תזונה

גזר אחד – 10 יתרונות בריאותיים מדהימים

הגזרים הם אחד הירקות המגוונים ביותר וטעונים בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, ומספקים מספר רב של יתרונות בריאותיים עליהם נלמד במאמר.

למרות שהוא בעיקר מפורסם בשל צבעו הכתום, גזר יכול להיות גם בגוונים של צהוב, סגול, אדום ולבן. הם מקבלים את הצבע החי שלהם בעקבות קרוטנואידים, שהם נוגדי חמצון שנלחמים בסרטן ומחזקים את חסינות.

לגזר יש הרבה יתרונות תזונתיים – בין אם אוכלים אותם חיים או במיץ.

אכילה או שתיית של כוס מיץ גזר טרי, מעניקה לנו כוחות ריפוי, משיפור בריאות הדם, איזון רמת הסוכר בדם, הפחתת דלקות, הקלת גודש והגנה על הראייה עד לטיהור הכליות, שיפור תפקוד המוח והקטנת הסיכוי לחלות בלוקמיה, גזר מסייע לגוף לתפקד בצורה תקינה ולהישאר בריא.

להלן כמה מן היתרונות הבריאותיים המשמעותיים ביותר של גזר:

1.מפחית את הסיכון לחלות בסרטן

חוקרים טוענים כי אכילת כמויות גבוהות של קרוטנואידים מירקות ופירות יכולה למנוע התפתחות של סוגים שונים של סרטן.

מחקרים הוכיחו כי נוגדי החמצון – קרוטנואידים – שיש בגזר יכולים לסייע להילחם בתאי לוקמיה, כמו גם עשויים לשחק תפקיד מפתח בהפחתת הסיכון לסוגי הסרטן הנפוצים ביותר, כגון סרטן השד וסרטן השחלות.

מחקר מדעי שנערך על ידי המחלקה למדעי התזונה, באוניברסיטת אריזונה, הציג מהן ההשפעות של נשים עם היסטוריה של סרטן השד כאשר אכלו 226 גרם של מיץ גזר טרי ומיץ תפוזים בכל יום במשך שלושה שבועות.

התוצאות הוכיחו כי צריכה יומית של מיץ גזר טרי מגבירה את ההגנה של הגוף מפני סרטן השד.

בנוסף, גזר מסייע להגדיל את הכמויות של נוגדי חמצון מגנים – קרוטנואידים – במערכת הדם. דלקת זו שטופלה הורידה את הסטרס החמצוני והגנה מפני התפתחות וצמיחה של סרטן.

קראו גם: 13 מזונות שיכולים להפחית את הסיכון לסרטן

אגוגו ממליץ: סדנה של מזל כהן

2.מקטין את גורם הסיכון למחלות לב ושבץ

צריכה של הרבה ירקות כתומים כמו גזר מסייעת להפחית את הסיכון לפתח מחלות לב וכלי דם, במיוחד אצל נשים.

ללא התחשבות בסיכונים למחלות לב אחרות, מחקר שנערך לאחרונה הראה כי אכילת גזר או שתיית מיץ גזר טרי מגבירים את בריאות הלב על ידי הפחתת הסטרס החמצוני. בנוסף, גזר עוזר להגן על הלב מפני מחלות לב שונות.

מדענים מאמינים שעובדה זו נובעת בעקבות התוכן הגבוה של נוגדי חמצון שגזר ומיץ גזר מכילים.

צריכה יומית של גזר מאזנת את רמות הכולסטרול ומגבירה את ייצור המרה, אשר, בתורה, משפרת את היכולת של הגוף לעכל שומנים.

קראו על  חומוס - 8 יתרונות בריאותיים מדהימים

לא רק שזה עוזר למערכת העיכול שלנו לספוג חומרים מזינים טוב יותר מן המאכלים שאנחנו אוכלים, אלא גם זה מסייע לכולסטרול הטוב, להגן על הלב שלנו.

3.מקור עשיר של נוגדי חמצון

כאמור, קרוטנואידים בגזר הם חומרים נוגדי חמצון רבי עוצמה המסייעים להוריד את גורם הסיכון הן למחלות ודלקות זמניות והן למחלות כרוניות חמורות.

אכילת גזר או שתיית מיץ גזר טרי מסייעת לחזק את המערכת החיסונית על ידי הגנה על הגוף מפני חיידקים מזיקים, נזק של רדיקלים חופשיים, דלקת כרונית ווירוסים.

נוגדי החמצון בגזר, כגון בטא קרוטן (ויטמין A), ויטמין C, לוטאין, ליקופן וזאקסנטין, ידועים גם ביכולתם לשפר את הראייה ולהגביר את רמות האנרגיה.

יתר על כן, גזר הוא מקור טבעי שיש בו כמות גדולה של נוגדי חמצון בטא קרוטן וקרוטנואידים פיטוכימיקליים, אשר שניהם מסייעים להדוף את מחלת הסרטן על ידי מניעת נזק ל-DNA ומוטציית התא והפחתת התפתחות של דלקות.

קראו על 20 מזונות הכי עשירים בנוגדי חמצון

4.שומר על בריאות העיניים

בגזר יש שלושה חומרים מזינים חיוניים כמו זאקסנטין, לוטאין ובטא קרוטן שיכולים לקדם באופן משמעותי את בריאות העין.

אם אתם לא צורכים מספיק בטא קרוטן, אתם נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מצורות שונות של בעיות והפרעות בבריאות העין, כגון ניוון מקולרי ואובדן ראייה.

מצד שני, זאקסנטין ולוטאין עובדים יחד כדי להקטין את הסיכון לפתח עיוורון שקשור להזדקנות או אובדן ראייה.

יש בערך 400% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין A בכוס אחת של גזר קצוץ. ויטמין A נמצא בגזר ובמיץ גזר הוא בצורה של בטא קרוטן. זהו אחד החומרים המזינים החשובים ביותר לשמירה על בריאות העין, ושיפור הראייה כאשר מזדקנים.

מחסור של ויטמין A יכול בהתחלה להוביל לעיוורון לילה ואם לא מטפלים, עיוורון קבוע. הודות לחומרים המזינים שיש בהם, גזרים יכולים גם להפחית את הסיכון לפתח ניוון מקולרי וקטרקט, שהם הגורמים השכיחים ביותר לאובדן ראייה כאשר מזדקנים.

לפי מדענים מאוניברסיטת הלאומית בצ'ונג'ו, קוריאה הדרומית, מחקרים רבים הציגו כי אכילת גזר לפחות פעמיים ביום, יכולה לסייע בשמירה על עיניים בריאות וראייה טובה לאורך כל החיים.

אמנם עדיף לאכול גזר חי, אבל אם אתם לא אוהבים את הטעם שלו, תנסו לשתות מיץ גזר או להשתמש בגזר בסלטים, מרקים ופשטידות.

באותו נושא: 11 מזונות שתורמים לשיפור הראייה

5.משפר את בריאות הפה

על פי מחקר צרפתי, גזר מכיל חומרים מזינים המשפיעים לחיוב על המערכת החיסונית, כולל על היכולת של הגוף להילחם ברעלים ובחיידקים שנכנסים דרך הפה ונתקעים בין השיניים והחניכיים.

קראו על  12 מזונות בריאים המסייעים להתפתחות השרירים

המספר הרב של מינרלים שנמצאו בגזר מספקים אפקט אנטי-בקטריאלי ומסייעים במניעת עששת וחורים.

לעיסת גזר לאחר כל ארוחה יכול אפילו לעזור להסיר כתמים ופלאק מהשן, וזה הרבה יותר בריא מאשר מסטיק.

גזר מכיל סיבים אשר מגבירים את יכולות החסינות ופועלים לטובת ניקוי מערכת העיכול בדרך טבעית מכיוון שהם מקרצפים חיידקים מזיקים שנמצאים במעיים וממריצים עיכול תקין של ויטמינים ומינרלים חשובים.

6.מוריד את רמות לחץ הדם

אם אתם סובלים מלחץ דם גבוה או מיתר לחץ דם, כדאי לכם להפוך את הגזר למאכל האהוב עליכם מאחר והוא יעיל בוויסות לחץ דם גבוה.

גזר עשיר באשלגן, שהוא מרחיב כלי דם טבעי, המסייע להרגיע את המתח בעורקים וכלי הדם, ובכך לשפר את זרימת הדם.

בנוסף, אשלגן לוקח חלק פעיל בהגדלת תפקוד האיברים בכל הגוף וכן להקטין את הלחץ שמופעלת על מערכת הלב וכלי הדם.

התקפי לב, שבץ וטרשת עורקים נקשרו כולם ללחץ דם גבוה; אין פלא שהגזר מגן על הלב. בנוסף, תרכובת שנמצאת בגזר שנקראת קומרין הוכחה כחשובה להגנה על מערכת הלב וכלי הדם על ידי הפחתת לחץ דם גבוהה.

חוקרים מהמחלקה לפיזיולוגיה ופרמקולוגיה בקראצ'י, פקיסטן, הציעו כי צריכת גזר תכופה היא טיפול יעיל בלחץ דם גבוה. התוצאות הראו כי גזר עוזר לשמור על איזון של לחץ הדם בזכות היכולת שלו למנוע חסימה של ערוצי הסידן, אשר ידוע כיסוד ששומר על רמות לחץ דם אופטימליות.

קראו על 15 דרכים טבעיות להורדת לחץ הדם

7.מפחית את הכולסטרול בדם

100 גרם של גזר מכילים כמעט 3 גרם של סיבים תזונתיים מסיסים, אשר קריטיים לוויסות רמות הכולסטרול. רמות כולסטרול גבוהות נקשרו למחלות לב, ולכן אם לא אוכלים כראוי, בעיות לב וכלי דם יכולות להתרחש.

הסיבים בגזר עוזרים להפחית את רמות הכולסטרול בדם מכיוון שהוא קשור לחומצות המרה. חומצות מרה נוצרות מכולסטרול וסיבים שמסייעות להוציא אותם מהמערכת כפסולת. עובדה זו אושרה על ידי קבוצה של חוקרים מאוניברסיטת אריזונה, המכללה לחקלאות ומדעי החיים.

מחקר בן שלושה שבועות, שכלל אנשים שאכלו גזר בכל יום, הראה שלמשתתפים יש ספיגת כולסטרול טובה יותר ועלייה בחומרים נוגדי חמצון. על פי מחקר נוסף, משתתפים עם רמות כולסטרול גבוהות חוו ירידה משמעותית של כולסטרול בדם.

בנוסף, מחלקת החקלאות של ארצות הברית טוענת כי אכילת 2 גזרים ביום יכולה להפחית את רמות הכולסטרול למעלה מ-20%, ובכך לגרום לרמות בריאות של כולסטרול.

קראו על  מה לאכול כדי לקבל שיער בריא?

8.מקדם ירידה במשקל

גזר בעל ערך קלורי נמוך ויש בו כמות גדולה של חומרים מזינים, לכן גזר הוא החבר הכי טוב שלנו ברגע שאנחנו מתחילים דיאטה.

כוס גזר חי קצוץ מכיל כ-50 קלוריות בעוד שבכוס גזר מבושל יש 54 קלוריות. למרות התוכן הקלורי הנמוך שלהם, גזר גורם להרגשת שובע ברגע שכוללים אותו במהלך הארוחות העיקריות ביום.

מחקר שנעשה על ידי העיתון הבריטי לתזונה, על ירקות בעלי ערך קלורי נמוך, כולל גזר, עשיר בסיבים שמבטיחים את תחושת השובע ומפחיתים את צריכת הקלוריות.

9.משפר את תפקוד מערכת העיכול

כמו רוב הירקות, גזר מכיל כמויות גדולות של סיבים תזונתיים. אלה הם חומרים מזינים שתומכים בבריאות מערכת העיכול על ידי מניעת עצירות, הגדלת חיידקים טובים וניהול הרעב.

בנוסף, סיבים מסייעים למזון לעבור בצורה חלקה ומהירה דרך מערכת העיכול על ידי הוספת נפח לצואה.

בנוסף סיבים בגזר עוזרים לעורר את הפרשת מיצי קיבה ותנועת המעיים. זה עוזר להדוף הרבה צרות ובעיות בעיכול, כולל נפיחות ועצירות.

הממצאים שנעשו על ידי מחלקת רפואת הילדים באוניברסיטת מישיגן, מזונות עשירים בסיבים כמו גזר מסייעים להגדיל תדירות תנועת המעי הרגיז, שמצמצם את הסיכוי לעצירות. על ידי הקלה בבעיות של עצירות, אכילת גזר מסייע להגן על הבטן והמעי הגס ממחלות שונות, כגון סרטן המעי הגס.

קראו גם: 20 מאכלים הכי עשירים בסיבים

10.מניעת סוכרת מסוג 2

בזכות התוכן הגבוה של קרוטנואידים, גזר מסייע לשלוט ברמות הסוכר בדם. קרוטנואידים משפיעים באופן הפוך על עמידות האינסולין, ובכך מקטינים את רמות הגלוקוז בדם ועוזרים לחולי סוכרת בוויסות עליות הסוכר בדם.

בנוסף, גזר מסייע לשלוט בכמות האינסולין וחילוף הגלוקוז שהגוף משתמש בו, קידום תנודה בריאה יותר עבור אלו עם סוכרת מסוג 2.

מחקר שנערך בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת סטנפורד הראה שאנשים עם נטייה גנטית לסוכרת עשויים להפחית את גורם הסיכון שלהם לפתח סוכרת מסוג 2 על ידי אכילת מזונות עשירים בבטא-קרוטן, אם כי יש צורך במחקר נוסף כדי להוכיח עובדה זו.

בכל מקרה, על פי האגודה האמריקנית לסוכרת, חולים עם סוכרת מסוג 2 יכולים לשקול לצרוך יותר גזר מכיוון שהוא מזון בטוח יחסית כאשר צורכים אותו במתינות. גזר הם ירקות לא עמילניים, ולכן הם עושים טוב יותר מאשר גורמים לנזק.

גזר הוא חטיף בריא ומיץ גזר הוא משקה שטעים לפתוח איתו את הבוקר. מומלץ לשלב יותר גזר לתוך התזונה היומית שלכם על מנת לשפר את רווחת ובריאות הגוף.

תגיות

הצטרפו לאגוגו בפייסבוק!

Click to Hide Advanced Floating Content