Logo
6 סיבות לכך שהגוף שלנו זקוק למגנזיום (ואיך להשיג אותו בקלות)

6 סיבות לכך שהגוף שלנו זקוק למגנזיום (ואיך להשיג אותו בקלות)

Avatar of אגוגו

מגנזיום הוא אחד המינרלים החיוניים ביותר לגוף האדם, אך למרבה הצער, רבים מאיתנו אינם צורכים מספיק ממנו בתזונה היומית. מחקרים מראים כי יותר משליש מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מחוסר במגנזיום, דבר העלול להוביל לבעיות בריאותיות שונות. מגנזיום משתתף ביותר מ-300 תהליכים כימיים בגוף, החל מייצור אנרגיה וכלה בבניית עצמות ושיניים. הוא חיוני לתפקוד תקין של השרירים, העצבים, הלב והמערכת החיסונית.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

במאמר זה, נבחן חמש סיבות מרכזיות מדוע הגוף שלנו זקוק למגנזיום, וכיצד ניתן להגביר את צריכתו באמצעות תזונה נכונה ותוספים. חוסר במגנזיום עלול להתבטא בתסמינים כמו עייפות, חולשת שרירים, התכווצויות, נדודי שינה ואפילו בעיות קצב לב. הבנת החשיבות של מינרל זה יכולה לסייע לכם לשפר את בריאותכם הכללית ולמנוע מצבים רפואיים שונים.

1. מגנזיום חיוני לבריאות הלב

אחת הסיבות החשובות ביותר לצרוך מספיק מגנזיום היא ההשפעה החיובית שלו על בריאות הלב וכלי הדם. מגנזיום ממלא תפקיד מרכזי בשמירה על קצב לב תקין ובהסדרת לחץ הדם. כאשר רמות המגנזיום בגוף נמוכות, הסיכון למחלות לב, שבץ ולחץ דם גבוה עולה משמעותית.

מטא-אנליזה נרחבת שפורסמה בכתב העת BMC Medicine שבחנה מעל למיליון משתתפים מצאה כי כל תוספת של 100 מ"ג מגנזיום ביום הייתה קשורה להפחתה של 22% בסיכון לאי-ספיקת לב ו-7% בסיכון לשבץ (מחקר). סקירה שיטתית נוספת של מחקרים אפידמיולוגיים ומחקרי התערבות הראתה כי צריכה גבוהה של מגנזיום קשורה לסיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם (מחקר).

השפעתו של המגנזיום על הלב היא ישירה – הוא מסייע לשרירי הלב לפעול בצורה תקינה ולשמור על קצב לב סדיר. מגנזיום גם משמש כקו-פקטור לאנזימים רבים המעורבים בייצור אנרגיה בתאי שריר הלב, מווסת את התכווצות וזוק הכלי הדם, ומשפר את תפקוד האנדותל (רקמת הדופן הפנימית של כלי הדם). חוסר במגנזיום עלול להוביל להפרעות בקצב הלב, דבר שיכול להיות מסוכן במיוחד לאנשים עם מחלות לב קיימות.

2. מגנזיום תומך בבריאות העצם

למרות שסידן מקבל את רוב תשומת הלב כשמדובר בבריאות העצם, מגנזיום הוא מרכיב קריטי לא פחות. כ-50-60% מהמגנזיום בגוף נמצא בעצמות, והוא חיוני לבניית עצמות חזקות ולמניעת אובדן מסת עצם.

סקירה מקיפה שפורסמה בכתב העת Nutrients הראתה כי שליטה הדוקה באיזון המגנזיום בגוף היא קריטית לבריאות העצם. חוסר במגנזיום תורם לאוסטאופורוזיס הן באופן ישיר על ידי השפעה על יצירת גבישי המינרלים בעצם ועל תאי העצם, והן באופן עקיף על ידי השפעה על הפרשת הורמון הפאראתירואיד ופעילותו (מחקר). מחקר עדכני משנת 2021 שערך סקירה שיטתית ומטא-אנליזה מצא כי צריכה גבוהה יותר של מגנזיום קשורה לצפיפות עצם גבוהה יותר באזור הירך וצוואר הירך (מחקר).

מחקרים הראו כי רמות נמוכות של מגנזיום קשורות לסיכון גבוה יותר לאוסטאופורוזיס, מצב הגורם לעצמות להיות שבריריות וחלשות. מחקר שנמשך שלוש שנים ובו השתתפו 358 אנשים שעברו טיפולי דיאליזה, הראה כי אלה שצרכו את כמות המגנזיום הנמוכה ביותר חוו פי שלושה יותר שברים מאשר אלה עם הצריכה הגבוהה ביותר.

בנוסף, מגנזיום משפיע על רמות הורמונים המעורבים בחידוש רקמת העצם ומשפר את ספיגת הסידן בגוף. הוא גם עוזר להפעיל ויטמין D, שהוא חיוני לספיגת סידן ובריאות העצמות. צריכה מאוזנת של מגנזיום, סידן וויטמין D היא קריטית ליצירת עצמות חזקות ולמניעת אוסטאופורוזיס, במיוחד בקרב נשים לאחר גיל המעבר.

3. מגנזיום עוזר לאזן את רמות הסוכר בדם

מגנזיום ממלא תפקיד חשוב באיזון רמות הסוכר בדם ובמניעת סוכרת מסוג 2. המינרל מסייע לגוף להשתמש באינסולין ביעילות רבה יותר, ובכך מאפשר לתאי הגוף לקלוט גלוקוז מהדם. חוסר במגנזיום עלול לפגוע ברגישות לאינסולין ולהגביר את הסיכון להתפתחות סוכרת.

מטא-אנליזה מקיפה שפורסמה ב-Diabetes Care וכללה 13 מחקרי עוקבה פרוספקטיביים עם יותר מ-536,000 משתתפים ו-24,500 מקרי סוכרת, איתרה קשר הפוך משמעותי בין צריכת מגנזיום וסיכון לסוכרת מסוג 2. עבור כל תוספת של 100 מ"ג מגנזיום ביום, נצפתה ירידה של 14% בסיכון לסוכרת (מחקר). סקירה שיטתית נוספת הראתה כי צריכה גבוהה של מגנזיום קשורה להפחתה של 19% בסיכון לפתח סוכרת מסוג 2 (מחקר).

מחקר חדש שפורסם בשנת 2023 בחן את ההשפעות של תוספי מגנזיום על שיפור היפרגליקמיה (רמות סוכר גבוהות בדם) באמצעות מטא-אנליזה של 24 מחקרים קליניים מבוקרים ואקראיים. התוצאות הראו ירידה משמעותית ברמות הסוכר בדם בצום וב-HbA1c (המוגלובין מסוכרר, מדד לרמת הסוכר בדם לאורך זמן) בקרב אנשים עם סוכרת מסוג 2 שנטלו תוספי מגנזיום (מחקר).

מגנזיום מעורב בתהליך פירוק הגלוקוז וייצור האנרגיה בגוף, משמש כקו-פקטור לאנזימים רבים הקשורים למטבוליזם של גלוקוז, ומשפיע על התפקוד ורגישות קולטני האינסולין. אנשים עם סוכרת מסוג 2 צריכים להיות מודעים במיוחד לחשיבות של צריכת מספיק מגנזיום כחלק מהתזונה היומית שלהם, כדי לסייע בשליטה טובה יותר במחלה.

4. מגנזיום משפר את איכות השינה

מגנזיום ממלא תפקיד חשוב בויסות מעגלי השינה והערות במוח. מחקרים הראו כי רמות מגנזיום נאותות חיוניות לשינה איכותית ומספקת. מחסור במגנזיום יכול להוביל להפרעות שינה, קשיי הירדמות והתעוררויות תכופות בלילה.

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלצבו שנערך בקרב מבוגרים מעל גיל 50, נמצא כי תוסף מגנזיום שיפר באופן משמעותי פרמטרים אובייקטיביים וסובייקטיביים של שינה, כולל זמן שינה ארוך יותר, יעילות שינה גבוהה יותר, וציונים נמוכים יותר במדד חומרת נדודי השינה (מחקר). המשתתפים שנטלו מגנזיום חוו עלייה ברמות של מלטונין והורמון רנין, וירידה ברמות קורטיזול, הורמון הלחץ.

מחקר חדש יותר משנת 2022 שבחן 31 מבוגרים עם הפרעות שינה לא-קליניות, הראה שיפורים משמעותיים במדדי שינה, לרבות משך השינה העמוקה, יעילות השינה הכללית, ומוכנות הגוף לפעילות יומית בקרב אלו שקיבלו תוסף מגנזיום בהשוואה לקבוצת הפלצבו (מחקר).

מנגנוני הפעולה המשוערים כוללים השפעה על רצפטורי GABA במוח, המעודדים רגיעה ושינה, וויסות של רמות המלטונין, ההורמון האחראי על מחזור השינה-ערות. בנוסף, המגנזיום עוזר בהפחתת הורמוני מתח כמו קורטיזול, שיכולים להפריע לשינה איכותית.

5. מגנזיום מסייע להפחתת מתח וחרדה

מגנזיום ידוע גם בתפקידו החשוב בוויסות מערכת העצבים ובהפחתת מתח וחרדה. המינרל משפיע על מערכות השליח הכימי במוח, עוזר לווסת הורמוני מתח כמו קורטיזול, ותומך בתפקוד תקין של מערכת העצבים.

מחקרים מראים כי מגנזיום יכול לעזור לנו להתמודד טוב יותר עם מתח ולשמור על רמות קורטיזול מאוזנות. כאשר הגוף אינו מקבל מספיק מגנזיום, תגובת הגוף למתח עלולה להיות חזקה יותר. ומצד שני, כאשר אנחנו נמצאים תחת לחץ פיזי או נפשי רב, רמות המגנזיום בגוף יכולות לרדת.

מחקר אחד הגיע למסקנה כי תוספי מגנזיום עשויים לסייע בהפחתת חרדה קלה עד בינונית. המינרל גם עשוי להרגיע את המוח, לעזור להרגיש יותר רגועים ולהקל על מתח שרירים והתכווצויות.

6. מגנזיום תומך במערכת החיסונית ומפחית דלקת

מגנזיום משחק תפקיד חשוב בתמיכה במערכת החיסונית ובהפחתת דלקת כרונית בגוף. הוא משתתף בהפעלת ויטמין D, שהוא חיוני לתפקוד המערכת החיסונית, ומסייע בייצור אנטיגנים המסייעים להילחם בפתוגנים.

מחקרים הראו כי רמות נמוכות של מגנזיום קשורות לרמות גבוהות יותר של סמני דלקת בגוף. סקירה שיטתית ומטא-אנליזה של מחקרים קליניים מבוקרים הראתה כי תוספי מגנזיום מפחיתים סמני דלקת כגון חלבון C-ראקטיבי (CRP) ואוקסיד חנקן במיוחד בקרב אנשים עם רמות דלקת בסיסיות גבוהות יותר או חוסר במגנזיום (מחקר).

מצב דלקתי כרוני מקושר למחלות רבות, כולל מחלות לב, סוכרת, וסוגי סרטן מסוימים. צריכה מספקת של מגנזיום עשויה לסייע בהפחתת דלקת ולתמוך בתפקוד תקין של המערכת החיסונית באמצעות מנגנונים שונים, כולל הפחתת עקה חמצונית, שיפור פעילות האנזים סופר-אוקסיד דיסמוטאז (SOD), והפחתת ייצור ציטוקינים דלקתיים.

בנוסף, מגנזיום יכול לסייע בהקלה על מצבים דלקתיים כמו מיגרנות. מחקרים מצאו כי חוסר במגנזיום עשוי לשחק תפקיד בהתקפי מיגרנה, וכי תוספי מגנזיום או טיפולים תוך-ורידיים עשויים להקל על התסמינים. מחקר משנת 2018 שסקר חמישה מחקרים הראה כי טיפול במיגרנה עם מנה גבוהה של 600 מ"ג מגנזיום היה בטוח ויעיל.

כיצד להגביר את צריכת המגנזיום בתזונה

הדרך הטובה ביותר לקבל מספיק מגנזיום היא באמצעות תזונה מאוזנת ועשירה במזונות המכילים את המינרל החיוני הזה. להלן רשימה של מזונות עשירים במגנזיום שכדאי לשלב בתפריט היומי:

  • ירקות עליים ירוקים: תרד, כרוב קייל, חסה רומית ועלי סלק הם מקורות מצוינים למגנזיום. למשל, כוס אחת של תרד מבושל מספקת כמות משמעותית של המינרל.
  • אגוזים וזרעים: שקדים, אגוזי קשיו, אגוזי מלך, זרעי דלעת, זרעי חמניות וזרעי צ'יה הם עשירים במיוחד במגנזיום. אפילו כף אחת של זרעי דלעת מספקת אחוז ניכר מהצריכה היומית המומלצת.
  • קטניות: שעועית שחורה, עדשים, חומוס ואפונה הם מקורות טובים למגנזיום. כוס אחת של שעועית שחורה מבושלת מכילה כמות מרשימה של 120 מ"ג מגנזיום.
  • דגנים מלאים: כוסמת, קינואה, אורז מלא ושיבולת שועל מכילים כולם כמויות טובות של מגנזיום. העדיפו תמיד דגנים מלאים על פני מזונות מעובדים.
  • דגי ים: דגים שמנים כמו סלמון, מקרל והליבוט הם מקורות טובים למגנזיום. מנה של 100 גרם סלמון מבושל מספקת כ-30 מ"ג מגנזיום.
  • אבוקדו: בנוסף להיותו עשיר בשומנים בריאים, אבוקדו מכיל גם כמות נאה של מגנזיום.
  • פירות יבשים: תאנים מיובשות, משמשים ותמרים מכילים רמות טובות של מגנזיום.
  • שוקולד מריר: שוקולד מריר (עם לפחות 70% מוצקי קקאו) הוא לא רק תענוג, אלא גם מקור טוב למגנזיום. 28 גרם של שוקולד מריר מכילים כ-65 מ"ג מגנזיום.
  • טופו: מאכל זה העשוי מפולי סויה הוא מקור טוב למגנזיום, עם 100 גרם המספקים כ-35 מ"ג של המינרל.
  • בננות: בננה גדולה אחת מכילה כמות נאה של מגנזיום ויכולה להיות חטיף מזין ונוח.

מומחי תזונה ממליצים על גישת "המזון תחילה" לקבלת המינרלים והויטמינים החיוניים. כדי לקבל את כמות המגנזיום המומלצת, מומלץ לצרוך:

  • חמש מנות של פירות וירקות ביום
  • לפחות שלוש מנות של דגנים מלאים ביום
  • אונקיה אחת (כ-28 גרם) או רבע כוס של אגוזים או זרעים ביום
  • מנה אחת (כחצי כוס מבושל) של קטניות ברוב ימות השבוע

תוספי מגנזיום – מתי הם נחוצים?

למרות שעדיף לקבל מגנזיום ממקורות טבעיים בתזונה, ישנם מצבים בהם תוספי מגנזיום עשויים להיות מועילים. אנשים בסיכון לחוסר במגנזיום כוללים:

  • אנשים עם בעיות במערכת העיכול כמו מחלת קרוהן או צליאק
  • אנשים הנוטלים תרופות מסוימות, כולל מעכבי משאבת פרוטונים (PPIs) לטיפול בצרבת
  • חולי סוכרת
  • אנשים המצויים בסיכון לאוסטאופורוזיס
  • קשישים
  • אנשים הצורכים אלכוהול בכמויות גדולות

ישנם סוגים שונים של תוספי מגנזיום, כאשר הנפוצים ביותר הם:

  • מגנזיום ציטראט: נספג היטב בגוף ועשוי לסייע גם בשיפור עצירות
  • מגנזיום אוקסיד: מכיל ריכוז גבוה של מגנזיום אך נספג פחות טוב בגוף
  • מגנזיום כלוריד: משמש לעזרה בהעלאת רמות המגנזיום ועשוי להיות מועיל גם במצבים כמו טרום-סוכרת
  • מגנזיום גליצינאט: נחשב עדין יותר למערכת העיכול ולכן מתאים לאנשים הרגישים לתופעות לוואי של תוספי מגנזיום אחרים

חשוב להתייעץ עם איש מקצוע רפואי לפני התחלת נטילת תוספי מגנזיום, במיוחד אם אתם סובלים ממחלות כרוניות או נוטלים תרופות אחרות. צריכה מוגזמת של מגנזיום מתוספים (לא ממזון) עלולה לגרום לתופעות לוואי כמו שלשול, בחילה וכאבי בטן.

כמה מגנזיום אנחנו צריכים?

הצריכה היומית המומלצת של מגנזיום משתנה בהתאם לגיל ולמגדר:

  • גברים בגילאי 19-30: 400 מ"ג ליום
  • גברים בגילאי 31 ומעלה: 420 מ"ג ליום
  • נשים בגילאי 19-30: 310 מ"ג ליום
  • נשים בגילאי 31 ומעלה: 320 מ"ג ליום
  • נשים בהריון: 350-360 מ"ג ליום (תלוי בגיל)
  • נשים מניקות: 310-320 מ"ג ליום (תלוי בגיל)

לילדים ומתבגרים יש צרכים שונים, הנעים בין 80 מ"ג ליום לתינוקות בגילאי 1-3 שנים ועד 410 מ"ג ליום לנערים בגילאי 14-18.

סיכום

מגנזיום הוא מינרל חיוני המשתתף במאות תהליכים ביוכימיים בגוף ובעל חשיבות עליונה לבריאות הכללית. הוא תומך בבריאות הלב, מחזק את העצמות, מסייע באיזון רמות הסוכר בדם, מפחית מתח וחרדה ותומך במערכת החיסונית.

למרות חשיבותו הרבה, רבים מאיתנו אינם צורכים מספיק מגנזיום בתזונה היומית. שילוב מזונות עשירים במגנזיום כמו ירקות עליים ירוקים, אגוזים, זרעים, קטניות ודגנים מלאים בתפריט היומי יכול לסייע בהבטחת צריכה מספקת.

במקרים מסוימים, תוספי מגנזיום עשויים להיות מועילים, אך חשוב להתייעץ עם איש מקצוע רפואי לפני התחלת נטילתם. ההשקעה בצריכת מגנזיום מספקת היא השקעה בבריאות לטווח ארוך ויכולה לסייע במניעת מחלות ובשיפור איכות החיים.

אז בפעם הבאה שאתם מתכננים את התפריט השבועי שלכם, זכרו לשלב מזונות עשירים במגנזיום. גופכם יודה לכם על כך!

להורדה מיידית בחינם!
מדריך תזונה בריאה

השאירו את המייל שלכם וקבלו את המדריך המלא ישירות לתיבת הדואר שלכם

בהזנת המייל ולחיצה על הכפתור, הנך מאשר/ת הצטרפות לרשימת התפוצה של אגוגו. ניתן להסיר את עצמך בכל עת.

חדש באגוגו! צ'אט עם בינה!

בינה יכולה לענות על כל שאלה בנושא בריאות. להכין תפריטים, מתכונים, לנתח מסמכים רפואיים, לאבחן בעיות, ועוד.

לחצו כאן

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.