סוכרת: סוגים, סיבות, אבחנה, טיפול ומניעה

סוכרת: סוגים, סיבות, אבחנה, טיפול ומניעה

סוכרת היא מחלה מסוכנת שיכולה לתקוף כל אחד מאיתנו ללא הבדל גיל או אורח חיים. למעשה, לפי הסטטיסטיקות המעודכנות ביותר, ניתן לראות שיותר מ-422 מיליון אנשים ברחבי העולם מאובחנים כחולי סוכרת.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

המספר האדיר של חולי סוכרת רק גדל ועולה במקביל למחקרים רבים שמתקיימים בנושא במטרה למנוע את המחלה.

מספר הישראלים המאובחנים בסוכרת מגיע לכ-458,000, ועוד כ-100 אלף שאינם מאובחנים. כלומר, כ-8% מהאוכלוסיה.

לא משנה איזה סוג של סוכרת יש לך, סוכרת היא גורם מוביל לאי-ספיקת כליות, עיוורון, מחלות לב, קטיעות איברים, שבץ מוחי, עקרות ועוד בעיות בריאותיות רבות.

חיים בצל הסוכרת הם חיים מלאי מועקה פיננסית, נפשית ופיסית עבור החולה ובני משפחתו. במקרים מסוימים, אין דרך למנוע את המחלה אבל תמיד יש דרכים לצמצם את גורמי הסיכון. קראו עוד כדי ללמוד יותר על סוכרת ועל דרכים למנוע ולטפל במחלה.

מה זה בעצם סוכרת?

אולי שמעתם שסוכרת היא מחלה קשה שמתפרצת בעקבות רמות גבוהות ומתגברות של גלוקוז (סוכר בדם) שנמצא בגוף. סוכרת יכולה להתרחש כאשר הגוף לא משתמש באינסולין בצורה נכונה, שאינו מייצר כלל אינסולין או שהוא מייצר אינסולין בצורה שגויה.

אינסולין הוא הורמון חשוב שמיוצר מהלבלב שממוקם ליד הקיבה שלנו. לאינסולין יש תפקיד קריטי בסיוע לגלוקוז (סוכר) שנמצא במזון לעבור לתאי גופנו ולהפוך לאנרגיה. שהגוף שלך מתקשה בייצור אינסולין או לא מייצר אותו כראוי, הסוכרים נשארים כמשקעים במערכת הדם שלנו.

אם לא נטפל בבעיה, עודף הסוכר במערכת יכולה לגרום למצב של טרום-סוכרת או סוג מסוים של סוכרת. סוכרת וטרום סוכרת הם שניהם מצבים מסכני חיים שעלולים לגרום לבעיות בריאות קשות כולל שבץ, מחלות לב, נזקים לכליות ועיוורון.

מה זה בעצם טרום-סוכרת?

27 מיליון נשים בארה"ב לוקות בטרום-סוכרת, מספר גבוה מאוד לכל הדעות. המצב מתרחש כאשר הסוכרים בדם הם בשיעור גבוה יותר מהרמה הנורמלית אך הם עוד לא מגיעים למספרים של סוכרת. אם יש לך טרום-סוכרת, יש לך סיכוי וסיכון גבוה במיוחד להתפתחות סוכרת מסוג 2 והיווצרות מחלת לב.

חשוב שאנשים שנמצאים במצב של טרום סוכרת יאמצו הרגלי אכילה בריאים ויובילו מהלך של שינוי אורח חיים על מנת להפחית את הסיכוי להתפתחות סוכרת מסוג 2.

יש לבצע פעילות גופנית ולשנות כמעט לחלוטין את הרגלי האכילה – להימנע לגמרי מצריכה של סוכרים. ברוב המקרים, אלו שיצליחו לשמור על הרגלי תזונה ופעילות בריאים יוכלו לאזן את רמות הסוכר ולמנוע התפרצות סוכרת.

מודעה

אנשים בעלי עודף משקל בינוני עד קיצוני הלוקים בטרום סוכרת הם בסיכון עוד יותר גבוה להתפתחות סוכרת מסוג 2 ולכן עליהם להפחית ממשקלם כדי להרחיק מעצמם את איום הסוכרת. אנשים במצב של טרום-סוכרת חייבים לעקוב אחרי רמות הסוכר שלהם באופן קבוע ולפחות מדי שנה.

מהם הסוגים העיקריים של סוכרת?

יש שני סוגים מרכזיים של סוכרת המוכרים לציבור, סוכרת מסוג 1 וסוכרת מסוג 2, שניהם נחשבים לתופעה חמורה. אך יש עוד סוגים של סוכרת שרבים כלל לא מכירים, המוכר ביניהם הוא סוכרת הריון שעלולה להתפתח אצל נשים הרות שלא סבלו שום תופעה מוקדמת.

יש עוד סוגים כמו סוכרת LADA, סוכרת מסוג MODY, סוכרת מסוג 3, סוכרת כפולה, סוכרת שנגרמה כתוצאה משימוש בסטרואידים, סוכרת נעורים, סוכרת משנית ועוד.

סוכרת מסוג 1: סימפטומים, סיבות, אבחנה, טיפול ומניעה

סוכרת מסוג 1 היא הפרעה אוטואימונית חמורה בו המערכת החיסונית של הגוף תוקפת ומשמידה תאים בלבלב שתפקידם לייצר אינסולין. כתוצאה מכך, נוצרת פגיעה ביכולת של הגוף לייצור של הכמות הנדרשת של אינסולין שתספיק לשליטה על רמות הסוכר בדם.

פעמים רבות מכנים סוכרת מסוג 1 בשם סוכרת נעורים למרות שזו מחלה שיכולה לתקוף כל אדם בכל גיל ולא קשורה בהכרח לחולים בגיל הנעורים או הילדות. סוכרת מסוג 1 גם מכונה סוכרת תלויית-אינסולין משום שסוג זה של סכרת מוביל לפגיעה בייצור האינסולין וכמות האינסולין בגוף, בעיה שמובילה לצורך של הזרקות אינסולין קבועות על ידי מזרק או משאבה.

הסימפטומים של סוכרת מסוג 1 כוללים:

  • גירוד באיברי המין
  • ירידה עקבית במשקל
  • השתנה תכופה
  • עייפות כרונית ותשישות תמידית
  • צמא מוגבר
  • ראייה מטושטשת
  • רעב קיצוני
  • הרטבת המיטה אצל ילדים
  • מצבי רוח
מודעה

סוכרת מסוג 1 מתפתחת לאט, במיוחד אצל מבוגרים, ופעמים רבות מתבלבלים בינה לבין סוכרת מסוג 2. למעשה, אנשים שלוקים בסוכרת מסוג 1 אחרי גיל 35 לעיתים קרובות מאובחנים בטעות כלוקים בסוכרת מסוג LADA.

באותו נושא: 10 סימנים מקדימים לסוכרת שלא כדאי להתעלם מהם

הסיבות להיווצרות סוכרת מסוג 1 כוללות:

  • גנטיקה
  • וירוס
  • מערכת חיסונית חלשה

סוכרת מסוג 1 מתרחשת כאשר יש בעיה בתגובה של המערכת החיסונית. המערכת החיסונית תוקפת את הגוף ומחסלת תאים בלבלב, שלהם תפקיד מרכזי בייצור אינסולין. ככל שהגוף ויכולותיו חלשים יותר, כך יהיה לגוף קשה יותר לשלוט ברמות סוכר בריאות בגוף. עם הזמן, עוד ועוד סימפטומים של סוכרת מסוג 1 מתחילים להתחולל בגוף.

חוקרים עדיים לא בטוחים לגמרי מה מניע את הגוף לכשל שכזה במערכת החיסונית וכרגע מייחסים את הבעיה לשילוב בין מטען גנטי לבין ממצאים סביבתיים שיחד מובילים להיווצרות הסוכרת. היסטוריה משפחתית היא גורם סיכון קריטי לקראת אבחנה, מחקרים רבים ממחישים קשר בין אדם אחד במשפחה הלוקה בסוכרת לבין היווצרות המחלה אצל אחרים במשפחה.

איך מאבחנים סוכרת מסוג 1?

מאבחנים דרך בדיקת פפטיד סי להערכת רמת יצירת אינסולין בלבלב, בדיקת נוגדנים ל-GAD לצד בדיקות שתן כלליות לאיתור גופי קטון ובדיקות דם ושתן נרחבות. לפעמים ניתן לאבחן דרך הבדיקות הללו שאדם בכלל לוקה בסוכרת מסוג 2.

איך מטפלים בסוכרת מסוג 1?

יש לטפל בעזרת מתן אינסולין הנדרש על מנת לתקן את היכולות של הלבלב לייצור האינסולין. רוב חולי הסוכרת מסוג 1 נעזרים במזרקי אינסולין לשימוש ביתי או מקבלים זריקות באופן קבוע.

חלק מחולי האינסולין נאלצים לענוד משאבת אינסולין לאורך כל שעות היממה כדי לדאוג לכמות אינסולין נאותה בגוף. אם אתה סובל מסוכרת מסוג 1 זה הכרחי ללמוד ולהכיר את דרכי הטיפול השונות. יש להכיר את השיטות לאיזון בין תזונה נכונה, נטילת אינסולין ופעילות גופנית מתאימה. חשוב לדעת כיצד בדיקות אינסולין שגרתיות מסייעות בשליטה על רמות הסוכר בדם.

מודעה

אכילה נכונה ופעילות גופנית יומיומית חשובים במיוחד על מנת לשמור על אורח חיים בריא שמסייע להסדרת רמות הסוכר בדם והפחתת הסיכון ללקות בסוכרת מסוג 1 וסיבוכיה.

מה הסיבוכים של סוכרת מסוג 1?

יש סיבוכים לטווח ארוך וסיבוכים לטווח קצר שיכולים להתפתח במידה ולא מטפלים בסוכרת מסוג 1 או מטפלים בסוכרת בצורה שגויה.

הסיבוכים לטווח הקצר הם חמצת קטוטית סוכרתית והיפוגליקמיה, ירידה של רמות הסוכר בדם.

חמצת קטוטית סוכרתית מתרחש כאשר שוכחים לקחת את מנת האיסולין הנדרשת או שרמות הסוכר בדם הופכות לגבוהות מדי, סיבוך מסכן חיים. היפוגליקמיה היא מצב המתאפיין ברמות סוכר נמוכות בדם באופן קיצוני.

הסיבוכים לטווח ארוך כוללים מחלת כליות, שבץ, נוירופתיה (מחלת עצבים) מחלה של רשתית העין או מחלות לב.

האם ניתן למנוע סוכרת מסוג 1?

מספר רחב של מחקרים תר אחר דרכים למניעת היווצרות סוכרת מסוג 1, אבל כרגע אין שום דרך ידועה לכך.

סוכרת מסוג 2: סימפטומים, סיבות, אבחנה, טיפול ומניעה

הסוג הנפוץ ביותר של סוכרת הוא סוכרת מסוג 2, מחלה מטבולית קשה שגורמת להיפוגליקמיה (רמות סוכר גבוהות בדם) משום שהגוף שלנו לא מסוגל לייצר מספיק אינסולין או לא מצליח להשתמש באינסולין שמיוצר בגוף. מכנים את המצב הזה כהתנגדות של הגוף לאינסולין.

סוכרת מסוג 2 מתאפיינת בחוסר יכולת של הגוף לעכל סוכרים פשוטים. הבעיה הזו גורמת לרמות גבוהות של סוכר בדם שנוטות להשפיע על איברי הגוף לאורך זמן. אנשים עם סוכרת מסוג 2 יכולים לחטוף מעין סוג של הרעלה לגוף כאשר הם צורכים מאכלים הכוללים סוכר ועליהם להימנע לחלוטין מצריכת מזונות עם סוכר.

אנשים שלוקים בבעיה הרפואית הקשה הזו יכולים לשפר את מצבם ולהעלים את הסוכרת בעזרת דיאטה דלת קלוריות ופחמימות לצד פעילות גופנית. אך לצערנו יש עוד פקטורים רבים המעורבים בטיפול במחלה.

הסימפטומים של סוכרת מסוג 2 כוללים:

  • אובדן פתאומי של מסת שריר
  • עייפות קיצונית
  • התקפי רעב פתאומיים ותכופים
  • מתן שתן באופן תכוף
  • צמא מוגבר

רבים מהסימפטומים של סוכרת מסוג 2 דומים לסימפטומים של סוכרת מסוג 1 ולכן חייבים לעבור אבחנה רפואית מדויקת כדי להבין בדיוק מול איזו מחלה מתמודדים. התסמינים של סוכרת מסוג 2 יכולים להתפתח באיטיות לאורך זמן, יכול להיות שיעברו שנים עד שיהיה ניתן לזהות סימנים ותסמינים של המחלה.

מה הם הסיבות וגורמי הסיכון של סוכרת מסוג 2?

סוג זה של סוכרת מתפתח כאשר אינסולין לא משומש כראוי על ידי תאי הגוף. הורמון האינסולין הוא הכרחי לתאים על מנת שיצליחו להשתמש בסוכרים (גלוקוז) ממערכת הדם כדי להפוך אותם לאנרגיה.

השימוש השגוי של אינסולין על ידי התאים גורם לגוף להתנגד לאינסולין, תופעה המכונה תנגודת לאינסולין. התופעה הזו מובילה להיפוגליקמיה שמעלה בצורה קיצונית את רמות הסוכר בגוף. כאשר לא מטפלים בסוכרת מסוג 2, נוצר מצב של פגיעה קשה בתאים המפיקים אינסולין בלבלב וייצור בעייתי ולא מספק של אינסולין בגוף.

גורמי הסיכון של סוכרת מסוג 2 הם:

  • עישון
  • רמות גבוהות של כולסטרול בגוף
  • לחץ דם גבוה
  • בן משפחה מקרבה ראשונה עם סוכרת מסוג 2
  • חוסר פעילות גופנית
  • תזונה גרועה
  • רוחב מותניים של 80 ס"מ לנשים או 90 לגברים
  • עודף משקל

גנטיקה וגורמים סביבתיים משחקים תפקיד בהתפתחות סוכרת מסוג 2. מדענים גילו שאם שני ההורים סובלים מסוכרת מסוג 2, לילדיהם יש סיכון של יותר מ-75% ללקות בסוכרת מאותו סוג. אם רק הורה אחד סובל, יש סיכוי של כ-15 אחוזים.

גיל משחק תפקיד פחות מרכזי, המחקרים האחרונים מוכיחים שילדים, בני נוער ומבוגרים צעירים הם בסיכון גבוה יותר ללקות במחלה מאשר אנשים מבוגרים יותר, כנראה בגלל רמות של עודף משקל בגילאים צעירים יותר.

איך מאבחנים סוכרת מסוג 2?

בדרך כלל מאבחנים סוכרת מסוג 2 דרך מבחן סבילות של סוכר או בדיקת סוכר בפלזמה לאחר צום. רופא משפחה יכול גם לזהות תסמינים בבדיקה שגרתית אך כמעט תמיד צריך בדיקת סכרת כדי לתת אבחנה מדויקת.

איך מטפלים בסוכרת מסוג 2?

רוב רובו של הטיפול כולל פעילות גופנית קבועה משולבת בהרגלי אכילה נכונים. יש מחקרים המצביעים על כך שחשוב להתאים את הטיפול כך שיתאים לאורח חיים חדש שמתהווה עבור החולה. חולים בסוכרת מסוג 2 צריכים לשקול מחדש הרגלים ולשנות את אורח החיים בעזרת רופאים מומחים.

מכוני מחקר ממליצים על תפריט עם הרבה סיבים ומזונות בעלי ערך גליקימי נמוך, תפריט מגוון שמאפשר גמישות ומעניק לחולה הזדמנות לדבוק בתפריט דל קלוריות ודל פחמימות לאורך זמן וצריכה של מזונות בעלי ערך גליקימי נמוך כמו שעועית, ירקות ומספר סוגי פירות. מומלץ לוותר על אלכוהול או לצרוך כמות מאוד נמוכה ממנו.

אנשים עם סוכרת מסוג 2 חייבים לבדוק את רמות הסוכר שלהם באופן קבוע, מספר פעמים ביום לעיתים כדי לבדוק את השינויים שמתרחשים בעקבות שינוי אורח החיים. יש צורך בשימוש בתרופות שיקלו על הסימפטומים.

אחד מהתרופות הפופולריות ביותר עבור סוכרת מסוג 2 היא מטפורמין, תרופה שמסייעת לשפר את התגובה של הגוף לאינסולין. טיפולים רפואיים אחרים כוללים ויקטוזה, באייטה ובידרון.

במקרים נדירים, יש צורך בזריקות אינסולין כדי להקל על תגובת הגוף. שמירה על רמות סוכר נכונות, רמות כולסטרול בריאות ולחץ דם תקין הם כולם קריטיים להפחתת הסיכון של סיבוכי סוכרת. אם אדם סובל מעודף משקל, הרזייה תוכל לסייע בצורה משמעותית בהפחתת הסימפטומים של סוכרת מסוג 2.

מהם הסיבוכים שעלולים להתפתח כתוצאה מסוכרת מסוג 2?

רוב הסיכונים לא יתרחשו אם יש טיפול נכון בסוכרת אבל חלק מאנשים עם סוכרת מסוג 2 עלולים לסבול מ:

  • מחלות של רשתית העין
  • מחלה בכליות
  • שבץ
  • מחלת לב
  • פגיעה בעצבים
  • אי-תפקוד מיני
  • דכאון

חמישים אחוז מהלוקים במחלה חווים סימנים ראשונים של הסיבוכים עוד לפני שהם מאובחנים כחולים. הסטטיסטיקות מראות שאחד מכל שלושה חולים המאובחנים עם סוכרת מסוג 2 סובלים ממחלת כליות ו-60 אחוז מהם סובלים מפגיעה בעצבים.

האם ניתן למנוע סוכרת מסוג 2?

אם אובחנת לאחרונה כלוקה בטרום-סוכרת, אין סיבה לפאניקה. נכון, יש סיכון גדול יותר להתפתחות סוכרת מסוג 3 אך ניתן למנוע את ההתפתחות. התהליך שתצטרך לעבור כולל שינוי אורח חיים ושינוי הרגלי אכילה לא נכונים.

חשוב להתרכז בהרגלים שמפריעים לך לנהל חיים בריאים יותר, לשקול את הרגלי האכילה שלך ולבחון האם יש מספיק עיסוק בפעילות גופנית. שימו לב לכמות השינה שלכם, חשוב לישון מספיק ולישון שינה איכותית. אל תתרגשו מגנטיקה או גיל ואל תשקעו בדכדוך או ניחושים לגבי הסיבות, רוב הסיכויים שאלו לא הגורמים העיקריים. חשוב להתרכז, להיות נחושים במטרה ולשמור על מעקב רפואי צמוד תוך כדי מעקב קבוע אחר רמות הסוכר בגוף.

אם תהיו יותר פעילים, תאכלו בריא יותר ותפחיתו ממשקל גופכם – אלו הצעדים המשמעותיים ביותר בדרך אל הפחתת הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2. מחקרים רבים הוכיחו שעודף משקל יכולה להיות הסיבה היחידה והעיקרית להתפתחות סוכרת מסוג 2 ולכניסה לקבוצת הסיכון.

באותו נושא: 13 דרכים למניעת סוכרת

סוכרת הריון

במקום השלישי מבחינת השכיחות, מופיעה סוכרת ההריון, תופעה רפואית שמתרחשת כאשר יש רמות סוכר גבוהות בהריון. הסוכרת מתפתחת בדרך כלל בין השבוע ה-18 לשבוע ה-24, בשליש האחרון ונעלמת לאחר הלידה. נשים שסבלו מסוכרת הריון הן נשים בעלות סיכון גבוה להתפתחות סוכרת מסוג 2.

גורמי הסיכון לסוכרת הריון הם:

  • עודף משקל
  • היסטוריה משפחתית של סוכרת מכל סוג
  • רמות גבוהות של סוכר בדם
  • מוצא אסייאתי, אפריקני-אמריקאי, אינדיאני או היספני
  • היסטוריה של סוכרת הריון
  • לחץ דם גבוה
  • לידה שקטה או לידה של תינוק עם מום מולד
  • לידה של תינוק מעל 5 ק"ג

נשים בהריון עם סוכרת הריון לא סובלות מסימפטומים. רוב הנשים מגלות את האבחנה במהלך בדיקות הריון שגרתיות. במקרים מיוחדים, נשים בהריון יכולות לסבול מסימפטומים מיוחדים כמו למשל:

  • מתן שתן באופן תכוף
  • רעב מוגבר ואכילה מוגזמת
  • צמא מוגבר

הטיפול בסוכרת הריון לא כולל תרופות. צריך לעשות מספר בדיקות דם כדי לסייע לרופא לדעת אם יש לך קיטונים בדם ואם הסוכרת נמצאת תחת שליטה. יש גם צורך לבדוק את רמות הסוכר יותר מארבע פעמים ביום כדי לבקר את התפתחות הסוכרת.

חשוב מאוד לנטר לאורך כל שעות היממה את רמות הסוכר משום שיש נשים בהריון שצריכות להשתמש באינסולין כדי לשלוט במחלה. חשוב להישאר פעילים ולבצע פעילות גופנית באופן קבוע. דיאטה בריאה שנמנעת מכל סוג של סוכר היא חלק קריטי בטיפול.

כל סוג של סוכרת הוא חמור ויש להתייחס אליו בכובד ראש. מניעת המחלה וגדיעתה בשלביה הראשונים היא הטיפול הטוב ביותר. אבחנה מוקדמת של כל מצב רפואי יכול להפחית בצורה משמעותית את הסיכון לסיבוכים, גם במקרה של כל סוגי הסוכרת.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.