מחלת החיתולית הכפית (Plantar Fasciitis), או בשמה היותר נפוץ – דורבן, מתבטאת בכאב בעקב כף הרגל. נדון בבעיה בריאותית זו בהרחבה במאמר.
מחלת החיתולית הכפית מתרחשת עקב דלקת ברצועה החיתולית כפית בכף הרגל. דלקת זו מופעלת בדרך כלל על ידי פציעה, הגורמת לקרעים קטנים ברצועה.
מחלת החיתולית הכפית (דורבן) מאופיינת בכאב בתחתית עקב כף הרגל ונדרש טיפול מיוחד כדי להימנע מסיבוכים.
מצב כרוני מתמשך של מחלת החיתולית הכפית עלול להפוך למצב הנקרא Plantar Fasciosis המתאר מצב של שחיקת יתר והצטלקות של רצועת החיתולית כפית (plantar fascia). כאב חזק מתרחש כאשר זרימת הדם לרקמות המצולקות חלשה.
דורבן עלול לגרום לחוסר נוחות גדולה מאוד. המשיכו לקרוא כדי להבין הכל על המצב הזה ואיך לטפל בו.
מהי מחלת החיתולית כפית (דורבן)?
רצועת השריר העבה בכף הרגל המחברת בין קדמת כף הרגל לעקב נקראת חיתולית כפית (plantar fascia). רצועה זו תומכת בקשת כף הרגל ומסייעת לנו ללכת בצורה תקינה.
המצב הבריאותי מחלת החיתולית כפית גורמת בדרך כלל לכאב חלש עד חזק בתחתית העקב.
דורבן היא מחלה נפוצה והיא אחת מהבעיות האורטופדיות השכיחות ביותר, אך למרבה המזל, ניתן לטפל בבעיה.
למה דורבן קורה מלכתחילה? העניין הוא, שהרצועה בכף הרגל עומדת בפני עומסים כבדים על בסיס יומי. רצועה זו תומכת בקשת כף הרגל, ופועלת כמו בולם זעזועים.
כאשר אנו מפעילים לחץ עודף על כפות הרגליים במהלך היום, הדבר עלול להוביל לקרעים ולנזקים ברצועות. כאשר מתעלמים, הרצועה החיתולית כפית נהיית דלקתית, וגורמת לקשיחות וכאב בעקב.
מהם הגורמים העיקריים לדורבן?
אנשים הסובלים מעודף משקל והשמנה הם בסיכון גבוה יותר לפתח דורבן ביחס לאנשים רזים יותר. הסיבה לכך היא עודף הלחץ המופעל על הרצועה חיתולית כפית, במיוחד כאשר עולים במשקל בצורה פתאומית.
נשים הרות הם בסיכון מוגבר גם כן, במיוחד אם הם חוות כאבים ברצועה החיתולית כפית בשליש האחרון של ההריון.
ספורטאים ואנשים המבלים זמן רב בחדר הכושר או בריצה יכולים לפתח דורבן גם כן. הבעיה עלולה להיגרם גם כאשר העבודה שלכם אינטנסיבית מאוד, ומדרישה זמן ממושך של עמידה על הרגליים.
חוקרים ביצעו מספר מחקרים שהראו כי נשים וגברים פעילים בגילאי 40 עד 70 בעלי סיכון גבוה יותר לפתח דורבן. החוקרים הסיקו גם כי לנשים יש יותר נטייה לבעיה בריאותית זו ביחס לגברים.
הן נשים והן גברים אשר מתמודדים עם מבנה כף רגל כמו קשת נמוכה או קשת גבוהה בכף הרגל יכולים לסבול מדורבן.
גיד אכילס הדוק, המחבר את שרירי השוקיים לעקבים, הוכח כגורם לבעיות הדורבן, במיוחד לכאב מתון. יתר על כן, אפילו נעילת נעליים עם תמיכה גרועה לכף הרגל יכולה לגרום להתפתחות דורבן.
אנשים רבים מאמינים כי מחלת החיתולית כפית היא תוצאה של בלטת בעצם העקב. אך, מאות מחקרים הוכיחו כי בלטת עצם בעקב לא גורמת למחלת החיתולית כפית.
בלטת עצם בעקב היא התפתחות של עודף עצם בצורת עוקץ בעצם העקב. 1 מתוך 10 סובלים מבלטת עצם בעקב, בעוד 1 מתוך 20 חווים את הכאב, על פי הארגון האמריקאי לניתוחים אורטופדיים.
לקריאה בהרחבה על בלטת עצם בעקב
מהם התסמינים העיקריים לדורבן?
מאחר והתסמינים של מחלת החיתולית כפית דומים למצבים ובעיות בריאותיות אחרות הקשורות לכף הרגל, גם רופאים מאותגרים בלאבחן נכונה את הבעיה, ללא בדיקות ספציפיות.
הכאב בתחתית עקב כף הרגל היא התלונה השכיחה ביותר בקרב אנשים המאובחנים בדורבן. אמנם, חלק מהמטופלים סובלים מכאב באמצע תחתית כף הרגל.
התסמינים לדורבן מתפתחים ומופיעים בהדרגה. באופן כללי ההשפעה היא על כף רגל אחת, למרות ששתי כפות הרגליים יכולות להיות מושפעות.
הכאב הנגרם כתוצאה ממחלת החיתולית כפית הוא בדרך כלל עמום, למרות שמספר מטופלים יכולים לחוות כאב חד מאזור עקב כף הרגל.
ישנם אנשים החווים דורבן כמו תחושה של שריפה או כאב באזור התחתון של כף הרגל, המתרחב ומקרין למעלה מאזור העקב.
ברוב המקרים, הכאב הופך להיות יותר אינטנסיבי בשעות הבוקר או לאחר שכיבה/ישיבה ממושכים.
אנשים עם דורבן מתקשים בדרך כלל בטיפוס מדרגות בגלל קשיחות וכאב של העקב.
הכאב הופך להיות חזק יותר לאחר פעילויות ארוכות כמו ריצה או עמידה. הדבר נובע כתוצאה מדלקת כרונית.
חלק מהאנשים עם דורבן לא חווים כאב כלל, עובדה הגורמת להם להתעלם מהבעיה ולאחר מכן לחוות סיבוכים. במקרה זה, חוסר נוחות בכף הרגל באזור העקב יכולה להוות סימן לדורבן או לבעיה בריאותית אחרת הקשורה לכף הרגל.
איך מאבחנים דורבן?
חשוב לראות רופא במידה ואתם חווים אי-נוחות או כאב בכפות הרגליים. הרופא יבצע בדיקה פיזיולוגית של כף הרגל, רגישות של האזור והופעת כאב.
הבדיקה מסייעת לרופא להבין אם הכאב הוא תוצאה של מחלת החיתולית כפית, ולא ממצבים בריאותיים אחרים.
במהלך הבדיקה, ייתכן ותצטרכו לכווץ או להרפות את כף הרגל כאשר אתם מצביעים עם האגודל. כל נפיחות או אדמומיות קטנה יכולה להצביע על דורבן.
הרופא יכול להעריך את בריאות העצבים וחוזק השרירים באמצעות טונוס השרירים, רפלקסים, קואורדינציה, על פי מראה או מגע, ואיזון.
במקרים מסוימים, ייתכן ויהיה צורך בסריקת MRI או רנטגן כדי לוודא שאין בעיית כף רגל אחרת הגורמת לכאב בעקב.
סדק בעצם עלול להפעיל כאב בעקב וניתן להתבלבל איתו עם דורבן.
איך לטפל בדורבן?
החלק הכי קריטי של הטיפול במחלת החיתולית כפית הוא להילחם בדלקת באזור הרצועה החיתולית כפית. עם זאת, אם ישנם סיבות אחרות הגורמות לנזק לרצועה, ייתכן ותצטרכו טיפול רפואי נוסף.
אם התסמינים לדורבן הם קלים, הרופא יכול להציע בהתחלת טיפול בבית.
טיפולים ביתיים לדורבן
הטיפולים הבייתים כוללים מנוחה רבה לכפות הרגליים ושימוש בחבילות קרח על האזור למשך 10 עד 20 דקות, תלוי בעוצמת הכאב, 3 עד 4 פעמים ביום למשך מספר ימים או שבוע. טיפול בקור מקל על הנפיחות ומרחיק את כאב העקב.
אם אתם מתאמנים בכל יום, תצטרכו לשנות את תכנית האימונים שלכם לתכנית מתונה יותר. מתיחות הן יעילות בטיפול בדורבן. נעילת נעליים נוחות הנותנות תמיכה לקשת כף הרגל נחוצות להפחתת הכאב.
בנוסף, תצטרכו לשלב מזונות המסייעים להילחם בדלקת, כמו שמן זית, עגבניות, אגוזים כמו אגוזי מלך ושקדים, פירות כמו אוכמניות, תות שדה, ותפוזים, דגים כמו מקרל, סלמון, סרדינים וטונה, ועלים ירוקים כמו עלי קולרד, קייל ותרד. קראו בהרחבה על 14 מאכלים המנצחים את הדלקת בגוף שלנו
הימנעו ממזונות המפעילים דלקת, כמו בשר, משקאות סוכריים, מטוגנים, פחמימות מזוקקות כמו פסטה ולחם לבן. קראו בהרחבה על 6 מזונות הגורמים לדלקת בגוף
תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות כגון איבופרופן או נפרוקסן מסייעות לחסל דלקת וכאב ברצועה.
אתם יכולים להשתמש גם בשמן אתרי לבנדר כדי להילחם בדלקת. שמן זה מחזק את היכולות האנטי-דלקתיות ומקל על הכאב הנגרם על ידי דלקת כרונית.
דללו 1-2 טיפות של שמן אתרי לבנדר בשמן עיקרי כמו שמן זית או שמן קוקוס, ועסו את העקב עם התערובת. הוסיפו 4 עד 6 טיפות למים פושרים והשרו את כפות הרגליים למשך 10 עד 15 דקות.
במידה והדורבן שלכם נגרם על ידי עודף משקל, שיקלו לרדת במשקל. בדרך כלל, זוהי הדרך הטובה ביותר להקל על דורבן ללא תרופות מזיקות. עודף משקל מוסיף עומס יתר על הרצועה החיתולית כפית, וגורם לבעיות שונות בכפות הרגליים, כמו דורבן.
דברו עם הרופא שלכם כדי להבין מהי הדרך הטובה ביותר בשבילכם כדי לרדת במשקל מבלי לפגוע בבריאותכם. ירידה מהירה במשקל יכולה להוביל לבעיות בריאותיות חמורות, לכן, תכננו ירידה במשקל הדרגתית.
טיפולים רפואיים
כאשר הטיפולים הביתיים אינם גורמים להקלה והתרופות האנטי דלקתיות אינן עוזרות להפחית את הכאב, הרופא עשוי לתת לכם זריקות של סטרואידים, אשר מוזרקות ישירות לתוך האזור הפגוע של הרצועה.
הרופאים גם משתמשים בסטרואידים על פני העור של קשת כף הרגל או העקב, ולאחר מכן שימוש בזרם חשמלי (ללא כאב) כדי לאפשר לסטרואידים לעבור דרך העור לתוך השריר.
זריקות אינן החלק היחידי של הטיפול הרפואי. ייתכן ויהיה צורך בטיפול פיזיותרפי כדי לטפל בדורבן.
הטיפול מסייע למתוח את גיד האכילס ורצועת החיתולית כפית, כדי להפחית את הכאב.
ייתכן ותצטרכו מספר תרגילים כדי לחזק את השרירים של הרגל התחתונה. טיפול פיזיותרפי קבוע מסייע בהפחתת העומס והלחץ על הרצועה החיתולית כפית ומייצבת את ההליכה.
אם הכאב מחמיר ושיטות טיפול אחרות לא עובדות, ייתכן ויהיה צורך בטיפול בגלים אקסטקורפורלים.
שיטה זו משגרת גלי קול לעקב כדי לזרז את תהליך ההחלמה בתוך הרצועה. אך מאחר ולשיטה זו יש מספר תופעות לוואי, הרופאים פונים אליה לעתים נדירות.
כאשר אנו לא מטפלים בדורבן, התסמינים עלולים להחמיר ויהיה צורך בניתוח כדי לטפל בבעיה.
ניתוח מבוצע במקרים של כאבים חמורים. הניתוח כולל ניתוק הרצועה החיתולית כפית באופן חלקי מעצם העקב. ההליך עלול להחליש את קשת כף הרגל ולהשפיע באופן שלילי עליה.
הארכת שרירי התאומים היא עוד ניתוח שיכול לעזור בטיפול בדורבן. הניתוח מבוצע לעתים נדירות והוא נחוץ בדרך כלל כאשר המטופל התעלם מתסמיני הדורבן ופיתח סיבוכים הקשורים אליו.
מהם הסיבוכים לדורבן?
אם תתעלמו לגמרי מהתסמינים של הדורבן או תטפלו בו בצורה לא נכונה, אתם עלולים לחוות סיבוכים באופן הדרגתי. לא רק שייתכן ויגרמו בעיות בתנועה שלכם, אלא גם הדבר עלול לגרום לפציעה או נזק לגב, ירכיים, ברכיים ורגליים.
טיפול ביתי, הזרקות סטרואידים, ומדרסים מיוחדים עלולים לגרום לנזק לרצועה החיתולית כפית ולהחליש אותה.
ניתוח עלול לגרום לתגובה של אלחוש, זיהום ודימום. כמו כן, ניתוק חלקי של הרצועה לצורך ניתוח עלול להוביל לפגיעה עצבית ושינויים בכף הרגל.
הדרך הטובה ביותר להימנע מסיבוכים היא לטפל בתסמינים מוקדם ככל האפשר באמצעות טיפול ביתי.
כאשר דורבן מטופל בזמן ובצורה טבעית, לא ייתכנו סיבוכים רפואיים חמורים. ברגע שהבעיה נפתרת, ייתכן ולא תצטרכו לטפל בה שוב בעתיד.
מאמר באותו נושא: בלטת עצם בעקב (דורבן) – גורמים, תסמינים ודרכי טיפול