמיים עד שלוש פעמים ביום, או בגרסה לשחרור מושהה, אותה יש לנטול רק פעם אחת ביום.

חסרונות: יש להשתמש בניאצין רק בפיקוחו של רופא, כיוון שמינונים גבוהים מספיק על מנת שישפיעו על הכולסטרול מגבירים את הסיכון לשיגדון ולבעיות כבד. גם אנשים עם סוכרת מסוג 2 צריכים להיזהר, כיוון שהוא עלול להעלות את רמות הסוכר בדם.

סיבים תזונתיים

יתרונות: הסיבים התזונתיים – המצויים בשעועית, פירות ומזונות אחרים – נקשרים לכולסטרול, ומפחיתים את רמות ה-LDL בכ-5%. הם משביעים, ובדרך כלל אינם מכילים הרבה קלוריות ריקות. ניתן לצרוך אותם כתוספת צנועה לשגרת הטיפול. כמו כן, הם זולים וקלים לצריכה, כיוון שניתן לרכוש אותם בסופרמרקט.

חסרונות: למרות הזמינות שלהם, נראה כי רובנו מתקשים לצרוך מספיק סיבים. מומחים ממליצים על 25-35 גרם ביום, ועדיין, רוב המבוגרים צורכים רק כ-12 גרם ביום.

קראו על המזונות שהכי עשירים בסיבים

התעמלות

יתרונות: התעמלות היא דרך נהדרת להעלות את רמות ה-HDL. הסיכון למוות בקרב אנשים שחוו התקף לב העוסקים בהתעמלות עשוי להיות קטן ב-25%, בהשוואה לאנשים שנעזרים בטיפול הרגיל. פעילות גופנית היא התנהגות חשובה להדהים, וניתן לטעון שהיא חלק חיוני לחלוטין משגרת טיפול או טיפול בקהילה.

חסרונות: התעמלות דורשת מאמץ רב יותר, בהשוואה לבליעת תרופה, ולעתים קרובות אנשים נוטים לפתרון האחרון הקל יותר.

שמרי אורז אדום

יתרונות: התוסף התזונתי הזה מופק מפטרייה שגדלה באורז ומכילה כמויות קטנות של לובסטטין (Mevacor). הוא עשוי להועיל לאנשים שלא יכולים לנטול סטטינים, ואף כי אנשים שונים מפיקים ממנו תועלת שונה, הוא תמיד עובד לפחות במידה מסוימת.

מודעה

חסרונות: משרד הבריאות לא מפקח באופן הדוק אחר התוספים התזונתיים, לעומת תרופות רגילות הנתונות לרגולציה, ולכן עשוי להיות בלבול בנוגע לריכוזים ולמינונים הנכונים. מחקר מ-2008 מצא הבדל של פי 100 בין הרמות הנמוכות והגבוהות ביותר של מונאקולין, בין מותגי התוספים השונים שנבדקו.

תרופות לקשירת חומצת מרה

יתרונות: תרופות כגון קווסטרן (כולסטיראמין), כולסבלם (Welchol) וכולסטיד (קולסטיפול) גורמות לגוף לייצר כמות נוספת של חומצת מרה, שמפחיתה את רמות הכולסטרול בכ-15% עד 20%.

חסרונות: תצטרכו לנטול הרבה מהן על מנת לחוות השפעה. תופעות הלוואי עשויות לכלול עצירות, כאבי בטן ובחילה. הן עשויות להיקשר לתרופות אחרות, כגון קורטיקוסטרואידים ותרופות מסוימות ללחץ דם, ולכן להפחית את היעילות שלהן, אלא אם כן הן ניטלות בהפרש של שלוש שעות.

תזונה דלת שומן

יתרונות: העדפת מזונות בריאים כגון דגים וירקות על פני בשר אדום וצ'יפס מטוגן היא די ברורה, ומוערך כי היא עשויה להפחית את רמות הכולסטרול בכ-20% בקרב אנשים מסוימים. נמצא כי בקרב חברות שניזונות מתזונה דלת שומן, כגון יפן וחלקים מסוימים של האיים הקאריביים, יש שיעורים נמוכים יותר של התקפי לב ושבץ.

חסרונות: בדומה להתעמלות, צריכת תזונה בריאה באופן עקבי עשויה להיות מאתגרת.

לובזה (Lovaza)

יתרונות: אכילת דגים מועילה לבריאות הלב. התרופה הזו תכניס לגופכם חומצות שומן מסוג אומגה 3 – השומנים הבריאים המצויים בדגים ובשמן דגים – במנות מרוכזות. היא יכולה גם לסייע להפחתת רמות הטריגליצרידים, אם הרמות האלו גבוהות במיוחד.

מודעה

חסרונות: תופעות הלוואי עשויות לכלול גיהוקים, זיהום, תסמינים דמויי שפעת, קלקול קיבה, ושינויים בחוש הטעם. ודאו כי אתם דנים עם הרופא שלכם על האפשרות לנטילת לובזה אם אתם סובלים מאלרגיה לדגים או שאתן בהריון, מתכננות להיכנס להריון או מניקות.

פיברטים

יתרונות: התרופות האלו כוללות פנופיברט (טריקור ומותגים אחרים) וגמפיברוזיל (לופיד). הן עשויות להנמיך את רמות הטריגליצרידים בכ-25% עד 50%, ולשפר את רמות ה-HDL בכ-10% עד 35%.

חסרונות: התרופות האלו לא ממש מנמיכות את רמות ה-LDL, אף כי תרופות חדישות יותר מסוג פיברט עושות זאת טוב יותר, בהשוואה ללופיד. תופעות הלוואי עשויות לכלול כאבי ראש, גזים וקלקול קיבה.

זטיה (אזטימיבה)

יתרונות: התרופה הזו יכולה למנוע את ספיגת הכולסטרול במעיים. יש לה חסרונות מעטים והיא מתקבלת בצורה טובה מאוד על ידי הגוף. היא עשויה לגרום להפחתה של כ-20% ברמות הכולסטרול, ושלא כמו תרופות רבות אחרות, ניתן לנטול אותה יחד עם סטטינים.

חסרונות: הזטיה פחות עוצמתית מהסטטינים, ואין לה גרסה גנרית.