הצורה, הגודל, הצבע, התדירות ועוד מאפיינים של היציאות שלנו יכולים לומר לנו הרבה על הבריאות שלנו. מבט אחד בצואה יכול להעיד על זיהומים, בעיות במערכת העיכול ומחלות שונות.
מהי צואה נורמלית?
הצואה שלנו מכילה 75 אחוזי מים. השאר הם שילוב סירחוני של סיבים, בקטריות חיות ומתות, תאים שונים וריר. מאפייני הצואה כמו צבע, ריח,צורה ותדירות, יכולים להעיד הרבה על מצב מערכת העיכול שלנו ועל בריאותנו.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
אם אתם ממהרים לצאת מהשירותים מבלי להסתכל על האסלה, כדאי לכם להאט קצת ולהסתכל מה קורה שם.
טבלת היציאות יכולה ללמד אותנו הרבה. באופן אידיאלי, הצואה שלנו צריכה להיות בערך כמו סוג 3,4 ו-5, כמו נקניקיה או נחש, רכה וחלקה. סוג מספר 4 הוא המצב האידיאלי.
הסיבים נוטים לרכז את הצואה ופועלים כמו דבק המדביק את הצואה בצורה שלמה ולא בחתיכות. אם היציאות שלכם נוטות לצד הרך יותר וקרוב לשלשול, הסיבה לכך יכולה להיות אי סבילות ללקטוז, ממתיקים מלאכותיים או תגובה לפרוקטוז או גלוטן.
הסתכלו והריחו לפני שאתם מורידים את המים
צבע
צבע הצואה הוא בדרך כלל חום בגלל מיצי המרה, המיוצרים על ידי הכבד וחיוניים לתהליך העיכול.
למזון שאנו אוכלים לוקח שלושה ימים מזמן האכילה עד שהוא מסיים את המסע בשירותים. אם התהליך לוקח פחות זמן, התוצאה היא יציאות ירוקות יותר, מפני שהצבע הירוק הוא הצבע הראשון בתהליך העיכול.
שינוי בצבע הצואה יכולים להיות דגל אדום כשמדובר בשינויים דרסטיים.
אם היציאות בצבע שחור, המשמעות שיש דימום פנימי, אולי כתוצאה מכיבים או סרטן. צואה שחורה כתוצאה מדימום היא דביקה ומריחה רע. אך, יציאות שחורות הם שכיחות כאשר צורכים ויטמינים המכילים ברזל או תרופות מסוימות.
צואה בהירה בדומה לצבע החימר גם יכולה להוות בעיה. מקרה של צואה בהירה מאוד נדירה יותר והסיבות יכולות להיות חסימה במיצי המרה או מחלות כבד.
גודל וצורה
נוטים לחשוב שיציאות דקות בצורת עיפרון הן סימן לבעיה, אך מחקרים אחרונים הראו שזה לא נכון.
הצורה וגודל הצואה הם כמעט לא רלוונטים, כל עוד זה נראה נורמלי לכם ואין סימנים לצואה קשה המעידה על עצירות או יציאות נוזליות המעידות על שלשול.
ריח
בדרך כלל לצואה יש ריח רע, אך במידה וליציאות יש ריח רע בצורה קיצונית, לא צריך להתעלם מכך. ריח רע במיוחד עלול להצביע מספר בעיות בריאותיות כמו:
- מחלת צליאק
- מחלת קרוהן
- דלקת לבלב כרונית
- סיסטיק פיברוזיס
מה עם גזים? בדרך כלל הם סימן לכך שהכל תקין, הדבר מעיד על כך שמיליארדי הבקטריות במערכת העיכול שלנו עושות את העבודה.
תדירות
תדירות היציאות משתנה מאדם לאדם. כשאנו מדברים על המצב הנורמלי אנו מדברים על מה שנורמלי בשבילך. תדירות של שלוש יציאות ביום עד שלוש פעמים בשבוע נחשבים למצב נורמלי.
דבר אשר יתר חשוב מתדירות, הוא המאמץ אותו אנו משקיעים בזמן ביצוע הצרכים. אם הפעולה דורשת מאמץ, משהו לא תקין. היציאות צריכות לצאת ללא מאמץ, ממש כמו מתן שתן.
הרבה דברים יכולים להשפיע על התדירות: תזונה, תרופות, תנודות הורמונליות, דפוסי שינה, פעילות גופנית, מחלה, ניתוח, לידה, לחץ נפשי ועוד.
איך להסדיר את היציאות?
רוב הבעיות במערכת העיכול יכולות להימנע או להיפטר על יד שינויים פשוטים בתזונה ובאורח החיים שלנו. האסטרטגיה הבאה תעזור לכם להימנע מעצירות או שלשולים:
- הימנעו ממקורות המכילים גלוטן כמו חיטה, שעורה, שיפון, כוסמין ודגנים אחרים.
- איכלו ירקות ופירות טריים אשר עשירים בסיבים.
- הימנעו מממתיקים מלאכותיים, עודף סוכר, כמויות גדולות של קפאין ומזון מעובד.
- הוסיפו לתזונה מזונות פרוביוטיים, אם יש צורך השתמשו בתוספים.
- בצעו פעילות גופנית באופן קבוע.
- שתו מספיק מים.
- שקלו לבצע את תנוחת הכריעה בשירותים במקום הישיבה.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל