כרוב כבוש הוא סוג של מזון פרוביוטי מסורתי שנצרך שנים רבות על ידי האדם. בשנים האחרונות, מחקרים רבים נעשו בנושא וגילו שכרוב כבוש הוא בעל יתרונות בריאותיים מרשימים, אותם נמנה במאמר זה.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
שיפור העיכול
כרוב כבוש ומזונות מותססים אחרים יכולים לסייע בשיפור העיכול על ידי תמיכה בקהילת החיידקים המועילים במעיים הנקראת מיקרוביוטה. (1)
על פי מחקר, צריכה קבועה של כרוב כבוש במנות קטנות (7 גרם עד 10 גרם מדי יום) – יש השפעה טובה על מערכת העיכול, עיכול טוב יותר ופחות עצירות. בעיות אלרגיות לא נצפו.
שיפור הבריאות הנפשית ותפקוד המוח
המוח והמעיים שלנו מחוברים בציר הנקרא ציר מערכת העיכול-מוח (gut-brain axis), כלומר הרכב החיידקים במערכת העיכול שלנו יכולה להשפיע על התפקודים המוחיים שלנו, ועל כמה נסבול מחרדה או לחץ נפשי. (4)
לכן, זה חשוב כל כך לשמור על חיידקי המעיים שלנו, ואחת הדרכים הטובות ביותר היא לצרוך מזונות פרוביוטיים כמו כרוב כבוש.
חיזוק המערכת החיסונית
על פי מחקר, במזונות מותססים שעשויים מכרוב, כמו כרוב כבוש או קימצ’י, ישנם חיידקים מועילים שיכולים לסייע בחיזוק המערכת החיסונית.
הפחתת דלקות
כמה מחקרים מצביעים על כך שלכרוב כבוש יש השפעות אנטי דלקתיות.
שיפור בריאות הלב
כרוב כבוש עשוי להועיל לבריאות הלב בשל תכולת הסיבים והפרוביוטיקה הגבוהה שלו שעשויים לסייע בהורדת הכולסטרול ולחץ הדם.
זהו גם מקור צמחי נדיר לויטמין K2, שעשוי לסייע בהפחתת הסיכון למחלות לב על ידי מניעת משקעי סידן בעורקים. כמה מחקרים הראו שצריכה קבועה של מזונות עשירים בוויטמין K2 קשורה לסיכון נמוך יותר למחלות לב, וכי צריכה מוגברת של ויטמין K2 עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב בנשים. (2)
נוגדי החמצון המצויים בכרוב כבוש עשויים גם לסייע בשיפור בריאות הלב. (3)
מניעת סרטן
מחקרים מסוימים מצביעים על כך שלנוגדי החמצון המצויים בכרוב כבוש עשויים להיות תכונות לוחמות בסרטן.
על פי מחקר, צריכה מוגברת של מזונות הכוללים כרוב או כרוב כבוש בשיטות בישול שונות, במהלך גיל ההתבגרות או בבגרות, הייתה קשורה להפחתה משמעותית בסיכון לסרטן השד בקרב נשים.
איזה כרוב כבוש הכי טוב?
כרוב כבוש תוצרת בית עשוי להיחשב טוב יותר מאשר כרוב כבוש מהסופר משום שהוא אינו מפוסטר. פסטור הוא תהליך הכולל חימום מזון לטמפרטורה גבוהה על מנת להרוג את החיידקים שבו ולהאריך את חיי המדף. בעוד שפסטור יכול לסייע במניעת מחלות הנישאות במזון, הוא גם יכול גם להפחית את מספר החיידקים המועילים המצויים במזון.
חשוב לציין כי בעוד שכרוב כבוש תוצרת בית עשוי להכיל חיידקים מועילים, חשוב לטפל בו במשנה זהירות כדי למנוע צמיחה של חיידקים מזיקים. זה כולל שטיפת ידיים ביסודיות לפני הטיפול בכרוב הכבוש, שימוש בציוד נקי (עיקור הכלים) ואחסון נכון.
מתכון להכנת כרוב כבוש בבית
מה צריך?
- 1 כרוב כבוש
- מלח גס
- צנצנת אחסון מזכוכית
איך מכינים:
- חותכים את הבסיס הקשה התחתון של הכרוב.
- קוצצים את הכרוב דק ככל האפשר.
- מודדים את המשקל של הכרוב ושמים 2% מלח ממשקל הכרוב.
- מוסיפים את המלח. (הסבר על כמות המלח למטה)
- מעסים את הכרוב בקערה, כמו לישה של בצק.
- מעבירים לצנצנת ודוחסים היטב בכף עץ, בשלב הזה הנוזלים יציפו את הכרוב.
- סוגרים במכסה ומשאירים בטמפרטורת החדר למשך שבועיים שלושה.
כמה מלח צריך לשים? כמות המלח ביחס לכמות הכרוב היא 2% מלח. הנוסחה היא משקל הכרוב שלכם כפול 0.02. לדוגמה: אם עלי הכרוב שוקלים 1500 גרם, אנחנו צריכים לשים 30 גרם מלח גס.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל