מדללי הדם הטובים ביותר של הטבע

מדללי הדם הטובים ביותר של הטבע

Avatar of אגוגו
אגוגו

אם הדם שלכם נוטה לקרישיות יתר, קרישים יכולים לנוע דרך זרם הדם ולגרום נזק לאיברים גדולים. מדללי דם יכולים למנוע את היווצרותם של קרישי דם ובכך להפחית את הסיכון לפקקת. ישנם כמה מרכיבים המצויים בטבע שיכולים לעזור להפחית את הסיכון לקרישי דם.

אגוגו-מגזין בריאות | Agogo | פורסם 5/3/16

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

מדללי דם
מזונות המדללים את הדם

אם אתם סובלים מלחץ דם גבוה או נמצאים בסיכון לשבץ, הרופא יכול לרשום תרופות לדילול דם. טיפולים אלה נלחמים בתסחיף ריאתי ובפקקת ריאות, אשר נגרמים כאשר קריש דם ברגל נע לעורק הריאה (פקקת ורידים עמוקים, או DVT). מדללי דם יכולים למנוע את הופעתם של קרישי דם ולהפחית את הסיכון לפקקת.

יש ליטול מדללי דם בזהירות. הם יכולים לגרום לדימום כבד מחתך או פצע או לדימום וסתי כבד. ניתן גם לחוות סחרחורות, כאבי ראש, בעיות בבטן, או צהבת.

כדי למנוע את תופעות הלוואי האלה, כמה עזרים ללא מרשם יכולים לסייע. עם זאת, חשוב לשאול את הרופא לפני שמנסים אותם. עזרים ללא מרשם יכולים להתנגש עם תרופות או מצבים אחרים, או עלולים לא להיות חזקים מספיק על מנת לעזור.

מדוע הדם נקרש?

קרישת דם היא טבעית ונחוצה, ומונעת איבוד דם מוגזם. עם זאת, אם הדם נוטה מדי לקרישה, קרישים יכולים להתנתק ולנוע דרך זרם הדם אל הריאות, הלב, או אל המוח ולגרום לתסחיף ריאתי, התקפי לב, או שבץ, וכולם עלולים להיות קטלניים.

אנטיקואגולנטים ואנטיפלטלטים הם שני מדללי דם נפוצים במרשם. אנטיקואגולנטים מונעים  מויטמין K (אשר נמצא בירקות עליים ירוקים וכהים) מליצור קרישים. אנטיפלטלטים מונעים מטסיות הדם מלשחרר טרומבוקסן, אשר גם הוא מסייע ביצירת קרישים.

תרופות לא מרפאות קרישה, אבל הן באופן משמעותי מפחיתות אותה. נשים הרות ואנשים עם הפרעות דימום או אנמיה ממארת לא יכולים להשתמש במדללי דם.

ישנם גם כמה מרכיבים המצויים בטבע שעשויים לסייע להפחית את הסיכון להיווצרות קרישים. התייעצו עם הרופא לגבי התנסות בגישות הבאות, המבוססות על מזון, אם יש לכם את אחד מהמצבים האלו.

כורכום

הכורכום הוא התבלין שנותן למנות הקארי צבע צהוב, ומזה שנים רבות משתמשים בו ברפואה עממית. על פי מחקר, המרכיב המרפא הראשי, כורכומין, עובד על טסיות הדם למניעת היווצרות קרישים.

ג’ינג’ר

ג’ינג’ר הוא מאותה המשפחה כמו כורכום ומכיל סליצילט, חומצה הנמצא בצמחים רבים. אצטיל חומצה סליצילית, נגזרת מסליצילט ובדרך כלל נקראת אספירין, יכולה לסייע במניעת שבץ. מזונות עם סליצילט, כמו אבוקדו, פירות יער, צ’ילי ודובדבנים, יכולים גם לשמור על הדם מפני היווצרות קרישים. יש צורך במחקרים נוספים כדי לראות אם הם יעילים כמו תרופות מרשם.

קינמון

קינמון ובן דודו הקרוב, קסיה, נפוצים מאוד ומכילים קומרין, כימיקל שפועל כנוגד קרישה רב עצמה. כאשר נוטלים קינמון וקסיה, הקומרין גם יכול להוריד את לחץ הדם ולהרגיע כאבים הנגרמים על ידי דלקת פרקים ומצבים דלקתיים אחרים. היזהרו בעת שימוש קינמון בתור מדלל דם. מספר מחקרים הראו כי צריכת קינמון לטווח ארוך, כולל בלחמים מבוססי קינמון ותה, עלולה לגרום נזק לכבד.

פלפל חריף

פלפל קאיין יכול להיות בעל השפעה חזקה לדילול דם בגלל כמות גבוהה של סליצילטים בהם. ניתן ליטול אותו בכמוסות או לטחון כתבלין לאוכל. בנוסף לדילול הדם, פלפל קאיין יכול להפחית את לחץ הדם ולהמריץ את זרימת הדם.

ויטמין E

מזונות עשירים בויטמין E, אשר יש בהם תכונות נוגדות קרישה, יכולים לפעול כמו מדללי דם. מקורות ויטמין E טובים כוללים את רוב האגוזים, מוצרים מחיטה מלאה, ועוד כמה ירקות ירוקים כהים.

מתי יש לפנות לרופא

אם באופן קבוע אתם צורכים אחד או יותר ממדללי הדם הטבעיים אלה (כמו למשל שימוש בקינמון כל יום בארוחת בוקר), יש לבקש מהרופא להבדק לגבי בעיות לב או כבד. אם אתם נוטלים מדללי דם מכל סוג שהוא ומרגישים שאתם מדממים בכבדות מפצע או בזמן הווסת ללא קרישה, הפסיקו ליטול את מדללי הדם, טבעיים או במרשם, והתייעצו עם הרופא שלכם לגבי המשך השימוש במדללי דם.

אם בדיוק עברתם ניתוח לב או החלפת מסתם, סביר להניח שהרופא שלכם ינחה אתכם שלא לצרוך את מדללי הדם הטבעיים שלעיל. הרופא בדרך כלל רושם מדללי דם לאחר ניתוח לב, כך ששימוש ביותר ממה שנקבע עלול להוות השפעה מסוכנת.

לסיכום

לכורכום, ג’ינג’ר, קינמון, פלפל קאיין, וויטמין E יש פוטנציאל כמו של מדללי דם ויכולים להוות חלופות טובות לתרופות. הם הוכחו כמסייעים במניעת קרישי דם מסוכנים, אשר עלולים להוביל לשבץ והתקפי לב. עם זאת, תופעות לוואי של אלה ומדללי דם טבעיים אחרים יכולות להיות רציניות, במיוחד כאשר נלקחו במינונים גבוהים במשך תקופה ארוכה. התייעצו עם הרופא תמיד לפני שאתם מנסים משהו שיכול להיות בעל השפעה על בריאותכם, ועקבו אחר צריכת מדללי דם אלה כדי למנוע הופעתם של מצבים אחרים.

אהבתם את המאמר? פרגנו בלייק!

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל