יש מצב שתפסיקו לאכול סוכר לאחר שתקראו את המאמר הבא, או לפחות תפחיתו את הצריכה משמעותית.
איך הסוכר מצטבר בדם שלנו?
בדיקת A1C או (בדיקת המוגלובין מסוכרר) היא בדיקת דם הקובעת את רמת הסוכר הממוצעת בגוף במהלך שלושת החודשים האחרונים.
המוגלובין הוא חלבון הנמצא בתאי הדם האדומים, התפקיד העיקרי שלו הוא להעביר חמצן לכל חלקי הגוף. במהלך הדרך, גלוקוז (סוכר) נקשר להמוגלובין, שהופך להמוגלובין מסוכרר.
ככל שרמת הגלוקוז בדם שלנו גבוהה יותר, כך יותר גלוקוז יקשר להמוגלובין.
בדיקת A1C מודדת כמה גלוקוז (סוכר) נדבק להמוגלובין שלנו.
למה זה חשוב?
הבדיקה הזו משמשת לעתים קרובות לאבחון טרום סוכרת וסוכרת, כמו גם למעקב אחרי אנשים עם סוכרת.
תוצאת A1C מוצגת כאחוז המשקף את אחוז הגלוקוז וההמוגלובין הקשורים יחד. לדוגמה, רמת A1C שבה יש חמישה המוגלובין מסוכרר מתוך 100 המוגלובין תהיה 5%.
טווחי A1C הם:
- רגיל (אדם בריא): פחות מ-5.7%
- טרום סוכרת: 5.7% עד 6.4%
- סוכרת: 6.5% ומעלה
שימו לב שיש מספר גורמים שיכולים להטעות (להגביר או להפחית) את תוצאת A1C (ללא קשר לסוכרת):
- אי ספיקת כליות, מחלת כבד או אנמיה חמורה
- המוצא שלנו (אפריקאי, ים תיכוני או דרום מזרח אסייתי)
- הפרעות דם מסוימות (כגון אנמיה חרמשית)
- תרופות מסוימות, כולל אופיואידים וכמה תרופות ל-HIV
- איבוד דם או עירויי דם
- הריון מוקדם או מאוחר
מה קורה כאשר A1C גבוה?
אסור להתעלם מרמת A1C גבוהה. מחקרים מראים קשר ישיר בין A1C גבוה לסיבוכי סוכרת.
רמת A1C מעל 7% פירושה סכנה מוגברת לסיבוכים כתוצאה מסוכרת, ולכן יש לנקוט במהלכים להפחתת רמות הסוכר בדם.
אם לא ננקוט בפעולות מיידיות, הסוכר הגבוה בדם עלול להוביל לסיבוכים חמורים כמו מחלות לב, שבץ מוחי, אובדן ראייה, נזק עצבי, מחלת כליות ומחלות חניכיים. כמו כן, בעיות לטווח הקצר שיש לשים לב אליהן הן: היפוגליקמיה והיפרגליקמיה.
מחלות לב ושבץ
לאנשים סוכרתיים יש רמת סוכר גבוהה בדם, ולאורך זמן דבר זה עלול לפגוע בכלי הדם ובעצבים השולטים בלב, ולהוביל למחלות לב.
נמצא שאנשים עם סוכרת נוטים לפתח מחלות לב בגיל צעיר יותר מאשר אנשים ללא סוכרת. כמו כן, ככל שיש סוכרת יותר זמן, כך גדל הסיכוי ללקות במחלת לב.
הסוג השכיח ביותר של מחלת לב הוא מחלת עורקים כליליים, הנגרמת על ידי היצרות של העורקים המובילים חמצן ודם אל הלב כתוצאה מהצטברות רובד בדפנות העורקים.
הרובד עשוי ממשקעי כולסטרול המצטברים בחלק הפנימי של העורקים ומפחיתים את זרימת הדם. תהליך זה נקרא גם טרשת עורקים. ירידה בזרימת הדם אל הלב עלולה לגרום להתקף לב.
ירידה בזרימת הדם למוח יכולה גם לגרום לשבץ מוחי. סוכרתיים נמצאים בסיכון גבוה יותר באופן משמעותי ללקות בשבץ ושכיחות התמותה גבוהה יותר.
כמו כן, סוכרתיים נוטים לסבול יותר ממצבים אחרים שמעלים את הסיכון למחלות לב, כמו:
- לחץ דם גבוה: המגביר את עוצמת הדם דרך בעורקים ועלול לפגוע בדפנות העורקים.
- עודף כולסטרול ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה (LDL): כמו כן, המכונה כולסטרול רע, זה יכול להוביל להיווצרות רובד על דפנות העורקים.
- טריגליצרידים גבוהים: זה בשילוב עם כולסטרול HDL נמוך או כולסטרול LDL גבוה נחשב לגורם להתקשות העורקים.
אנשים עם סוכרת נוטים יותר לסבול מאי ספיקת לב, מצב בו הלב לא מצליח לפמפם מספיק דם.
עיוורון
סוכרת יכולה גם לגרום לנזק לעיניים, שעלול להוביל לראייה לקויה ולאובדן ראייה.
בעיות עיניים של סוכרתיים מכונות גם מחלות עיניים סוכרתיות כמו: רטינופתיה סוכרתית, בצקת מקולרית סוכרתית (הצטברות נוזלים ברשתית), קטרקט וגלאוקומה.
אנשים עם סוכרת יכולים לנקוט בצעדים למניעת מחלת עיניים סוכרתית על ידי טיפול בסוכרת שלהם.
אם רמת הגלוקוז בדם נשארת גבוהה לאורך זמן, הדבר עלול לפגוע בכלי הדם הזעירים בחלק האחורי של העיניים, נזק זה יכול להתחיל כבר בטרום סוכרת.
כלי דם פגומים עלולים לדלוף נוזלים ולגרום לנפיחות. כלי דם חדשים וחלשים עשויים גם להתחיל להתפתח. כלי דם אלו עלולים לדמם לתוך החלק האמצעי של העין, להוביל לצלקות או לגרום ללחץ גבוה בצורה מסוכנת בתוך העין.
רטינופתיה סוכרתית היא הסיבה השכיחה ביותר לאובדן ראייה בקרב אנשים עם סוכרת. אבחון וטיפול מוקדם ברטינופתיה סוכרתית יכולים להפחית את הסיכון לעיוורון ב-95%.
לעתים קרובות אין סימני אזהרה לכך שנזק מתפתח, לכן, בדיקה מקיפה ומורחבת של העין עוזרת לאבחן ולטפל בבעיה לפני שיהיה נזק רציני יותר.
מבוגרים עם סוכרת מסוג 1 צריכים לעבור בדיקת עיניים מורחבת תוך חמש שנים מרגע האבחנה, ולאחר מכן כל שנה. מבוגרים עם סוכרת מסוג 2, צריכים לעבור בדיקת עיניים זמן קצר לאחר האבחנה ובדיקת עיניים מורחבת כל שנה לאחר מכן. עם זאת, ניתן לשקול בדיקה כל שנה עד שנתיים לאחר בדיקת עיניים רגילה אחת או יותר.
נזק עצבי הנגרם כתוצאה מסוכרת נקרא נוירופתיה סוכרתית. סוכר גבוה בדם פוגע בעצבים, ועצבים אלה עשויים להפסיק לשלוח הודעות לחלקים שונים בגוף. נזק עצבי יכול לגרום לבעיות קלות (כמו חוסר תחושה), ועד לכאב. לחצי מהאנשים עם סוכרת יש נזק עצבי.
ישנם מספר סוגים של נוירופתיה:
- נוירופתיה פריפרית: סוג זה של נזק משפיע על הידיים, הרגליים, כפות הרגליים והזרועות, זה הסוג הנפוץ ביותר של נזק עצבי בקרב סוכרתיים. בדרך כלל מתחיל בכפות הרגליים – בדרך כלל בשתי הרגליים בבת אחת.
- נוירופתיה אוטונומיתי: משפיעה על הלב, שלפוחית השתן, הבטן, המעיים, איברי המין או העיניים.
- נוירופתיה פרוקסימלית: משפיעה על עצבים בירכיים, בישבן או ברגליים. יכולה להשפיע גם על אזור הבטן והחזה.
- נוירופתיה מקומית: משפיעה על עצבים בודדים, לרוב ביד, בראש, בפלג גוף עליון או ברגל.
אנשים עם סוכרת צריכים לשים לב לתסמינים של נזק עצבי על ידי זיהוי תסמינים חדשים הקשורים לכאב, חוסר תחושה או בעיות חדשות עם שליטה ביציאות. כמו עם סיבוכים אחרים, שמירה על רמת הסוכר בדם בטווח התקין היא הדרך הטובה ביותר למניעת נזק עצבי.
מחלת כליות
אנשים עם סוכרת עלולים גם לחלות במחלת כליות סוכרתית. בערך אחד מכל שלושה מבוגרים עם סוכרת סובל ממחלת כליות. סוכר גבוה בדם עלול לפגוע בכלי הדם בכליות. כשזה קורה, הם לא עובדים טוב. אנשים רבים עם סוכרת מפתחים גם לחץ דם גבוה, שעלול לפגוע גם בכליות.
מחלת חניכיים
סוכרת לא רק מובילה לרמות גבוהות של סוכר בדם, אלא גם לרמה גבוהה של סוכרים ברוק, שהרי באים במגע עם הפה. השיניים והחניכיים שלהם חשופים ליותר סוכרים, מה שעוזר לחיידקים ולפלאק להתפתח, מגרה את החניכיים וגורם למחלות חניכיים.
בנוסף למחלת חניכיים, הלסת, הלשון ורקמות פה אחרות עלולות להיפגע.
מחלת החניכיים הנפוצה ביותר ובעיות פה אחרות שיש לאנשים עם סוכרת הם:
- דלקת חניכיים (חניכיים לא בריאים או דלקתיים)
- פריודונטיטיס
- פטרת הפה (זיהום שמרים דרך הפה)
- יובש בפה
- צריבה בפה
חלק מהסימנים הראשונים למחלת חניכיים הם חניכיים נפוחות, רכות או מדממות. לפעמים ייתכן שאין סימנים למחלת חניכיים. ולא נדע שיש נזק רציני. ההגנה הטובה ביותר היא לפנות לרופא השיניים פעמיים בשנה לניקוי ובדיקה.
איך מפחיתים את רמת ה-A1C?
יש דרכים בהן ניתן להוריד את רמת הסוכר בדם וכתוצאה מכך להוריד את רמות A1C ולמנוע אותן. קבלת טיפול רפואי הכוללת תרופות ושינויים באורח החיים, יסייעו בהורדת רמות הסוכר וימנעו סיבוכים.
אכילה בריאה ומעקב אחר ארוחות
לתזונה שלנו יש השפעה עצומה על האופן שבו הגוף מייצר ומשתמש בסוכר בדם. על מנת לשמור על רמת סוכר בריאה בדם ולהוריד את ה-A1C, אכילה בריאה ומעקב אחר ארוחות יכולים לסייע.
משמעות המעקב היא לתכנן מראש את הארוחות, ולראות מה יכול להגביר את רמת הסוכר בדם שלך. קראו בהרחבה על 25 מזונות שחולי סוכרת יכולים לאכול
טכניקות הפגת מתח
ניהול מתח חיוני לשמירה על הבריאות באופן כללי, ויכול לעזור במיוחד לאנשים עם סוכרת.
מחקרים הראו שלחץ נפשי יכול להגביר את ייצור הגלוקוז ולהפריע לעיבוד הגלוקוז. המשמעות היא שלשליטה טובה יותר ברמות הלחץ שלנו יכולה להיות בעלת השפעה חיובית על רמות הסוכר בדם.
כמה דוגמות לטכניקות להפגת מתח:
- יוגה
- כתיבת יומן
- מדיטציה
- טיפול בשיחה
היו פעילים
פעילות גופנית יכולה לסייע במקרים של סוכרת מכיוון שהיא גם תורמת לירידה במשקל וגם להפגת מתחים, ובנוסף, היא גם משפיעה ישירות על רמות הסוכר בדם.
כשאתם מתאמנים, השרירים שלכם צריכים ומשתמשים בסוכר, מה שמוריד את הרמות בדם. מחקרים הראו שלפעילות גופנית סדירה היו השפעות חיוביות על השליטה הגליקמית והרכב הגוף בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2.
ככל שתבצעו יותר פעילות גופנית, כך הפחתת רמת A1C תהיה גדולה יותר. רוב האנשים עם סוכרת צריכים לשאוף לפחות ל-150 דקות של פעילות גופנית בעצימות בינונית מדי שבוע.
טיפול תרופתי ומעקב קבוע
A1C הוא כלי חשוב לניהול סוכרת, אך הוא אינו מחליף בדיקות סוכר רגילות בבית. רמת הסוכר בדם עולה ויורדת לאורך היום והלילה, מה שלא נתפס על ידי ה-A1C שלך. לשני אנשים יכולים להיות אותו A1C, אחד עם רמות סוכר קבועות בדם והשני עם תנודות גבוהות ונמוכות.
אם הגעתם לרמת A1C רצויה, ויש לכם תסמינים של סוכר גבוה או נמוך, בדקו את רמת הסוכר בדם לעתים קרובות יותר ובזמנים שונים של היום. עקבו אחרי המדדים ושתפו את התוצאות עם הרופא שלכם כדי שתוכלו לבצע שינויים בתוכנית הטיפול ובתרופות שלכם.