לבדיקות בריאותיות יש תפקיד חשוב וקריטי בגילוי מוקדם, מניעה וניהול של מצבים רפואיים שונים. ביצוע בדיקות באופן קבוע יכול לסייע בזיהוי בעיות בריאותיות פוטנציאליות לפני שהן הופכות לחמורות או לסכנת חיים.
גילוי מוקדם יכול להוביל לטיפולים יעילים יותר, שיפור באיכות החיים וסיכוי טוב יותר להחלמה.
אילו בדיקות לעשות ומתי?
להלן רשימה של בדיקות בריאותיות חשובות והתדירות המומלצת לכל בדיקה. חשוב לזכור כי אלו הן הנחיות כלליות וכל אדם צריך את הבדיקות המותאמות לו על פי ההיסטוריה הרפואית שלו. לכן, התייעצו תמיד עם הרופא שלכם כדי לקבל את המלצות מותאמות אישית.
לחץ דם
לחץ דם גבוה (יתר לחץ דם) יכול להוביל לבעיות בריאותיות שונות וחמורות, כמו מחלות לב, שבץ ומחלות כליות. לכן, חשוב לבדוק את לחץ הדם לפחות פעם בשנתיים עבור מבוגרים מעל גיל 18 אם לחץ הדם הרגיל הוא עד 120/80. ככל שהלחץ דם גבוה יותר וככל שהשנים עוברות יש לבצע בדיקות לעתים תכופות יותר, במיוחד אם יש היסטוריה של לחץ דם גבוה או גורמי סיכון אחרים סוכרת, השמנה, עישון, שומנים בדם. [1]
כולסטרול
רמות גבוהות של כולסטרול עלולות להגביר את הסיכון למחלות לב ושבץ. מבוגרים בני 20 ומעלה צריכים לבדוק את רמות הכולסטרול שלהם כל ארבע עד שש שנים. עם זאת, אם יש לכם היסטוריה משפחתית של כולסטרול גבוה או גורמי סיכון אחרים, הרופא עשוי להציע בדיקות תכופות יותר של אחת לחצי שנה.
סוכרת
בדיקות סוכרת בדרך כלל כוללות בדיקת רמות הסוכר בדם. מבוגרים בני 45 ומעלה צריכים להיבדק לסוכרת כל שלוש שנים. אנשים עם היסטוריה משפחתית של סוכרת, השמנת יתר או גורמי סיכון אחרים עשויים להזדקק לבדיקה בתדירות גבוהה יותר.
סרטן המעי הגס
בדיקות סרטן המעי הגס יכולות לסייע באיתור סרטן בשלב מוקדם או פוליפים טרום סרטניים. האגודה האמריקנית לסרטן ממליצה לאנשים בסיכון ממוצע להתחיל בבדיקת סרטן המעי הגס בגיל 45, עם בדיקות מעקב כל 5-10 שנים בהתאם לבדיקה שנבחרה (למשל, קולונוסקופיה או בדיקה אימונוכימית צואה). אלה עם היסטוריה משפחתית של סרטן המעי הגס או גורמי סיכון אחרים ייתכן ויצטרכו להתחיל בדיקות מוקדם יותר ותדירות גבוהה יותר.
סרטן השד
נשים בנות 40 ומעלה צריכות לדון עם הרופא שלהן לגבי המועד המתאים להתחיל בדיקות ממוגרפיה לבדיקת סרטן השד. האגודה האמריקנית לסרטן ממליצה על ממוגרפיה שנתית לנשים בגילאי 45 עד 54 ועל ממוגרפיה דו שנתית לנשים מגיל 55 ומעלה. עם זאת, גורמי סיכון שונים עשויים לדרוש זמנים שונים לבדיקות.
סרטן צוואר הרחם
נשים בגילאי 21 עד 29 צריכות לעבור בדיקת פאפ כל שלוש שנים. נשים בגילאי 30 עד 65 יכולות לבחור בין בדיקת פאפ כל שלוש שנים, בדיקת HPV כל חמש שנים, או שילוב של שתי הבדיקות כל חמש שנים. הרופא שלכם יכול להמליץ על מועדים שונים לבדיקות על סמך גורמי הסיכון.
סרטן הערמונית
גברים בני 50 ומעלה צריכים לדון עם הרופא שלהם לגבי הזמן הנכון לביצוע בדיקת סרטן הערמונית. ההחלטה לבצע בדיקה לאיתור סרטן הערמונית עשויה להיות תלויה בגורמים כמו גיל, היסטוריה משפחתית ובריאות כללית.