סימנים שיש לכם תסמונת מטבולית (ומה לעשות לגבי זה)

סימנים שיש לכם תסמונת מטבולית (ומה לעשות לגבי זה)

תסמונת מטבולית היא לא בעיה אחת ויחידה אלא קבוצה של בעיות בריאותיות המתאגדות יחד תחת מקשה אחת ויוצרות את התסמונת, כמו יותר מדי שומן בבטן, רמת שומנים גבוהה בדם, בעיות בכולסטרול, לחץ דם גבוה ורמות סוכר גבוהות. אם יש לכם לפחות שלושה מהסממנים הללו, הסיכויים שלכם ללקות במחלת לב, סוכרת, שבץ ועוד רעות וחולות עולה בצורה ניכרת.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

אפידמיולוגיה

בקירוב, ל- 20-25 אחוזים מאוכלוסיית העולם הבוגרת יש מקבץ של גורמי סיכון המהווים את התסמונת המטבולית. 32% מאוכלוסיית ארצות הברית הבוגרת סובלת מהתסמונת, על פי נתונים משנת 2000. המספרים רק עולים בשנים האחרונות.

מותניים עבות

כאשר הגודל שלכם מתבטא במרכז הגוף – כלומר יש לכם צורת גוף של אגס או תפוח בה הבטן בולטת, יש לכם סיכוי גדול יותר ללקות בתסמונת מטבולית. בכלליות, מותן בעובי של 90 ס"מ ומעלה עבור נשים ו-100 ס"מ ומעלה עבור גברים נחשב למדד הנורמלי אבל הרופא שלכם וודאי יוכל לומר לכן בוודאות באיזה סקאלה אתם נמצאים ואם עליכם לרזות. השומן הוא הבעיה אך לא הבעיה העיקרית אלא מיקומו של השומן – שומן בבטן הוא מקור למחלות לב ובעיות רבות אחרות.

רמה גבוהה של טריגליצרידים בדם

טריגליצרידים הם סוג השומנים שנספגים ונשארים בדם ומגיעים מעומס קלוריות. אם כמות השומנים בדם עולה על המותר, הסיכוי ללקות בתסמונת מטבולית עולה בצורה ניכרת. ניתן לקחת תרופות כדי לייצב את מצב השומנים בדם אך זה לא מומלץ אם לא חייבים. ההמלצה הטובה ביותר היא להפחית קלוריות, לעשות מאמץ לרדת במשקל ולהתאמן באופן קבוע.

לא מספיק כולסטרול טוב

כולסטרול "טוב" – HDL, עוזר להפחית את רמות ה-LDL הכולסטרול ה"רע" מהעורקים שלנו. כדאי לבדוק את המדדים שלכם אם אתם חוששים – ישנן רמות מומלצות לגברים ולנשים שצריך לעמוד בהם כדי להתרחק מסיכון של תסמונת מטבולית. הדרך הטובה לאזן את רמות הכולסטרול היא לאכול בריא ולשמור על תזונה בריאה, להפחית במשקל ולשמור על אורח חיים בריא.

רמות סוכר לא בריאות

אם אתם לא אוכלים במשך שמונה שעות או יותר, הגוף שלכם מתחיל לאבד את הסוכר שדרוש לו לדם ומתחיל לפרק את מאגרי הסוכר והאוכל הקיימים. הגוף שלנו משתמש בהורמון אינסולין כדי לייצב ולאזן את רמות הסוכר בדם. הבעיה מתרחשת כאשר האינסולין לא מצליח לייצב את הסוכר בדם והתסמונת המטבולית עלולה להתפרץ.

לחץ דם גבוה

לחץ דם הוא הלחץ בו הדם נדחף לתוך העורקים והוורידים ומפעיל את הלב והגוף כולו. אם לחץ הדם שלכם עולה על 130/85 – אתם בסיכון ללקות בתסמונת מטבולית בקלות. אם תורידו רק חמש אחוז ממשקל הגוף שלכם כבר תוכלו להרגיש בהבדל – כמובן בדרך הבריאה!

עישון לא תורם ללחץ הדם ולכן חשוב להפסיק לעשן, לאכול תזונה בריאה באופן קבוע, להתאמן באופן שוטף ולהקפיד על תזונה נכונה עם רמות נתרן מופחתות.

אז מה בעצם גורם לתסמונת מטבולית?

יש לכם סיכוי גדול יותר ללקות בתסמונת מטבולית כשאתם מתבגרים, עם הגיל באות הבעיות. אם יש לכם מטען גנטי רלוונטי, הסיכוי שלכם שוב גדל. לא בטוח שתוכלו לעצור את התסמונת לחלוטין אבל תוכלו ליצור שינוי ושינויים שיסייעו להפחית את הסיכויים להתקף לב, מחלות לב וסכרת מסוג 2.

הישארו אקטיביים

אנשים שלא מתאמנים מספיק הם בעלי סיכוי גבוה במיוחד ללקות בתסמונת – חשוב להתאמן ולהיות פעילים לפחות 30 דקות ביום, חמש פעמים בשבוע. אבל אל תתנו לזה להיות המינימום שלכם, נסו להתאמן כמה שיותר ולהיות פעילים לאורך כל היום. זה רק ישפר את הבריאות שלכם! אם אין לכם חצי שעה, תפנו זמן. אפילו עשר דקות יועילו לבריאות שלכם!

הקפידו על המשקל שלכם

משקל עודף ובמיוחד עודף שומנים בגוף יובילו לתסמונת מטבולית אם לא תשימו לב. ברוב המצבים בהם יש תסמונת מטבולית יש הקשר חזק וברור למשקל עודף שיוצר בעיות עם האינסולין בגופנו. אינסולין הוא ההורמון שמייצב את רמות הסוכר בדם. אם תפתחו חלילה סבילות לאינסולין, הדרך לתסמונת מטבולית סלולה ומסוכנת.

סיבות נוספות שעלולות לגרום לתסמונת

מודעה

אם יש לכם קרישים בדם חלילה או דלקת בגוף שאתם לא מודעים אליה, זו יכולה להיות אחת הסיבות בגינה תלקו בתסמונת מטבולית. תנאים אחרים שמתקיימים ויכולים לפגוע בגופכם הם:

שנו את ההרגלים שלכם!

אנחנו כבר יכולים לומר לכם שזה הדבר הראשון שהדוקטור שלכם יציע לכם כדי להימנע מהתסמונת או לטפל בה. קודם כל, חתכו סוכר מהתפריט שלכם, עודף של מלח, שומנים מיותרים ומזון מעובד. חשוב לאכול כמות גדולה של ירקות, פירות ודגנים מלאים. אם אתם עוד מעשנים, זה הזמן להפסיק. מבחינת אימון גופני – חשוב להתאמן כמה שיותר בצורה מבוקרת ונכונה.

אם תשלבו את כל הגורמים הללו יחד תוכלו להפחית את הסוכר בדם, לשפר את מצב לחץ הדם ולצמצם נוכחות של טריגליצרידים בדם.

ככל שהשומן המותני שלכם ירד והכולסטרול הטוב בדם יעלה – הסיכויים שלכם לשיפור במצב התסמונת המטבולית עולה.

תרופות עוזרות כשאין ברירה

אם שינוי באורח החיים שלכם לא משפיע עליכם לטובה ואין שיפור מבחינת התסמונת, חשוב להתייעץ עם רופא לגבי טיפול תרופתי. זה לא יכול להחליף את השינוי בהרגלים והשינוי באורח החיים. יכול להיות שתצטרכו להשתמש בתרופה שנקראת סטאטן כדי להפחית את רמות הכולסטרול. הטיפול התרופתי מסייע על מנת:

  • להפחית את הסיכוי להתקף לב
  • להפחית את רמות לחץ הדם
  • למנוע קרישי דם
  • להילחם במחלות לב

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.