אנמיה פוגעת ברבים מהאוכלוסיה, בפרט בנשים. אנמיה פירושה שספירת תאי הדם האדומים נמוכה מדי ורמת ההמוגלובין בדם מגיעה אל מתחת לנורמה. אילו מאכלים יכולים לסייע לנו בטיפול באנמיה?
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל
המוגלובין מורכב מ-haeme (ברזל) ו-globin (חלבון), שני יסודות הנחוצים בכדי לספק חמצן וחומרי מזון לכל חלקי הגוף.
בין התסמינים לאנמיה נמנים תחושת עקצוץ בכפות הידיים וברגליים, דיכאון, אובדן זיכרון, עייפות וחולשה. הרופא יכול לאבחן מצב זה באמצעות בדיקת דם פשוטה.
כמה מהגורמים העיקריים לאנמיה הם מחסור בברזל, ב-ויטמין B12 או בחומצה פולית, הפרשת חלב, שבמהלכה גוף האם דורש יותר חומרי מזון כגון ברזל, איבוד דם מסיבי ותולעים במעיים ובקיבה.
תזונה בריאה הינה חשובה ביותר לאנשים אנמיים. עליך לכלול בה מזונות המכילים B12, ברזל וחומצה פולית.
להלן 8 מזונות העל המובילים לטיפול יעיל באנמיה.
פולי סויה
כל הקטניות למיניהן מהוות מקור מצוין לברזל, אך יש לבשלן נכון על מנת להפיק מהן תועלת. קטניות מכילות חומצה פיטית, המונעת ספיגת ברזל. הדרך היעילה ביותר לצמצום תכולת החומצה הפיטית הינה להשרות את הקטניות למשך הלילה במים חמים טרם הבישול.
מבחינת כמות הברזל בקטניות, פולי הסויה נמצאים בראש הרשימה. כוס אחת של פולי סויה מבושלים מהווה מחצית מכמות הצריכה היומית המומלצת. נוסף על כך, פולי סויה כמזון הנלחם באנמיה, הינם דלי שומן ועשירים בחלבון.
לחם מדגנים מלאים
לחם מדגנים מלאים הינו מקור טוב לברזל non-heme, לו הגוף זקוק על מנת להתמודד עם מחסור בברזל. אמנם לחם מדגנים מלאים מכיל כמות גדולה של ברזל, הוא מכיל גם מעכבי ברזל בדמות חומצה פיטית. אבל, מכיוון שלחם מדגנים מלאים נאפה לאחר התססת הדגנים, כמות החומצה הפיטית בו קטנה אוטומטית.
שיבולת שועל
אף על פי ששיבולת שועל עשירה בברזל, גם היא מכילה חומצה פיטית המעכבת את ספיגתו, אבל, ניתן לקנות שיבולת שועל המועשרת בברזל. לרוב, שיבולת שועל רגילה אינה מועשרת בברזל, אך סוגים רבים של שיבולת שועל להכנה מיידית מועשרים בברזל. על פי מאגר חומרי המזון האמריקני USDA, כוס שיבולת שועל מועשרת להכנה מיידית עם מים מהווה 60% מצריכת הברזל היומית הנחוצה. שיבולת שועל מועשרת מכילה גם B-12 ו-ויטמיני B אחרים.
בשר אדום
בשר אדום כמו בשר בקר מכיל כמות גדולה של ברזל מסוג heme, אותו קל יותר לגוף לספוג, יחסית לברזל non-heme, שהוא על בסיס צמחי. כבד הינו האופציה הטובה ביותר להעלאת רמת הברזל ו-ויטמיני B בדם.
כבד בקר מכיל יותר מ-600% מצריכת הברזל ו-ויטמין B12 היומית.
ביצים
מזונות עשירים בנוגדי חמצון וגם מזונות עשירים בחלבון, כמו ביצים, מאפשרים לחדש את ה-ויטמינים שאבדו כאשר הגוף היה במצב של אנמיה. הביצים מכילות מידה רבה של חומרים מזינים, שהם גם דלים בקלוריות.
ביצה גדולה אחת מכילה כמיליגרם אחד של ברזל, המהווה כשבעה אחוזים מהצריכה המומלצת עבור נשים, ו-11% מהצריכה המומלצת לגברים.
הטמעת הברזל גדלה כאשר היא משולבת עם חומצה אסקורבית (ויטמין C), כך שכדאי לשתות כוס מיץ תפוזים עם הביצים. צריכה קבועה של ביצים מסייעת גם בבניית ובחיזוק המפרקים והעצמות.
עגבניות
מזון העשיר ב-ויטמין C, כמו עגבניות, עשוי גם לסייע בטיפול באנמיה. ויטמין C מסייע לגוף בספיגת ברזל. נסו לשתות כוס מיץ עגבניות טריות לפחות פעם ביום.
יש להמנע ממשקאות המכילים קפאין כגון תה, העלולים להפריע לספיגת הברזל. עגבניות מכילות גם בטא-קרוטן ו-ויטמין E, אשר עדויות לשפר את מראה העור והשיער.
רימונים
הרימון מכיל ויטמין C, ברזל, ויטמינים A,E, וכן סיבים ואשלגן. ניתן לשמור על זרימת דם תקינה על ידי צריכת רימונים בכל צורה, לרבות מיץ.
רימונים מספקים ברזל לדם ועל כן מסייעים בהקלה על תסמיני האנמיה, לרבות תשישות, סחרחורות, חולשה ואובדן שמיעה.
סלק אדום
סלק אדום, מבושל או טרי (בסלט) הינו אחד האמצעים הטובים והיעילים ביותר לטיפול באנמיה. ניתן לשתות גם מיץ סלק אדום טרי.
בסלק האדום טמונות תכונות מטהרות, והוא גם מכיל כמות נכבדת של ברזל. כל החומרים המזינים הללו משמרים ומחדשים את פעילות תאי הדם האדומים, אשר מצידן תורמים לאספקה ראויה של חמצן טרי לכל הגוף. צריכת סלק אדום מהווה את הטיפול היעיל והמומלץ ביותר באנמיה.
הוספת המזונות הללו לתפריט היומיומי יסייעו בטיפול באנמיה ובשמירה על הבריאות בכלל. כמו כן, חשוב לשתות מים בכמות מספקת, להיחשף כמה שפחות לשמש ולעסוק בפעילות גופנית על בסיס יומיומי.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!