החלפת בשר מעובד באגוזים וקטניות מפחיתה סיכון לדמנציה

החלפת בשר מעובד באגוזים וקטניות מפחיתה סיכון לדמנציה

Avatar of אוזבק תחאוכה
אוזבק תחאוכה

מחקר חדש שהוצג בכנס הבינלאומי של האגודה לאלצהיימר 2024 מציע דרך אפשרית להפחתת הסיכון לדמנציה: החלפת בשר אדום מעובד באגוזים וקטניות.

ממצאים עיקריים

  • צריכה יומית של לפחות 1/4 מנה של בשר אדום מעובד (לדוגמה נקניק) מגדילה את הסיכון לדמנציה ב-14%.
  • החלפת מנה אחת של בשר אדום מעובד במנה של אגוזים וקטניות מדי יום עשויה להפחית את הסיכון לדמנציה ב-20%.
  • החלפה זו עשויה גם להפחית את ההזדקנות הקוגניטיבית בלמעלה משנה.

פרטי המחקר

המחקר עקב אחר יותר מ-130,000 משתתפים במשך עד 43 שנים. החוקרים זיהו 11,173 מקרים של דמנציה במהלך תקופת המחקר. התזונה של המשתתפים הוערכה כל 2-4 שנים באמצעות שאלוני תדירות מזון.

השפעות על בריאות המוח

  • צריכת 1/4 מנה או יותר של בשר אדום מעובד ביום הייתה קשורה לסיכון גבוה יותר ב-14% לדמנציה.
  • כל מנה יומית נוספת של בשר אדום מעובד הייתה קשורה ל-1.61 שנים נוספות של הזדקנות קוגניטיבית כללית ו-1.69 שנים של הזדקנות בזיכרון מילולי.
  • החלפת מנה אחת של בשר אדום מעובד באגוזים וקטניות הייתה קשורה ל-1.37 שנים פחות של הזדקנות קוגניטיבית.

הסברים אפשריים

מומחים מציעים מספר הסברים אפשריים לממצאים אלה:

  1. בשר אדום מעובד עשוי להשפיע לרעה על מערכת הלב וכלי הדם, מה שעלול לפגוע באספקת החמצן והחומרים המזינים למוח.
  2. בשר מעובד עלול לגרום לעודף דלקת, שעלולה לפגוע בתאי המוח.
  3. אגוזים, קטניות וסויה מכילים חומרים מזינים כמו אומגה-3, נוגדי חמצון ופיטונוטריאנטים, שעשויים לתרום לבריאות מערכת הלב וכלי הדם ותאי המוח.

מסקנות

למרות שאין מזון בודד שהוכח כמונע או מרפא אלצהיימר, המחקר מחזק את ההמלצות הקיימות להפחתת צריכת בשר אדום מעובד והגדלת צריכת חלבונים מהצומח. עם זאת, החוקרים מדגישים כי נדרש מחקר נוסף כדי להבין לעומק את הקשר בין תזונה לבריאות המוח.

חשוב לזכור כי דיאטה בריאה ללב, הכוללת מגוון מזונות מהצומח, עשויה לסייע בהפחתת הסיכון לירידה קוגניטיבית ודמנציה כחלק מאורח חיים בריא כולל.