התפוזים הם אחד מהפירות האהובים ביותר, הם מתוקים, עסיסיים, וניתן לאכול אותם כחטיף טעים ובריא או תוספת לארוחה. תפוז שלם מכיל רק כ-85 קלוריות ואין לו שומן, כולסטרול או נתרן. קראו על היתרונות העוצמתיים שיש לתפוז.
תפוזים עשויים לחזק את המערכת החיסונית שלנו, לשפר את בריאות העור; הם גם מסייעים לבריאות הלב, רמות כולסטרול תקינות ועוד.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
תפוזים עשויים גם לעזור בהפחתת הסיכון למחלות בדרכי הנשימה, סוגי סרטן מסוימים, דלקת מפרקים שגרונית, כיבים ואבנים בכליות.
מיץ התפוזים גם הוא מכיל חומרים מזינים שונים, אך זכרו שהוא אינו מכיל את הסיבים של התפוז השלם. מעניין לדעת, כי החומר הלבן והמריר הזה בצד הפנימי של הקליפה, גבוה בסיבים וויטמין C.
יתר על כן, קל לצרוך יותר קלוריות בעת שתיית מיץ תפוזים מאשר בעת אכילת תפוז שלם, לכן תמיד העדיפו לאכול את התפוז ולא לשתות אותו. להלן היתרונות הבריאותיים השונים של התפוז:
מערכת החיסון
ברוב פירות ההדר יש כמות גדולה של ויטמין C, אך לתפוזים יש רמות גבוהות במיוחד של הויטמין, אפילו ביחס ל”קולגות” שלהם – פירות ההדר האחרים.
ויטמין C מגן על התאים על ידי סיוע בניטרול רדיקלים חופשיים. רדיקלים אלו עלולים להוביל לתופעות כרוניות כגון סרטן ומחלות לב.
לא רק שתפוזים עוזרים להפחית את הסיכון למצבים בריאותיים כרוניים, אלא הם גם עשויים להגביר את חסינותו של האדם כאשר הוא מתמודד עם וירוסים וזיהומים יומיומיים כמו הצטננות.
עור
הויטמין C בתפוז גם מסייע גם בשמירה על מראה עור יפה, על ידי כך שהוא עוזר להילחם נגד נזקיפ לעור הנגרמים על ידי השמש וזיהום האוויר.
ויטמין C חיוני לייצור קולגן ועשוי לעזור בהפחתת קמטים ולשפר את המרקם הכולל של העור.
קראו על 10 סימנים שבגופכם חסר קולגן ואיך להשיג אותו באופן טבעי
כולסטרול
הסיבים התזונתיים בתפוזים מסייעים בהורדת רמות הכולסטרול בגופנו, הם עושים זאת באמצעות איסוף של תרכובות כולסטרול עודפות במעיים ודוחפות אותן החוצה מהגוף.
מחקר שפורסם בעיתון “Nutrition Research” מצא כי שתיית מיץ תפוזים במשך 60 יום תרמה לירידה של “הכולסטרול הרע” LDL בקרב אנשים עם רמות כולסטרול גבוהות.
בריאות הלב
תפוזים מכילים ויטמין C, סיבים, אשלגן, וכולין, אשר כל אחד מהם טוב ללב שלך.
אשלגן, הוא אלקטרוליט מינרלי, אשר חיוני עבור מעבר אותות חשמליים בגופנו, דבר השומר על הלב פועם. חוסר אשלגן יכול להוביל להפרעות קצב, ופעימות לב לא סדירות.
על פי מחקר אחד ב-2012, אנשים שצרכו 4,069 מ”ג אשלגן בכל יום היו בסיכון נמוך ב-49% למוות ממחלות לב בהשוואה לאלו שאכלו רק 1,000 מ”ג אשלגן ביום.
האשלגן שנמצא בתפוזים עוזר להוריד את לחץ הדם ולהגן מפני שבץ. בנוסף, בהקשר זה ראוי לציין יתרון נוסף לתפוז והוא שהוא מכיל רמה גבוהה של חומצה פולית, אשר מועילה בהורדת רמות הומוציסטאין, גורם סיכון קרדיווסקולרי.
סוכרת
כפי שכבר ציינו, תפוזים עשירים בסיבים, אשר יכולים לסייע בהורדת רמות הסוכר בדם בקרב אנשים עם סוכרת סוג 1 ולשפר את רמות הסוכר בדם, שומנים ואינסולין בקרב אנשים עם סוכרת מסוג 2.
איגוד הסוכרת האמריקני מציין כי התפוזים, יחד עם פירות הדר אחרים, הם סופר-פוד (מזון-על) עבור אנשים הסובלים מסוכרת.
עיכול וירידה במשקל
תכולת הסיבים הגבוהה בתפוזים מסייעת לבריאות מערכת העיכול בכך שהיא שומרת על תנועת מעיים תקינה.
יתרון זה למערכת העיכול גם טוב לירידה במשקל, תפוזים הם מזון דל שומן, מזין עם אינדקס גליקמי נמוך, מה שהופך אותו למזון אידיאלי לצריכה כדי להגן מפני השמנת יתר, אשר יכולה להוביל למחלות אחרות כגון מחלות לב, סרטן, סוכרת, לחץ דם גבוה שבץ מוחי.
המדד הגליקמי הוא מדד לגבי איך המזון משפיע על רמות הסוכר בדם של האדם, מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה (כגון לחם לבן) גורמים לרמת גלוקוז לעלות במהירות לאחר אכילתם, בעוד שמזון עם אינדקס גליקמי נמוך (כגון ירקות וקטניות) גורמים לרמות הסוכר בדם לעלות לאט יותר להישאר קבועות יותר לאורך זמן.
ראו: 17 מזונות בעלי מדד גליקמי נמוך לשמירה על רמה נמוכה של סוכר בדם
ראייה
תפוזים עשירים בויטמין A. רכיב תזונתי זה מכיל תרכובות קרוטנואידים כמו לוטאין, בטא-קרוטן וזאקסנטין, אשר יכולים לסייע במניעת ניוון מקולרי הקשור לגיל, מצב רפוי ללא מרפא המטשטש את מרכז הראייה.
ויטמין A גם עוזר לעיניים שלנו לספוג אור, דבר המשפר את ראיית הלילה.
יתר על כן, האגוד האמריקאי האופטומטרי מדווח כי ויטמין C יכול לעזור בהפחתת הסיכון של קטרקט ואף עשוי להאט את התקדמות והתפתחות של ניוון מקולרי.
קראו על 11 מזונות שתורמים לשיפור הראייה
מחלת הסרטן
הויטמין C בתפוזים קשור לסיכון מופחת לסרטן המעי הגס בשל מניעת מוטציות DNA. מחקרים הראו כי כ-10 עד 15 אחוזים מהמקרים של סרטן המעי הגס יש מוטציה גנטית בשם BRAF.
מחקר שפורסם בשנת 2004 בכתב העת American Journal of Epidemiology הראה כי צריכת בננות, תפוזים ומיץ תפוזים בשנתיים הראשונות לחיים עשויה להפחית את הסיכון ללוקמיה בילדות.
האם יש סיכונים בריאותיים בצריכת תפוזים?
תפוזים הם נהדרים וטובים לצריכה, אבל כמו ברוב הדברים צריך ליהנות מהם במתינות.
לאכילה של יותר מדי תפוזים עלולות להיות כמה תופעות לוואי לא נעימות. תוכן הסיבים הגדול יכול להשפיע על העיכול, גרימת התכווצויות בבטן ולהוביל לשלשולים.
למרות שהתפוזים נמוכים יחסית בקלוריות, אכילת מספררב של פירות ביום יכולה להצטבר לכדי כמות גדולה של קלוריות ועלולה להוביל לעלייה במשקל.
גם ייתכן מצב של צריכה עודפת של יותר מדי ויטמין C (יותר מ-2000 מ”ג ביום). עודף של חומר מזין זה עלול להוביל לשלשול, בחילה, הקאות, צרבת, נפיחות או התכווצויות, כאבי ראש, נדודי שינה או אבנים בכליות.
מכיוון שהתפוזים הם מזון בעל חומציות גבוהה, הם עלולים לגרום לצרבת, במיוחד עבור אלה שכבר סובלים מצרבות באופן קבוע, כמו הסובלים ממחלת רפלוקס קיבתי ושטי GERD.
אנשים הנוטלים חוסמי בטא צריכים להיזהר גם כן לא לצרוך יותר מדי תפוזים.
תרופות אלו מגדילות את רמות האשלגן, ואם מערבבים אותן יחד עם יותר מדי מזונות עשירים באשלגן כמו תפוזים ובננות, הדבר יכול להוביל לעודף של אשלגן בגוף. זהו חשש משמעותי עבור אנשים שהכליות שלהם אינם מתפקדים כראוי, ואשלגן נוסף לא יוסר באופן יעיל מהגוף.
קליפות תפוזים: אכיל או רעיל?
קליפת התפוז אינה רעילה, כפי שחלק מהבשלנים מביניכם כבר יודעים, גרדת תפוז יכולה להוסיף טעם רב לתבשילים ומאפים שונים.
בעוד שקליפות התפוז הם אכילות, הם לא מתוקות או עסיסיות כמו ליבת הפרי עצמו. ובנוסף, עשויות להיות קשות לעיכול.
בכל מקרה אם בחרתם לאכול את קליפת התפוז בכל דרך שהיא, יש לצרוך את הקליפה של תפוז אורגני בלבד, שלא מכוסה בכימיקלים.
קליפת התפוז מכילה כמות יפה של חומרים מזינים, למעשה, הקליפה עשירה בסיבים יותר מתוך הפרי.
הקליפה מכילה גם פלבנואידים המכילים יתרונות מזינים. פלבנואידים הם תרכובות הנמצאות במזונות רבים. הם ידועים כבעלי השפעה נוגדת לחץ דם ואנטי-דלקתית, אשר יכולה להפחית לחצים על הלב.
בנוסף, קליפת התפוז מכילה ויטמיני A, C, B6 ו-B5; סִידָן; ריבופלאבין; תיאמין; ניאצין; וחומצה פולית.
אחת הדרכים לקבל חלק מן החומרים המזינים היא על ידי אכילת החלק הפנימי של הקליפה ולהשאיר את החלק החיצוני הקשיח.
החלק של התפוז – החלק הלבן בין העור לפרי – יכול להיות חמוץ או מריר, אבל למעשה מכיל כמות גדולה של ויטמין C כמו הפרי עצמו, עם הרבה סיבים.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל