9 דרכים להגן על עצמכם מפני סרטן המעי הגס

9 דרכים להגן על עצמכם מפני סרטן המעי הגס

סרטן המעי הגס, הכולל גידולים במעי הגס ובחלחולת, הוא סוג הסרטן השלישי בשכיחותו והשני בגרימת מוות בעולם המערבי. כך תוכלו לצמצם את הסיכון לסרטן זה.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

המעי הגס, משחק תפקיד חשוב מאוד בבריאות שלנו. המזון שאנו אוכלים עובר דרך המעי הגס, ונוזלים ומינרלים נספגים ממנו ולבסוף יוצאים בצורת פסולת מהגוף.

מלבד זאת, המעי הגס מכיל מיליארדי בקטריות, אשר איזון בריא שלהם חשוב וחיוני לבריאות הכללית של גופנו.

סרטן המעי הגס הוא אחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר, למעשה השלישי בשכיחותו, וכמו סוגי סרטן אחרים, ניתן למנוע אותו.

מחקר אחד הציע כי רק 5% עד 10% ממקרי הסרטן במעי הגס הם תוצאה של גנטיקה, בעוד שהאחרים קשורים לסביבה ואורח החיים שלנו.

החוקרים מעריכים כי עד 35% ממקרי סרטן המעי הגס המובילים למוות קשורים לתזונה, עוד 30% לצריכת טבק, 20% לזיהומים והשאר לגורמים סביבתיים כמו קרינה, לחץ, וזיהום סביבתי.

המכון האמריקאי לחקר הסרטן (AICR) ציין גם כי כשליש ממקרי הסרטן הנפוצים ביותר בארה"ב ניתנים למניעה באמצעות תזונה בריאה, פעילות פיזית ושמירה על משקל בריא.

במקרה של סרטן המעי הגס, האחוז שניתן למנוע באמצעות גורמי חיים אלה עולה ל-50%.

הטיפים העיקריים למניעת סרטן המעי הגס

1.אכלו יותר ירקות וכמה פירות

ירקות מכילים מערך של נוגדי חמצון ותרכובות לחימה אחרות, שקשה מאוד להשיג במזונות אחרים – כמו מגנזיום.

תוצאות ממטא-אנליזה אחת הצביעו על כך שכל עלייה של 100 מיליגרם בצריכת מגנזיום, הפחיתה את הסיכון לגידול במעי הגס ב-13%, בעוד שהסיכון לסרטן המעי הגס ירד ב-12%

החוקרים מציינים כי ההשפעות האנטי-סרטניות של המגנזיום עשויות להיות קשורות ביכולתו להפחית את עמידות האינסולין, דבר שעלול להשפיע באופן חיובי על התפתחותם של גידולים.

מודעה

מעבר למגנזיום, כימיקלים כימיים הנקראים פיטוכימיקלים, יכולים להפחית דלקתיות ולסלק מסרטנים, בעוד שאחרים מסדירים את קצב התאים שלכם, מסלקים תאים ישנים ושומרים על דנ"א.

ירקות הם גם אחת הצורות הטובות ביותר לקבל סיבים תזונתיים. מחקרים הראו שוב ושוב כי אנשים המקפידים על צריכת ירקות גבוהה יותר יש שיעור נמוך יותר של סרטן.

ירקות ממשפחת המצליבים (ברוקולי, כרובית) עשויים להיות מועילים במיוחד בשל הסולפוראפן (Sulforaphene) שהם מכילים.

הסולפוראפן נמצא בעל יכולת לדיכוי ההתפתחות של תאי סרטן במעי הגס.

אם אתם בריאים, צריכת מתונה של פירות יכולה גם להיות דבר מועיל. על פי מחקר אחד, שזיפים מיובשים עשויים להוריד את הסיכון לסרטן המעי הגס על ידי בניית חיידקי המעיים שלך.

2.אכלו יותר סיבים

סיבים תזונתיים קשורים לסיכון מופחת לסרטן המעי הגס. כמו כן, על כל 10 גרם של סיבים שאתם מוסיפים לתזונה היומית שלכם, הסיכון לסרטן המעי הגס פוחת ב-10%.

מודעה

מחקר שנערך בשנת 2005 גילה כי שזיפים מיובשים הפחיתו את הסיכון לסרטן המעי הגס אצל חולדות, אולי בשל תכולתם הגבוהה של סיבים תזונתיים ופוליפנולים.

למרבה המזל, אם תקפידו על הטיפ הראשון של אכילת ירקות, באופן טבעי תאכלו יותר סיבים ומהמקור הטוב ביותר האפשרי – ירקות.

ראו: 20 המזונות הכי עשירים בסיבים

3.מקסמו את הויטמין D בגופכם

חוסר בויטמין D הוא גורם סיכון לסרטן המעי הגס.

במחקר אחד שפורסם בכתב העת Gut, אנשים עם רמות גבוהות של ויטמין D היו בסיכון נמוך יותר לפתח גידולים במעי הגס.

הגורם לכך יכול להיות בזכות יכולתו של הויטמין D להיות מועיל עבור המערכת החיסונית שלנו, אשר בתורו עשוי לעזור להגביל את הצמיחה של גידולים סרטניים.

חשיפה לשמש, או צריכת תוסף ויטמין D יכולה להביא את רמות הויטמין D שלנו לטווח אופטימלי.

קראו על 12 דרכים לקבל ויטמין בכל יום

4.הימנעו מבשר מעובד

מודעה

בשר מעובד הוא בשר המיוצר ומשומר על ידי עישון, המלחה, או תוספות של חומרים משמרים כימיים שונים.

בשר מעובד כולל פסטרמה, סלמי, פפרוני, נקניקים, נקניקיות, המבורגרים (אם הם נשמרו עם מלח או תוספים כימיים) ועוד. בעייתי במיוחד הם החנקות המתווספות לבשרים אלה כחומר משמר, צבע וטעם.

החנקות הנמצאות בבשר מעובד מומרות לעיתים קרובות לניקוי ניטרוסמינים, אשר קשורים בבירור עם סיכון מוגבר לסוגי סרטן מסוימים.

5.היו ערניים לגבי צריכה של בשר אדום

מחקרים מראים כי אנשים שאוכלים בשר אדום (במחקר אחד זה היה 5 גרם ביום) יש סיכון גבוה ב-24% לסרטן המעי הגס מאשר אלו שאוכלים פחות.

בשר אדום הוא כנראה לא הבעיה כשלעצמה, אבל, אבל איך שהוא מבושל, והמקור שהוא בא ממנו משחקים כאן תפקיד. בשר אוכלי-עשב, למשל, מכיל תרכובות הנלחמות בסרטן.

בשר אדום מבושל בטמפרטורות גבוהות (כגון ברביקיו או מטוגן) ועשוי להכיל גם תוצרי לוואי מסרטנים כמו אמינים הטרוציקליים (HCA) ופחמימנים ארומטיים פוליציקליים (PAH).

6.פעילות גופנית

יש הוכחות משכנעות לכך שפעילות גופנית סדירה יכולה להפחית באופן משמעותי את הסיכון לסרטן המעי הגס.

מחקר אחד הראה כי לגברים ונשים פעילים גופנית יש סיכון מופחת ב-30 עד 40 אחוזים לפתח סרטן המעי הגס לעומת אנשים לא פעילים.

בתור התחלה, פעילות גופנית מניעה את רמות האינסולין שלך, ושליטה על רמות האינסולין היא אחת הדרכים החזקות ביותר להפחית את הסיכון לסרטן.

כמו כן הוצע שאפופטוזיס (מוות תאי מתוכנן) נגרם על ידי פעילות גופנית, הגורמת לתאי סרטן למות.

פעילות גופנית גם משפרת את זרימת תאי החיסון בדם. תפקידם של תאים אלה הוא לנטרל פתוגנים בכל הגוף, כמו גם להרוס תאים סרטניים לפני שהם הופכים סרטניים.

ככל שתאים אלו מסתובבים, כך המערכת החיסונית יעילה יותר בהגנה על עצמה מפני זיהומים ומחלות כמו סרטן.

7.שמירה על משקל בריא ועל השומן הבטני

מספר מחקרים מצאו קשר בין השמנת יתר לבין סיכון מוגבר לתריסר סוגי סרטן שונים, כולל סרטן המעי הגס.

במחקר שנערך בשנת 2014, אשר ניתח נתונים של יותר מ-5 מיליון אנשים מעל גיל 16, מצא כי כל עלייה של 11 ק"ג במשקל הגוף הייתה קשורה בסיכון מוגבר ל-10 סוגים של סרטן.

אם אתם סובלים מעודף משקל או מהשמנה, אפילו כמויות קטנות של ירידה במשקל יכולות להוביל ליתרונות משמעותיים לבריאותכם.

במונחים של מניעת סרטן, לאבד שומן עודף באזור הבטן הוא דבר חשוב במיוחד, מאחר ושומן בטן קשור לסיכון מוגבר לסרטן המעי הגס ללא קשר למשקל הגוף.

8.הגבילו צריכת אלכוהול והפסיקו לעשן

צריכת אלכוהול מופרזת ועישון קשורים לסיכון מוגבר לסרטן המעי הגס.

כשמדובר באלכוהול, ההגדרה לצריכה "מתונה" של אלכוהול היא כוס 5 גרם של יין, בירה 12 גרם או 1 גרם של ליקר, עם ארוחה, ליום.

כמובן שההמלצה היא להיפטר מצריכת כל סוגי האלכוהול, ולהפסיק את העישון.

9.אכלו שום

השום הוכח כמחסל תאים סרטניים במחקרי מעבדה, וגם הראו הבטחה כאשר נצרכו באמצעות התזונה.

מחקר אחד הראה כי נשים שאכלו באופן קבוע שום (יחד עם פירות וירקות) היו בסיכון נמוך ב-35% לסרטן המעי הגס

אלה שצרכו כמויות גדולות של שום גולמי בעלי סיכון נמוך יותר של סרטן הקיבה והמעי הגס.

בנוסף, בקרב אנשים עם צורות של סרטן המעי הגס, סרטן הכבד או הלבלב, צריכת תמצית שום במשך שישה חודשים עזרה לשפר תפקוד החיסון, דבר המצביע על כך שהוא עשוי להיות מועיל לסיוע למערכת החיסונית שלנו בעתות לחץ או מחלה.

כאשר מוסיפים שום גולמי לתזונה, שן טרייה חייבת להיות מרוסקת או קצוצה כדי לעורר את שחרורו של האנזים שנקרא alliinase, אשר בתורו מזרז את היווצרות של אליצין. אליצין, מתפרק במהירות כדי ליצור מספר תרכובות organosulfur שונים.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.