למה כדאי לצרוך כורכום מדי יום? (אופן שימוש ומינונים)

למה כדאי לצרוך כורכום מדי יום? (אופן שימוש ומינונים)

כורכום הוא תבלין בעל צבע צהוב כתום עז הנפוץ במטבח ההודי במשך שנים. לכורכום סגולות בריאותיות רבות, אשר נתמכות על ידי מחקרים רבים. במאמר זה נמנה את היתרונות העיקריים והמשמעותיים של הכורכום ונבין איך אפשר לשלב אותו בחיי היום יום שלנו.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

נוגד דלקת עוצמתי

אחד היתרונות המרכזיים של הכורכום הוא התכונות האנטי דלקתיות החזקות שלו, המיוחסות בעיקר לתרכובת הפעילה שלו, כורכומין. [1]

דלקת כרונית נקשרת למגוון רחב של מצבים בריאותיים, כולל דלקת פרקים, מחלות לב וסרטן. יכולתו של הכורכומין להפחית דלקת בגוף עשויה לסייע בהקלת תסמינים הקשורים למצבים אלו. ראו: 10 סימנים שיש לכם דלקת כרונית

מחקרים הראו שכורכומין יכול לעכב את הפעילות של אנזימים דלקתיים ומולקולות איתות, עוזר לווסת את התגובה הדלקתית של הגוף ועלול להפחית תסמינים הקשורים לדלקת. ראו: הסוף לדלקת! מה הקשר בין תזונה לדלקת? מה צריך לאכול?

עשיר בנוגדי חמצון

בנוסף להשפעות האנטי דלקתיות שלו, לכורכומין יש גם תכונות נוגדות חמצון חזקות. נוגדי החמצון מצליחים לנטרל רדיקלים חופשיים, מולקולות לא יציבות שעלולות לגרום נזק לתאים, ידועים כגורמים להזדקנות ולמחלות שונות. [2]

הכורכומין פועל כנוגד חמצון על ידי ניטרול הרדיקלים החופשיים המזיקים הללו ומנטרל את ההשפעות המזיקות שלהם. על ידי הגנה על תאים מנזק חמצוני, כורכומין עשוי לתמוך בבריאות הכללית ולסייע במניעת מחלות הקשורות לגיל.

תמיכה במערכת העיכול

כורכום שימש באופן מסורתי גם בטיפול בבעיות שונות במערכת העיכול. הוכח כי כורכומין ממריץ את ייצור המרה, אשר ממלא תפקיד מכריע בעיכול ובפירוק שומנים. דבר זה עשוי לעזור לשפר תסמינים של הפרעות עיכול, נפיחות ואי נוחות אחרים במערכת העיכול. [3]

בנוסף, התכונות האנטי דלקתיות של הכורכומין עשויות לסייע בהקלה על בעיות עיכול הקשורות לדלקת, כגון מחלת מעי דלקתית (IBD).

חיזוק מערכת החיסון

יתר על כן, ההשפעות האימונומודולטוריות של הכורכומין עשויות לסייע בתמיכה במערכת החיסון, החיונית לשמירה על הבריאות באופן כללי ומניעת מחלות. הוכח כי כורכומין מווסת את התגובות החיסוניות ותומך בתפקוד תאי החיסון, ועוזר לקדם מערכת חיסונית בריאה. על ידי תמיכה במערכת החיסון, הכורכומין עשוי לסייע במניעת זיהומים ולהגן מפני מחלות שונות. [4]

איך לשלב את הכורכום בתזונה שלנו?

ישנן דרכים רבות לשלב כורכום בשגרת היומיום שלנו על מנת כליהנות מהיתרונות הבריאותיים שלו. ניתן להשתמש בכורכום בבישול, ניתן להשתמש בו במרקים, תבשילים, קארי, ירקות צלויים ועוד, הכורכום מספק גם טעם וגם יתרונות בריאותיים פוטנציאליים. בנוסף, ניתן גם לחלוט כורכום לתה או לקחת כתוסף בצורת קפסולה או תמצית למי שזה יותר נוח לו.

מודעה

חשוב לציין שלכורכומין, התרכובת הפעילה בכורכום, יש זמינות ביולוגית נמוכה, כלומר הוא לא נספג בקלות בגוף. עם זאת, צריכת כורכום עם פלפל שחור או בחירה בתוספי כורכומין המכילים פיפרין, תרכובת שנמצאת בפלפל שחור, עשויה לשפר את ספיגתו ויעילותו. בנוסף, שימוש בכורכום בשילוב עם שומנים בריאים, כמו שמן זית, עשוי גם לשפר את הזמינות הביולוגית של הכורכומין.

כמה כורכום מומלץ ביום?

המינון המומלץ לצריכת כורכום יכול להשתנות בהתאם לגורמים כמו גיל, מצב בריאותי ומטרת השימוש (למשל, בישול לעומת תרופתי).

לשימוש קולינרי כתבלין בבישול, כורכום משמש בדרך כלל בכמויות קטנות, החל מ-1/4 עד 1 כפית ליוםל. עם זאת, הכמות בפועל בשימוש עשויה להשתנות בהתאם להעדפה אישית ולמתכון.

כתוסף, ארגון הבריאות העולמי (WHO) קבע צריכה יומית מקובלת (ADI) לכורכומין, התרכובת הפעילה בכורכום, בין 0 ל-3 מ"ג לכל 1 ק"ג משקל גוף. [5]

כאשר משתמשים בו כתוסף למטרות רפואיות, חשוב להתייעץ עם רופא לגבי מינון מתאים, מכיוון שהוא יכול להשתנות בהתאם לנתונים האישיים של כל אדם.

האם צריכת כורכום מתאימה לכולם?

באופן כללי, כורכום בטוח עבור רוב האנשים כאשר הוא נצרך כמזון, אך ישנם אנשים מסוימים שצריכים לנקוט משנה זהירות או להתייעץ עם רופא לפני השימוש בכורכום כתוסף או במינונים תרופתיים. כגון:

  • יש לכם אלרגיה או רגישות: אנשים מסוימים עשויים להיות אלרגיים או רגישים לכורכום או לתרכובותיו, כולל כורכומין. אם אתם חווים תגובות אלרגניות כלשהן, כגון פריחה, גירוד, נפיחות או קשיי נשימה, הפסיקו את השימוש ופנו מיד לטיפול רפואי.
  • בעיות בכיס המרה או בכבד: כורכום ממריץ את ייצור המרה, דבר שעשוי להועיל לעיכול אצל רוב האנשים. עם זאת, אנשים עם בעיות בכיס המרה או בכבד, כגון אבנים בכיס המרה או מחלת כבד, צריכים לנקוט במשנה זהירות ולהתייעץ עם רופא לפני השימוש בכורכום.
  • הפרעות דימום: לכורכום יש תכונות מדללות דם ועלול להפריע לקרישת הדם. אנשים עם הפרעות דימום או שנוטלים תרופות נוגדות קרישה או נוגדות טסיות דם צריכים להתייעץ עם רופא לפני השימוש בכורכום.
  • הריון והנקה: בעוד שכורכום נחשב בדרך כלל בטוח בכמויות הנצרכות כמזון במהלך ההריון וההנקה, ייתכן שלא מומלץ על מינונים גבוהים או תוספי מזון. נשים בהריון או מניקות צריכות להתייעץ עם הרופא שלהן לפני השימוש בתוספי כורכום.
  • אינטראקציות עם תרופות: כורכום עשוי לקיים אינטראקציה עם תרופות מסוימות, כולל נוגדי קרישה, תרופות נוגדות טסיות דם, תרופות להורדת רמת הסוכר בדם ותרופות שעוברות חילוף חומרים בכבד.
  • ניתוח: בשל תכונותיו מדללות הדם, יש להפסיק את השימוש בכורכום לפחות שבועיים לפני כל ניתוח מתוכנן כדי למנוע דימום מוגזם במהלך ואחרי ההליך.
מודעה

לסיכום, לכורכום יש יתרונות עוצמתיים רבים והוא בטוח לשימוש עבור רוב האנשים כשהוא נצרך בצורתו הטבעית כתבלין. במידה ואתם בוחרים להשתמש בתוספי כורכום, אנו ממליצים תמיד להתייעץ עם רופא לפני השימוש.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.