דלקת מפרקים שיגרונית: תסמינים, גורמים וטיפול

דלקת מפרקים שיגרונית: תסמינים, גורמים וטיפול

דלקת מפרקים שיגרונית היא תסמונת דלקתית כרונית העשויה להשפיע על חלקי גוף נוספים, ולא רק על המפרקים. בקרב אנשים מסוימים, מצב זה עשוי לפגוע במגוון רחב של מערכות בגוף, לרבות העור, העיניים, הריאות, הדם וכלי הדם.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.
מודעה

דלקת המפרקים השיגרונית, שהיא מחלה אוטו-אימונית, מופיעה כאשר המערכת החיסונית תוקפת בשגגה את רקמות הגוף. שלא כמו הנזק שמסיבה דלקת המפרקים הניוונית, דלקת המפרקים השיגרונית משפיעה על קרום המפרקים, וגורמת לנפיחות כואבת שיכולה לגרום, בסופו של דבר, לשחיקת העצמות ולשינוי צורת  המפרקים.

הדלקת הקשורה לדלקת המפרקים השיגרונית עשויה לפגוע גם בחלקי גוף אחרים. אף כי סוגים חדשים של תרופות שיפרו את אפשרויות הטיפול באופן דרמטי, דלקת מפרקים שיגרונית חמורה עדיין עשויה לגרום לנכויות גופניות.

תסמינים

הסימנים והתסמינים של דלקת המפרקים השיגרונית עשויים לכלול:

  • מפרקים נפוחים, חמימים ורגישים
  • נוקשות של המפרקים המחמירה, בדרך כלל, בבקרים ולאחר חוסר פעילות
  • עייפות, חום וירידה במשקל

השלבים המוקדמים של דלקת המפרקים השיגרונית נוטים להשפיע, ראשית כל, על המפרקים הקטנים – בפרט המפרקים המחברים בין האצבעות לכפות הידיים ובין הבהונות לכפות הרגליים.

ככל שהמחלה מתקדמת, התסמינים בדרך כלל מתפשטים לפרקי הידיים, לברכיים, לקרסוליים, למרפקים, למותניים ולכתפיים. ברוב המקרים, התסמינים מופיעים באותם המפרקים בשני צדי הגוף.

כ-40% מהאנשים הסובלים מדלקת המפרקים השיגרונית חווים גם תסמינים וסימנים שאינם כוללים את המפרקים. דלקת מפרקים שיגרונית עשויה להשפיע גם על חלקי גוף אחרים, כגון:

  • העור
  • העיניים
  • הריאות
  • הלב
  • הכליות
  • בלוטות הרוק
  • רקמות העצבים
  • מוח העצם
  • כלי הדם

הסימנים והתסמינים של דלקת המפרקים השיגרונית מגוונים בחומרתם ועשויים אף להיעלם ולחזור. תקופות שבהן פעילותה של המחלה מוגברת, המכונות "התפרצויות", עשויות להתחלף בתקופות של הפוגה יחסית – בהן הנפיחות והכאבים דועכים או מתפוגגים. לאורך הזמן, יתכן כי דלקת המפרקים השיגרונית תגרום למפרקים לשנות את צורתם ולצאת מהמקום.

מתי עליכם להתייעץ ברופא

קבעו תור אצל הרופא אם אתם חשים אי-נוחות קבועה וחווים נפיחות של המפרקים.

גורמים

דלקת המפרקים השיגרונית מופיעה כאשר המערכת החיסונית תוקפת את הסינוביום – רירית הקרום שמקיפה את המפרקים שלכם.

הדלקת המתפתחת כתוצאה מכך מעבה את הסינוביום. בסופו של דבר, תופעה זו עשויה להרוס את הסחוס והעצם שבתוך המפרק. הגידים והחוליות המחזיקים את המפרק נחלשים ונמתחים. בהדרגה, המפרק מאבד את צורתו.

הרופאים אינם יודעים מה מתחיל תהליך זה, אף כי הם משערים שכלול בכך מרכיב גנטי. אף כי הגנים שלכם אינם גורמים לדלקת המפרקים השיגרונית, הם עשויים להפוך אתכם לפגיעים יותר לגורמים סביבתיים – כגון זיהום של וירוסים ובקטריות מסוימים – העשויים לגרום למחלה.

גורמי סיכון

מודעה

גורמים העשויים להגביר את הסיכון להתפתחות של דלקת מפרקים שיגרונית כוללים:

  • מין. הסבירות לכך שנשים יפתחו דלקת מפרקים שיגרונית גבוהה יותר, בהשוואה לגברים.
  • גיל. דלקת מפרקים שיגרונית עשויה להופיע בכל גיל, אך בדרך כלל, היא מופיעה בין הגילאים 40-60.
  • היסטוריה משפחתית. אם אחד מבני המשפחה שלכם סובל מדלקת מפרקים שיגרונית, יתכן כי הסיכון לכך שתחלו בה גבוה יותר.
  • עישון. עישון סיגריות מגביר את הסיכון להתפתחות של דלקת מפרקים שיגרונית, בפרט אם אתם סובלים מנטייה מוקדמת להתפתחות של המחלה. נראה כי העישון קשור גם לחומרת המחלה.
  • חשיפה סביבתית. אף כי תופעה זו אינה ודאית וטרם הובנה כהלכה, נראה כי חשיפה לגורמים מסוימים, כגון אסבסט וסיליקה, עשויה להגביר את הסיכון להתפתחות של דלקת מפרקים שיגרונית. עובדים בשירותי החירום שנחשפו לאבק בעת התרסקותם של מגדלי התאומים, נמצאו בסיכון גבוה יותר לחלות במחלות אוטו-אימוניות כגון דלקת מפרקים שיגרונית.
  • השמנת יתר. נראה כי אנשים בעלי השמנת יתר או עודף משקל נמצאים בסיכון גבוה יותר להתפתחות של דלקת מפרקים שיגרונית, בפרט בקרב נשים שאובחנו במחלה בגיל 55 ומטה.

סיבוכים

דלקת המפרקים השיגרונית מגבירה את הסיכון לכך שתפתחו:

  • אוסטאופורוזיס. דלקת המפרקים השיגרונית בפני עצמה, יחד עם תרופות מסוימות המשמשות לטיפול בדלקת מפרקים שיגרונית, עשויות להגביר את הסיכון להתפתחות של אוסטאופורוזיס – מצב המחליש את העצמות והופך אותן לשבירות יותר.
  • קשריות ראומטודיות. גושי הרקמה המוצקים האלו נוצרים לעתים קרובות סביב נקודות לחץ, כגון המרפקים. עם זאת, הקשריות האלו עשויות להופיע בכל מקום בגוף, לרבות הריאות.
  • יובש בעיניים ובפה. אנשים הסובלים מדלקת מפרקים שיגרונית נוטים לסבול מתסמונת שגרן, שהיא מחלה המפחיתה את מידת הלחות בעיניים ובפה.
  • זיהומים. המחלה בפני עצמה, ורבות מהתרופות המשמשות לטיפול בדלקת מפרקים שיגרונית, עשויות לפגוע במערכת החיסונית, ולכן לגרום לזיהומים.
  • הרכב גוף לא תקין. יחס השומן למסת הגוף הרזה עשוי להיות גבוה יותר בקרב אנשים הסובלים מדלקת מפרקים שיגרונית, אפילו אם מדד מסת הגוף שלהם (BMI) הוא נורמלי.
  • תסמונת מנהרת שורש כף היד. אם דלקת המפרקים השיגרונית משפיעה על פרקי כף היד, הדלקת עשויה לדחוס את העצב המשרת את רוב היד והאצבעות.
  • בעיות לב. דלקת המפרקים השיגרונית עשויה להגביר את הסיכון לכך שהעורקים יהפכו קשיחים וחסומים, כמו גם להתפתחות של זיהום במסב האוטם את הלב.
  • מחלת ריאות. דלקת המפרקים השיגרונית מגבירה את הסיכון להתפתחות של דלקת והצטלקות של רקמות הריאות, ולכן עשויה לגרום לקוצר נשימה מתקדם.
  • לימפומה. דלקת המפרקים השיגרונית מגבירה את הסיכון להתפתחות של לימפומה, קבוצה של סוגים שונים של סרטן הדם העשויים להתפתח במערכת הלימפה.

אבחנה

קשה לאבחן את דלקת המפרקים השיגרונית בשלביה המוקדמים, כיוון שהסימנים והתסמינים המוקדמים דומים לאלו של מחלות רבות אחרות. לא קיימת בדיקת דם אחת או ממצא גופני אחד שיוכלו לאשש את האבחנה.

במהלך הבדיקה הגופנית, הרופא שלכם יבדוק אם המפרקים שלכם נפוחים, אדומים או חמימים. כמו כן, הוא עשוי לבדוק את הרפלקסים ואת חוזק השרירים שלכם.

בדיקות דם

לעתים קרובות, אנשים הסובלים מדלקת מפרקים שיגרונית מציגים שקיעת דם מהירה או חלבון מגיב-סי (CRP), ואלו עשויים להצביע על נוכחותו של תהליך דלקתי בגוף. בדיקות דם נפוצות אחרות מחפשות אחר גורם שיגרוני ונוגדים כנגד מרכיבי הגרעין התא (anti-CCP).

בדיקות דימות

יתכן כי הרופא שלכם ימליץ על צילום רנטגן, שיסייע לו לעקוב אחר התקדמותה של דלקת המפרקים השיגרונית במפרקים שלכם לאורך הזמן. מבחני MRI ואולטרה-סאונד יכולים לסייע לרופא שלכם לשפוט את חומרת המחלה בגופכם.

טיפול

מודעה

לא ניתן לרפא את דלקת המפרקים השיגרונית. עם זאת, גילויים חדשים מצביעים על כך שהסבירות לנסיגה של התסמינים גבוהה יותר, כאשר הטיפול מתחיל מוקדם, ונעזר בתרופות חזקות הידועות כתרופות אנטי ראומטיות המשנות את מהלך המחלה (DMARDs).

תרופות

סוג התרופות עליו ימליץ לכם הרופא תלוי בחומרת התסמינים ובמשך הזמן שבו אתם חווים את דלקת המפרקים השיגרונית.

  • נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAIDs). תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים עשויות להקל על הכאב ולהפחית את הדלקת. איבופרופן (אדוויל, Motrin IB) ונפרוקסן סודיום (Aleve) הם נוגדי דלקת שאינם סטרואידים הנמכרים ללא מרשם. תוכלו לקבל נוגדי דלקת שאינם סטרואידים חזקים יותר במרשם רופא. תופעות הלוואי כוללות צלצול באוזניים, קלקול קיבה, בעיות לב, ונזק לכליות ולכבד.
  • סטרואידים. תרופות קורטיקוסטרואידיות, כגון פרדניזון, מפחיתות את הדלקת והכאב ומאטות את הנזק למפרקים. תופעות הלוואי עשויות לכלול דילול של העצמות, עלייה במשקל וסוכרת. לעתים קרובות, רופאים רושמים תרופות קורטיקוסטרואידיות על מנת להקל על תסמינים אקוטיים, בתקווה שיוכלו להפסיק את השימוש בתרופה בהדרגה.
  • תרופות אנטי ראומטיות המשנות את מהלך המחלה (DMARDs). התרופות האלו עשויות להאט את התפתחותה של דלקת המפרקים השיגרונית, ולהציל את הממפרקים ורקמות אחרות מנזק קבוע. מטוטרקסט (Trexall, Otrexup, Rasuvo), לפלונומיד (Arava), הידרוקסיכלורוקווין (Plaquenil) וסולפסלאזין הן תרופות אנטי ראומטיות נפוצות.

תופעות הלוואי עשויות להשתנות ולכלול נזק לכבד, דיכוי מח עצם ודלקות ריאות חמורות.

  • חומרים ביולוגיים. סוג חדש זה של תרופות אנטי ראומטיות המשנות את מהלך המחלה, הידוע גם בשם משפרי תגובה ביולוגיים, כולל תרופות כגון אבאטפסט (Orenica), אדלימומאב (Humira), אנקינרה (Kineret), סרטוליזומאב (Climzia), אתאנרספט (Enbrel), גולימומב (Simponi), אינפליקסימב (Remicade), ריטוקסימב (Rituxan), טוסיליזומב (Actemra) וטופסיטיניב (Xeijanz).

תרופות אלו עשויות לתקוף חלקים מהמערכת החיסונית המעוררים את הדלקת שגורמת לנזק לרקמות ולמפרקים. סוגי תרופות אלו גם מגבירים את הסיכון לדלקות.

בדרך כלל, תרופות אנטי ראומטיות המשנות את מהלך המחלה מהסוג הביולוגי, הן יעילות ביותר כאשר הן ניטלות יחד עם תרופות אנטי ראומטיות שאינן ביולוגיות, כגון מטוטרקסט.

תרפיה

הרופא שלכם עשוי לשלוח אתכם למרפא בעיסוק או לפיזיותרפיסט, שילמד אתכם תרגילים שיסייעו לכם לשמור על גמישותם של המפרקים שלכם. התרפיסט עשוי גם להציע לכם דרכים חדשות לביצוע משימות יומיומיות, שיקלו על המפרקים שלכם. לדוגמה, אם האצבעות שלכם כואבות, ייתכן כי תרצו להרים חפצים באמצעות האמות.

מכשירי סיוע עשויים להקל עליכם להימנע מהפעלת לחץ על המפרקים הכואבים. לדוגמה, סכין מטבח עם ידית של מסור עשויה לסייע לכם להגן על מפרקי האצבעות והידיים שלכם. כלים מסוימים, כגון קרס, עשויים לסייע לכם להתלבש. תוכלו לקבל רעיונות מחנויות וקטלוגים לציוד רפואי.

ניתוח

אם התרופות אינן מצליחות למנוע או להאט את הנזק למפרקים, יתכן כי עליכם, יחד עם הרופא שלכם, לשקול ניתוח לתיקון המפרקים הפגועים. הניתוח עשוי להחזיר לכם את יכולת השימוש במפרקים. הוא גם עשוי להפחית את הכאב ולתקן את צורתם המעוותת של המפרקים.

מודעה

ניתוח לטיפול בדלקת מפרקים שיגרונית עשוי לכלול אחד או יותר מההליכים הבאים:

  • סינובקטומיה. ניתוח להסרת הסינוביום המודלק (קרום המפרק). ניתן לבצע את הסינבוקטומיה בברכיים, במרפקים, במפרקי הידיים, באצבעות ובירכיים.
  • תיקון הגיד. דלקות ונזק לממפרקים עשויים לגרום לגידים שסביב המפרק להשתחרר או להקרע. יתכן כי המנתח שלכם יוכל לתקן את הגידים שסביב המפרק שלכם.
  • התכת ממפרקים. יתכן כי הרופא ימליץ על התכה כירורגית של המפרק, על מנת לייצב או ליישר מחדש את המפרק, ולהקל על כאבים כאשר החלפת המפרק אינה אפשרית.
  • החלפה מלאה של המפרק. במהלך ניתוח החלפת מפרק, המנתח שלכם יסיר את החלקים הפגומים של המפרק שלכם, ויחדיר מפרק חלופי העשוי ממתכת ופלסטיק.

הניתוח עשוי לגרום לדימום, דלקות וכאב. עליכם לדון ביתרונות ובסיכונים עם הרופא שלכם.

רפואה אלטרנטיבית

כמה טיפולים אלטרנטיביים ומשלימים הוכיחו את עצמם כמבטיחים ביחס לטיפול בדלקת מפרקים שיגרונית. אלו כוללים:

  • שמן דגים. כמה מחקרים בולטים מצאו כי תוספי שמן דגים עשויים להפחית את הכאב והנוקשות הקשורים לדלקת מפרקים שיגרונית. תופעות הלוואי עשויות לכלול בחילה, גיהוקים וטעם עז של דגים בפה. שמן הדגים עשוי להפריע להשפעתן של תרופות מסוימות, ולכן, התייעצו עם הרופא לפני נטילת התוספים.
  • שמנים צמחיים. זרעי נר הלילה, זיפן ודומדמניות שחורות מכילים סוג של חומצת שומן העשויה לסייע לכאב ונוקשות בוקר המהווים תוצאה של דלקת מפרקים שיגרונית. תופעות הלוואי עשויות לכלול בחילה, שלשול וגזים. חלק מהשמנים הצמחיים עשויים לגרום לנזק לכבד ולהפריע להשפעתן של תרופות מסוימות, ולכן, התייעצו עם הרופא לפני נטילתם.
  • טאי צ'י. הטיפול בתנועה הזה כולל תרגילים עדינים ומתיחות, יחד עם נשימות עמוקות. אנשים רבים משתמשים בטאי צ'י על מנת להקל על הלחץ בחייהם. מחקרים קטנים מצאו כי הטאי צ'י עשוי להקל על כאב המהווה תוצאה של דלקת מפרקים שיגרונית. כאשר השיעור מנוהל על ידי מדריך מקצועי, הטאי צ'י הוא בטוח. אך אל תבצעו תנועות הגורמות לכם לכאב.
  • קראו על 10 דרכים טבעיות לטיפול בדלקת מפרקים