11 יתרונות בריאותיים לאכילת ביצים

11 יתרונות בריאותיים לאכילת ביצים

אנשים רבים אוכלים ביצים לארוחת הבוקר בכל יום, מבלי להבין עד כמה הן טובות לבריאות שלנו.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

הביצים עמוסות ברכיבים תזונתיים רבים המסייעים לגופנו לתפקד כשורה. אכילת ביצים אורגניות בכמות מתונה מדי יום הראתה יכולת להפחית את הסיכון לשבץ ולמחלות לב, קידום ירידה במשקל, שמירה על בריאות העיניים, מניעת סרטן השד, מניעת עייפות, קידום רמות האנרגיה, בריאות העצמות, ועוד.

הן עשירות במיוחד במקרו-נוטריינט הנקרא כולין החיוני לתפקודים פיזיולוגיים רבים.

ללא הקדמות נוספות, הנה היתרונות הבריאותיים הבולטים ביותר שיש לאכילת ביצים:

1.הביצים מספקות מגוון רחב של רכיבים תזונתיים

הביצים נחשבות לאחד מהמזונות הכי דחוסים ברכיבים תזונתיים על פני כדור הארץ, ביצה אחת טעונה ברוב החומרים המזינים הנחוצים לגופנו.

בביצה קשה אחת ישנם 5 גרם של שומנים בריאים ו-6 גרם של חלבון ביצה. יתר על כן, היא מספקת לגוף 22% מהתצרוכת היומית המומלת של סלניום, 15% של ריבופלבין, 9% של זרחן, 9% של ויטמין B12, ויטמין B5 בכמות של 7%, חומצה פולית 5%, ו-6% של ויטמין A. 

הביצה היא גם מקור טוב לויטמין B6, ויטמין K, אבץ, ויטמין E, ויטמין D, סידן, יחד עם עוד מספר יסודות קורט. ישנם 77 קלוריות בביצה קשה אחת.

2.הן מכילות את כל חומצות האמינו הנחוצות לגופנו

אם אתם מחפשים את המקור הטוב ביותר של חלבון איכותי, שקלו לשלב ביצים בתזונה שלכם.

החלבון הוא אבן הבניין העיקרית של הגוף, הממלא תפקיד מרכזי ביצירת סוגים שונים של מולקולות ורקמות הנוטלים חלק בתפקודים שונים בגופנו ובמבנים הפיזיולוגיים. כמו שהוזכר לעיל, ביצה קשה אחת מכילה 6 גרם של חלבון איכותי, עם תשע חומצות אמינו חיוניות, כולל טריפטופן, תראונין, מתיונין, ולאוצין.

מחקר שנעשה על ידי אוניברסיטת מאסטריכט הראה כי חלבון מסייע לירידה במשקל, מאחר והוא מגביר את השובע ומונע תחושת רעב.

עוד מחקר אישר כי צריכה קבועה של חלבונים באיכות גבוהה תומכת בבריאות העצם, דבר החשוב במיוחד עבור ילדים ואנשים מבוגרים.

מודעה

קבוצת חוקרים מהולנד מצאה כי חלבון מסייע לשמור מפני לחץ דם גבוה. בנוסף, חלבון כבר הראה יכולת להגביר את מסת שריר, כמו גם לשפר את חוזק הגוף במהלך אימוני התנגדות.

קראו בנוסף: 16 מזונות שהכי עשירים בחלבון

3.שיפור בריאות העיניים

ככל שאנו מזדקנים, הראייה שלנו הופכת להיות גרועה יותר, לכן זה חשוב לתמוך בבריאות העיניים. בעוד שיש כל מיני תוספי מזון המיוצרים כדי לתמוך בבריאות העיניים, יש להעדיף תמיד את האפשרות התזונתית. חוץ מגזר ואוכמניות, הביצים גם הן טובות במיוחד לבריאות העיניים.

הביצים עשירות בנוגדי חמצון רבי עוצמה, כגון וזאקסנטין ולוטאין, אשר בעלי נוכחות גבוהה ברשתית העין.

מחקר צרפתי אחד קבע כי הקסנטופיל בזאקסנטין יש תפקיד מגן נגד קטרקט וניוון מקולרי הקשור לגיל. חוקרים בריטים תמכו בדעה כי זאקסנטין מסייע בהדיפת ניוון מקולרי.

זאקסנטין ולוטאין נמצאים בשפע בחלמוני הביצה. קבוצה של חוקרים מאוניברסיטת טאפטס בבוסטון בחנה את הקשר בין החלמונים ל-2 נוגדי חמצון רבי עוצמה אלה, וגילה כי צריכת 1.3 חלמונים באופן יומיומי במשך 4.5 שבועות העלתה את רמות הדם של זאקסנטין ב-114% עד 142%, ולוטאין ב-28% ל-50% .

מודעה

הביצים מכילות גם ויטמין A, החיוני לבריאות העין. מחסור בוויטמין A עלול להוביל לבעיות בריאותיות בעיניים, כולל עיוורון.

קראו בנוסף: 11 מזונות שתורמים לשיפור הראייה

4.קידום בריאות הלב

על פי דו"ח מדעי, רמות גבוהות של הכולסטרול "הרע" או LDL בגופנו מוביל למספר רב של בעיות לב. ישנם 2 סוגים משניים של LDL, אשר מסווגים לפי גודל של החלקיקים – חלקיקי LDL גדולים וקטנים, LDL בצפיפות גבוהה. מחקר גילה כי קשר בין מחלת לב כלילית וליפופרוטאין בצפיפות נמוכה בפלזמה.

לאנשים עם רמה גבוהה של חלקיקי LDL גדולים יש סיכון מופחת לפתח מחלת לב מאשר אלה עם קטנים – ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה. הביצים מעלות מעט את רמות הכולסטרול מסוג LDL בגוף, אך הן גורמות לחלקיקים הצפופים להפוך לחלקיקי LDL גדולים. זוהי דרך קלה ויעילה לתמוך בבריאות הלב שלנו.  

5.הפחתת הסיכון לסרטן השד

כיום, תזונאים יוצרים מספר עצום של דיאטות נוגדות סרטן, המיועדות למנוע סוגים מסוימים של סרטן. תזונה המורכבת מדגנים מלאים, פירות, ירקות, וביצים נחשבת כמקטינה את הסבירות של התפתחות סרטן השד.

לנשים שאוכלות לפחות 2 ביצים בשבוע יש סיכון מופחת לסרטן השד. אך עם זאת, לנשים הסובלות מסוכרת או בסיכון למחלת לב לא מומלץ לאכול יותר מ-3 ביצים לשבוע.

6.מקור מעולה לכולין

המקרו-נוטריינט כולין חיוני עבור כמה פונקציות פיזיולוגיות רבות, כגון תפקוד עצבי, התפתחות נוירולוגית, מטבוליזם, ושליטה על השרירים.

לא תוכלו למצוא את הכולין רשום על תוויות המזון ויש סיכוי שזאת הפעם הראשונה שאתם שומעים על מקרו-נוטריינט זה, אבל יש לו הרבה יתרונות בריאותיים. הביצים עשירות בכולין והם נחשבות למקור הגדול ביותר שלו.

מודעה

ביצה אחת מספקת לגוף כ-100 מ"ג של כולין. למרות שאין המלצה ברורה לצריכה יומית של כולין, ההצעה היא כי נשים צריכות לצרוך לפחות בין 425 מ"ג ל-500 מ"ג של כולין ליום. אם הינך בהריון או מניקה, ייתכן שתזדקקי ליותר מיליגרם של מאקרו-נוטריינט זה. גברים צריכים לצרוך לפחות 550 מ"ג של כולין ליום. אכילת 1-2 ביצים ביום תספק לגופכם מספיק כולין לבריאות טובה יותר.

7.מניעת תסמונת מטבולית

אכילת ביצים באופן קבוע עשויה לסייע לכם למנוע תסמונת מטבולית או תסמונת X, שהיא שילוב של מצבים שונים המפעילים מספר מחלות קשות, כולל מחלות לב וכלי דם , סוכרת, שבץ ואי ספיקת לב. המצבים הם שומן גוף עודף (במיוחד באזור המותניים), רמות גלוקוז גבוהות, רמת כולסטרול חריגה, לחץ דם גבוה, ועמידות לאינסולין.

בשל מחלוקות רבות על ההיבטים שליליים של צריכת ביצים ומידע לקוי שפורסם בעבר על התוצאות המזיקות של אכילת ביצים, אנשים רבים התחילו להימנע ביצים. כשהאמת היא, שכמות גדולה של מחקרים הוכיחו כי אכילת 3 ביצים ליום היא למעשה טובה לגוף מאחר והיא מקטינה את הסבירות של תסמונת מטבולית.

מחקר קוריאני שכלל 2,887 משתתפים ולאחר מכן 1,663 משתתפים מעל גיל 40 שצרכו ביצים במשך 3.2 שנים הראה כי צריכה מתונה עד גבוהה של ביצים יכולה למנוע תסמונת מטבולית.

לפי המחקר לאכילת ביצים יש השפעה משמעותית וחיובית על טריגליצרידים והסוכר בדם – במיוחד בקרב גברים. עדיין נדרש מחקר נוסף כדי להוכיח תועלת זו לאנשים בגיל העמידה ומבוגרים.

מלבד הדיפת תסמונת מטבולית, אכילת ביצים מספקת לגוף קרוטנואידים, אשר צריכתם מבטיחה תוחלת חיים ארוכה יותר ומפחיתה תמותה ממחלות כרוניות.

סקירה מדעית טענה כי קרוטנואידים המצויים בביצים הם אידיאליים עבור אלה שאוכלים עלים ירוקים בכל יום. צריכה של ירקות גולמיים לצד ביצים מבושלות משפרת את הספיגה של קרוטנואידים מהירקות.

8.הדיפת סרטן עור

זאקסנטין ולוטאין הנמצאים בביצים לא רק שומרים על בריאות העין שלך. הודות ליכולת שלהן לסנן אורכי גלי אור מזיקים, כולל קרני ספקטרום כחול, הם גם מגנים על העור שלנו. הם מונעים את הנזק החמצוני שהאור גורם לעור, במיוחד קרני UV. סקירה מדעית אישרה כי אכילת ביצים יכולה להפחית את הסיכון לפתח סרטן עור.

ביצים עשירות ב-5 מתוך 8 חומרים מזינים ההודפים את סרטן העור. למרות שרק אכילת ביצים לא תגן עליך מפני סרטן, הוספת 2 ביצים לפחות לתפריט היומי שלכם יתוכל להפחית באופן משמעותי את הסיכון. רק יש להבטיח שהביצים שאתה צורכים הם באיכות הגבוהה ביותר.

9.סיוע בהתפתחות המוח ותפקוד הכבד

הכולין, אותו מקרו-נוטריינט שציינו קודם, נחוץ להתפתחות נאותה של המוח וגם לתפקוד כבד אופטימלי. הביצים הם אחד המקורו העשירים ביותר לכולין ולכן הם מומלצים מאוד עבור בריאות הכבד והמוח.

תפקוד כבד לקוי הוא אחד מסימני האזהרה למחסור בכולין שיכול לגרום למספר השלכות שליליות. מחסור של כולין נקשר למחלת כבד שומני. יתר על כן, מחקר שנערך על ידי אוניברסיטת צפון קרוליינה הצביע על כך שירידה ברמות של כולין בגוף עלולה לגרום לסוגים מסוימים של סרטן.

מחקר נוסף הראה כי צריכה מספקת של כולין מסייעת בטיפול ומניעת בעיות נוירולוגיות רבות, כולל דיכאון. בנוסף, חומר מזין זה עוזר להגביר את התפקוד הקוגניטיבי ומשפר את הזיכרון.

10.ירידה במשקל

הביצים ידועות בתוכן החלבון העשיר שלהן, לכן הן מזון חובה לספורטאים ואנשים המעוניינים לרדת במשקל או לשמור עליו.

מלבד תוכן חלבון גדול, הביצים מכילות חומרים מזינים המסייעים לירידה במשקל. לוטאין הוא אחד המרכיבים התזונתיים האלה. בעוד לוטאין ידוע בעיקר בזכות תפקידו החשוב בשמירה על העור והעיניים, קבוצת חוקרים הראו את הדרך לוטאין יכול להשפיע על הפעילות גופנית של אנשים. צריכה מוגברת של מזונות עשירים בלוטאין , כולל ביצים, מסייעת להגביר את רמות הפעילות הגופנית.

והכי חשוב, ביצים מכילות חלבון איכותי המסייע לתחושת שובע מהיר יותר ולהימנעות מטיולים תכופים למטבח. אם אתם מנסים להתמודד עם התשוקה המתמדת שלכם לאוכל, ביצים הם מזון מעולה לאכילה.

11.מגבירות את רמת "הכולסטרול הטוב" (HDL)

אכילת ביצים יכולה גם לסייע בהגדלת רמות של ליפופרוטאין בצפיפות גבוהה, או את ה"כולסטרול הטוב" בגוף. צריכת ביצים רגילה הוכחה כמעלה את רמות הכולסטרול הטוב ב-10%.

מחקר ה- Framingham Heart הראה כי אנשים עם רמות גבוהות של כולסטרול HDL היו בסיכון מופחת לפתח מחלות קרדיווסקולריות, כולל מחלת לב כלילית.

קבוצה של מדענים מבוסטון VA Health System הראה כי אנשים עם רמות כולסטרול HDL גבוהות נוטים לחיות זמן רב יותר מאלה עם רמות LDL גבוהות. מחקר נוסף גילה כי לאנשים עם רמות HDL גבוהות יש סיכון מופחת משמעותית ללקות בשבץ.

כמה ביצים כדאי לאכול ביום?

באופן כללי, אכילת ביצים נחשבת לבטוחה ובריאה, גם אם אוכלים 3 ביצים שלמות בכל יום.

לסיכום

לביצים נהיה יש מוניטין רע מאוד בעשור האחרון ואנשים רבים החלו להוציא אותן מן התזונה שלהם. אלא אם כן אתם טבעוניים, הוספת 2 עד 3 ביצים לתפריט התזונה היומית שלכם יכולה לשפר מאוד את בריאותכם. זכרו לבשל את הביצים היטב, ביצים קשות הן הדרך הטובה ביותר לבישול.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.