Logo
כאב בעצב הסיאטי: כל מה שאתם צריכים לדעת

כאב בעצב הסיאטי: כל מה שאתם צריכים לדעת

Avatar of אגוגו

המונח סיאטי מתייחס לסימפטום של כאב רגליים המתקשר גם לעקצוצים, תחושת איבר “רדום” או חולשה – כאב היורד מהגב התחתון עד לישבן ומשם לעצב הסיאטי בגב של כל רגל.

כאב בעצב סיאטי הוא לא אבחון נפרד משל עצמו, אלא סימפטום של מצב רפואי אחר שקיים ככל הנראה ומשם נגרם ונובע הכאב. כאבי גב תחתון נפוצים ומצבים רפואיים נפוצים שגורמים לכאב בעצב הסיאטי כוללים פרצת דיסק מותני, דלקת דיסק כרונית, דלקת בתעלת עמוד השדרה ועוד. (ראו בנוסף: כאבי גב תחתון – גורמים, תסמינים ודרכי טיפול)

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

כאב בעצב הסיאטי

כאב בעצם הסיאטי מאופיין על ידי או אחד או מספר סימפטומים:

  • כאב כרוני בצד אחד בלבד של הישבן או הרגל (רק לעיתים נדירות הכאב מופיע בשתי הרגליים)
  • כאב שמחמיר בישיבה
  • כאב רגל שמוגדר כ”צריבה”, כאב חד או עקצוצים
  • חולשה, כאב עמום או קושי בתזוזת הרגל, כף הרגל או אצבעות כפות הרגליים
  • כאב חד שמקשה על הליכה או דריכה
  • כאב שמקרין למטה על הרגל ועלול להשפיע גם על הרגל וכף הרגל

כאב עצם הסיאטי יכול להיות עמום ולא שכיח במיוחד או כאב מתמשך ובלתי נסבל, עוצמות רמת הכאב ומשך ההשפעה משתנים ממטופל למטופל. הסימפטומים בדרך כלל מבוססים על מיקום העצב הבעייתי ומיקום הלחץ שמופעל עליו.

למרות שהסימפטומים יכולים להיות כואבים ומגבילים, נזק ברקמות שנוצר מתוך כאב בעצב הסיאטי והופך להיות למצב קבוע, מתרחש רק לעיתים נדירות. בנוסף, כאב מתפשט לעמוד השדרה או כל מעורבות של עמוד השדרה הם אפשריים אך נדירים בהחלט במצב של כאב בעצב הסיאטי.

סיאטיקה והעצב הסיאטי

העצב הסיאטי הוא העצב הגדול ביותר בגוף והוא מורכב משורשי עצב בודדים שמסתעפים מעמוד השדרה והגב התחתון – יחד הם יוצרים את העצב הסיאטי. סימפטומים של סיאטיקה מתרחשים כאשר העצב הסיאטי הגדול מגורה או מופעל עליו לחץ קרוב לבסיס ההסתעפות.

  • העצב הסיאטי מתחיל בגב התחתון.
  • בכל חולייה של עמוד השדרה התחתון, שורש של עצב יוצא מתעלת עמוד השדרה וכל אחד מהעצבים הללו יחד יוצרים את העצב הגדול, העצב הסיאטי.
  • העצב הסיאטי מתחיל בגב התחתון, דרך הישבן ויורד מטה דרך כל רגל.
  • חלקים של העצב הסיאטי שמסתעפים לכל רגל בנפרד יוצרים את העצבים בחלקים שונים של הרגל: הירך, השוק, כף הרגל ואצבעות כפות הרגליים.

הסימפטומים הספציפיים לגבי עצב הסיאטי: כאב ברגליים, תחושת עמימות ברגליים ןבכפות הרגליים, תחושה של עקצוצים, חולשה וגם סימפטומים של כאבים שונים שמקרינים על הרגל, כולם תלויים במקום בו יש לחץ על העצב. לדוגמה: פגיעה בעצב (L5) יכולה ליצור חולשה בתנועה של הבוהן ברגל ולפגוע בפעילות הקרסול.

משך וטווח הכאב בעצב הסיאטי

סיאטיקה מתרחשת לפני גיל 20 לעיתים נדירות בלבד וכמעט מוגבלת לגילאים מבוגרים. ללא ספק מצב נפוץ בגיל העמידה ובמיוחד בגילאי ארבעים עד חמישים. אחוזי האנשים שסובלים מהמצב הם גבוהים: אולי משום שמשתמשים בהגדרה הזו של כאב עצב סיאטי כדי לכלול בתוכה כל כך הרבה סוגים שונים של כאבי רגליים, השכיחות של התופעה כאשר בודקים כמותית, היא גבוהה במיוחד.

חוקרים שונים העריכו שכ-43 אחוז מהאוכלוסייה סובלים מהתופעה. לעיתים קרובות פציעה או אירוע לא גורמים ישירות לכאב בעצב, זו בדרך כלל בעיה שנגרמת לאחר זמן מסוים. רוב האנשים שחווים סיאטיקה משתפרים תוך שבועות או חודשים ומוצאים הקלה לכאביהם דרך טיפול שלא דורש ניתוח. לעומת זאת, חלק מהאנשים סובלים מהכאב בצורה קבועה וקשה.

אם אתם חוששים מכאב בעצב הסיאטי מומלץ שתדברו עם רופא. גם על מנת לבדוק איך מפחיתים את הכאב וגם כדי לברר ולהבין אם יש סיכוי או סיכון לבעיה רפואית קשה יותר.

כאשר סיאטיקה הופכת להיות רצינית

סימפטומים מסוימים של סיאטיקה, למרות שהם נדירים, דורשים התייחסות מיידית ולפעמים התערבות ניתוחית מיידית. מה למשל? חולשה ברגל שנגרמה מפגיעה עצבית מתקדמת, פגיעה בשלפוחית השתן. גידולים בעמוד השדרה או דלקות בעמוד השדרה, כולם גורמים לכאב בעצב הסיאטי. משום שלכאב הזה יש סיבה שקשורה לבעיה בריאותית אחרת, הטיפול בדרך כלל מתייחס להחלמה מהמחלה או הפגיעה שגורמת לכאב ולא רק להקלה על הסימפטומים, טיפול רחב ומקיף. הטיפול הוא בדרך כלל טיפול עצמי או טיפול ללא התערבות ניתוח אך במקרים מסוימים,  מקרים חמורים וקשים שגורמים למוגבלות, עדיף לשקול ניתוח.

הסיבות לסיאטיקה

כאשר דנים בנושא סיאטיקה, חשוב להבין שקודם כל מטפלים בבעיה הרפואית שגורמת ככל הנראה לכאב ורק אז דואגים לטיפול והקלה על הכאבים ועל שורש כף הרגל תוך כדי תשומת לב לצמצום הכאב האקוטי שנוצר ולא מרפה.

6 סיבות נפוצות להיווצרות סיאטיקה

ששת המצבים שלפניכם הם הנפוצים ביותר שמדובר בהיווצרות סיאטיקה:

  • פריצת דיסק: פריצת דיסק מתרחשת כאשר החלק הרך יותר של החוליה נפגע וזולג ממנה נוזל החוצה או נוצר בקע דרך המרקם הסיבי שמסביב. בנוסף, נוצר גירוי לעצב הסיאטי כתוצאה מהפגיעה. פריצת דיסק נקראת גם צניחת דיסק בין-חולייתי או עצב צבוט. סיאטיקה היא למעשה הסימפטום הנפוץ ביותר של פריצת דיסק. (ראו גם: פריצת דיסק – תסמינים, גורמים ודרכי טיפול)
  • פריצת דיסק דגרנטיבית: ניוון של חוליות עמוד השדרה הוא תהליך טבעי שמגיע עם הזקנה והבגרות אך עבור חלק מהאנשים, הניוון של החוליות המדרדרות בגב התחתון גורם לגירוי של העצב הסיאטי וגורם למצב של סיאטיקה. מחלת ניוון דיסק וחוליות מאובחנת כאשר חוליה חלשה יוצרת מיקרו תנועה בחוליות השונות וחלבונים דלקתיים מתוך הדיסק נחשפים ומגרים את שורשי העצבים באיזור. עצב “דורבן” שגם נוטה להתרחש עם הידרדרות עמוד השדרה, הוא גם גורם המגרה את העצב הסיאטי וגורם לסיאטיקה.
  • ספונדילוליסטזיס איסטמי: המצב המתרחש כאשר שבר לחץ קטן מאפשר לחולייה לזוז ולהתייצב אחד על השני. כלומר, אם חוליה L5 מחליקה קדימה מעל חוליה S1. השילוב של צניחת דיסק, תזוזות חוליה ושבר לחץ יוצר סיאטיקה וגירוי עצבי של העצב הסיאטי.
  • היצרות תעלת השדרה: סיאטיקה נוצרת בעקבות תופעה של היצרות תעלת השדרה שמתרחשת בדרך כלל עם הגיל, מצב שנוצר בדרך כלל במבוגרים מעל גיל 60. המצב של היצרות תעלת השדרה מתרחש בדרך כלל כתוצאה ממפרקים מוגדלים, גדילה מוגברת של רקמות בגוף ודיסק בולט שמפעיל לחץ על שורשי העצבים היוצרים כאב בעצב הסיאטי. היצרות של תעלת עמוד השדרה מתרחש בדרך כלל בשילוב עם דלקת מפרקים של עמוד השדרה. יש לציין שדלקת פרקים שלעצמה היא סיבה מספקת לגרום לכאב של העצב הסיאטי.
  • תסמונת פיריפורמיס (השריר האגסי): מצב בו שריר הפיריפורמיס או בכינויו העברי, השריר האגסי, יוצר לחץ ו/או גירוי של העצב הסיאטי.  כאשר השריר עצמו מגורה נוצר כאב בעצב הסיאטי. ההגדרה היא לא מוחלטת, בהגדרה הרפואית השריר האגסי לא מתאר מצב של לחץ או פגיעה בשורש העצב הגורמים לכאבים ולחוסר תחושה, ההגדרה של כאב בעצב הסיאטי. עם זאת, בשל הכאב שנוצר בכף הרגל, לעיתים קרובות מכנים את המצב סיאטיקה.
  • דלקת במפרקי העצה והכסל: גירוי של מפרקי העצה והכסל הממוקם במורד עמוד השדרה, פוגם גם בעצב ה-L5 שנמצא מעל מפרק העצה והכסל וגורם לכאב בעצב הסיאטי. שוב, גם פה זה לא מצב של לחץ או פגיעה בשורש העצב הגורמים לכאבים ולחוסר תחושה, ההגדרה של כאב סיאטי. עם זאת, בשל הכאב שנוצר בכף הרגל שהוא כאב דומה מאוד לכאב סיאטי, לעיתים קרובות מכנים את המצב סיאטיקה.

סיבות נוספות לכאב סיאטי וסימפטומים של סיאטיקה

בנוסף לסיבות הנפוצות ביותר, יש עוד מספר סיבות למצבים שגורמים לסיאטיקה, כמו למשל:

  • הריון: השינויים שעוברים על גוף האישה בזמן ההריון הם כבירים ומשמעותיים. שינויים רבים כמו עלייה במשקל, שינוי מרכז הכובד האישי ושינוי הורמונלי – כל אלה יכולים להצביע על מצב של סיאטיקה שנגרם במהלך ההריון.
  • רקמה צלקתית: מצב בו רקמה צלקתית המכונה גם פיברוזיס של האפידורל, מתרכזת לשורש העצב המותני. במצב כזה, לעיתים נגרם מצב של סיאטיקה בתהליך.
  • התקשות ופגיעה בשרירים: במקרים מסוימים, דלקות המתקשרות לכאבי שרירים, עוויתות ועיוותי שרירים שמים לחץ על השורש העצבי ויוצרים כאב בעצב הסיאטי.
  • גידול בעמוד השדרה: במקרים נדירים, גידול בעמוד השדרה יכול להפעיל לחץ על שורש העצב בגב התחתון ולגרום לסימפטומים סיאטיים. לעיתים נוצרים גידולים על עמוד השדרה, זה בהחלט אפשרי. עם זאת, ברוב המקרים, סיאטיקה תיגרם דווקא מגידולים באיזורים שונים של הגוף, גידולים שיגדלו וישלוח גרורות גם לעמוד השדרה וסביבו. הלחץ היופעל הוא מקור הכאב העצבי הסיאטי.
  • דלקת: למרות שזה נדיר, דלקת שמתחוללת בגב התחתון יכולה להשפיע על שורש העצב ולגרום לסיאטיקה.
  • שבר: זה בהחלט אפשרי לסבול מסיאטיקה כתוצאה משבר בחולייה מותנית. רוב השברים נגרמים כתוצאה מטראומה חמורה כמו נפילה או תאונת דרכים או משום שהעצם היא חלשה מדי בשל מצב של אוסטופורוזיס, תרופה מסוימת או מצב רפואי אחר.
  • דלקת חוליות מקשחת: דלקת חוליות מקשחת היא מחלה דלקתית כרונית הפוגעת במפרקי עמוד השידרה. הסימפטומים מתחילים במפרק העצה והכסל ויוצרים דלקת במפרקי העצה והכסל. הדלקת הזו עלולה לגרום לסיאטיקה ולהיחשב כסיאטיקה.

כמובן שזו לא רשימה מלאה, יש אינספור סיבות שגורמות למצבים שונים של סיאטיקה. חשוב להכיר ולדעת את האבחונים הקליניים לסיבות השונות משום שטיפולים במיוחד לעצב הסיאטי ישתנו ממטופל למטופל ויהיו שונים ומשונים, תלוי במצב המרכזי שגרם לבעיה מלכתחילה. למשל: התעמלות ממוקדת סיאטיקה המתמקדת בהקלה על כאבים וטיפול בכאב של העצב הסיאטי, תשתנה לפי המצב של הסימפטומים השונים ולפי כל אחד ומצב המחלה המרכזית שגורמת לכך. רק לפי אבחון ספציפי אפשר לזהות ולהבין איזה אימון גופני או פעילות פיסית מתאימים להקלה במצב של מטופלים.

גורמי סיכון להתפתחות סיאטיקה

מחקרים טוענים שאנשים עם משקל עודף, אנשים שמעשנים או מטופלים בעלי משקל מורבידי קיצוני הם אלו שנמצאים בסיכון מוגבר להתפתחות סיאטיקה ולמעשה הם מהווים את הרוב שבדרך כלל מתאשפזים בשל סיאטיקה ומצבים קשורים לכך. שימוש בניקוטין דרך עישון סיגריות או כל צריכת ניקוטין אחרת כמו לעיסה הוכחה כקשורה ישירות לתרומה להידרדרות והיווצרות מצב של פריצת דיסק.

סימפטומים של סיאטיקה

עבור אנשים מסוימים, כאב של סיאטיקה יכול להיות חמור ומאתגר באופן קבוע וכרוני. עבור אחרים, הסימפטומים עלולים להופיע מדי פעם ולהוות מטרד, עם פוטנציאל מתמיד להידרדרות המצב.

כאב גב תחתון הוא כאב שמופיע יחד עם כאב ברגל שמסמן את הכאב בעצב הסיאטי אך בדרך כלל כאב הרגל מהווה בעיה חמורה יותר מכאב הגב. אנשים הלוקים בסיאטיקה מתארים את הסימפטומים כתחושה קשה שלא נותנת מנוח ומספרים על גלי זעזוע, שוק חשמלי שרצים לאורך הרגל באופן מתמיד או מתארים את הכאב כתחושה של שריפה וצריבה קשה של הרגל.

סימפטומים נפוצים של סיאטיקה

בדרך כלל, סיאטייקה משפיעה רק על צד אחד של הגפיים התחתונות ומקרינה מהגב התחתון לגב הירך ואחורי הרגל.

בדרך כלל, מופיע שילוב של חלק מהסימפטומים השכיחים הללו של סיאטיקה:

  • כאב מתמיד בצד אחד של הישבן או הרגל שמופיע רק לעיתים נדירות בשני הצדדים
  • כאב שיורד מהגב התחתון או הישבן ויורד לאורך העצב הסיאטי וממשיך מגב הירך לרגל התחתונה ולכף הרגל
  • כאב שמשתפר כאשר הלוקים בו שוכבים או הולכים אך מדרדר בחומרתו כאשר עומדים או יושבים
  • הכאב בדרך כלל מתואר כחד ושורף לעומת עמום וקהה
  • תחושת עמימות, “רגל רדומה”, חולשה ברגל, תחושת עקצוצים ודקירות לאורך הרגל
  • חולשה או תחושה רדומה של הרגל וכף הרגל גם בתזוזה של הרגל
  • כאב חמור או דוקר ברגל אחת שמקשה על ההליכה והעמידה
  • כאב וסימפטומים אחרים באצבעות כפות הרגליים, תלוי על מקום הפגיעה של העצב הסיאטי
  • כאב בגב התחתון שמורגש אך לפי רוב המקרים, כאב לא חזק יחסית לעוצמת הכאב המורגשת בכף הרגל

הסימפטומים מחמירים בביצוע פעולות ספונטניות ומהירות כמו שיעול או עיטוש או בשינוי תנוחות כמו למשל במעבר ממצב ישיבה למצב עמידה.

סימפטומים מסוימים קשורים לבעיה הרפואית המרכזית שגורמת לכאב בעצם הסיאטי ולהיווצרות מצב של סיאטיקה. לדוגמה, כיפוף הגוף אחורה או הליכה קצרה עלולים לעורר סימפטומים אצל מטופל כאשר הגורם המרכזי לבעיה הוא היצרות עמוד השדרה. כיפוף הגב קדימה עלול ליצור גירוי של העצב הסיאטי של מטופל אם הסיבה היא פריצת דיסק מותני.

סימפטומים של סיאטיקה לפי כל שורש עצב

ישנם שני שורשי עצב שיוצאים מתוך עמוד השדרה המותני (L4 and L5) ושלושה שיוצאים מתוך הסקרום (S1, S2, and S3).

כל חמשת העצבים הללו יחד יוצרים את העצב הסיאטי וממנו מסתעפים בשנית לרגל כדי ליצור תנועה, תחושות מגע ותפקודים עצביים ביעדים מסוימים ברגל ובכף הרגל.

הסימפטומים מופיעים לפי המיקום של הפגיעה או נקודת הגירוי של העצב הסיאטי. לדוגמה:

  • סיאטיקה שנגרמת משורש העצב L4: הסימפטומים בדרך כלל משפיעים על הירך. חולים עשויים לחוש חולשה כשהם מנסים ליישר את הרגל ומצב של “ברך נזרקת” מתרחש כאשר קשה למטופל לשנות תנוחה בקלות, קשה לרגל להתייצב. קיים רפלקס מצומצם של הברך להתיישר כראוי.
  • סיאטיקה שנגרמת משורש העצב L5: הסימפטומים לעתים מגיעים עד לכפות הרגליים ולקרסוליים, מצב המכונה צניחת כף הרגל. חולים ירגישו כאב ועמימות בחלק העליון של כף הרגל, במיוחד באזור בין בוהן כף הרגל לאצבע השנייה.
  • סיאטיקה שנגרמת משורש העצב L5: הסימפטומים משפיעים על החלק החיצוני של הרגל שמקרין על אצבעות כפות הרגליים. החולים יחושו חולשה כאשר ינסו להרים את העקב מהקרקע או שינסו לעמוד על קצות האצבעות. הרפלקס של הקרסול גם יעבוד בצורה מופחתת.

בדרך כלל כמה עצבים או חלק ממספר עצבים נפגעו ולכן מטופלים ירגישו סוג כאב המשלב מספר מהסימפטומים שציינו.

סימפטומים של סיאטיקה דורשים התייחסות רפואית מיידית

לעיתים נדירות קורה שמצבים של סיאטיקה מסתבכים לכדי צורך בניתוח וטיפול בחירום. הסימפטומים הבאים מצביעים על כך שאתם צריכים לגשת לרופא או לחדר מיון באופן מיידי וללא היסוס:

  • סימפטומים שמחמירים במקום להשתפר שעלולים להצביע על נזק אפשרי במערכת העצבים שמעכבת את שיפור המצב, במיוחד אם הסימנים שגרמו למצב נגרמו מנזק נוירולגי או מצביעים על נזק נוירולגי כמו לדוגמה: חולשה קיצונית ברגל.
  • סימפטומים שמופיעים בשתי הרגליים בו זמנית או שיוצרים פגיעה ו/או חוסר שליטה בשלפוחית השתן, בפעולת המעיים, פגיעה באיזור הגניטלי ועוד, עלולים להצביע על תסמונת זנב הסוס שהיא מצב נוירולוגי חמור שגורם לחוסר פעילות של שורשי העצב בתוך התעלה השדרתית, מצב נדיר שמזוהה רק בשני אחוזים של מצבי פריצת דיסק ושעלול לגרום לשיתוק במקרים קיצוניים.

סיאטיקה שלאחר תאונה מתאפיינת בעוד מצבים סביב האירוע כמו חום גבוה ואובדן תיאבון – מצבים הדורשים גם הם התייחסות רפואית. יש לגשת לייעוץ רפואי במידה שחשים סכנה או דאגה לגבי מצב הסיאטיקה שלכם.

טיפול בסיאטיקה

למצבים כרוניים ודלקתיים וגם התפרצויות של כאב בעצב הסיאטי יש להתייחס בהתאם ולטפל במצב באופן קבוע ושגרתי על מנת שהמצב לא ידרדר. ישנן תרופות מתאימות רבות שלא מערבות ניתוח או תהליכים פולשניים. למעשה, אימון גופני הוא אחד הגורמים שמסייעים להתגבר על כאב בעצם הסיאטי ולהקל על עוצמת הכאב.

ישנם אנשים שאצלם המצב חמור במיוחד מבחינת כאב ואנשים עם מצב שלא זכה לשיפור גם בעקבות טיפול בכדורים, פעילות גופנית ותרגילים. במקרים כאלו לעיתים יש ואין ברירה אלא לשקול ניתוח, שיטה אידיאלית ויעילה עבור מטופלים מסוימים שזקוקים להקלה מיידית בעוצמת הכאב וגם תרים אחר פתרון לכאב הכרוני. ניתוח יכול גם לסייע להפחתת כאב עתידי או למנוע ו/או לצמצם מצבים של חוסר תפקוד.

טיפול בסיאטיקה ללא התערבות כירורגית

המטרות של טיפול בסיאטיקה ללא ניתוח הן להקל כל הכאב ועל הסימפטומים הנוירולוגים הנוצרים בעקבות שורש עצבי  דחוס. ישנן מבחר אופציות אפשריות לטיפול. אחת מהאפשרויות לפניכם מתאימות לטיפולים חיצוניים לסיאטיקה:

  • טיפול בקור וחום: לכאב בעצב הסיאטי שהופך להיות בלתי נסבל יש להשתמש במארזי קרח וחום שניתן לקרר או לחמם ברגע. כריות חום וקור עוזרות להקל על הכאבים באופן מיידי. הניחו קרח על העור למשך 20 דקות וחזרו על הפעולה כל שעתיים. חלק מעדיפים להתחיל בפעולת חימום או נהנים מהקלה מירבית בשימוש בכריות חמות. האידיאל הוא לשלב בין השניים. מומלץ לשים קרח במטלית ולא ישירות על העור. ניתן גם לשים מטלית חמה על העור לטיפול בחום רק להיות זהירים.
  • משככי כאבים: משככי כאבים ללא מרשם הם מעולים ויעילים בהקלה על כאב שנגרם מסיאטיקה. תרופות נוגדות דלקת ללא סטרואידים או סטרואידים שננטלים ככדור יעילות גם להפחתת דלקות שמגרות כאב. מרגיעי שרירים או תרופות נרקוטיות אחרות גם יכולות להתאים כל עוד המרשם הוא רק לזמן קצר רק כדי לצמצם כאבים, לא מומלץ לצרוך תרופות נרקוטיות לאורך זמן. מומלץ להשתמש בתרופות נרקוטיות לתקופה של כמה ימים עד לשבועיים ולא מעבר לכך.
  • זריקות סטרואידים אפידורליות: זריקות סטרואידים אפידורליות מסייעות בהפחתת דלקות. לא כמו תרופות הננטלות דרך הפה, זריקה פועלת ישירות על האיזור המדובר והכואב סביב העצב הסיאטי ותוקפת ישירות את הדלקת שעלולה לגרום לכאב. למרות שההבדלים נראים לא משמעותיים, זריקה מספקת הקלה על כאב למשך שבוע או עד שנה בסך הכל וגם חשוב לזכור שזה גם לא עובד עבור כולם, זריקה היא עדיין בחירה אידיאלית להקלה על כאב. עוד אלמנט חשוב לטובת שימוש בזריקה: הזריקה מסייעת בהקלת הכאב, פעולה שמאפשרת למטופל לזכות בהקלה מהכאב ולהתקדם ללא כאב ואפילו להתאמן ולהשתפר מבחינה גופנית ללא כאב אקוטי מתמיד. מטופלים צריכים סביבה חפה מכאבים כדי להצליח להתעלות מעל המצב הרפואי בו הם נמצאים ולהתקדם למצב יציב ובריא יותר. ההקלה שהם זוכים לה מהכאב הא חשובה לתהליך ההחלמה במקרים רבים.

טיפולים אלטרנטיביים לטיפול בסיאטיקה

בנוסף לטיפולים רפואיים סטנדרטיים, מספר טיפולים אלטרנטייבים הוכיחו שהם יכולים לספק הקלה לחולים רבים. חלק מהמתודות היותר נפוצות לטיפול כוללות טיפול של כירופרקט, אקופונקטורה, טיפול התנהגותי קוגנטיבי וטיפול במגע ועיסויים:

1.טיפול בכירופרקט/התערבות כירופרקט

הזזת עמוד השדרה ומניפולציה ידנית בידי מומחה ועל ידי אנשים המוכשרים לכך (אנשי רפואה מומחים בנושא) בדרך כלל מסייעת לשינוי זווית עמוד השדרה והכיפוף שלו. הצורה שבה עמוד השדרה ממוקם מסייעת לכל שאר הפעולות מסביב לעבוד טוב יותר. עמוד השדרה משפיע על מצבים רבים בגב ומסביב ועל מצבים רפואיים שיוצרים כאב סיאטי. מניפולציה ידנית על ידי מקצוענים עם הכשרה מתאימה יכולה לשנות את את התחושה הכללית של הגוף ולספק למטופל סביבת החלמה נוחה וטובה.

2.אקופונקטורה

שיטת הטיפול הזו מבוססת על הפילוסופיה של השגת ושמירה על איכות חיים דרך זרימה חופשית של אנרגיות בגוף. מחטים בעובי שערה בודדת – שלעיתים קשה אפילו להרגיש – מוחדרות לתוך העור ליד איזור הכאב. אקופונקטורה אושרה על ידי האדמינסטרציה האמריקאית לאוכל ותרופות (FDA) לטיפול בכאבי גב והמוסד הלאומי האמריקאי לבריאות מזהים ותומכים באקופונקטורה כגורם תומך בטפול בכאבי גב כולל סיאטיקה.

3.טיפול התנהגותי קוגנטיבי

התרפיה הזו מומלצת על מנת להשתלט ולשנות דפוסי התנהגות שיכולים לסייע בהקלה על הכאב. הבנה אילו התנהגויות תומכות או להיפך מונעות סיאטיקה, היא הדרך להצלחה. כדאי לדבר עם מטפל בפגישה אחד על אחד כדי שהוא יוכל להבין את הצרכים שלכם כחולים ומטופלים.

4.טיפול בעיסוי

סוגים מסוימים של תרפיה דרך עיסוי מוכיחים יתרונות נפלאים כולל המרצת מחזור הדם, הרגעת שרירים ושחרור אנדורפינים, משככי הכאבים הטבעיים של הגוף.

אלו הטיפולים האלטרנטיביים הנפוצים ביותר אבל אין ספק שהם לא היחידים, יש עוד המון אופציות ומטופלים נאלצים לעבור תהליכי ניסוי וטעייה כדי להגיע למצב אידיאלי בו הם מגלים מה עובד עבורם.

קראו בהרחבה על 6 מתיחות סיאטיות למניעת והקלת כאבי גב וירך

טיפול עבור כאב כרוני בעצב הסיאטי

החדשות הטובות עבור אנשים רבים הן שסיאטיקה בדרך כלל משתפרת בעצמה ותהליך הטיפול וההחלמה לוקח בין מספר ימים לבין מספר שבועות. בגדול, רוב האפיזודות של כאבי סיאטיקה לוקחים בין 6-12 שבועות. לאחר הקלה מיידית בכאב, תוכנית המשלבת פיזוותרפיה והתעמלות חייבת להתבצע בקביעות כדי לשלוט ולהשתלט על הכאב, למנוע הופעת כאבים נוספים ולצמצם מוגבלות ואי נוחות. הערכה אורגונומית של מקום העבודה שלכם יכול לעזור בפתרונות, אם אתם עומדים או מרימים בצורה לא נכונה, אם הסביבה שלכם תורמת להיווצרות כאבים נוספים ואם טבע העבודה כלל לא מתאים לגוף שלכם. חשוב להתייחס להבנה ולידע של המטופל לגבי אורח החיים שתורם או מקל על כאבי סיאטיקה באופן קבוע. ידע זה כוח, ככל שהמטופל ידע יותר, הוא ידע להתמודד עם זה טוב יותר.

ניתוח סיאטיקה

בדרך כלל, זה נחשב סביר להתייחס ולשקול ניתוח לסיאטיקה במקרים הבאים:

  • כאב רגליים חמור שממשיך ולא מרפה לתקופה של 4-6 שבועות
  • כאב שלא מרפה גם לאחר מאמץ ממושך וממוקד בטיפולים אלטרנטיביים שלא דורשים התערבות ניתוחית כמו סטרואידים שננטלים דרך הפה, תרופות אנטי דלקתיות שהם לא סטרואידים, מניפולציה ידנית של הגב או הגוף, זריקות ו/או טיפול פיזיותרפי.
  • מוגבלות שיוצרות מכשול ובעיה לתפקוד מלא ורגיל של המטופל.
  • טיפול דחוף הוא בדרך כלל הכרחי רק אם המטופל מרגיש חולשה גוברת של הרגל שנהיית גרועה וגרועה יותר, אובדן שליטה של הצרכים או מתן שתן או איזושהי הידרדרות חמורה.

לפי מצב הסיאטיקה, מצב המטופל וגורמים נוספים, אחד משני הנתוחים הכלליים הללו יהיו אופציות רלוונטיות:

  • שאיבת דיסק בעמוד השדרה
  • למינקטומיה מותנית – ניתוח להיצרות תעלת השדרה

שאיבת דיסק בעמוד השדרה לטיפול בסיאטיקה

במקרים שהכאב בעצב הסיאטי נגרם מפריצת דיסק, ניתוח שאיבת דיסק הוא הניתוח הנפוץ ביותר והמומלץ ביותר. בניתוח הזה, מסירים את החלק הבעייתי בעצב ובדיסק שגורם לבעייתיות ולכאבים וכל שאר הדיסק נותר שלם.

יש לשקול טיפול בניתוח שאיבת דיסק רק לאחר 4-6 שבועות של כאב חמור שלא זוכה להקלה, גם לאחר טיפול שלא דורש התערבות ניתוחית. קודם מנסים טיפולים שלא דורשים ניתוח ורק אז מתקדמים לשקול ניתוח, במקרים חמורים וקשים שלא זוכים לשיפור ללא ניתוח.

כחוק כללי, כתשעים אחוז מהמטופלים זוכים להקלה מהכאב בעצם הסיאטי לאחר ביצוע ניתוח מסוג זה.

למינקטומיה מותנית: ניתוח להיצרות תעלת השדרה

במקרים שהניתוח מתקשר ישירות לפריצת דיסק מותנית, למינקטומיה מותנית היא מומלצת. בניתוח הזה, מסירים חלק קטן של העצם ו/או חומר של דיסק שמכאיב ויוצר לחץ על שורש העצב.

אם המצב הקיים הוא מצב שבו הסיבולת של המטופל לא עומדת בעוצמות הכאב, למינקטומיה מותנית – ניתוח להיצרות תעלת השדרה, הוא הטיפול שבדרך כלל יוצע למען הקלת הכאב. רמת הבריאות הכללית של המטופל מתקשרת ישירות לאם כדאי או לא כדאי, אפשרי או לא אפשרי לעשות את הניתוח. מחקר ממושך ומקיף בנושא שעקב אחר אלפי מטופלים קבע שלניתוח יש אחוזי הצלחה של 78 אחוזים. ישנם מספר גרסאות לניתוחים הללו, תלוי במטופל ובמצב כמובן.

ניתוח הוא ההחלטה של המטופל

ברוב המקרים, ניתוח סיאטיקה הוא ניתוח שאפשר לבחור, לא ניתוח הכרחי ולכן המטופל מחליט אם הוא מעוניין ורוצה לבצע את הניתוח. זו אמרה התקפה לגבי שני סוגי הניתוחים אותם סקרנו.

ההחלטה של המטופל לבצע ניתוח חייבת להתקשר ישירות לעוצמת הכאב וחוסר התפקוד עמם הוא מתמודד וגם משך הזמן שהמטופל התמודד עם הכאב והטיפולים שהוא ביצע לפני שהחליט לבחור בניתוח. הבריאות הכללית של המטופל הוא גם חלק אקוטי ומרכזי בהחלטה.

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.

נסו את משחק הצירופים!

צרו ארבע קבוצות עם מכנה משותף

טעויות נותרו: 4