אכלו ביופלבנואידים – הבנה והכרות עם תרומתם לבריאות שלנו

אכלו ביופלבנואידים – הבנה והכרות עם תרומתם לבריאות שלנו

Avatar of אגוגו
אגוגו

ביופלבנואידים נמצאים בעיקר בקליפות ההדרים, וכן בענבי שועל וב-ורד הבר. הם למעשה ויטמין P המאפשר ל-ויטמין C לבצע את פעולתו, קרי, חיזוק מערכת החיסון. הם מסייעים לזרימת הדם, נלחמים בנגיפים,  באלרגיות, הדלקת מפרקים ובמצבי דלקת אחרים.

ניתן למצוא ביופלבנואידים בתוספים צמחיים, אך תמיד בריא יותר לצרוך ויטמין P ממקורות טבעיים, מאשר לצרוך אותו כתוסף.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

המשיכו לקרוא וגלו מהם ביופלבנואידים, יתרונותיהם הבריאותיים, מקורותיהם הטבעיים ותופעות לוואי כתוצאה מצריכת תוספי ביופלבנואידים.

מהם ביופלבנואידים ומהם תפקידיהם?

בדרך כלל, ביופלבנואידים מוכרים כפלבנואידים. מדובר בנוגדי חמצון המצויים בפירות וירקות רבים, וכן בזרעים ובעשבים רבים. ישנם סוגים של קטניות, שוקולד מריר ותה ירוק שמכילים ביופלבנואידים גם כן.

מדובר במשפחה גדולה, המונה יותר מ-5000 תרכובות פוליפנול הידרוקסיל, הממלאות פונקציות מרכזיות בצמחים, לרבות ויסות גדילת תאים, התמודדות עם לחצים הנובעים מהסביבה ומשיכת חרקים מאביקים.

ביופלבנואידים מתחלקים למספר קטגוריות, כגון אנטוציאנידים, קוורצטין, איזופלבונים, פלבנטין, פלבונולים פלבונונין, גניסטאין ופלבונים.

משפחת הפלבנואידים מונה גם הספרידין, ביופלבנואיד הדרים ורוטין. ככל שהפרי או הירק צבעוני יותר, הוא מכיל כמויות פלבנואידים גדולות יותר.

פלבנואידים מסייעים בויסות איתות בין התאים, והם בעלי השפעה חיובית על גוף האדם. יתר על כן, הם מצטיינים בתכונות אנטי-טרומבוגניות, אנטי-דלקתיות, אנטי-סוכרתיות ותכונות של הגנה עצבית.

מהם היתרונות הבריאותיים הבולטים של הביופלבנואידים?

הביופלבנואידים טומנים בחובם שפע תכונות עוצמתיות, ויכולים למנוע מחלות ובעיות בריאותיות רבות.

מחקרים רבים נערכים בכדי להוכיח את יתרונותיהם הבריאותיים של הביופלבנואידים. להלן אחדים מהבולטים שבהם:

1.ויסות לחץ דם גבוה וצמצום הסיכון לשבץ

יתר לחץ דם הוא גורם הסיכון המוביל לשבץ. פלבנואידים מסייעים באיזון לחץ הדם ולכו מפחיתים את הסיכון ללקות בשבץ ובהתקף לב.

מחקר שנערך בבית הספר לרפואה הר סיני בניו יורק הוכיח כי אנשים הסובלים מלחץ דם גבוה היו גם בעלי רמות נמוכות של פלבנואידים בדם.

פירושו של דבר הוא, שצריכה קבועה של מזונות עתירי פלבנואידים יכולה להוריד את לחץ הדם. זאת ועוד, הורדת לחץ הדם תוך צריכה תדירה של פלבנואידים יכולה להפחית נזק לאיברי קצה, שהוא אחד מסימני יתר לחץ דם שניוני.

מחקר שהתפרסם בבטאון האמריקני לתזונה קלינית בשנת 2010 המחיש כי ביופלבנואידים לרבות אנטוציאנינים, וסוגים מסויימים של תרכובות flavan-3-ol ופלאבון, עשויות לסייע במניעת יתר לחץ דם.

2.הקלה על תסמיני אלרגיות

קוורצטין הינו פלבנואיד הידוע בתכונותיו האנטי-אלרגיות הבולטות. פירות הדר, בצל, כוסמת ואננס הם אחדים ממקורות הקוורצטין העשירים ביותר.

לצד תכונותיו האנטי-דלקתיות העוצמתיות, הקוורצטין נחשב אנטי-היסטמין טבעי המסייע להקלה על השפעותיהן של אלרגיות מזון ותסמיני אלרגיה עונתיים. נוסף על כך, צריכה מוגברת של מזונות עתירי קוורצטין יכולה לסייע בהקלת תסמיני בעיות עור ואפילו אסטמה.

קוורצטין יכול לסייע בויסות שחרור ההיסטמין בתאי חיסון מסויימים, ובכך מקל על תסמיני אלרגיה, כגון עיניים דומעות, שיעול, נזלת, קלקול קיבה ופריחה אלרגית (סרפדת).

3.טיפול בהרפס

הרפס הינו מורכב לטיפול, מכיוון שהוא נגרם בדרך כלל מהנגיף הרפס סימפלקס. מדובר בזיהום חמור, אשר עלול לגרום להופעת מספר פצעים בבת אחת, אם לא יטופל.

פצעי ההרפס מידבקים מאוד ופוגעים בחלקי גוף אחרים, במיוחד איברי המין והעיניים. ויטמין C בשילוב מגוון ביופלבנואידים תורם לריפוי פצעי הרפס.,

ניסוי מדעי בניתוחי פה, רפואת הפה ופתולוגיית הפה, העלה כי אנשים הסובלים מזיהומי הרפס, אשר נטלו פלצבו או 200 מ”ג פלבנואידים ו-200 מ”ג ויטמין סי, 3-5 פעמים בשבוע צמצמו את פרק הזמן בו סבלו מתסמיני ההרפס ב-57%.

כתוצאה מכך, ביופלבנואידים יכולים לסייע לטפל באופן טבעי בנגיף הרפס סימפלקס.

מאמר קשור: 9 דרכים טבעיות לטיפול בהרפס

4.חיזוק הנימים וריפוי פצעים

כאשר כלי הדם נקרעים בגלל פצע, והדם נוזל לאיזורים שמתחת לעור, נוצר פצע. נפיחות, שינוי צבע העור וכאב על פני העור הם הסימנים העיקריים לפציעה.

ביופלבנואידים, בשילוב עם ויטמין C, מסיעים בהפחתת ההסתברות לפציעה ומזרזים את תהליך ההחלמה.

הפלבנואידים מסייעים בחיזוק הנימים, ובכך מונעים פצעים, או מסייעים בריפויים. פלבנואידים המצויים בהדרים ידועים גם כמגבירים את יעילותו ואת התכונות נוגדות החמצון של ויטמין C.

5.הקלה על תסמיני הפטיטיס

דלקת הכבד, או הפטיטיס, מאופיינת במגוון תסמינים מורכבים. הקטצ’ין, פלבנואיד המצוי בתה מאצ’ה ירוק, הוכח כמקל הן על חולי הפטיטיס כרונית, והן על חולי הפטיטיס חריפה, או נגיפית.

על פי בית הספר לרפואה במישיגן, מינון תוסף הקטצ’ין המומלץ לצורך הקלה על תסמיני הפטיטיס הוא 500-750 מ”ג, שלוש פעמים ביום.

באותו נושא: הפטיטיס וכל מה שצריך לדעת על הפטיטיס

6.שמירה על בריאות לב מצויינת

יותר ויותר מחקרים שנערכים בארה”ב ובאירופה מוכיחים את הקשר שבין מחלות לב וכלי דם ובין מדדים מסויימים של צריכת ביופלבנואידים.

צריכה מוגברת של כל אחד מסוגי הפלבנואידים תורמת להפחתה משמעותית של הסיכון למחלת לב.

באותו נושא: 20 המזונות הטובים ביותר ללב שלך

7.טיפול בטחורים

הסטטיסטיקה מצביעה על כך שיותר מ-75% מאוכלוסיית העולם סובלת מטחורים.

הבעיה נגרמת כתוצאה מלחץ חזק המופעל על ורידי החלחולת (רקטום) ופי הטבעת.

הטחורים גורמים לאי נוחות, לכאב ועלולים לגרום גם לבעיות בריאות אחרות.

צריכת מזונות עתירי ביופלבנואידים על בסיס יומיומי מסייעת בריפוי ובמניעת התפתחות טחורים, כמו גם עצירות.

באותו נושא:

8.דליות ורידים

הן צעירים והן מבוגרים עלולים לסבול מדליות ורידים, כאשר נשים סובלות מהתופעה יותר מגברים. לא פשוט לטפל בדליות ורידים כאשר התזונה היא לא בריאה.

הבעיה מופיעה כאשר הורידים מתחילים להימתח והמסתמים שלהם מפסיקים לעבוד באופן תקין. כתוצאה מכך, הדם זורם אחורנית ונאגר בורידים. חוקרים רבים טוענים כי תזונה בריאה, עתירת פלבנואידים, עשויה לסייע בפתרון הבעיה.

רוטין, שהוא סוג של ביופלבנואיד, תומך בדפנות הורידים, ותורם לפעולתם התקינה. מחקרים אחדים העלו כי ביופלבנואידים שמקורם ברוטין מסייעים במיתון נפיחות, כאב ומיחושים הנגרמים בשל דליות ורידים.

ניתן למצוא פלבנואיד זה בפירות רבים ובקליפות שלהם, באספרגוס, אוכמניות כחולות, חמוציות, עוזרר וכוסמת.

זאת ועוד, תרכובות אוליגומרים (פרואנתוציאנדינים), פלבנואידים המצויים בקליפת האורן ובזרעי ענבים, יכולים להקל על הדליפה מהורידים ועל הנפיחות ברגליים.

קראו בהרחבה על דליות (ורידים בולטים): תסמינים, גורמים ודרכי טיפול

9.שמירה על בריאות העין

בשילוב עם ויטמין C, ביופלבנואידים יכולים לחולל נפלאות על העיניים, לא רק שהם תורמים לשימור הראיה, אלא גם תורמים לצמצום הסיכון לירוד (קטרקט) וניוון כתמי.

ביופלבנואידים, ואנתוציאנינים בפרט, הוכחו כמקלים על מחלת עיניים דלקתית וכתורמים להפחתת ההסתברות לצמצום ניוון הרשתית כתוצאה מסוכרת.

10.חיזוק המערכת החיסונית

השילוב בין ביופלבנואידים ו-ויטמין C מהווים נוגדי חמצון רבי עוצמה, ומסיסים במים.

שניהם חיוניים לתפקוד תקין של מערכת החיסון ולייצור קולגן. הם תורמים להקלה בתסמיני הצטננות ושפעת, וגם מונעים מחלות ותחלואים רבים.

כיצד להגביר את צריכת הביופלבנואידים באופן טבעי?

אף על פי שתוספים המכילים פלבנואידים צוברים פופולריות, תמיד כדאי יותר לצרוך את החומרים המזינים בדרך הטבעית.

כאמור, ביופלבנואידים מצויים במזונות רבים, כך שכדאי לכלול את קבוצות המזונות הבאות בתפריט היומי שלכם:

1.ירקות

בכל הנוגע לביופלבנואידים, הירקות לעולם לא יאכזבו. נשנשו ירקות, בעיקר ירקות אדומים וירקות ירוקים, על בסיס יומיומי, ולעולם לא תסבלו במחסור בפלבנואידים.

קייל אורגני, ברוקולי, בצלים (בצל ירוק, בצל יבש ובצל אדום), לפת צהובה, פלפלים אדומים ופלפלים חריפים, גרגיר הנחלים ותרד הם מקורות הביופלבנואידים העשירים ביותר.

בצל ירוק ובצל אדום עשירים מאוד בקוורצטין וברוקולי ובמיה עשירים בפלבונולים, ואילו סלרי וארטישוק מלאים מפלבונים.

2.פירות וגרגרי יער

שזיפים, אפרסקים ותפוחים הינם עתירי פלבונואיד ותרכובת flavan-3-ol.

פירות הדר, לרבות אשכוליות, מנדרינות, תפוזים, ליים ולימונים עתירי ביופלבנואידים המצויים ספציפית בהדרים.

ענבים, תותי שדה, תפוחים, אוכמניות שחורות וחמוציות עשירים בחומצה אלגית ביופלבנואידית. למעשה, כל הפירות מכילים סוגים מסויימים של ביופלבנואידים, כך שחשוב לאכול פירות מדי יום ביומו.

3.תה

תה מאצ’ה הינו מקור נפלא לביופלבנואידים, אם כי כל סוג תה יכול להעלות את רמות הביופלבנואידים.

שתו כוס תה ירוק, שחור או אדם כל יום בכדי להגביר את צריכת הפלבונולים והקטכינים.

4.עשבים ותבלינים

הפלאבון מצוי בשפע בפטרוזיליה, אורגנו, תימין ונענע טריים. קינמון איכותי גם מכיל כמות מסויימת של פלבנואידים.

6.אגוזים, זרעים ופולים (שעועית)

אגוזים למיניהם, כגון אגוזי מלך, פקאנים, קשיו ופיסטוקים מהווים דרך טעימה להגברת צריכת הביופלבנואידים.

זרעים מכל סוג – צ’יה, המפ, או גרעיני דלעת עשירים בביופלבנואידים אף הם.

באשר לפולים ולשעועית, שעועית כהה, כמו שעועית אדומה, שעועית שחורה ופול, שעועית פינטו ושעועית גרבנזו מהוות מקור מצויין לביופלבנואידים.

אף כי הכוסמת נחשבת לדגן בטעות, היא זרע נטול גלוטן ועתיר חומרים מזינים, במיוחד בביופלבנואידים כגון רוטין וקוורצטין.

7.יין

בין אם מדובר ביין לבן או ביין אדום, שניהם מכילים ביופלבנואידים. הרמות הגבוהות ביותר מצויות ביינות האדומים, מפני שהתסיסה מתרחשת באמצעות קליפות הענבים, המכילים כמות ומגוון עצומים של ביופלבנואידים.

צריכה מתונה של יין (כוס אחת ביום) תסייע בשמירה על רמות גבוהות של פלבנואידים בריאים ולמנוע אי אילו מחלות.

8.שוקולד מריר

שוקולד מריר או קקאו גולמי מהווים מקור מצויין לפלבנול, הסוג העיקרי של ביופלבנואידים, אשר נחוץ לבריאות מיטבית.

חפשו את השוקולד המריר עם תכולת הסוכר הנמוכה, אחוז הקקאו הגבוה וכמה שפחות טעמים. בדומה ליין, המידתיות הינה קריטית גם כאן. התכווננו על 28 גרם שוקולד מריר ביום.

האם תוספי ביופלבנואיד יעילים?

אם התזונה שלכם כוללת מגוון מזונות בריאים, ייתכן שאין צורך בתוסף ביופלבנואידים.

במקרים מסויימים, אנשים נוטלים תוספי ביופלבנואידים שונים בכדי לטפל בבעיות בריאות מסויימות. ברם, חשוב להיוועץ ברופא לפני נטילת תוספי ביופלבנואידים, בפרט תוספי קטצ’ין. התוספים הללו עלולים לגרום לתסמיני אנמיה ולחום, כמו גם לבעיות בריאות אחרות.

תוספי ביופלבנואידים יכולים להשפיע באופן שלילי על פעולת האנטיקואגולנטים ולגרות את רעילותם של מרבית התרופות כאשר הם ניטלים בו זמנית. אם כרגע אתם נוטלים תרופות מסויימות, או סובלים מבעיה בריאותית מתמשכת, מוטב להמנע מנטילת תוספי ביופלבנואידים.

תופעות הלוואי האפשריות בעת נטילת תוספי ביופלבנואידים הינם קשיי נשימה, פריחה, התנפחות השפתיים, הפנים, הגרון, או הלשון. בחילה ושלשול עשויים גם כן להעיד על מינון יתר של ביופלבנואידים.

המינון המומלץ לביופלבנואידים הוא 250 מ”ג 3 פעמים ביום, או כל 12 שעות. נטילת פלבנואידים כתוסף אסורה לאמהות הרות או מיניקות, אלא אם ישנה הוראה אחרת מהרופא.

למרבה הצער אין תקני ייצור מוסדרים לתוספי פלבנואידים. הוכח כי תוספים מסויימים מכילים מתכות רעילות או רכיבים תרופתיים אחרים. אין להשתמש בפלבנואידים בשום מקרה כתחליף לתרופות שנרשמו על ידי הרופא המטפל.

האם ייתכן מינון יתר של ביופלבנואידים?

אם לא נוטלים תוספים, הכמויות הגדולות של פלבנואידים טבעיים בטוחות מבחינת הגוף שלנו.

מחקר שנערך לאחרונה טוען כי מינוני פלבנואידים גבוהים, שמקורם בתוסף תזונה עלולים לגרום ללוקמיה בקרב ילדים. מסיבה זו, צריכת פלבנואידים מהתזונה הינה בעלת חשיבות עצומה, בעיקר בכל הנוגע לילדים.

ישנם אנשים הנוטלים מספר תוספי פלבנואידים במקביל. מומלץ ליטול תוספי פלבנואידים בנפרד זה מזה. ערבוב התוספים מעלה את הסבירות להתפתחות תסמיני מינון יתר של פלבנואידים, כאמור לעיל.

נוסף על כך, תיתכן אלרגיה לביופלבנואידים מסויימים, בעיקר כאלה המגיעים כתוספים.

אנשים רבים אינם מודעים עדיין לחשיבותם של הביופלבנואידים. אלו שאוכלים יותר מדי מזון מעובד ומהיר נמצאים בסיכון למחסור בביופלבנואידים.

אם הרופא המטפל מאשש את הסברה שאתם סובלים מחוסר בפלבנואידים כאלה ואחרים, עליכם להכניס שינויים בתפריט שלכם, ולהוסיף לו מזונות עשירים בביופלבנואידים, לפני שתפנו אל תוספי התזונה כפתרון. כך, תימנעו מתופעות לוואי אפשריות ותשפרו את בריאותכם הכללית.

[mks_toggle title=”מקורות והפניות” state=”close “]

http://www.allaboutvision.com/nutrition/vitamin_c.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11000057

http://ajcn.nutrition.org/content/93/2/338.full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/339141

https://www.webmd.com/cancer/lymphoma/news/20000418/childhood-leukemia-bioflavonoids#1

[/mks_toggle]

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

נסו את משחק הצירופים!

צרו ארבע קבוצות עם מכנה משותף

טעויות נותרו: 4