9 בעיות נפוצות במערכת העיכול מלמעלה למטה

9 בעיות נפוצות במערכת העיכול מלמעלה למטה

Avatar of אגוגו
אגוגו

רוב האנשים מעדיפים לא לדבר על זה, אבל בעיות במערכת העיכול היא בעיה נפוצה. אין סיבה לסבול בשקט. לפניכם רשימה רחבה של 9 מצבי עיכול נפוצים, עם סימפטומים והצעות לשיטות הטיפול היעילות ביותר בנמצא. אם אתם חוששים שאתם סובלים מאחד המצבים האלה, אל תהססו והתייעצו עם הרופא שלכם.

1.כאבי חזה: רפלוקס קיבתי ושטי

כשחומצות הקיבה עולות חזרה לוושט, מצב המכונה רפלוקס חומצי מתרחש ואז אתם עלולים להרגיש צריבה במרכז החזה. זה קורה לרוב לאחר ארוחות או בלילה. זה בסדר ונפוץ לחוש תחושות של חומצות בושט וצרבת מדי פעם אך סימפטומים שמופיעים באופן יומיומי ומפריעים לתפקוד היומיומי – יותר מפעמיים בשבוע – יכולים לסמן מצב של של מחלת ההחזר הושטי, הפרעת עיכול כרונית שמשפיעה על 20% מהאוכלוסייה על האוכלוסייה בארצות הברית.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

אם אתם חווים צרבת באופן קבוע, ריח רע מהפה, שחיקת שיניים, בחילה, כאב בחזה או בחלק העליון של הבטן או בעיות בבליעה ונשימה, גשו לרופא לייעוץ נוסף. אנשים רבים מצליחים להקל על המצב בעזרת הימנעות ממאכלים ומשקאות שמגרים את הסימפטומים על ידי נטילת כדורים אנטי-חומציים ללא מרשם או תרופות מרשם שמפחיתות את הפקת החומציות בקיבה ודלקתיות בוושט. עם זאת, ישנם מצבים קשים בהם יש צורך דחוף לנטילת תרופות באופן קבוע או אפילו ניתוח.

עוד בריאות בנושא: רפלוקס קיבתי ושטי: כאבים, תסמינים, גורמים וטיפולים

2.אבני כיס המרה

אבנים בכיס המרה הם גושים מוצקים הנוצרים בכיס המרה, כיס קטן בצורת אגס שמפריש מרה לתריסריון לטובת תהליך עיכול תקין. 20 אחוזים מהאמריקאים סובלים מהפרעת עיכול של אבנים בכיס המרה, שנוצרות בדרך כלל כאשר יש יותר מדי כולסטרול או עודפי מרה בכיס המרה שלא מתפרקים ומתרוקנים כראוי.

קראו בהרחבה על אבנים בכיס המרה – גורמים, תסמינים ודרכי טיפול

כאשר אבני כיס מרה חוסמות את המעברים מכיס המרה לתריסריון, נוצר כאב חד בחלק העליון הימני של הבטן. תרופות שונות לעתים עוזרות להתמודד עם המצב ולפתור אותו אבל אם התרופות לא עובדות אין ברירה אלא לנתח ולהסיר את כיס המרה.

ראו גם: איך לאפל באבנים בכיס המרה

3.מחלת הצליאק

אחד מכל 133 אמריקאים לוקים במחלת הצליאק, בישראל מעריכים כי הכמות היא 1%, אך מעבר לכך נמצא שכ-83% אחוז מהאנשים שלוקים בצליאק כלל לא יודעים זאת או מאובחנים בטעות כהפרעת עיכול אחרת, למשל תסמונת המעי הרגיז.

מחלת צליאק היא רגישות חמורה לגלוטן, חלבון שנמצא בחיטה, שיפון ולתת. ברגע שאדם חולה אוכל צליאק, מערכת העיכול שלו יוצאת למתקפה: זה פוגע במעי הדק ובפרט ב”סיסים” המכונים גם מוריגים, בליטות במעי הדק שמסייעת לספיגת מינרלים ויטמינים מהתזונה שלנו. תסמינים של מחלת צליאק בילדים עלולים להופיע ככאב בטן ונפיחות, הקאות תכופות והרזיה.

תסמינים של מחלת צליאק במבוגרים יכולים להיות אנמיה, עייפות, דיכאון, עוויתות ואוסטופורוזיס. עם זאת, ישנם אנשים שלהם אין תסמינים כלל. הטיפול היחידי המוחלט לצליאק הוא הימנעות מוחלטת מגלוטן. תזונה חלופית לגלוטן כוללת צריכת אורז חום, קינואה, עדשים, קמח סויה, קמח תירס ואמרנט – עשב דומה לשיבולת.

4.מחלת קרוהן

מחלת קרוהן היא חלק מהפרעת עיכול המכונה מחלת כיב דלקתית. המחלה משפיעה בעיקר על האליאום, שממשיך את המעי הדק אך הוא יכול להשפיע על כל חלק ממערכת העיכול. בארץ סובלים מהמחלה היא כ-110 חולים על כל 100 אלף אנשים, בארצות הברית כ-700,000 אמריקאים סובלים ממחלת קרוהן. קרוהן היא מחלה אוטיאימונית, סוג של מחלה בה המערכת החיסונית בטעות תוקפת תאים של הגוף ורואה אותם כאויב זר ומזיק בגוף. התסמינים הנפוצים ביותר הם כאבי בטן, שלשולים, דימום רקטלי, ירידה במשקל וחום. הטיפולים משתנים לפי הצורך: ניתוח, תרופות המפחיתות את עוצמתה של המערכת החיסונית או משככי כאבים.

עוד בבריאות: שלשולים: גורמים ודרכי טיפול

5.קוליטיס כיבית

קוליטיס כיבית היא מחלת מעי דלקתית שמשפיעה על כ-700,000 אמריקאים. הסימפטומים מאוד דומים למחלת קרוהן אבל בקוליטיס כיבית החלק המושפע ביותר במערכת העיכול הוא המעי הגס.

אם המערכת החיסונית מבלבלת בין אוכל או חומרים בגוף לבין אויב וזר, מתפתחים כיבים ופצעים המתפתחים במעטפת של המעי הגס. אם אתם סובלים מתנועות עיכול דחופות או תכופות, כאב בשלשולים, דם בצואה או כיווצים במעיים, גשו לביקור אצל הרופא שלך להמשך ייעוץ.

תרופות יכולות לדכא דלקתיות וגם מניעה ממאכלים שיכולים לעורר אי-נוחות בטנית. במצבים חמורים, טיפול בקוליטיס כיבית דורש התערבות בניתוח להסרת המעי הגס.

6.תסמונת המעי הרגיז

האם מערכת העיכול שלך רגיזה? יש לך כאבי בטן ואי נוחות בבטן לפחות 3 פעמים בחודש למשך מספר חודשים? אתם עלולים לסבול מהפרעת המעי הרגיז, סינדרום נפוץ של מערכת העיכול. 10-15 אחוזים מהאוכלוסיה סובלים מהתסמונת. הסימנים רחבים מאוד, לפעמים סובלים מעצירות או שלשולים או לחילופין צואה קשה ויבשה ביום אחד שלאחריה שלשול ביום השני. נפיחות קבועה היא גם סימן של התסמונת.

הסיבות שגורמות לתסמונת המעי הרגיז לא ידועות אך הטיפול מתרכז בעיקר בתזונה ובהימנעות ממאכלים המגרים תגובה כמו מוצרי חלב, אלכוהול, קפאין, ממתיקים מלאכותיים, כרוב, שעועית ומאכלים שונים המכילים גז. הדבקות לתפריט דל שומן וגבוה בסיבים גם מסייע במלאכה. בקטריות ידידותיות כמו פרוביוטיים הנמצאים ביוגורט אקטיבי, גם מסייעים לתחושה. לחץ מעורר תסמיני מעי רגיז ולכן לאנשים מסוימים טיפול קוגנטיבי-התנהגותי מסייע במלאכה או רמות נמוכות של נוגדי דיכאון.

ראו גם: תסמונת המעי הרגיז: תסמינים, גורמים ודרכי טיפול

7.טחורים

דם בצבע עז באסלה שלכם לאחר שימוש בחדר השירותים יכול להיות סימן לתופעה נפוצה, טחורים. למעשה, 75 אחוז מהאוכלוסייה מעל גיל 45 סובלים מטחורים. טחורים הם דלקתיות של כלי הדם במערכת העיכול, מה שהופך את המקום לכואב ומגרד. הגורמים הם עצירות תכופה, שלשולים, מאמץ במתן צואה ותזונה חסרת סיבים.

טפלו בטחורים בעזרת צריכת סיבים נוספים, שתיית מים מרובה או פעילות גופנית. קרמים ללא מרשם ונרות יכולים להקל על המצב ועל התסמינים. גשו לרופא אם הטיפול הביתי לא עובד, לפעמים יש צורך בהתערבות כירורגית והסרת הטחורים.

עוד בריאות: איך לטפל בטחורים בטבעיות

8.דיברטיקולוטיס

דיברטיקולוטיס המכונה גם דלקת סעיף היא דלקת בה נוצרים סעיפים שהם שקיקים קטנים בנקודות תורפה לאורך דפנות מערכת העיכול אך בדרך כלל נמצאים במעי הגס. אם אתה סובל מהתופעה אך אין לך תסמינים, התסמונת מכונה דיברטיקולוזיס, תופעה שכיחה בקרב בני גיל הזהב שלא גוררת בעיות רבות. אם השקיקים מדממים או הופכים דלקתיים המצב מכונה דיברטיקולוטיס והסימנים שלו כוללים דימום רקטלי וכאבי בטן. אנשים הסובלים מהשמנת יתר הם בסיכון גבוה ללקות במצב.

במצב המתון של התופעה מטפלים בה דרך אנטיביוטיקה ודיאטת נוזלים שעוזרת למעי הגס להחלים. דיאטה עם מעט סיבים גורמת להיווצרות התופעה אז לעתים הרופא שלך יפנה אותך לתפריט עשיר בסיבים כמו חיטה מלאה וירקות, כחלק קריטי בתהליך הטיפול וההחלמה. אם יש התקפים חמורים ותכופים, יכול להיות שצריך התערבות של ניתוח כדי להסיר חלקים דלקתיים מתוך המעי הגס.

9.פיסורה אנאלית

פיסורות אנאליות הן יבלות בצורת טיפה המופיעות בסוף מערכת העיכול, בפי הטבעת. הסימפטומים דומים מאוד לטחורים, דימום וכאב במתן צואה. מאמץ בעת מתן צואה יוצרות פיסורות אך גם שלשולים וצואה רכה גורמת לכך. דיאטה מרובת סיבים יכולה לגרום לצואה קשיחה המסייעת לטיפול בהפרעת העיכול הזו. תרופות שמרגיעות את השריר הטבעתי ומעניקות לו הרדמה מקומית וגם מקלחות ישיבה מסייעות במלאכה אך פיסורות כרוניות עלולות לחייב ניתוח של השריר הטבעתי.

ראו גם: פיסורה אנאלית: תסמינים, גורמים ודרכי טיפול

אהבתם את המאמר? עשו לייק!

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל