למה יש כתם אדום בביצים מסוימות?

למה יש כתם אדום בביצים מסוימות?

 

מדוע מופיעים כתמי דם בביצים והאם הן בטוחות לאכילה?

הכתמים האדומים שמופיעים לפעמים בביצים מסוימות הן טיפות דם, אשר נוצרות באופן טבעי במהלך מחזור הטלת הביצים בחלק מהתרנגולות.

בניגוד למה שנהוג לחשוב, זהו לא סימן להפריה של הביצה, אלא תוצאה של קרע של כלי דם זעירים בשחלות או בצינור שדרכו עוברות הביצים מהשחלות – החוצה לעולם.

השחלות של תרנגולת מלאות בכלי דם זעירים – ולפעמים אחד מהם ישבר במהלך תהליך הטלת הביצים.

מה ההבדל בין כתם על החלמון וכתם על החלבון של הביצה

כאשר הכתם מחובר לחלמון, ככל הנראה הדימום התרחש בשחלה כאשר הביצית שוחררה מהזקיק. הזקיק הוא שק מלא נוזלים המכיל מספר כלי דם, אשר עלול להתפוצץ במהלך תהליך הטלת הביצה, ואם כלי דם כלשהו נקרע, דם יכול להצטבר על החלמון.

כתמי דם יכולים להופיע גם בחלבון הביצה, מה שאומר שהדימום התרחש לאחר שהביצית שוחררה לתוך הביצית.

סוג נוסף של כתמים המצויים בחלמונים ובחלבונים הם כתמי בשר. שלא כמו כתמי דם, כתמי בשר מופיעים על חלבון הביצה כמשקעים חומים, אדומים או לבנים.

כתמי בשר נמצאים לרוב בחלבון הביצה ונוצרים בדרך כלל מחתיכות רקמה שנאספות על ידי הביצה כשהן עוברות דרך הביצית.

האם כתמי דם בביצים הם דבר נפוץ?

מציאת ביצה עם כתם דם היא די נדירה. למעשה, תדירות כתמי הדם או הבשר היא פחות מ-1% בכל הביצים המוטלות.

יש קשר בין צבע הביצה לשכיחות הופעת כתמי הדם. השכיחות של כתמים אלו היא בסביבות 18% בתרנגולות המטילות ביצים חומות, לעומת 0.5% בלבד בביצים לבנות.

בנוסף, תרנגולות מבוגרות בסוף מחזור ההטלה שלהן ותרנגולות צעירות יותר שזה עתה החלו להטיל ביצים נוטות להטיל יותר ביצים המכילות כתמי דם.

מודעה

תזונה לקויה – כולל מחסור בויטמין A וויטמין D – ומתח יכולים גם להגדיל את הסיכויים.

האם ביצים עם כתם דם בטוחות לאכילה?

להיתקל בכתם דם בביצה זה לא הדבר שהכי מעורר תיאבון, בלשון המעטה, וגם קצת מדאיג. עם זאת, ביצים עם כתמי דם בטוחות לאכילה כל עוד הביצה מבושלת כראוי.

צריכת ביצים גולמיות או לא מבושלות, בין אם הן מכילות כתמי דם או לא, מגבירה את הסיכון לסלמונלוזיס – זיהום בחיידקי סלמונלה שעלול להוביל לשלשולים, חום והתכווצויות בבטן.

מה לעשות אם מצאתם כתם דם בביצה?

אם במקרה שברתם ביצה ומצאתם כתם דם, ישנן מספר דרכים להתמודד עם המצב.

אם זה לא גרם לכם לאבד את התיאבון, פשוט ערבבו את הכתם עם שאר הביצה. אם אתם לא מרגישים בנוח לצרוך את כתם הדם, קחו סכין והוציאו אותו מהחלמון לפני הבישול.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.