האם אורז יכול להתקלקל?

האם אורז יכול להתקלקל?

Avatar of אגוגו
אגוגו

מהם חיי המדף של האורז? האם הוא יכול להתקלקל, או שניתן לשמור אותו בארון לנצח? מה לגבי אורז מבושל? המאמר הבא יספר לכם כיצד לשמור על האורז שלכם, ויסביר מתי כדאי לא להשתמש בו.

את האורז כולנו מכירים וסביר להניח שגם טעמנו, אך לא בטוח שידענו מהי רמת הצריכה שלו ברחבי העולם.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

מסתבר שהאורז נחשב למזון העיקרי עבור יותר מ-50 אחוזים מאוכלוסיית העולם, וזאת כיוון שנוח לגדל אותו כמעט בכל מקום.

גם בישראל, כמעט בכל ארון מטבח ניתן למצוא אורז מסוג כלשהו, וסיבוב קצר בסופר יעזור לנו להכיר את מגוון סוגי האורז הנמכרים בארץ.

אורז – מזון היסטורי

המדינות הראשונות שגידלו את האורז באופן מתורבת היו סין והודו, ואנו יכולים לראות שעד היום הן משתמשות בו כחלק בלתי נפרד מהתפריט.

ביבשת אפריקה האדם מגדל אורז מזן מיוחד (אורז אפריקאי) כבר 3500 שנים, ואפילו בארץ ישראל נמצאו עדויות לגידול אורז כבר במאה השישית והעשירית לספירה.

האם אורז יבש יכול להתקלקל?

למרות שלעתים אנו רואים מוצרים יבשים כמשהו שניתן לאחסן בארון עד קץ הימים, גם להם יש תאריך תפוגה המופיע על גבי האריזה, ולא – הוא לא מופיע שם רק לצורך הקישוט.

אורז יבש יכול להתקלקל, פשוט ברוב המקרים אנו משתמשים בו לפני תאריך התפוגה שלו.

כשאנו מדברים על תאריך תפוגה של אורז, אנו מוצאים הבדלים משמעותיים בין אורז לבן ואורז חום.

אורז לבן הוא בעל תאריך תפוגה של עד שנתיים! ואילו אורז חום יכול להישאר בארון בין 3 חודשים לחצי שנה, לפני שהוא מתחיל להתקלקל. (1)

מדוע אורז חום מתקלקל מהר יותר?

אורז חום למעשה עובר פחות תהליכי עיבוד מאשר האורז הלבן, ולכן הוא מכיל אחוז חומצות שומן גבוה יותר.

כמו בכל סוגי המזון האחרים, גם כאן התהליך שעובר האורז הלבן, מתבצע במטרה להאריך את חיי המדף שלו, ולהפוך אותו לפשוט יותר להכנה.

על הדרך, תהליך העיבוד גם מפחית את הערכים התזונתיים באורז, ולכן אורז חום נחשב למזין הרבה יותר מאשר אורז לבן.

האם יש קשר בין אורך חיי המדף לערך התזונתי?

מחקרים הראו קשר מסוים בין חיי המדף של האורז היבש, ובין הערכים התזונתיים שהוא מציע.

כאמור, נמצא כי אורז חום, אורז פרא, ואורז בסמטי – מכילים ערכים תזונתיים גבוהים יותר, תכולת ארסן נמוכה יותר, ואף מתאפיינים באינדקס גליקמי (GI) מתון יחסית (2).

האינדקס הגליקמי, הוא מדד המאפשר לנו להבין מהי מהירות ספיגת הסוכר ממערכת העיכול אל הדם, ויש לו משמעות גבוהה עבור חולי סוכרת, או אנשים המוגדרים כטרום סוכרתיים.

כך תזהו אם האורז שלכם מקולקל!

ריכזנו עבורכם מספר טיפים מעשיים, שיעזרו לכם להבין האם הגיע זמנו של האורז שלכם להיזרק לפח:

אורז יבש לבן

כאמור, אורז יבש יכול לשבת חודשים רבים בארון שלנו, ולעתים נאחסן אותו באריזה שונה מהאריזה המקורית – כך שלא נוכל למצוא את תאריך התפוגה.

בתור התחלה, נחפש סימנים לחרקים שהצליחו לחדור אל האורז, ובמידה ונמצא כאלו – יש להשליך אותו לפח.

סימנים של רטיבות או עובש גם כן יכולים להעיד על סכנה בעת האכילה, מכיוון שנבגי הפטריות עלולים לגרום לנו להרעלה ומחלות שונות.

אורז יבש חום

לגבי אורז חום, יותר פשוט לזהות מצבים שבהם הוא כבר אינו ראוי למאכל.

עלינו להביט באורז ולחפש סימנים של שינוי צבע המעידים על התחמצנות, ואפילו להריח אותו ולנסות לזהות ריחות לוואי מוזרים.

כשמדובר באורז חום, התקלקלות האורז עשויה להתאפיין גם במרקם שומני מעט של האורז היבש.

אורז מבושל

אורז מבושל יכול להחזיק מעמד מספר ימים במקרר, ובמקרים מסוימים אפילו שבוע שלם. במידה וחוש הריח שלכם תקין תוכלו לזהות בקלות אורז מקולקל, מכיוון שיש לו ריח חזק ובלתי נעים.

כמו כן, באפשרותכם להביט באורז מקרוב ולחפש סימנים דוגמת ריר המעיד על תחילת תהליך הריקבון שלו.

בגדול ולסיכום: אם יש ספק – אין ספק! במידה ואתם חושדים שהאורז אינו תקין, השליכו אותו לפח.

כיצד ניתן להאריך את חיי המדף של האורז שלנו?

בעוד אורז לבן הוא בעל חיי מדף ארוכים במיוחד, האורז החום הוא די מוגבל מהבחינה הזו. (3)

דבר זה עלול לגרום לאנשים מסוימים להעדיף את רכישת האורז המעובד, ובכך להפסיד ערכים תזונתיים רבים וגיוון של התפריט היומי.

אספנו עבורכם מספר דרכים פשוטות להארכת חיי המדף של אורז מכל סוג:

מקום האחסון

אחסון של האורז במקום מוצל, יבש, ובטמפרטורת החדר, יעזור להארכת חיי המדף שלו באופן ניכר.

מקומות לחים אינם מומלצים לאחסון עבור כל סוגי המזונות, מכיוון שהם מעודדים התפתחות עובש ופטריות.

צורת האריזה

לאחר שפתחנו את אריזת האורז, מומלץ להעביר אותו למיכל אטום לאוויר – במטרה להקטין את רמת החמצון.

במידה ורכשתם אורז באריזה שאינה אטומה, ניתן להעביר את האורז כבר מההתחלה למיכל אטום לאוויר.

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל