בטטה – 7 יתרונות בריאותיים

בטטה – 7 יתרונות בריאותיים

רבים מכם יודעים כמה טעימות הבטטות, אם הן אפויות או מבושלות, אך האם אתם יודעים על היתרונות הבריאותיים העוצמתיים של ירק שורש זה? על כך במאמר.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

עשירה במגוון רחב של ויטמינים, מינרלים, ונוגדי חמצון, הבטטה מסייעת במניעה וטיפול של בעיות בריאותיות רבות. במאמר זה נמנה את הסיבות המוכחות מדעית לשילוב בטטה בתוכנית התזונה השבועית שלכם:

1.איזה ויטמין בבטטה שומר על העיניים שלנו?

100 גרם של בטטה מספקים לגוף 283% של ויטמין A, אשר חיוני עבור עיניים בריאות.

על פי מחקר, ויטמין A חיוני לתהליך היווצרות הפיגמנט בעין, מאחר ויש לו חלק בקליטת האור. יתר על כן, ויטמין זה נדרש לשמירה על מבנה תקין של הרשתית.

מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Nutrition ציין כי מחסור בוויטמין A יכול לגרום למספר בעיות בעיניים, כולל עיוורון לילה וראייה ירודה. יתר על כן, שורה של מחקרים קושרים מחסור בוויטמין A בבעיות עיניים שכיחות כמו כיב בקרנית, ויובש הקרנית.

מלבד תכולת ויטמין A גבוהה, הבטטה היא גם מקור נהדר של ויטמין C וויטמין E. קבוצה של חוקרים מצאו כי מחסור של ויטמין C יכול להוביל לפיתוח של קטרקט. קטרקט נגרם לעיתים קרובות על ידי מתח חמצוני, ולכן זה חיוני לשמור על רמות הלחץ.

באותו נושא: 11 מזונות שתורמים לשיפור הראייה

2.מה גורם לבטטה לשמור על הלב שלנו?

רמות גבוהות של מתח חמצוני יכולות להוביל להרבה בעיות בריאותיות, בין השאר, לטרשת עורקים.

טרשת עורקים היא מצב קשה המגביר את הסיכון להתפתחות מחלות לב. מחקר יפני הראה כי תמציות עלי בטטה הן מקור עשיר לפוליפנולים, המסייעים להילחם בחמצון בגופנו, מה שמקטין את הסיכון להתפתחות מחלת לב.

בשל תכולת פוליפנולים גדולה ופעילות אנטי-רדיקאלית מוגברת, עלי הבטטה מתגאים ביכולות נוגדות חמצון רבות עוצמה, על פי המחקר. בזכות יכולות אלה, אכילת בטטה באופן קבוע יכולה לשפר באופן משמעותי את בריאות הלב.

אנתוציאניאן, הנמצא בשפע בבטטות, הוכח כמסייע במניעת מחלות בעורקי הלב. הבטטה עמוסה גם בסיבים תזונתיים מסיסים, החיוניים לתפקוד הלב.

מודעה

נושא קרוב: פוליפנולים: מהם ומדוע אנו זקוקים להם

3.להפחית את הסיכון לסרטן

כמובן, אכילה של בטטה לא תרפא סרטן ולא מהווה טיפול לסרטן, אך היא יכולה לסייע לנו להפחית את הסיכון.

מחקר שפורסם ב-BioMed Research International מצא כי הבטטה מלאה בתכונות אנטי-סרטניות ואנטי-דלקתיות חזקות. צריכה של בטטה הוכחה כמסייעת במניעת התפתחות של סוגי סרטן מסוימים, כמו סרטן המעי הגס, סרטן הקיבה, וסרטן השד. התוכן העשיר של אנתוציאנינים בבטטה נושאת עימה פעילות נוגדת חימצון חזקה גם כן.

מחקרים רבים אחרים הגיעו למסקנה כי כל סוג של בטטה יכולה לסייע במניעת סרטן. מחקר שנערך על ידי בית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד בבוסטון גילה כי קרוטנואידים כמו בטא קרוטן שנמצאו בבטטה מספקים השפעה רבה על הפחתת גורם הסיכון של התפתחות סרטן הערמונית. בטא קרוטן גם עוזר להפחית את הסבירות של התפתחות סרטן המעי הגס.

4.איך הבטטה נלחמת בדלקתיות?

בטטות, במיוחד הזנים הסגולים, עמוסות בויטמינים ונוגדי חמצון, אשר מבטיחים יכולות אנטי דלקתיות עוצמתיות. תמציות מבטטה בעלות יכולת לדכא את הייצור של רכיבים דלקתיים בגוף.

יתר על כן, בטטות הן מקור נהדר של כולין – רכיב תזונתי האחראי על פונקציות רבות בגוף. כוס אחת של בטטות מכילה כ-16.2 מיליגרם של כולין. מחקר מדעי שפורסם ב British Journal of Anesthesia טען כי אחד היתרונות העיקריים שיש לכולין להציע הוא היכולת להקל על תגובות דלקתיות, ומניעת דלקת בגוף.

מודעה

סקירות מדעיות אחרות מראות כי אנתוציאנינים בבטטה עוזרים לטפל ולהקל אפילו על דלקת כרונית, כולל זו של תאי סרטן המעי הגס. בנוסף, תרכובות אלה ממלאים תפקיד משמעותי בהפחתת התפתחות התאים בסוגי סרטן מסוימים.

5.איזה מינרל בבטטה מסייע לנו נגד לחץ נפשי?

אנחנו חיים בעולם מלא מתח, אשר קשור ישירות לרוב הבעיות הבריאותיות. הפחתת המתח חיונית עבור הרווחה הכללית שלנו. החדשות הטובות הן, שניתן לגרש את הלחץ הכרוני באופן טבעי על ידי אכילת מזונות בריאים כמו בטטות על בסיס קבוע.

בטטות טעונות במינרל חיוני שנקרא מגנזיום. לא רק שמינרל זה חיוני לתפקוד תקין של הגוף, אלא גם אחראי על הפחתת חרדה ומתח.

חוקרים מצאו כי מחסור במגנזיום עלול להוביל להפרעות נפשיות, במיוחד התקפי פאניקה, חרדת בוקר ודיכאון. יתר על כן, מחקרים אקראיים אחדים הראו כי מחסור מתמיד במגנזיום מעורר צורות שונות של דיכאון בקרב נשים המתמודדות עם תסמונת קדם-וסתית.

לחץ כרוני, דיכאון ומחסור במגנזיום קשורים תמיד יחד, מאחר והם מעוררים חסינות תאית ודלקתיות בכל הגוף. הגדלת צריכת המגנזיום מסייעת להגן על הגוף ועל המוח מפני הפרעות נפשיות, כגון דיכאון וחרדה, גם לאחר פציעות טראומטיות.

מגנזיום יכול גם לסייע בלחימה בלחץ הקשור בנדודי שינה אצל אנשים מבוגרים, על פי בדיקה מדעית זו. הפרעות שינה שנגרמות על ידי רמות גבוהות של מתח נקשרו עם הפרעות חרדה ודיכאון.

בטטה מכילה 25 מ"ג מגנזיום ב-100 גרם. הוספת בטטה אפויה לסלט ארוחת הצהריים שלך או הוספת קצת פירה בטטה לצלחת של ארוחת הערב, היא דרך מצוינת לסייע בטיפול בלחץ ולשפר את הבריאות הנפשית שלך.

קראו בנוסף: 9 יתרונות מוכחים מדעית למגנזיום

6.האם בטטה טובה לסוכרתיים?

מודעה

הבטטות ממוקמות נמוך בסולם האינדקס הגליקמי (זה דבר טוב), בניגוד לתפוחי אדמה שהם בעלי אינדקס גליקמי גבוה. מחקר שפורסם בכתב העת Journal of The Nutrition and Dietetics עולה כי צריכה תכופה של בטטות עשויה לעזור להפחית את הסבירות לרמות נמוכות של סוכר בדם ועמידות לאינסולין, ועשויה גם לסייע בניהול רמות גבוהות של גלוקוז בדם אצל אנשים שאובחנו עם סוכרת.

האינדקס הגליקמי הנמוך של הבטטות הופך אותן לירקות ידידותיים לסוכרתיים. משמעות הדבר היא כי בטטה מבושלת משחררת את הגלוקוז לדם בצורה איטית. הודות לשחרור הסוכר האיטי הזה, אכילה של בטטה מסייעת לשמור על רמות הגלוקוז בדם, ומניעת עליות חדות ומהירות.

לכן, בטטה בדרך כלל מומלצת לצריכה יומית לאנשים הסובלים מסוכרת, על מנת להסדיר את רמות הגלוקוז בדם.

בטטה אחת מכילה כ-4 גרם של סיבים, אשר מסייעים בשליטה על סוכרת. כמזון שיחסית עשיר בסיבים, הבטטה מסייעת להפחית את רמת הסוכר בדם באנשים שאובחנו כחולי סוכרת מסוג 1, כפי שצויין במחקר המדעי. כמעט 10% עד 15% מהסיבים בבטטה הם מסיסים והם כוללים פקטין המסייע בעליות סוכר חדות בדם וברגולציה של צריכת המזון.

כמעט 77% מהסיבים בבטטה הם לא מסיסים והם מסייעים בהקלת כמה תסמינים של סוכרת. לדוגמה, סיבים לא-מסיסים אחראים לשיפור הרגישות לאינסולין המסייע בניהול רמת הגלוקוז בדם. בנוסף, כאמור, בטטה מכיל רמות גבוהות של מגנזיום המסייע להפחית את הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2.

7.שמירה על בריאות העור והשיער

בטטות עשירות בויטמינים A, C, ו-E, אשר מקדמות את בריאות העור ובריאות השיער.

ויטמין E משפר את בריאות העור ומסייע למנוע ולטפל בנשירת שיער בשל תכונות נוגדות החמצון החזקים שלו, אשר מסייעים בחיסול מתח חמצוני.

ויטמין C משמש לעתים קרובות בטיפול בהיפר-פיגמנטציה ופוטו-איג'ינג. בנוסף, הויטמין גם טוב בהפחתת מתח חמצוני המופעל על ידי חשיפה לאור UV. כאשר משולבים יחד, ויטמין C וויטמין E יכולים להפחית באופן דרסטי את הסבירות לפתח את סרטן העור.

ויטמין C גם מגרה את ייצור הקולגן הנלחם בדלקת המקושרת למחלות עור רבות, כולל אקנה של מבוגרים. בנוסף, ויטמין זה מזרז את תהליך הריפוי של פצעים בעור. על פי מחקר, ויטמין A ממלא תפקיד חשוב בניהול וטיפול בעור פגום.

בנוסף, הוא יכול להיות יעיל במניעה וטיפול בסרטן העור. בטטות מכילות את כל שלושת הויטמינים הידידותיים לעור, מה שאומר שאנחנו יכולים למנוע הזדקנות מוקדמת ולשפר את צמיחת השיער על ידי הוספת ירק זה לתפריט התזונה השבועית שלנו.

לבטטה יש הרבה יתרונות בריאותיים הודות לעובדה שהם עשירים בנוגדי חמצון וברכיבים תזונתיים. מלבד שבעת היתרונות שמנינו במאמר זה, בטטות יכולות גם לעזור ולשפר את העיכול, להגביר את הפוריות, לשפר את הזיכרון, לשפר את הראייה, לירידה במשקל, ולהגן מפני כיבים.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.