אוסטאופורוזיס: גורמים, סימפטומים, טיפול ומניעה

אוסטאופורוזיס: גורמים, סימפטומים, טיפול ומניעה

Avatar of אגוגו
אגוגו

אחת ממחלות העצמות הנפוצות והמוכרות ביותר היא אוסטאופורוזיס, מחלה שמשפיעה על חייהם של רבים ברחבי העולם. המחלה מחלישה את העצמות והופכת אותן לכל כך שבירות עד שהן עלולות להישבר בקלות מכל מגע עדין ולא משמעותי. קראו על הגורמים למחלה, על הסימפטומים, דרכי הטיפול והמניעה.

היא ידועה כמחלה שלא מעניקה סימני אזהרה – בדרך כלל האדם שלוקה בה יגלה על המצב החמור רק אחרי שיסבול משבר בעצם. ישנם גורמים רבים להיווצרות של אוסטאופורוזיס אבל למרבה המזל, את כולם ניתן למנוע ואף לטפל בעזרת רפואה קונבנציונלית וגם בטיפולים ביתיים.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

מה היא אוסטאופורוזיס?

מחלה חמורה המשפיעה על אנשים בכל הגילאים אך ניתן למנוע אותה.

בעצמות בריאות ישנן מרווחים קטנים שבונים את העצם, כמעט כמו כוורת דבורים. אצל הלוקים במחלה, החורים האלה גדלים ופוגעים בעצמות שהופכות לחלשות ושבירות. יתרה מכך, הצד החיצוני של העצם הופך לדק וחלש יותר.

מבוגרים, בעיקר נשים, נוטים לחלות במחלה בהשוואה לאנשים בני פחות מחמישים אך ישנם גם מקרים בהם בני עשרים פלוס סובלים מאוסטאופורוזיס.

אנשים שאובחנו כלוקים במחלה הם בסיכון לשבור עצמות בדרגות שונות תוך כדי ביצוע פעולות פשוטות ויומיומיות כמו הליכה, עמידה וניקיון הבית. העצמות שבדרך כלל נפגעות הן עצמות הירך, הצלעות, עמוד השדרה ומפרקי כף היד.

מה הם הגורמים העיקריים להיווצרות אוסטאופורוזיס?

ישנן סיבות רבות להיווצרות והתעוררות אוסטאופורוזיס, ביניהן:

  • גיל המעבר: נשים בין הגילאים 45-55 המתמודדות עם גיל המעבר נוטות לסבול מאוסטאופורוזיס בשל שינוי ברמות ההורמונים שלהם. גברים באותם גילאים גם סובלים מאותה רמות סיכון אך הידלדלות העצם אצל גברים בהשוואה היא מועטה ובקצב נמוך יותר.
  • גיל: במהלך חיינו, הגוף מחליף את העצמות הישנות בחדשות, הגוף מחדש את עצמו. אך לאחר גיל 30 תהליך פירוק העצם הופך למהיר יותר, מה שמוביל לצפיפות עצם נמוכה יותר שהופכת את העצמות לשבריריות ומגדילה את הסיכון לשברים.
  • תזונה לקויה ומערכת חיסונית חלשה: במיוחד בהקשר של מחלות מעיים או בטן או דלקתיות חוזרות במערכת העיכול. אי ספיגה במערכת העיכול במחלות כמו צליאק מובילה לבעיות עור קשות וגם לאוסטאופורוזיס.
  • מחסור בויטמין D וסידן, ויטמינים שהכרחיים לבניית עצם אידיאלית.
  • רמות נמוכות של טסטסטורון אצל גברים ורמות מוגברות של אסטרוגן אצל נשים גם יכולים לעורר את המחלה.
  • מחלות שגורמות לדלקות כרוניות חוזרות כמו מחלות כבד.
  • נשים, בעיקר נשים שמתאמנות בצורה קיצונית ונשים עם אחוזי שומן גוף נמוכים במיוחד כולל בנות הלוקות באנורקסיה.
  • כימותרפיה עלולה להקדים את גיל המעבר בשל הרעילות והאפקט המתמשך על השחלות.
  • יתר פעילות של בלוטת התריס, תת פעילות של בלוטת התריס, שבץ ומחלות דומות.
  • נטילת תרופות לאורך זמן עלולה לגרום להתפרצות אוסטאופורוזיס במיולד תרופות כמו קורטיקוסטרואידים, האפרין,פנוברביטל ועוד.
  • מחלות גנטיות ותופעות של בעיות ברקמות כמו סינדרום אוסטאופורוזיס-פסודוגליומה, אוסטוגנסיס אימפרפקטה ועוד מחלות עור כמו סינדרום מרפן.

מה הם גורמי הסיכון של אוסטאופורוזיס?

רוב גורמי הסיכון ניתנים למניעה ושליטה אבל לא כולם! לכן, חשוב לשים לב לסימני האזהרה הללו שיכולים לסייע במניעה בטיפול מוקדם. אילו גורמים מעלים את הסיכון שלכם ללקות באוסטאופורוזיס?

  • גוף עם עצמות קטנות
  • משקל נמוך
  • עישון קבוע
  • צריכת אלכוהול קבועה
  • חוסר פעילות גופנית
  • תזונה לקויה
  • תורשה – אם קרוב משפחה שלך סובל מהמחלה, רמת הסיכון שלך עולה
  • מוצא אסיאתי או לבן
  • גיל מבוגר
  • נשים

מה הם הסימפטומים והסימנים של אוסטאופורוזיס?

יכול להיות שתסבלו מאוסטאופורוזיס במשך שנים מבלי לדעת או לא לסבול מסימפטום משום שעד שלא נוצר שבר, אין שום השפעה אחרת על הגוף. יש גם שברים שלוקח זמן לאבחן ולזהות משום שאין סימפטומים אחרים שמצביעים על המחלה בבהירות. שבר כואב הוא הסימן היחיד להיווצרות אוסטאופורוזיס. הסימפטומים זהים אצל גברים.

שברים בעמוד השדרה ובחוליות יכולים להוביל לכאב חמור שמופיע בגב ובצדי הגוף. השברים החוזרים ונשנים בעמוד השדרה יכולים להוביל לכאבי גב תחתון, עיקום וכיפוף של עמוד השדרה ואובדן גובה בשל איבוד חוליות. אנשים עם קריסת חוליות סובלים מגיבנת והולכים בצורה מכופפת, ניתן לראות את זה אצל נשים מבוגרות מאשר יותר של גברים.

שבר שנגרם עקב טראומה מינימלית או שברי לחץ שמתרחשים בפעילות שגרתית פשוטה עלולים להצביע על אוסטאופורוזיס. למשל אנשים שסובלים מהמחלה הם בסיכון לסבול משבר כתוצאה מהליכה פשוטה או עליה במדרגות. כל נפילה עלולה להסתיים בשברי ירך חמורים. אם יש לך אוסטאופורוזיס, תהליך ההחלמה משברים הוא איטי ולעיתים כושל בשל תהליכים איטיים של הגוף והעצמות, שלא תמיד מצליחים להשתקם.

משום שקשה לאבחן אוסטאופורוזיס, קל לסבול מהתופעה ברמה חמורה מבלי לדעת כלל. הסימפטומים יכולים להיות שבר שנוצר משיעול חזק או מעידה קטנה. אובדן גובה וכאבי צוואר וגב הם סימנים של שברי לחץ. אם יש נזק לאחת מהחוליות שלכם בגב או בצוואר, הן יהיו חלשות מדי מכדי להתמודד עם המשקל של עצמות עמוד השדרה.

מה זה אוסטאופורוזיס סנילי?

אוסטאופורוזיס סנילי הוא סוג של אוסטאופורוזיס שקורה רק בשל הזדקנות. מכוני מחקר של אוסטאופורוזיס  מדווחים שעשירית מהנשים בגיל 60 סובלות מאוסטאופורוזיס ו-40% מהנשים בגיל שמונים סובלות מאוסטאופורוזיס סנילי.

איך מאבחנים אוסטאופורוזיס?

בראש ובראשונה, רופא צריך לבצע בדיקה גופנית מלאה ולסקור את ההיסטוריה הרפואית על מנת להחליט אם צריך עוד בדיקות דם או בדיקות שתן שיאותתו על אובדן עצם.

מבחן צפיפות עצם הוא הכרחי אם רופא חושד בהיווצרות אוסטאופורוזיס. ישנם מספר סוגי הדמיות ובדיקות בשימוש רנטגן שמסייעות לזהות רמות צפיפות בעמוד השדרה, ירכיים או מפרקי כף היד, המקומות בעלי הסיכון הגבוה ביותר. בדיקת צפיפות העצם אינה כואבת ואורכת עשר דקות עד חצי שעה.

איך מטפלים באוסטאופורוזיס?

צריך לשנות את אורח החיים על מנת לטפל באוסטאופורוזיס ויש לנטול תרופות מסוימות. יש לקחת כמות מוגברת (לפי מרשם רופא) של סידן וויטמין D ולשמור על פעילות גופנית נכונה וקבועה. חייבים לשמור על רמת פעילות מסוימת כי אין תרופה לאוסטאופורוזיס ברמה בינונית או חמורה, אלא רק טיפול, אך אם ממשיכים בפעילות נכונה ומתמידים ניתן לראות שיפור של המצב והעצמות מתחזקות.

גם אפשר לבחור משלל תרופות סבתא וגם תרופות קונבנציונליות הנלחמות בתופעה במטרה לעכב את הידלדלות העצם ולשפר צמיחת עצמות חדשות.

טיפולים הורמונליים לנשים וטיפולי טסטסטורון לגברים מסייעים במלחמה בצפיפות עצם נמוכה.

איך ניתן לטפל באוסטאופורוזיס מהבית?

זה לא סוד, תרופות במרשם רופא עלולות להזיק לפעמים ולא תמיד יש בהן תועלת. מעבר לכך, יש להן תופעות לוואי קשות גם במקביל לטיפול בתופעה. אם אתם מעדיפים לוותר על תופעות לוואי, התייעצו עם הרופא שלכם לגבי טיפול באוסטאופורוזיס באופן ביתי.

קודם כל, יש כמה תוספים טבעיים בהם ניתן להיעזר כמו סויה, קוהוש שחור ותלתן אדום – כולם תורמים לבריאות העצם ולהקלה על הסימפטומים של אוסטאופורוזיס אך גם להם עלולים להיות תופעות לוואי אז תמיד כדאי להתייעץ עם רופא ולוודא שאין תרופות שמתנגשות עם תוספים טבעיים אם החלטתם לשלב ביניהם.

מעבר, חשוב להיות מודעים למה שאנחנו שמים בגוף שלנו כל יום. תזונה נכונה, בעיקר טבעונית, משפיעה באופן חיובי על אוסטאופורוזיס. בנוסף, אנשים שניזונים מתזונה בריאה הם בעלי סיכון נמוך לסבול מאוסטאופורוזיס.

כדי לתמוך בבריאות העצם שלך, חשוב לשלב מינרלים חיונים בתפריט היומי. שניים קריטיים וחשובים במיוחד הם ויטמין D וסידן. הגוף זקוק ומשתוקק לסידן על מנת לשמור על העצמות חזקות ובמקביל ויטמין D מעניק לסידן ספיגה טובה יותר. מגנזיום, חלבון, אבץ וויטמין K גם חשובים ןמסייעים לקדם את בריאות העצם.

מעבר, חשוב לשלב ויטמינים ומינרלים שונים ומגוונים בתפריט היומי שלכם. פנו לתזונאי מומחה או רופא המשפחה שלכם על מנת ליצור תוכנית אכילה שתתאים למצבכם.

רוב האנשים שסובלים מאוסטאופורוזיס ושינו את התזונה שלהם, הצביעו על שינוי חיובי. שמתמודדים עם אוסטאופורוזיס, רבים נוטים לחשוב שפעילות גופנית היא שלילית ואסורה שלמעשה, ההיפך הוא הנכון. חשוב להיזהר ולהיות מודעים אבל הימנעות יכולה רק לפגוע במצב.

התייעצו עם רופא כדי ליצור תוכנית מתאימה עבורכם שתתאים למצב הספציפי שלכם. יש רופאים שימליצו על משקלים נכונים לאימון או תרגילים שדורשים כוח ומשלבים רגליים או ידיים נטועות על האדמה.

תרגילים נוספים שרופא עלול להמליץ עליהם הם אימוני כוח, אימוני משקולות, מכונות מכשירים עם משקולות, מדרגות נעות  ואימון התנגדות כמו שכיבות סמיכה, סקוואטים ואימוני כוח לרגל. האימונים הללו ישפרו את הקורדינציה והאיזון ומשפרים את הבריאות הכללית אבל חשוב מאוד שלוקים באוסטאופורוזיס לא יגזימו באימון – לא בתדירות ולא במשקלים.

מומלץ להיעזר באיש מקצוע שיכול לבנות תוכנית אימונים נכונה ובריאה על פי אבחנה ספציפית. שמנים טבעיים שונים הם גם חלק מטיפול אוסטאופורוזיס מלא. כדאי וחשוב למשוח שמנים כמו שמן תפוז, שמן ג’ינג’ר, שמן מרווה, שמן טימין ושמן רוזמרין על האיזור הכואב כדי להקל על הכאבים ולשפר את צפיפות העצם וגם כדי לשפר ולקדם את המהירות של שיקום העצמות. שלבו מספר טיפות עם שמן אבוקדו או שמן קוקוס, שמנים נוחים למריחה וערבבו יחד, את השמן המתקבל מרחו על המקום הכואב.

ניתן להשתמש גם בשמן אקליפטוס, שמן למונגראס, שמן מנטה, שמן ברוש  ושמן ווינטרגרין. לכל אלו יש יתרונות משמעותיים למלחמה באנטי דלקתיות ועוזרים לשיכוך כאבים.

כיצד ניתן למנוע אוסטואופורוזיס?

ישנם גורמי סיכון וסיבות להיווצרות שקשה למנוע, לנהל או לשלוט בהם. למשל, היסטוריה משפחתית ורקע של אוטואופורוזיס ברמה בינונית עד חמורה, גיל מבוגר ומגדר – נשים לוקות יותר במחלה לעומת גברים – אין על כך עוררין. גורמים אחרים עליהם ניתן לשלוט כוללים עישון ושתיית אלכוהול (הרגלים עליהם כדאי לפסוח) בעיה הורמונלית לא מטופלת, ורמות נמוכות של סידן וויטמין D. אימון גופני לא נכון גם עלול להחמיר את המצב. מדענים רבים ומחקרים שונים מצביעים על כך שגלוטן מחמיר את המצב ולכן גם כדאי להימנע מצריכת גלוטן אם יש לכם אוטאופורוזיס או שאתם נמצאים בסיכון.

אם אם אתם כבר יודעים שאתם בסיכון למחלה ואם יש לכם רקע גנטי בנושא – אתם יכולים כבר עכשיו לנקוט בצעדים שיעזרו לכם למנוע כלל את הופעת המחלה. בדקו באופן קבוע את רמת הסידן וויטמין D בדם שלכם כדי לוודא שאין לכם חוסר. אם יש לכם חוסר, התחילו לקחת תוספים מתאימים. מחסור בויטמין D הוא תופעה נפוצה בימינו, למרות שויטמין D נמצא במזונות רבים והעור שלנו זוכה לקבל ויטמין D מאור השמש – עדיין רבים משתמשים בתוספים של ויטמין D באופן קבוע.

קראו בהרחבה על: 12 דרכים לקבל ויטמין D בכל יום

גורם חשוב נוסף הוא שינה. בעיקר בשעות הלילה. מלאו את עצמכם באנרגיה שתעזור לכם להביס את המחלה. שתייה מרובה של מים ונוזלים לא ממותקים כמו תה למשל יעזרו לכם להפחית את הסיכון להתפרצות המחלה וגם צמצום צריכת בשר אדום יכולה לעזור, אם אפשר עדיף להימנע מחלוטין.

זכרו – ככל שתזהו את המחלה בשלב מוקדם יותר, כך גוברים הסיכויים לנצח אותה וכך יהיה פשוט יותר עבורכם להתמודד עם המחלה. אוסטאופורוזיס היא מחלה קשה וחמורה עם השלכות קשות. שברים שנגרמים עקב המחלה יכולים לשתק אתכם לחלוטין ולהם תקופת החלמה ארוכה מאוד, אם בכלל יהיה ניתן להחלים מהם בשל המחלה.

לדוגמה: שבר בעצם הירך דורש החלמה של חודשים ושכיבה במיטה במשך חודשים ארוכים במיוחד במקרים של אוסטופורוזיס שהעצם לא מצליחה לשקם את עצמה. שכיבה ממושכת במיטה יכולה להוביל לעוד מצבים לא נעימים כמו קרישי דם, כאבי גב ועוד שלל תופעות ומחלות.

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

נסו את משחק הצירופים!

צרו ארבע קבוצות עם מכנה משותף

טעויות נותרו: 4