הטוב, הרע, והרווי – מזונות עתירים בשומן רווי שכדאי להגביל

הטוב, הרע, והרווי – מזונות עתירים בשומן רווי שכדאי להגביל

שומנים רוויים הם סוג של שומן המוצק בטמפרטורת החדר. בעוד שהגוף שלנו זקוק לכמה שומנים רוויים, צריכת כמויות גבוהות שלהם קשורה לבעיות בריאותיות חמורות כמו סיכון מוגבר למחלות לב ושבץ מוחי. מהו שומן רווי? כמה מומלץ לצרוך ביום? אילו מזונות עתירים בשומן רווי? המשיכו לקרוא.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

שומנים רוויים הם סוג של שומן המצוי במזונות מסוימים המאופיינים בכמות גבוהה של חומצות שומן רוויות. שלא כמו שומנים בלתי רוויים, הנחשבים "בריאים", שומנים רוויים מוצקים בטמפרטורת החדר ונוטים להעלות את רמות הכולסטרול בדם.

לשומנים רוויים יש תפקיד חשוב בגופנו, הם מקור אנרגיה לגופנו וממלאים תפקיד בתפקוד המוח ובייצור ההורמונים. עם זאת, חשוב לצרוך אותם במתינות שכן עודף שומנים רוויים עלול להוביל לבעיות בריאותיות חמורות.

מזון במחלוקת

במשך שנים ישנה מחלוקת לגבי השומן הרווי וההשפעה שלו על הבריאות שלנו. בעוד שיש מומחים הטוענים שצריכת כמויות גבוהות של שומנים רוויים יכולה להעלות את רמות הכולסטרול ולהגביר את הסיכון למחלות לב, אחרים מאמינים ששומנים רוויים אינם מזיקים כפי שחשבו בעבר.

במשך שנים רבות, שומנים רוויים נחשבו לאחד הגורמים העיקריים למחלות לב, והומלץ להגביל אותם בתזונה. עם זאת, מחקרים עדכניים יותר ערערו על כך, והציעו כי הקשר בין שומנים רוויים ומחלות לב אינו כה ברור כפי שהאמינו בעבר.

כמה מומחים טוענים שההתמקדות בשומנים רוויים הייתה מוטעית, ושגורמים אחרים, כמו סוכר ופחמימות, עשויים להיות חשובים יותר בקביעת בריאות הלב. בנוסף, הם טוענים שלא כל השומנים הרוויים שווים, וכי צורות מסוימות, כמו אלו המצויות בשמן קוקוס, עשויות להיות בעל יתרונות בריאותיים כאשר צורכים אותם במתינות.

השורה התחתונה: למרות הדיון והמחלוקת המתמשכת, רוב הארגונים הרפואיים הרשמיים עדיין ממליצים להגביל את השומן הרווי בתזונה, ולבחור במקורות בריאים יותר לשומנים בלתי רוויים.

ההמלצה כיום בקרב הגורמים המקצועיים היא להגביל את האנרגיה היומית (קלוריות) המגיעה מצריכת שומן רווי לפחות מ-10%, עבור האוכלוסייה הבריאה הכללית. עבור חולים עם היפרכולסטרולמיה (יתר כולסטרול בדם), ההמלצה היא על 5-6% מסך האנרגיה היומית. (1)

שומנים רוויים והבריאות שלנו

צריכת כמויות גבוהות של שומנים רוויים נקשרה למספר מצבים בריאותיים חמורים, כמו סיכון מוגבר למחלות לב ושבץ מוחי. (1)

הסיבה העיקרית לכך היא שכאשר אנו צורכים כמויות גבוהות של שומנים רוויים, הגוף שלנו מייצר יותר כולסטרול, דבר שעלול לסתום את העורקים שלנו ולהגביר את הסיכון למחלות לב. בנוסף, מחקרים הראו כי תזונה עשירה בשומנים רוויים יכולה גם להוביל לתנגודת לאינסולין, שהיא סימן מקדים לסוכרת מסוג 2.

מודעה

למרות הסיכונים הבריאותיים הכרוכים ברמות גבוהות של שומנים רוויים, חשוב לציין שהגוף שלנו זקוק לכמות מסוימת של שומנים רוויים כדי לתפקד כראוי, ואף יכולים להיות להם יתרונות בצריכה מתונה. למשל, חומצות שומן רוויות קצרות שרשרת משמשות את הגוף לייצור אנרגיה, וחומצות שומן רוויות בשרשרת בינונית יכולות לשפר את יכולת הגוף לספוג סידן, החשוב לבריאות העצם.

איך מזהים שומן רווי

ניתן לזהות שומנים רוויים על ידי עיון במידע התזונתי על תוויות המזון. התווית מפרטת את כמות השומן הכוללת במזון, כמו גם את כמות השומן הרווי. כדי לקבוע אם המוצר מכיל שומן רווי, חפשו ברשימת המרכיבים אם הוא מכיל שמנים מוקשים או מוקשים חלקית. שמנים אלו משמשים לעתים קרובות להגדלת חיי המדף והיציבות של מזונות מעובדים, והם מקור נפוץ לשומן רווי.

בנוסף לבדיקת התווית, ניתן גם לזהות שומנים רוויים לפי המאפיינים הפיזיים שלהם. שומנים רוויים הם בדרך כלל מוצקים בטמפרטורת החדר, ואינם הופכים לנוזלים בעת חימום. זאת בניגוד לשומנים בלתי רוויים, שהם בדרך כלל נוזליים בטמפרטורת החדר והופכים למוצקים בקירור.

מזונות עתירים בשומנים רוויים

שומנים רוויים נמצאים במגוון מזונות, כמו מוצרים מהחי כגון בשר, מוצרי חלב וביצים, אך גם בכמה מקורות צמחיים כמו שמן קוקוס ושמן דקלים.

דוגמאות למזונות עתירים בשומנים רוויים:

  • נתחים שומניים של בקר וכבש
  • עור תרנגול
  • חמאה
  • גבינה
  • חלב מלא
  • גלידה
  • מאפים עשויים עם חמאה שומן אחר מוצק בטמפ' החדר
  • מזון מטוגן

חשוב לזכור שלא כל השומנים הרוויים שווים, ולחלק מהמקורות עשויים להיות יתרונות בריאותיים מסוימים בצריכה מתונה. לדוגמה, שמן קוקוס מכיל חומצות שומן רוויות בעלות שרשרת בינונית, אשר הוכחו כבעלי השפעות בריאותיות שונות בהשוואה לחומצות שומן רוויות ארוכות שרשרת המצויות במוצרים מן החי.

לסיכום

מודעה

בעוד שהגוף שלנו זקוק לכמות מסוימת של שומנים רוויים כדי לתפקד באופן תקין, חשוב לצרוך אותם במידה. צריכה רבה של שומנים רווים דרך התזונה, עלולה להעלות את רמת הכולסטרול ולהעלות את הסיכון למצבים בריאותיים חמורים שונים. לכן, מומלץ להגביל את כמות השומנים הרוויים בתזונה שלנו ולבחור במקורות בריאים יותר לשומנים שהם בלתי רוויים, כמו שמן זית ואבוקדו.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.