לעיתים כששוברים ביצה רואים נקודה או כתם אדום־חום קטן על חלמון הביצה (ולפעמים בתוך החלבון). המראה יכול להרתיע, אבל ברוב המקרים מדובר בתופעה טבעית ושכיחה יחסית שאינה מסוכנת.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
במאמר זה נסביר מה הם כתמי הדם (וגם “כתמי בשר”), למה הם נוצרים, עד כמה זה נפוץ, ומה עושים כשמגלים אותם – כולל הנחיות בטיחות, מתי כן לזרוק את הביצה, ומה הקשר בין צבע הקליפה לבין הופעת כתמים.
מהו כתם דם ולמה הוא נוצר?
כתם דם הוא נקודה אדומה הנוצרת כאשר כלי דם זעיר נשבר בתהליך הביוץ של התרנגולת, והטיפה הקטנה משתלבת בביצה שנבנית סביב החלמון.
כתמי “בשר” נראים לעיתים חומים־שחורים יותר ומקורם בדרך כלל בשברי רקמה זעירים ממערכת הרבייה של התרנגולת.
שני הסוגים אינם מעידים על ביצה מופרית, וגם אינם סימן למחלה; זהו תוצר לוואי טבעי של תהליך ההטלה. מנגנון זה תואר בספרות המדעית ובחומרי הסברה של רשויות בטיחות מזון.
האם הביצה בטוחה לאכילה?
לפי הנחיות גורמי בטיחות מזון, ביצה שבה יש כתם דם או כתם בשר היא בטוחה לאכילה כל עוד שאר סימני הטריות תקינים והביצה מבושלת היטב.
ניתן להוציא את הכתם בכפית או פשוט לבשל ולאכול כרגיל. כתם הדם אינו מעיד על קלקול, והוא אינו גורם סיכון בריאותי כשמבשלים את הביצה לטמפרטורה פנימית בטוחה (למשל ביצה קשה/מקושקשת עד שהחלבון והחלמון יציבים).
עם זאת, אם יש ריח רע, צבעים חריגים בחלבון (ורוד/ירקרק), או סדקים ונזילות – יש להשליך את הביצה.
עד כמה זה נפוץ – ומתי זה קורה יותר?
שיעור הופעת כתמי דם בביצים מסחריות נמוך יחסית בגלל מיון באמצעות “נרות” (candling) שמזהה פגמים פנימיים ומרחיק אותם מהשיווק. אף על פי כן, לעיתים ביצים עם כתם קטן “בורחות” מהסינון ומגיעות לצרכן.
במחקרים נמצא כי בביצים עם קליפה חומה שכיחות הכתמים עשויה להיות גבוהה יותר לעומת ביצים לבנות, כנראה בשל גורמים גנטיים ותהליכים ביולוגיים שונים בלול. יש גם עדויות לקשר בין לחץ, תחלואה או חוסרים תזונתיים בעדר לבין עלייה זמנית בהופעת כתמים.
האם כתם דם אומר שהביצה מופרית?
לא. בעבר חשבו שדם בחלמון מעיד על הפריה, אך התברר שזה לא נכון. כתמי דם הם תוצאה של קרע נימי דם זעיר בזמן שחרור הזקיק (החלמון), ואינם קשורים בהכרח להפריה. ברוב הביצים המסחריות אין כלל הפריה, משום שהטלה מתרחשת ללא מגע עם תרנגול.
מה לעשות כשמגלים כתם דם?
- בישול ואכילה: אפשר לבשל את הביצה כרגיל; מי שמעדיף יכול להסיר את הנקודה בכפית.
- בדיקת טריות: ודאו שאין ריח רע או שינויי צבע בחלבון. אם יש חשד לקלקול – זורקים.
- אחסון נכון: שימרו ביצים במקרר, בקופסה המקורית, ב־4℃ לערך, כדי להאט צמיחת חיידקים ולשמור על איכות.
מה אומרות תקנות ואיך תעשיית הביצים מטפלת בזה?
תקני דירוג איכות הביצים קובעים גבולות קפדניים לפגמים כמו “loss” (ביצים שאינן סחירות) עקב כתמי דם גדולים. מפעלי מיון משתמשים בנרייה כדי לזהות כתמים ולמנוע הגעתן למדפים. עם זאת, כתמים קטנים עלולים שלא להתגלות, ולכן הצרכן עדיין עשוי להיתקל בהם מדי פעם.
האם ביצה כזו נחשבת כשרה?
לפי רוב הגופים ההלכתיים היום, ביצה שבה נמצא כתם דם אינה כשרה לאכילה, ויש לזרוק את כל הביצה. כך נוהגים ה־OU, ה־OK, וה־Star-K, שמבארים שהמנהג (ע"פ הרמ״א יו״ד סו) הוא להשליך את הביצה כולה כאשר מתגלה כתם דם.
טיפים לסיכום
- כתם דם קטן בביצה אינו מסוכן, ואפשר לאכול את הביצה לאחר בישול מלא.
- הסירו את הכתם אם אתם מעדיפים אסתטית, אך אין בכך צורך בטיחותי.
- השליכו ביצים עם ריח רע, צבעים חריגים או סדקים ונזילות.
- אחסנו ביצים בקירור רציף ושמרו על היגיינה במטבח.
- כתמים שכיחים מעט יותר בביצים חומות, אך זהו עניין ביולוגי/גנטי – לא איכותי או תזונתי.


