בשנים האחרונות הממתיקים המלאכותיים הפכו לפופולאריים במיוחד.. וזה לא פלא, הרי הם מוסיפים טעם מתוק למזונות והמשקאות שלנו, כמעט ללא קלוריות. דבר שיכול למנוע השמנה ולסייע לירידה במשקל.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
עם זאת, ארגון הבריאות העולמי (WHO) ומומחי בריאות שונים העלו חששות לגבי ההשלכות הבריאותיות ארוכות הטווח של תחליפי סוכר אלו. גללו למטה כדי להבין למה כדאי לוותר על הממתיקים המלאכותיים ואילו ממתיקים טבעיים כדאי לצרוך במקום.
אספרטיים
אספרטיים הוא אחד הממתיקים המלאכותיים השנויים ביותר במחלוקת. למרות שאושר על ידי ה-FDA, אספרטיים נקשר למגוון בעיות בריאותיות מכאבי ראש ועד טענות של ארגון הבריאות העולמי (WHO) על סיכון מוגבר לסרטן, למרות שאין עדיין ראיות מדעיות עקביות לתמיכה בטענות כאלה.
סוכרלוז
סוכרלוז הוא ממתיק נוסף שנמצא בשימוש נרחב. הוא ידוע בזכות יכולתו לעמוד בטמפרטורות גבוהות, מה שהופך אותו לפופולרי לבישול ואפייה. מומחים, לעומת זאת, העלו חששות לגבי הפוטנציאל שלו לשנות את רמות הגלוקוז והאינסולין והשפעותיו על המיקרוביום (קהילת החיידקים בגופנו).
סוכרזית
לסכרין, הממתיק המלאכותי הוותיק ביותר שנמצא בסוכרזית, יש גם חלק במחלוקת על הממתיקים המלאכותיים. לאחר שנקשרה לסרטן שלפוחית השתן בחולדות, היא אושרה על ידי המכון הלאומי לסרטן, וקבעה שהוא בטוח למאכל אדם.
חלופות בריאות יותר לממתיקים מלאכותיים
למי שמחפש להמתיק את המזונות או המשקאות באופן טבעי, ישנן אפשרויות רבות:
סטיביה
מופק מעלים של מיני הצמחים Stevia rebaudiana, הסטיביה היא ממתיק טבעי פופולרי. אין בו קלוריות והוא הרבה יותר מתוק מסוכר, מה שאומר שצריך להשתמש בו ממש קצת. שלא כמו ממתיקים מלאכותיים, לסטיביה עשויה להיות השפעות מועילות על רמות הגלוקוז בדם, מה שהופך אותה לאופציה חיובית עבור חולי סוכרת.
דבש
דבש, למרות שאינו נטול קלוריות, מכיל כמויות מסוימות של ויטמינים ומינרלים ועשויים להיות לו תכונות נוגדות חמצון. מקורו הטבעי אומר גם שהוא פחות מעובד מאשר ממתיקים מלאכותיים.
מייפל
סירופ מייפל הוא ממתיק טבעי נוסף המכיל מינרלים ונוגדי חמצון מסוימים. עם זאת, הוא עדיין עשיר בקלוריות ויש להשתמש בו במשורה.
אגבה
לנקטר אגבה יש אינדקס גליקמי נמוך יותר מאשר סוכר, מה שאומר שיש לו השפעה פחות משמעותית על רמות הסוכר בדם. אף על פי כן, הוא עשיר בפרוקטוז, שעלול להזיק לבריאות הכבד בכמויות מוגזמות.
טיפים להפחתת הצריכה של ממתיקים מלאכותיים
- הפחיתו בהדרגה את כמות הממתיק בתזונה שלכם כדי לאפשר לבלוטות הטעם שלכם להסתגל.
- קראו תוויות מזון כדי להיות מודעים לממתיקים מלאכותיים חבויים במוצרים.
- שפרו את הטעם עם תבלינים כמו קינמון וניל במקום ממתיקים.
- עדיף להרוות את הצמא עם מים או תה צמחים במקום משקאות דיאטטיים.
- כשבא לכם משהו מתוק, בחרו בפירות שלמים, המציעים מתיקות יחד עם סיבים וחומרים מזינים.
לסיכום, בעוד הוויכוח על הסיכונים הבריאותיים של ממתיקים מלאכותיים נמשך, אולי כדאי לגשת אליהם בזהירות. בחירה בממתיקים טבעיים ושימוש בהם במתינות יכולה להיות חלק מתזונה מאוזנת ומודעת יותר. המפתח טמון במתינות, מתוך הבנה שגם ממתיקים טבעיים הם, בסופו של יום, סוכרים שצריך לצרוך בתבונה.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל