רכיבים ומזונות טבעיים המחסלים את הדלקת בגופנו

רכיבים ומזונות טבעיים המחסלים את הדלקת בגופנו

מהי דלקת?

דלקת היא תגובת הגנה של הגוף מפני פציעה או זיהום.

האזור הפגוע הופך להיות נפוח, חם, אדום וכואב. לדוגמה, במהלך כאב שיניים, או כאב גרון, או כאשר אנו מקבלים מכה עם הראש בדלת או עם הבוהן, מה שהגוף שלנו חווה נקרא תגובה דלקתית.

אלו הם ארבעת המאפיינים העיקריים של דלקת שתוארה על ידי סלסוס לפני כמעט 2,000 שנה, הידועה בשם עמודי התווך של הדלקת: אדמומיות, חום, נפיחות, וכאב.

אדמומיות מתרחשת בגלל שהנימים (כלי דם קטנים) ברקמה הפגועה גדלים ומכניסים יותר דם מהרגיל. עלייה זו בזרימת הדם אחראית גם לתחושת החום. נפיחות מתרחשת בגלל שהרקמות מתמלאות בנוזל שיוצא מכלי הדם המוגדלים. תחושת הכאב נגרמת על ידי כימיקלים המגרים את קצות העצבים באזור זה.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

מהי מטרת הדלקת?

אבל מהי מטרת הדלקת? למה אנחנו צריכים לחוות כאב? הכאב נחוץ כדי להתריע בפנינו שמשהו רע קורה, והאזור בו הכאב מתרחש, זקוק לאקסטרה דאגה.

שלושת האלמנטים האחרים (חום, אדמומיות ונפיחות) חשובים באותה מידה, מכיוון שהם מאפשרים למערכת החיסון לפעול.

התרחבות הנימים והתגברות זרימת הדם מביאה איתה רכיבים חיוניים של המערכת החיסונית (מונוציטים ולימפוציטים) אשר אחראים על הגנת הגוף. תאי חיסון אלה הם הלוחמים של המערכת החיסונית, הם מגנים עלינו מפני הסוכנים שגורמים לדלקת, כמו וירוס השפעת הגורם לכאב גרון או בקטריה אשר מנסה להיכנס לגוף דרך פצע על העור.

לסיכום, דלקת היא תגובה של הגוף שלנו, הנגרמת על ידי המערכת החיסונית, כנגד אלמנטים שעלולים להזיק. דלקת היא לכן דבר טוב והכרחי לשמירה על בריאותנו.

אם דלקת היא טובה? למה אנחנו צריכים מזונות ותרופות אנטי-דלקתיים?

למרות שתפקידה של התגובה הדלקתית היא לשלוח את הלוחמים של מערכת החיסון למקום הפציעה כדי להגן עלינו, לפעמים התגובה הזו כל כך חזקה שהיא גורמת לנזק.

כפי שהוסבר קודם, תאים ממערכת החיסון מגיעים לאזור הדלקתי, הודות לעלייה בזרימת הדם. התאים המוקדמים ביותר שהגיעו הם הנויטרופילים, שהם סוג של תאי דם לבנים, מלאים בגורמי הגנה כגון חלבונים אנטי-בקטריאליים או אנזימים שיכולים לסייע בפירוק אורגניזמים מדבקים. לאחר מכן הנויטרופילים משחררים את הגורמים הללו לאזור המודלק כדי לנטרל את הנגיף או החיידק המדביק.

מודעה

עם זאת, אם יותר מדי מהגורמים הללו ישתחררו מנויטרופילים בו זמנית, אז הם עלולים לגרום לנזק. במקרים אלה, יותר מדי דלקת עלולה להפוך לדבר מסוכן.

ניתן להשתמש ברכיבים או תרופות אנטי דלקתיים כדי לסייע בשליטה על התגובה הדלקתית, וכדי למנוע ממנה לחרוג.

לסיכום, אנו משתמשים ברכיבים או תרופות אנטי דלקתיים, לא כדי להפסיק את הדלקת לחלוטין, אלא כדי לעזור "לאזן" את היתרונות של הדלקת מול הנזקים הנלווים הפוטנציאליים שהיא עלולה לגרום לגוף.

המזונות והרכיבים הבאים נמצאו במחקרים כבעלי תכונות אנטי-דלקתיות עוצמתיות.

ג'ינג'ר

בשורש הג'ינג'ר (זנגביל) נעשה שימוש במשך שנים, הן בבישול והן כצמח מרפא. הוא משמש בין השאר כתרופה ביתית לטיפול בהפרעות עיכול ובחילות, כמו לדוגמה בחילות בוקר במהלך ההריון.

שני מרכיבים של ג'ינג'ר, ג'ינג'רול וזינגרון, עשויים לסייע בהפחתת דלקת הקשורה למספר מצבים בריאותיים, כולל סוכרת מסוג 2. צריכת ג'ינג'ר עשויה גם להשפיע לטובה על המוגלובין מסוכרר HbA1c (רמת סוכר בדם במשך 3 חודשים).

מודעה

בנוסף, על פי סקירה מדעית, לג'ינג'ר פוטנציאל אנטי-סרטני המתועד היטב והמרכיבים הפונקציונליים שלו כמו ג'ינג'רולים, שוגאולים ופרדולים הם המרכיבים החשובים שיכולים למנוע סוגי סרטן שונים. סקירה זו תומכת מאוד בתכונות הג'ינג'ר, אך עדיין נדרש מחקר נוסף בנושא.

מחקר הראה שתמצית ג'ינג'ר יכולה להפחית את הביטוי המוגבר של מדדים דלקתיים (NFκB ו-TNF-α) בחולדות עם סרטן הכבד. ההפעלה של NF-KB קשורה למגוון מחלות דלקתיות, כמו סרטן, טרשת עורקים, אוטם שריר הלב (התקף לב), סוכרת, אלרגיה, אסטמה, דלקת פרקים, מחלת קרוהן, טרשת נפוצה, מחלת אלצהיימר, אוסטאופורוזיס, פסוריאזיס, הלם ספטי ואיידס.

ברומלין

ברומלין שייך לקבוצה של אנזימים מפרקי חלבון, אשר מקורו מפרי האננס.

מחקרים הראו כי ברומלין מפגין פעילויות פיברינוליטיות (נוגדות פקקת – קרישי דם), אנטי-בצקתיות, ואנטי-דלקתיות שונות.

ברומלין נספג במידה ניכרת בגוף מבלי לאבד את תכונותיו ומבלי לייצר תופעות לוואי משמעותיות. לברומלין מיוחסים יתרונות רבים כמו טיפול בתעוקת חזה (אנגינה פקטוריס), ברונכיטיס, סינוסיטיס, טראומה כירורגית וטרומבופלביטיס (דלקת ורידים), חיטוי פצעים וספיגה מוגברת של תרופות, במיוחד אנטיביוטיקה. הוא גם מקל על דלקת מפרקים ניוונית, שלשולים והפרעות קרדיווסקולריות שונות.

על פי סקירה מדעית לברומלין יש גם כמה פעילויות אנטי-סרטניות.

כורכום

כורכום, הוא עשב מרפא נוסף אשר יתרונותיו מוכרים מזה שנים רבות, הכורכום עורר עניין לא רק בקרב העולם הקולינרי, אלא גם את סקרנותו של העולם המדעי.

על פי סקירה מדעית, המקור העיקרי ליתרונות הבריאותיים של הכורכום הוא פוליפינול הנקרא כורכומין. רכיב זה מסייע במצבים דלקתיים וחמצוניים, תסמונת מטבולית, דלקת פרקים, חרדה והיפרליפידמיה (רמת שומנים גבוהה בדם).

מודעה

הכורכומין עשוי גם לעזור בדלקת הנגרמת על ידי פעילות גופנית וכאבי שרירים, ובכך לשפר את ההתאוששות והביצועים אצל אנשים העוסקים בפעילות גופנית.

בנוסף, מינון נמוך יחסית יכול לספק יתרונות בריאותיים גם לאנשים שאין להם בעיה בריאותית מסוימת.

את רוב היתרונות של הכורכום ניתן לייחס להשפעות נוגדות החמצון והאנטי דלקתיות שלו. בליעת כורכומין כשלעצמה אינה מובילה ליתרונות הבריאותיים הנלווים בשל הזמינות הביולוגית הירודה שלו, שנראה כי נובעת בעיקר מספיגה לקויה, או חילוף חומרים מהיר. אך ישנם מספר מרכיבים שיכולים להגביר את הזמינות הביולוגית של הכורכומין, כמו לדוגמה, פיפרין, המרכיב הפעיל העיקרי של פלפל שחור, וכאשר הוא משולב יחד עם כורכומין, הוא מגביר את הזמינות הביולוגית ב-2000%.

שמן דגים

לחומצות שומן אומגה 3 יש מגוון השפעות אנטי דלקתיות ותועלות למערכת החיסון שעשויות לסייע במקרים של טרשת עורקים ולביטויים הקליניים שלה כמו אוטם שריר הלב, מוות פתאומי ושבץ מוחי.

על פי סקירה מדעית, חומצות השומן האומגה 3 שנראות החזקות ביותר מבחינה זו הן החומצות הרב-בלתי רוויות ארוכות השרשרת המופקות משמנים ממקור ימי, כלומר חומצה איקוספנטאנואית (EPA) וחומצה דוקוסהקסאנואית (DHA).

יתרונותיהם מתבטאים בהשפעות על טריגליצרידים, כולסטרול ליפופרוטאין בצפיפות גבוהה (HDL), תפקוד טסיות דם, תפקוד האנדותל וכלי הדם, לחץ דם, מדדים של עקה חמצונית, ציטוקינים (פרו, ואנטי דלקתיים), ותפקוד מערכת החיסון.

בנוסף, מחקרים בבני אדם הראו השפעות אנטי דלקתיות מבחינה קלינית במקרים של דלקת מפרקים שגרונית, פסוריאזיס, אסטמה והפרעות מעי דלקתיות.

רסברטרול

רסברטרול הוא נוגד חמצון המצוי בענבים, אוכמניות ופירות סגולים אחרים. רכיב זה נמצא גם ביין אדום, שוקולד מריר ובוטנים.

מחקרים הראו שלרסברטרול יתרונות בריאותיים שונים, כגון תכונות למניעת מחלות קרדיווסקולריות וסרטן.

מחקר הראה כי לרסברטרול יש מספר תפקידים נגד ציטוקינים דלקתיים מזיקים בגופנו, כמו כן, המחקר מצא כי התכונות האנטי-דלקתיות של הרסברטרול נחקרו הן בחיות והן בבני אדם ונמצאו יעילות בהפחתת ייצור תאי דלקת והצטברות של ציטוקינים פרו-דלקתיים.

ויטמין D

ויטמין D אחראי על ויסות ספיגת סידן וזרחן במעיים, העצמות והכליות, כמו גם מינרליזציה של ויטמין D בעצמות.

הוכח גם כי יש קשר בין רמה נמוכה של ויטמין D לסיכון מוגבר לסרטן.

דלקת קשורה באופן שכיח לקרצינוגנזה, תהליך בו תאים רגילים הופכים לתאים סרטניים. ויטמין D ממלא תפקיד בשליטה על הדלקתיות על ידי ויסות ייצור של ציטוקינים דלקתיים ותאי חיסון, החיוניים להתפתחות מחלות רבות הקשורות למערכת החיסון.

מחקרים הראו כי ויטמין D משפיע על תהליכים דלקתיים המעורבים בהפתחות הסרטן. מחקרים רבים הראו שלויטמין D יש פוטנציאל לעכב התפתחות גידולים על ידי הפרעה למערכת הדלקתית.

תה ירוק

תה ירוק הוכח כבעל השפעות מועילות נגד מגוון מחלות כגון סרטן, השמנת יתר, סוכרת, מחלות לב וכלי דם ומחלות ניווניות עצביות.

ניסויים שנעשו בתאים, בבעלי חיים ובבני אדם הראו כי תה ירוק והמרכיב העיקרי שלו epigallocatechin-3-gallate (EGCG) הוכחו כבעלי השפעות אנטי דלקתיות.

התה ירוק ו-EGCG מדכאים את ביטוי הגנים ו/או החלבון של ציטוקינים דלקתיים ואנזימים הקשורים לדלקת.

שום

שום הוא צמח תבלין עשיר בפוליפנולים ובאורגנו-גופרית הנצרך מאז ימי קדם.

שום הראה השפעות מצוינות לקידום הבריאות ומניעת מחלות נפוצות רבות, כגון סרטן, הפרעות לב וכלי דם, לחץ דם וסוכרת, באמצעות תכונותיו נוגדות החמצון, האנטי דלקתיות והורדת שומנים בדם.

ויטמין C

ויטמין C, כמו ויטמין D, הוא ויטמין חיוני הממלא תפקיד עצום בחסינות ובדלקת. זהו נוגד חמצון רב עוצמה, כך שהוא יכול להפחית דלקת על ידי נטרול רדיקלים חופשיים הגורמים לנזק חמצוני לתאי הגוף.

הוא גם עוזר לייעל את המערכת החיסונית בדרכים אשר יכולות לעזור לווסת דלקת – מכיוון שדלקת היא תגובה חיסונית.

מינונים גבוהים ניתנים בדרך כלל לחולים מאושפזים עם מחלות נשימה קשות – כמו שפעת, דלקת ריאות ואפילו COVID-19 – כדי לעזור להפחית את הדלקת.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.